Kesäkeittiö

Hyvässä kesäkeittiössä on mukava laittaa ruokaa ulkona. Kannattaako kesäkeittiö tehdä tiilestä vai puusta? Pitääkö siinä olla upotettu tiskiallas? Millainen pöytälevyn pitää olla? Lue ideat ja ohjeet täältä.

Lue kaikki juttumme kesäkeittiöistä

Rakenna itse kesäkeittiö

Osaat varmasti rakentaa kesäkeittiön itse. Kun aurinko paistaa ja ilma lämpenee, ruuanlaitto siirtyy pihalle kuin itsestään. Silloin kätevästä kesäkeittiöstä on paljon hyötyä.
Rakennusohjeemme opastavat kesäkeittiön rakentamisessa vaihe vaiheelta. Jutuissa on myös paljon erilaisia ideoita. Voit rakentaa itse edullisen kesäkeittiön, jos pitäydyt yksinkertaisimmissa malleissa.

Miltä kesäkeittiön pitää näyttää?

Kesäkeittiö on helpointa rakentaa puusta, mutta pöytälevyn voi tehdä säänkestävästä materiaalista kuten betonista. Mieti myös, kuinka paljon pöytätilaa tarvitset, upotatko pöytälevyyn tiskialtaan ja onko grilli kiinteä osa kesäkeittiötä. Haluatko kesäkeittiön, jossa on katto tai pyörillä liikkuvan kesäkeittiön, jonka voi työntää sinne, mihin aurinko paistaa.

Kesäkeittiön pöytälevy

Pyörillä liikkuva kesäkeittiö kannattaa rakentaa puusta. Pöytälevy kannattaa tehdä ruostumattomasta teräksestä tai sinkistä, sillä ne eivät paina juuri mitään mutta kestävät kaikenlaista säätä. Jos teet pöytälevyn puusta, käytä höylättyä puuta, jotta pinnasta tulee mahdollisimman sileä. Maalaa puuosat tai käsittele ne öljyllä, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään. Älä koskaan käytä pöytälevyyn kestopuuta.

Voit myös valaa pöytälevyn betonista, sillä sekin kestää hyvin ulkona. Betonilevy tekee kesäkeittiöstä hyvin painavan, joten betoni sopii parhaiten kesäkeittiöihin, joiden on tarkoitus pysyä paikallaan. Paikallaan pysyvän kesäkeittiön voi rakentaa myös tiilistä muuraamalla.

Grilli on yleensä ulkokeittiön keskipiste. Kannattaa harkita, pitäisikö kesäkeittiö rakentaa grillin ympärille ja yhdistää se pöytälevyyn, jonka alla on tilaa kaasupullolle tai grillihiilille.

Kesäkeittiö tiskialtaalla

Kesäkeittiössä olevasta tiskialtaasta on paljon hyötyä, sillä vihannekset on helppo huuhdella puhtaiksi hanan alla. Tiskialtaasta tulee siisti, kun se upotetaan pöytälevyn sisään. Puiseen pöytälevyyn on helppo sahata reikä, mutta betonipöytälevyn valamiseen tarvittava muotti pitää rakentaa tarkasti tiskialtaan koon ja sijainnin mukaan. Tee reikä kiinnittämällä muottiin altaan kokoinen styroksilevyn pala. Voit myös ostaa valmiin, ruostumattomasta teräksestä tehdyt pöytälevyn ja asentaa sen puurungon päälle.

Ajattele myös, miten saat kesäkeittiöösi vettä. Helpointa on käyttää tavallista puutarhaletkua ja liittää se vesihanaan. Vesiletku on helppo irrottaa, kun kesäkeittiötä ei käytetä. Ota huomioon, että letkusta tulee vain kylmää vettä.

Katettu kesäkeittiö

Katetusta kesäkeittiöstä voi olla hyötyä. Jos kesäkeittiö on taivasalla, harkitse katon rakentamista, jotta et joudu siirtämään ruokia sisälle jokaisen sadekuuron takia. Katettu ulkokeittiö suojaa ruokia myös suoralta auringonpaisteelta.

Rakenna pitsauuni pihakeittiöön

Pihakeittiön pitsauunissa voi valmistaa aitoja pitsoja, jotka tuoksuvat ja maistuvat Italialta.

Uunin voi rakentaa monella eri tavalla.

Voit esimerkiksi tehdä muuratun pitsauunin tai perliittipitsauunin jumppapalloa muottina käyttäen.

Täältä löydät kaikki rakennusoppaamme: Pitsauuni pihakeittiöön

Sivu 1 / 2