Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Puulevy

Kaupoissa on erilaisia puulevyjä, jotka sopivat eri tarkoituksiin. Joihin töihin tarvitaan ohuita puulevyjä, toisiin massiivipuulevyjä. Halvat puulevyt ovat joskus tarpeeksi hyviä, mutta toisinaan tarvitaan kalliita puulevyjä. Lue, mitä puulevyjä sinun kannattaa käyttää seuraavaan tee se itse -projektiisi.

Puulevy

Markkinoilla on paljon erilaisia puulevyjä, jotka sopivat erilaisiin rakennusprojekteihin. Voit lukea näiltä sivuilta lisää erilaisista puulevyistä ja etsiä apua ja ohjeita puulevyjen valintaan seuraavaa rakennusprojektiasi varten.

Halvat puulevyt

Puulevyjen hinnat vaihtelevat paljon. Yleensä hinta ja laatu liittyvät toisiinsa sekä siihen, kuinka tiivis levy on ja kuinka hyvin se kestää kosteutta. Mitä kiinteämpi levy on, sitä enemmän se kestää kosteutta ja sitä enemmän se maksaa.

Ohut puulevy

Rautakaupoissa myytävät ohuimmat puulevyt ovat yleensä noin 5 milliä paksuja. Jos etsit ohuempia levyjä, voit etsiä niitä verkkokaupoista.

Massiivipuulevy

Massiivipuulevyt sopivat erityisen hyvin pöytälevyiksi, hyllyihin ja kalusteisiin, joissa tarvitaan lujuutta ja hyvää ulkonäköä.

Puulevytyypit

Markkinoilla on paljon erilaisia puulevyjä, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Tässä on lista tavallisimmista puulevyistä:

 • Vanerilevy on peräisin 30-luvulta. Vaneri tehdään kuorimalla paksusta puusta ohuita kerroksia. Kerrokset liimataan vastakkaisiin suuntiin. Rakenne tekee levystä erittäin kestävän ja antaa sille kovan taivutuslujuuden. Vaneria tehdään sekä havu- että lehtipuista.

LUE LISÄÄ: Vaneri: Valitse oikea vaneri

 • Lastulevyä on valmistettu kaupallisesti 40-luvulta asti. Se tehdään liimasta, vahasta ja puulastuista, jotka sekoitetaan ja puristetaan yhteen kovassa paineessa ja lämmössä. Suurin osa lastulevyistä on tehty kolmesta kerroksesta, joiden pintakerrokset ovat kovempia kuin ydin. Asunnoissa lastulevyjä käytetään etenkin seinissä ja lattioissa. Laminoitua lastulevyä käytetään muun muassa kalusteissa ja pöytälevyissä.

LUE LISÄÄ: Lastulevyt: Näin käytät lastulevyjä

 • OSB-levy on suhteellisen uusi puulevy, joka on kehitetty 80-luvulla Kanadassa. Nimi on lyhenne sanoista Oriented Strand Board. Puulevy on tehty liimaamalla pitkiä puulastuja yhteen kolmessa kerroksessa kovassa lämmössä ja paineessa. Puulevyt tehdään yleensä sahateollisuuden ylijäämälastuista. OSB-levyt muistuttavat vaneria, mutta OSB-levyt ovat halvempia, sillä ne on tehty halvemmasta puusta. Asunnoissa OSB-levyjä käytetään seiniin ja lattioihin.

 • MDF-levyjä on tehty kaupallisesti 60-luvulta asti. Nimi tulee sanoista Medium Density Fibreboard. Levyt koostuvat puukuiduista ja liimasta, jotka on puristettu yhteen kovassa lämmössä ja paineessa. MDF-levyt ovat tiiviimpiä kuin esimerkiksi lastulevyt. Ohuempi rakenne mahdollistaa esimerkiksi levyn reunojen jyrsimisen.

 • Puusementtilevyt sopivat etenkin kattojen akustiikkalevyiksi. Ne on valmistettu yleensä ohuista havupuulastuista, jotka on liimattu yhteen sementillä. Puusementtilevyt ehkäisevät tulipaloja sementin ansiosta.

 • Puukuitulevyjen kovuus vaihtelee. Niitä voi käyttää seiniin, lattioiden runkoihin ja suojaamiseen.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin