Upea laattaterassi ja suojamuuri

Piilossa olevat ykstyiskohdat takaavat, että tämä kiviterassi ja suojamuuri kestävät lähes ikuisesti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää.
Hinta
1.100 €

Matala muuri suojaa puutarhassa istuvia.

Johdanto

Kiviterassin rakentaminen on raskasta mutta palkitsevaa työtä, sillä huolellisesti tehty terassi kestää pitkään. Hyvä lopputulos perustuu kunnolliseen pohjatyöhön. Tiiviin ja tasaisen alustan päälle asennetut laatat sekä suorat saumat tekevät terassista vaikuttavan kokonaisuuden.

Terassi säilyttää muotonsa vuosikaudet, kun se rakennetaan kuten tässä. Huolellinen pohjatyö varmistaa, etteivät laatat kärsi pienistä maan liikkeistä, kuivuudesta, roudasta tai sateesta.

Jos terassi perustetaan huolimattomasti, luonnonvoimat hajottavat sen muutamassa vuodessa. Terassia suojaava kiviseinä vaatii alleen yhtä vankan perustan.

Mieti tarkkaan terassin paikka

Voit ryhtyä työhön, vaikka et olisi koskaan kokeillut muuraamista tai käsitellyt kivenlohkareita. Muuri kasataan latomalla kiviä päällekäin kuin legopalikoita. Puutarhan olokolo kestää vuosia, joten sen sijaintiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Muuri antaa suojaa ja yksityisyyttä, minkä lisäksi kiviaita ja terassi varastoivat auringon lämpöä. Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon paitsi vallitseva tuulen suunta, myös se, mistä aurinko paistaa aamulla ja iltapäivällä. Valmista muuria kun ei siirretä paikasta toiseen ihan noin vain.

Säilytä tasapaino

Kiviaidan korkeus on tasapainottelua hyvän tuulensuojan ja maiseman välillä. Useimmat haluavat terassin, jolta on hyvät näkymät. Samalla terassin pitäisi suojata hyvin tuulelta ja muilta häiriöiltä.

LUE MYÖS: Rakenna kestävä suojamuuri puutarhaan

Tasapainottelu maiseman ja riittävän suojan välillä ei välttämättä ole helppoa. Tämä matala suojamuuri toimii hyvin istutusten kanssa: Alimpana oleva matala kiviaita sulkee turvallisesti sisäänsä ja imee itseensä auringon lämpöä. Yläpuolella tuulessa huojuu avoimempi, kasveista koostuva suoja.

Suojamuuri voi olla myös tuki pienelle, eri tasossa olevalle kukkapenkille. Jos ylempänä oleva alue on iso, se suositellaan rakennettavaksi tiettyyn kallistuskulmaan.

Ohjeet

01
Vuosikausia kestävä pohja 6 Vaihe

1

Pystytä nurkkakepit ja viritä langat. Merkitse keppeihin terassin lopullinen korko ja kallistus, joka on 1,5 cm metrille. Viritä langat 20 senttiä laattojen pintaa ylemmäs, jotta mahdut työskentelemään.

2

Kaiva multa pois ja tasoita pohjamaa. Maat pitää vaihtaa vähintään 35 senttiä lopullista korkeutta syvemmältä. Juntta tiivistää maan ja tukkii jyrsijöiden käy-tävät.

3

Perusta suodatinkerros. Kerros johtaa vettä ja toimii täyttömaana. Kerroksen pitää olla tiivistettynä 15 cm paksu, joten hiek-kamaata lisätään aluksi 20 cm. Kerroksen pinta tulee 15 senttiä laatan alapuolelle.

4

Tiivistä suodatinhiekka tärylevyllä. Lätkän pitää painaa 90-100 kiloa, jotta kerros saadaan tiivistettyä pohjaan asti. Aja alueen yli 3-4 kertaa siten, että jokainen kierros kulkee puoliksi edellisen päältä.

5

Lapioi murske hiekan päälle. Kantavan kerroksen pitää olla tiivistettynä 12 cm paksu, joten mursketta laitetaan aluksi 14-15 cm. Isot kivet tekevät kerroksesta vakaan, mutta vaikeuttavat lapiointia.

6

Tasoita ja tiivistä murske. Asennushiekkaa menee vähemmän, kun kallistus tehdään murskekerrokseen. Tasoita pinta 3-4 cm laattojen alapuolelle. Ohjaa lätkää aina laidoilta keskelle.

02
Kivikova terassi: Asennushiekka tasataan millilleen 6 Vaihe

Alkaa olla aika latoa laatat. Yleensä ajatellaan, että tiivistetty murske kantaa laatat ja tekee rakenteesta vahvan. Rakenteen lujuus riippuu kuitenkin siitä, kuinka tasaisesti laatat ovat kiinni alustassa.

Laatat asennetaan asennushiekan avulla. Hiekkaa levitetään vain ohuelti, koska se ei kanna yhtä hyvin kuin murske. Hiekka tasoitetaan kahden vesiputken avulla millin-tarkasti, sillä sen pinta määrittää laatoituksen lopullisen koron.

1

Levitä asennushiekkaa 2-4 senttiä. Hiekassa voi olla pieniä epätasaisuuksia, joten se ei kanna paksuna kerroksena. Siksi hiekkaa kannattaa lisätä korkeintaan muutama sentti.

