16 virhettä pihatien tekemisessä

Syviä ajo-uria, sivulle luisuvia laattoja ja leveissä saumoissa rehottavia rikkaruohoja. Pihatien tekeminen voi mennä pahasti pieleen, jos pohjaa ei tiivistetä eikä reunoja tueta kunnolla. Kokosimme yhteen 16 tavallista pihatievirhettä ja kerromme, miten pystyt välttämään ne.

Pihakiveyksen reunat pitää tukea ja pohja tiivistää kunnolla, jotta laatat eivät liiku sivusuunnassa ja ettei kiveykseen tule painaumia.

Kokosimme yhteen 16 tavallisinta laatoitusvirhettä. Lue myös, miten voit korjata virheet.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

1. Ei reunatukea

Tämän pihatien reunoja ei ole tuettu ollenkaan. Reunimmaiset kivet ovat kiinni nurmikossa, eikä välissä ole betonia tai reunakiveä. Autojen renkaat painavat kiviä armotta reunaa kohti ja sen yli.

Ratkaisu:
Tee kiveykselle vankka reunatuki betoniin upotetuista isoista reunakivistä tai vala reunimmaisten kivien viereen betonituki.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tue pihakiveyksen reunat


2. Huono reunatuki

Kiveyksen reunaan on ladottu rivi kokonaisia kiviä, joiden on tarkoitus pitää muut kivet aloillaan. Kivet ovat kuitenkin niin pieniä, että ne lähtevät liikkeelle, kun autot ajavat kiveyksen päällä.

Ratkaisu:
Käytä reunojen tukemiseen oikeita, isoja reunakiviä. Reunojen tukeminen on erityisen tärkeää pihatien alkupäässä, missä autojen renkaat kääntyvät ja rasittavat kiveystä eniten.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Valttina vahvat reunat


3. Kaato väärään suuntaan

Tummat läikät sokkelissa kertovat, että pihatie kallistuu väärään suuntaan eli taloa kohti. Se on todella huono asia, sillä sokkeliin valuva vesi voi aiheuttaa kosteusvahinkoja.

Ratkaisu: Tee kiveykseen kaato, joka kallistuu oikeaan suuntaan eli talosta tielle päin! Sopiva kallistus on 2 senttiä metriä kohti.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Näin teet kaadon kiveykseen

4. Syvät ajo-urat

Syvät ajo-urat syvenevät koko ajan lisää. Kun kivet eivät ole vaakasuorassa, niiden saumat levenevät. Se tarkoittaa, että kivien alle pääsee valumaan paljon vettä. Vesi vie kivien alla olevan hiekan mukanaan ja tekee kiveyksestä entistä epäsaisemman.

Ratkaisu:
Valitettavasti ongelmaan on vain yksi ratkaisu. Nosta kivet pois ja tee niille tukeva pohja. Poista asennushiekka ja roskat, lisää mursketta, täytä kuopat ja tiivistä pohja huolellisesti.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Näin teet lujan pohjan laatoille


5. Liian kevyt lätkä

Pihatien pohja pitää tiivistää vähintään 200 kilon painoisella tärylevyllä, jotta tie ei vajoa ajan kuluessa.

Pihatien pohja pitää tiivistää vähintään 200 kilon painoisella tärylevyllä, jotta tie ei vajoa ajan kuluessa.

Pihatien pohjaan tarvitaan joko murskattua betonia tai kalliomursketta. Pohja pitää tiivistää tärylevyllä eli lätkällä, jotta pihakivet eivät vajoa autojen painon alla. Tärylevyn pitää olla tarpeeksi painava, toisin sanoen yli 200-kiloinen, jotta pohjasta tulee tarpeeksi tiivis. Liian pieni lätkä voi jättää pohjan liian ilmavaksi, jolloin pihakivet vajoavat ajan kuluessa.


6. Liian ohuet laatat

Pihatietä ei voi tehdä mistä tahansa laatoista tai kivistä, sillä niiden pitää kestää autojen paino. Liian ohuet laatat tai kivet halkeavat helposti. Nyrkkisäännön mukaan pihatien kivien pitää olla vähintään 6 senttiä paksuja ja isojen laattojen vähintään 7 senttiä paksuja.


7. Huono pohja

Pihakiveyksen pohja pitää rakentaa oikein, ja siihen pitää käyttää oikeanlaista maata. Aluksi kiveyksen kohdalta poistetaan kaikki multa ja kuopan pohjalle levitetään kantavaa kiviainesta. Kantava kerros voi olla murskattua betonia, suodatinhiekkaa ja kalliomursketta. Kantavan kerroksen päälle levitetään 3–5 sentin kerros asennushiekkaa. Pihatien pohjan pitää olle tukeva, jotta se kestää autojen painon. Terassin pitää kestää vain ihmisten paino, joten sen alle riittää 10–15 sentin kerros mursketta ja 3–5 senttiä asennushiekkaa.


8. Juuret työntävät laatat irti

Ison puun juuret ovat työntäneet laatat irti, ja pihatiehen on tullut iso halkeama. Kiveys on epätasainen ja siinä on isoja saumoja, joiden läpi valuva vesi heikentää pohjaa entisestään.

