Pihalaatoitus

Mitkä laatat ja kivet antavat vahvimman laatoituksen? Miten varmistat että ajotien, terassin ja pihapolun alusta on tukeva? Miten pidät laatoituksesta hyvää huolta, jotta se kestää vuosia? Saat ammattilaisen apua näihin sekä moniin muihin kysymyksiin, saat myös ideoita ja ohjeita.

Kaikki jutut pihalaatoituksista

Pihakiveyksen tekemisen perusteet

Oikea asennustekniikka on tärkeää sekä laattaterassin, pihatien että pihaliittymän rakentamisessa. Pihakivien asentamiseen tarvitaan muutakin kuin tasainen alusta ja kiviä.

Pihakiveyksen pohja

Ennen pihakivien asentamista on tärkeää tietää, millainen maa kiveyksen alla on. Jos maa on hiekkaista ja läpäisee hyvin vettä, kiveyksen pohjan tekeminen on helppoa.

Toinen tärkeä asia on, pitääkö kiveyksen kestää raskasta liikennettä. Kiveyksen pohjan ei tarvitse olle kovin luja, jos sen päällä vain kävellään tai työnnetään kottikärryjä. Jos kiveyksellä ajetaan autolla, asia on aivan toinen.

Tärkeintä on poistaa kaikki multa kiveyksen alta. Joskus hiekkamaan päällä on vain kymmenen senttiä multaa, joissakin paikoissa lujaa maata ei tule vastaan ollenkaan. Silloin kiveyksen alle pitää levittää paksu kerros hiekkaa ja mursketta.

Millainen kiveys?

Kiveyksillä on eroja. Pihapolku ja pihatien kiveys pitää rakentaa aivan eri tavalla. Pihatie vaatii paljon lujemman pohjan kuin pihapolku.

Jos olet kyllästynyt kitkemään rikkaruohoja pihakivien välistä, voit asentaa pihatielle ruohokivet, joissa on tarkoitus kasvaa ruohoa.

Ruohokivistä on myös se hyöty, että ne johtavat veden pois kiveykseltä paljon nopeammin kuin tavallinen, tiivis kiveys.

Lue lisää: Nurmikennot

Markkinoilla on erilaisia ruohokiviä. Jos kiveyksellä on tarkoitus kävellä paljon, valitse kivet, joissa kasvaa suhteellisen vähän ruohoa. Jos ruohokivien päällä on tarkoitus lähinnä ajaa autolla, valitse kivet, joissa kasvaa paljon ruohoa.

Lue lisää: Päältä ajettava nurmikko

Luisuva kiveys

Yksi pihakiveyksen yleisimpiä ongelmia on kivien luisuminen reunoja kohti. Pihatien kiveykseen tulee helposti myös ajo-uria.

Onneksi pihakivien luisumisen voi estää tukemalla kiveyksen reunat. Oikein tehdyt reunat pitävät kiveyksen kunnossa pitkään. Reunat pitää tukea ennen pihakivien asentamista.

Toimitus suosittelee: Pihakiveyksen reunojen tukeminen

Älä levitä kuitukangasta kiveyksen alle

Kiveyksen alle suositellaan joskus kuitukangasta. Älä mene halpaan! Parhaassa tapauksessa kuitukankaasta ei ole mitään hyötyä tai haittaa, mutta huonoimmassa tapauksessa se tekee kiveyksestä heikon ja epätasaisen. Se johtuu siitä, että kangas estää kivien tarttumisen alla olevaan asennushiekkaan.

Kuitukangasta suositellaan muun muassa rikkaruohojen torjuntaan. Suurin osa rikkaruohoista leviää saumoihin tuulen mukana.

Sivu 1 / 3