2

Upota hiekkaan kaksi vesijohtoa. Tämä on hyvä kikka: Putken yläpinta upotetaan syvyyteen, johon laattojen alapinta tulee. Putkia käytetään apuna, kun hiekan pinta tasoitetaan oikeaan korkoon.

3

Aseta putket vaakaan siihen suun-taan, johon ei tule kaatoa. Toinen putki upotetaan vähän alemmas kuin toinen, jolloin niiden välille muodostuu kallistus.

4

Levitä asennushiekkaa vesiputkien päälle 1-2 senttiä. Työhön voi käyttää asvalttikolaa tai haravan selkäpuolta.

5

Liippaa pinta täysin tasaiseksi vetämällä liiat hiekat pois putkien päältä. Jos yli-määräisen hiekan vetäminen tuntuu liian raskaalta, työtä voi keventää siksak-liikkeellä.

6

Poista vesiputket ja täytä urat hiekalla. Älä lisää uriin liikaa hiekkaa, sillä ylimää-räiset hiekat pitää saada pois pintaa rikkomatta.

03
Jätä laatoille liikkumisvaraa 6 Vaihe

Nyt kun maa on tasoitettu, laatat putoavat paikoilleen millintarkasti. Käsijuntan iskut varmistavat, ettei laattojen alle jää ilmaa ja että hiekka nousee hieman ylös saumoissa. Kiveyksen reuna pitää tukea, etteivät laatat liu’u karkuun. Laatat eivät saa liikkua sivuille tai painua liian syvälle hiekkaan, mutta niiden väliin on jätettävä tilaa. Se on äärimmäisen tärkeää, sillä kiveyksen kestävyys riippuu siitä, pystyykö se antamaan hieman periksi.

1

Aseta ensimmäinen laatta sisänurkkaan. Laatta painetaan maahan käsijuntalla, joka on tehty tolpasta ja putkenpätkästä. Kuvassa jo tehty suojamuurin 1. varvi, joten terassin latominen alkaa muurin nurkasta.

2

Pudota seuraava laatta paikalleen. Selkä ei rasitu liikaa, kun laatta pudotetaan alas edellisen laatan reunalta. Vähän harjoitusta, ja laatat alkavat osua juuri kohdalleen. Saumastakin tulee kerralla oikean levyinen.

3

Tasoita saumat. Yleensä saumojen pitäisi olla 2-5 mm. Saumat voi tehdä myös laatan mitan mukaan. Tässä käytetään pari milliä vajaita 50 x 50 cm laattoja. Sauma on koh-dallaan, kun kaksi laattaa yltää metriin.

4

Kaiva kiveyksen reunoille kourut. Tue laatat betonilla, jotta ne eivät luisu karkuun. Vala tuki jo laatoittamisen aikana, jotta uloimmat laatat eivät karkaa kesken latomi-sen. Kaiva kourusta noin 15 cm syvä.

5

Täytä kouru kuivabetonilla ja kastele se. Älä lisää liikaa vettä, sillä betonin pitää olla niin kiinteää, että reunat voidaan lujittaa laattojen latomisen ohella. Lopuksi betoni peitetään mullalla.

6

Saumaa kuivalla hiekalla, kun laattoja on ladottu kaksi riviä. Leveät saumat voi täyttää asennushiekalla. Erikokoiset rakeet pakkautuvat tiukasti ja tukevat laattoja. Tarkista ensin, että saumat ovat yhtä leveät.

Materiaalit

2,5 x 3,5 m:n terassiin tarvitaan

 • Suodatinhiekkaa, 2 m3
 • Mursketta, 1,5 m3
 • Asennushiekkaa, 0,5 m3
 • Saumahiekkaa lisäksi 25 kg
 • 35 laattaa, 50 x 50 x 5 cm
 • Kuivabetonia, 8 x 25 kg
 • 65 aitakiveä, 20 x 50 x 13 cm
 • 13 päällyskiveä, 20 x 50 x 13 cm

Erikoistyökalut

 • Tärylevy, 90-100 kg
 • 2 pitkää vesiputkea
 • Iso kulmahiomakone ja timantti-laikka.

Vie aikaa

3-4 päivää.

Hinta

Aita ja 3,5 x 2,5 m kiveys n. 1100 €

Vaikeusaste

Periaatteessa yksinkertaista, mutta käytännössä todella raskasta työtä.

Vinkit & niksit

Eri kivet, eri ominaisuudet

Raekoko määrittelee, millaisia ominaisuuksia kivellä on. Eri maalajeja käytetään eri kerroksiin.
Pohjat rakennetaan käyttämällä eri maalajeja eri kerroksiin. Suodatinhiekka tai -sora on tarkoitettu johtamaan vettä ja täyttö-maaksi. Kuivalla maalla tätä kerrosta ei tarvita. Murskekerros on tehtävä aina. Murske kantaa hyvin ja säilyttää muotonsa, koska sen raekoko vaihtelee paljon. Asennushiek-ka ei kanna yhtä hyvin, mutta sen voi levit-tää tarkasti ja se painuu helposti saumoihin.

Suodatinkerros tekee hyvän pohjan.

Asennushiekka tiivistyy saumoihin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Laattaterassi