Ratkaisu:
Kaada isot puut pihatien vierestä ennen kiveyksen rakentamista. Juuret kasvavat nopeasti kivien alle ja pilaavat sen.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Korjaa pihatie kun vielä voit


9. Pitkät, suorat rivit

Suoriin riveihin ja rinnakkain samaan linjaan asennetut laatat eivät pysy paikoillaan yhtä hyvin kuin limittäin asennetut, tiilikuvioon ladotut laatat. Limittäminen on tärkeää etenkin pihatiellä, joka tehdään pienistä kivistä. Isot ja raskaat kivet voi asentaa myös suoriin linjoihin, sillä ne pysyvät paikoillaan. Isojen kivien siirtäminen on raskasta, mutta työssä voi käyttää apuna esimerkiksi tyhjiönostinta.


10. Kiemurtelevat saumat

Liian lähekkäin ladottujen kivien saumat alkavat näyttää kieroilta heti, kun kivet liikahtavat. Kiemurtelu näkyy erityisen selvästi kiveyksen pituussuunnassa.

Ratkaisu:
Tee saumoista niin leveät, että kiveys pysyy suorana, vaikka kivet liikkuvat jonkin verran ja ovat hieman erikokoisia. 2–5 milliä leveä sauma on sopiva.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Oikaise pihatien vinot laatat


11. Väärään suuntaan asennetut kivet

Pihatiestä ei tule kovin kestävä, jos kivet ladotaan autojen ajosuuntaan. Pitkittäin asennetut kivet työntyvät pihatien reunoja kohti, ja saumat kasvavat koko ajan entistä leveämmiksi.

Ratkaisu:
Lado kartanokivien tapaiset pitkät kivet viistosti tai poikittain ajosuuntaan nähden, jotta ne kestävät paremmin autojen painon.

TOIMITUS SUOSITTELEE: 1 kivi - 1000 mahdollisuutta


12. Kuitukangas kivien alla

Kivet eivät pysy tukevasti paikoillaan, jos ne ladotaan kuitukankaan päälle. Asennushiekan pitää nousta jonkin verran kivien saumoihin, jotta kivet eivät liiku edestakaisin. Kuitukangas on kaiken kaikkiaan hyödytön keksintö, sillä se ei estä edes rikkaruohojen kasvamista. Siemenet leviävät saumoihin tuulen ja eläinten mukana.

Ratkaisu:
Lado kivet 2–4 senttiä paksun asennushiekkakerroksen päälle. Upota kivet lopuksi hiekkaan tärylevyllä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tärytä ajotie lujaksi


13. Liian paksusti asennushiekkaa

Tasoita asennushiekka 3–5 senttiä paksuksi kerrokseksi pitkällä vatupassilla, linjarilla tai suoralla laudalla.

Tasoita asennushiekka 3–5 senttiä paksuksi kerrokseksi pitkällä vatupassilla, linjarilla tai suoralla laudalla.

Pihalaattojen ja -kivien pitää tarttua kiinni asennushiekkaan, mutta hiekkaa ei saa olla liikaa. Liian paksu asennushiekkakerros on epävakaa ja antaa kiville liikaa liikkumatilaa. Asennushiekkakerroksen ihanteellinen paksuus on 3–5 senttiä. Suositus koskee sekä pihateitä että terasseja.


14. Ei tärylevyä

Saumaamisen jälkeen kiveyksen päältä pitää ajaa kierros tärylevyllä. Tiivistäminen saa hiekan valumaan saumojen pohjalle asti ja tekee saumoista tiiviit. Se on tärkeää, sillä tiiviit saumat tukevat kiviä ja pitävät ne paikoillaan. Muista lisätä hiekkaa saumoihin tiivistämisen jälkeen ja ajaa kiveyksen päältä tärylevyllä vielä kerran.


15. Rantahiekkaa saumoissa

Rantahiekka kuuluu uimarannalle, ei kivien välisiin saumoihin. Rantahiekka on niin hienojakoista, että se huuhtoutuu veden mukana maan uumeniin. Se ei myöskään tiivisty, sillä jyvät ovat pyöreitä ja keskenään samankokoisia. Kivet alkavat liikkua ja pihatiestä tulee epätasainen, jos saumat eivät pidä kiviä aloillaan.

Ratkaisu:
Harjaa saumoihin oikeaa saumaushiekkaa, jonka seassa on halkaisijaltaan 2–4 millin kokoisia pikkukiviä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Kaikki sorasta!


16. Reunus on kiviä ylempänä

Kivien yläpuolella oleva kukkapenkki tai nurmikko leviää helposti kiveyksen päälle. Kiveyksen reunoja on vaikea pitää puhtaana, ja saumoihin alkaa kertyä multaa. Se antaa hyvän kasvualustan rikkaruohoille.

Ratkaisu:
Pihatie kannattaa rakentaa siten, että sen pinta nousee viisi senttiä viereisen viheralueen yläpuolelle.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Ei enää heinää!


    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihatie