Vankka perusta laattojen alle

Laattojen alle on hyvä tehdä tukeva perusta, oli sitten kyseessä pihapolun, terassin tai ajoväylän laatoituksesta. Näytämme, miten teet sen.

Ennen kuin asentaa yhtäkään laattaa, on tutkittava alueen maaperää. Mikäli maa on hiekkapitoinen tai hyvin salaojitettu, ja sadevesi poistuu nopeasti, laattojen perustalle kohdistuu vähemmän vaatimuksia. Lisäksi jos laatoituksella on tarkoitus vain kävellä tai kuljettaa kottikärryjä, perustan rakenteella ei ole niin suurta merkitystä kuin jos pääällysteen halutaan kestävän auton paino.

Kun maata kaivetaan laatoitusta varten, maata on poistettava mahdollisimman paljon. On kaivettava puhtaaseen maapohjaan saakka. Tämä on paras tapa, mutta tällöin hiekkamaata joutuu kaivamaan Kiinaan saakka kohtaamatta silti varsinaista pohjamaata. Toisilla alueilla on kaivettava metrin paksuisen multamaan läpi, mikä ei houkuttele ketään. Tämän sijaan maan voi täryttää hyvin ja levittää perustan pohjalle hiekkaa.

Kivilaatat

Esimerkiksi nurmelle lasketut kivilaatat asettuvat vakaasti, mikäli ne asentaa murskealustalle. Pohjalle voi laittaa pieniä kiviä tai vastaavaa mursketta. Ne suodattavat vettä paremmin kuin sora. Sorakerroksen pitäisi olla noin 10 cm paksu ja se pitäisi täryttää ennen laatoitusta.

Terassit

Pihapoluilla ja terasseilla ei yleensä ajeta autoilla. Tämän vuoksi alustaan ei kohdistu yhtä suuria vaatimuksia kuin esim. ajoväylillä. 10-20 cm kantavaa mursketta ja 2-4 cm asennushiekkaa muodostavat vakaan alustan, jos maaperä suodattuu hyvin. Kun maa on kaivettu, se tampataan juntalla tai tärytetään levytäryttimellä. Pohjalle levitetään hiekkaa tai kiviä. Päälle levitetään kantavaa mursketta, joka tärytetään, ennen kuin asennushiekka levitetään.

Ajoväylät

Jos ajoväylän pitää kestää auton paino, perusta pitää tehdä yhtä vakaaksi kuin asfalttimiehet tekevät. Maata on poistettava maapohjaan asti. Pohja tampataan juntalla ja päälle levitetään pohjamurske. Murske tärytetään useaan kertaan, ja päälle levitetään kantava murske, joka myös tärytetään. Lopuksi levitetään asennushiekka.

Reunojen vahvistaminen

Pihapolkujen, terassien ja ajoväylien reunat on vahvistettava betonilla, jotta reunimmaiset laatat eivät pääse liikkumaan. Parasta on rakentaa reunukset ennen kuin asentaa laatat. Reunakivet voi asettaa maakosteaan betoniin tai reunan voi rakentaa maakostetasta betonista uloimpien reunalaattojen reunaan.

Oikaise kahdella rautaputkella

Sora-alustasta on helpoin saada täysin tasainen, jos pinnan tasoittaa kahta pitkää ja samanlaista rautaputkea myötäillen. Sorapinta tasoitetaan ohjainkiskolla, jota kuljetaan kahden rautaputken päältä.

Taita tai leikkaa laatat

Kun laattoja leikkaa kulmahiomakoneella mittaan, laattojen reunoista tulee suorat ja terävät. Jos laatat leikkaa laattaleikkurilla, reunasta tulee epätasaisempi. Jos haluaa epätasaisen reunan, ja haluaa käyttää kulmahiomakonetta, reunan voi tehdä epätasaiseksi vasaralla tai moskalla.

Muista työstää kaato

Laattoja asennettaessa on samalla päätettävä, mihin suuntaan sadeveden halutaan valuvan laatoilta pois. Talon seinustalla talosta ulospäin kaatoa pitäisi olla vähintään 1,5-2 cm/m. Muilla alueilla voi riittää 1 cm/metri.

Käytä levytärytintä

Levytärytintä pitäisi käyttää kahdesti laatoitettaessa. Ensimmäisen kerran soraa tärytettäessä ja toisen kerran laattojen asennuksen jälkeen. Soran tärytykseen sopii raskas levytärytin. Tärytä 3-4 kertaa 10 cm kerrosvälein. Kun laatat ovat paikoillaan, saumat täytetään hiekalla. Tärytys painaa laattoja asennushiekkaan, ja saumoihin sekoittuu hieman mursketta. Käytä vain kuivaa saumaushiekkaa. Poista lopuksi ylimääräinen hiekka.

Rakennusjäte imee hyvin

Jos poistaa vanhan laatoituksen, huomaa, että laattojen alta löytyy usein rakennusjätettä, kiviä, lasimursketta ja ruukunpaloja. Aiemmin salaojituskerrokseen käytettiin kaikenlaista rakennusjätettä, ja konsti toimi. Joten jos omalta pihalta löytyy tämän kaltaista rakennusjätettä, sitä voi hyvin hyödyntää, mikäli sen murskaa ja asentaa laattojen alle. Rakennusjätteen ja -murskeen käyttö vähentää riskiä, että talven routa siirtää laattoja.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus