Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vankka perusta laattojen alle

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Seuraavassa näytetään, miten laattojen alle tehdään tukeva perusta, jotta uudelle päällysteelle saadaan paras mahdollinen alusta.

68009_FI_C_11_2012_1_1a.jpg

Ennen kuin asentaa yhtäkään laattaa, on tutkittava alueen maaperää. Mikäli maa on hiekkapitoinen tai hyvin salaojitettu, ja sadevesi poistuu nopeasti, laattojen perustalle kohdistuu vähemmän vaatimuksia. Lisäksi jos laatoituksella on tarkoitus vain kävellä tai kuljettaa kottikärryjä, perustan rakenteella ei ole niin suurta merkitystä kuin jos pääällysteen halutaan kestävän auton paino.

Kun maata kaivetaan laatoitusta varten, maata on poistettava mahdollisimman paljon. On kaivettava puhtaaseen maapohjaan saakka. Tämä on paras tapa, mutta tällöin hiekkamaata joutuu kaivamaan Kii-naan saakka kohtaamatta silti varsinaista pohjamaata. Toisilla alueilla on kaivettava metrin paksuisen multamaan läpi, mikä ei houkuttele ketään. Tämän sijaan maan voi täryttää hyvin ja levittää perustan pohjalle hiekkaa.

Oikaise kahdella rautaputkella

Sora-alustasta on helpoin saada täysin tasainen, jos pinnan tasoittaa kahta pitkää ja samanlaista rautaputkea myötäillen. Sorapinta tasoitetaan ohjainkiskolla, jota kuljetaan kahden rautaputken päältä.

Taita tai leikkaa laatat

Kun laattoja leikkaa kulmahiomakoneella mittaan, laattojen reunoista tulee suorat ja terävät. Jos laatat leikkaa laattaleikkurilla, reunasta tulee epätasaisempi. Jos haluaa epätasaisen reunan, ja haluaa käyttää kulmahiomakonetta, reunan voi tehdä epäta-saiseksi vasaralla tai moskalla.

Muista työstää kaato

Laattoja asennettaessa on samalla päätettävä, mihin suuntaan sadeveden halutaan valuvan laatoilta pois. Talon seinustalla talosta ulospäin kaatoa pitäisi olla vähintään 1,5-2 cm/m. Muilla alueilla voi riittää 1 cm/metri.

Käytä levytärytintä

Levytärytintä pitäisi käyttää kahdesti laatoitettaessa. Ensim-mäisen kerran soraa tärytettä-essä ja toisen kerran laattojen asennuksen jälkeen. Soran täry-tykseen sopii raskas levytärytin. Tärytä 3-4 kertaa 10 cm kerros-välein. Kun laatat ovat paikoil-laan, saumat täytetään hiekalla. Tärytys painaa laattoja asennus-hiekkaan, ja saumoihin sekoittuu hieman mursketta. Käytä vain kuivaa saumaushiekkaa. Poista lopuksi ylimääräinen hiekka.

Rakennusjäte imee hyvin

Jos poistaa vanhan laatoituksen, huomaa, että laattojen alta löy-tyy usein rakennusjätettä, kiviä, lasimursketta ja ruukunpaloja. Aiemmin salaojituskerrokseen käytettiin kaikenlaista rakennus-jätettä, ja konsti toimi. Joten jos omalta pihalta löytyy tämän kal-taista rakennusjätettä, sitä voi hyvin hyödyntää, mikäli sen murskaa ja asentaa laattojen alle. Rakennusjätteen ja -murskeen käyttö vähentää riskiä, että talven routa siirtää laattoja.

Kivilaatat

Esimerkiksi nurmelle lasketut kivilaatat asettuvat vakaasti, mikäli ne asentaa murskealustalle. Pohjalle voi laittaa pieniä kiviä tai vastaavaa mursketta. Ne suodattavat vettä paremmin kuin sora. Sorakerroksen pitäisi olla noin 10 cm paksu ja se pitäisi täryttää ennen laatoitusta.

Terassit

Pihapoluilla ja terasseilla ei yleensä ajeta autoilla. Tämän vuoksi alustaan ei kohdistu yhtä suuria vaatimuksia kuin esim. ajoväylillä. 10-20 cm kantavaa mursketta ja 2-4 cm asennushiekkaa muodosta-vat vakaan alustan, jos maaperä suodattuu hyvin. Kun maa on kaivettu, se tampataan juntalla tai tärytetään levytäryttimellä. Pohjalle levitetään hiekkaa tai kiviä. Päälle levitetään kantavaa mursketta, joka tärytetään, ennen kuin asennushiekka levitetään.

Ajoväylät

Jos ajoväylän pitää kestää auton paino, perusta pitää tehdä yhtä vakaaksi kuin asfalttimiehet tekevät. Maata on poistettava maapoh-jaan asti. Pohja tampataan juntalla ja päälle levitetään pohjamurske. Murske tärytetään useaan kertaan, ja päälle levitetään kantava murske, joka myös tärytetään. Lopuksi levitetään asennushiekka.

Reunojen vahvistaminen

Pihapolkujen, terassien ja ajoväylien reunat on vahvistettava betonilla, jotta reunimmaiset laatat eivät pääse liikkumaan. Parasta on rakentaa reunukset ennen kuin asentaa laatat. Reuna-kivet voi asettaa maakosteaan betoniin tai reunan voi rakentaa maakostetasta betonista uloimpien reunalaattojen reunaan.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Vankka perusta laattojen alle
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin