Pergola

Löydät meiltä perusteelliset pergolan rakennusohjeet - sekä keskelle pihaa että seinän viereen terassin katokseksi. Saat apua myös parhaiden puiden valintaan, tolppien pystyttämiseen ja oikeiden köynnöskasvien valintaan.

  Hyvän lopputuloksen tae

  Tee Itsen ohjeet ovat järjestelmällisiä ja ne etenevät vaihe vaiheelta projektin alusta loppuun. Ohjeissa on piirustuksia, kuvía vaikeista yksintyiskohdista, 3D-malleja, selventäviä videoita ja materiaalilistat.

  Katso kaikki pergoloiden rakennusohjeet

  Pergola

  Pergola jakaa tilaa, varjostaa, suojaa ja koristaa puutarhaa. Pergolan voi rakentaa lukemattomin eri tavoin. Annamme näillä sivuilla neuvoja ja ohjeita, joiden avulla voit rakentaa itsellesi ainutlaatuisen pergolan.

  Mikä pergola on?

  Pergola on avonainen, tilaa jakava rakennelma, jonka päällä voi kasvaa köynnöskasveja. Pergola ja kasvit muodostavat varjoisan ja viihtyisän ulkotilan. Sana pergola tulee italiasta ja tarkoittaa nimenomaan pylväskujaa, jonka päällä kasvaa köynnöskasveja.

  Pergolalla ei ole yleensä mitään käytännöllistä tarkoitusta. Se on sekä tilanjakaja että tila, joka saa pihan näyttämään rehevämmältä.

  Jos pihallasi on rakentamaton ja hieman tylsä kohta, jolla ei ole käyttöä, voit rakentaa siihen pergolan. Pergolan voi rakentaa myös varaston polun viereen tai terassin päälle.

  Rakenna itse pergola

  Pergolan rakentaminen ei ole kovin vaikea tee se itse -projekti. Voit suunnitella, piirtää ja rakentaa pergolan, joka sopii juuri sinun makuusi.

  Pergolan voi rakentaa tavallisesta, halvasta puutavarasta, eksoottisista puulajeista, teräksestä tai betonista. Rakenne on periaatteessa sama kaikissa tapauksissa, ja vain mielikuvitus rajoittaa sitä, miltä pergolan pitää näyttää.

  Noudata näitä ohjeita, jotta vältät yleisimmät virheet pergolan rakentamisessa.

  Asenna pergolan tolpat lujasti kiinni maahan

  Pergolan pitää pysyä lujasti kiinni maassa. Upota tolpat tarpeeksi syvälle tai vala tolpat betoniin.

  Rakenna pergola huolellisesti

  Jos rakennat pergolan puusta, varmista, että tolpat ja palkit ovat aivan suorassa. Tarkkuus voi viedä aikaa, mutta helpottaa työn tekemistä. Jos haluat pergolasta tiiviin, voit pienentää tolppien välistä eroa ja kiinnittää rimat pergolan päälle. Siten kasvit voivat kasvaa tiiviimmin.

  Tarkista tolppien suoruus

  Tarkista ennen tolppien pystyttämistä, etteivät ne ole kovin kieroja. Kaikki pitkät tolpat kääntyvät hieman “rupelille”, toisin sanoen kieroon oman akselinsa ympäri. Toiset tolpat ovat kierompia kuin toiset. Jos haet tolpat itse rautakaupan noutopihalta, voit valita suorimmat tolpat.

  Pystytysvaiheessa tolpat kannattaa kääntää siten, että ne vääntyvät samaan suuntaan. Siten niiden kanssa on mukavinta ja helpointa työskennellä.

  Älä tee pergolasta liian matalaa

  Pergolasta ei kannata tehdä liian matalaa. Liian matalassa pergolassa olevat kasvit roikkuvat silmien edessä ja haittaavat kulkemista. Köynnöskasvit eivät pelkästään kiipeile vaan myös roikkuvat alaspäin. Sen takia kannattaa varmistaa, että pergolasta tulee tarpeeksi korkea.

  Käytä sapluunaa

  Jos haluat rakentaa pergolaan vinotuet, voit piirtää erilaisia vaihtoehtoja ja tehdä sapluunan ja sahata vinotuet sen mukaan.

  Pergolan kasvit

  Köynnöskasvien peittämä pergola on siisti ja ihastuttava rakennelma. Kun pergola on pystytetty, luonto huolehtii lopusta. Pergolan katto ja sivut peittyvät ajan myötä vihreisiin kasveihin.

  Pergolaan erittäin hyvin sopivia kasveja:

  • Viiniköynnökset
  • Kiinansinisade
  • Kärhöt
  • Ruusut
  • Piippuköynnös

  Pergolan päällä on usein rehevä köynnöskasvipeite, mutta pergola toimii myös itsenäisenä rakennelmana ilman kasveja.

  Katettu pergola

  Pergolan rakenne sopii yleensä katettavaksi. Jos haluat jonain päivänä kattaa pergolasi, se onnistuu helposti esimerkiksi valokatelevyillä.