Pergola
Pergola jakaa tilaa, varjostaa, suojaa ja koristaa puutarhaa. Pergolan voi rakentaa lukemattomin eri tavoin. Annamme näillä sivuilla neuvoja ja ohjeita, joiden avulla voit rakentaa itsellesi ainutlaatuisen pergolan.
Mikä pergola on?
Pergola on avonainen, tilaa jakava rakennelma, jonka päällä voi kasvaa köynnöskasveja. Pergola ja kasvit muodostavat varjoisan ja viihtyisän ulkotilan. Sana pergola tulee italiasta ja tarkoittaa nimenomaan pylväskujaa, jonka päällä kasvaa köynnöskasveja.
Pergolalla ei ole yleensä mitään käytännöllistä tarkoitusta. Se on sekä tilanjakaja että tila, joka saa pihan näyttämään rehevämmältä.
Jos pihallasi on rakentamaton ja hieman tylsä kohta, jolla ei ole käyttöä, voit rakentaa siihen pergolan. Pergolan voi rakentaa myös varaston polun viereen tai terassin päälle.
Rakenna itse pergola
Pergolan rakentaminen ei ole kovin vaikea tee se itse -projekti. Voit suunnitella, piirtää ja rakentaa pergolan, joka sopii juuri sinun makuusi.
Pergolan voi rakentaa tavallisesta, halvasta puutavarasta, eksoottisista puulajeista, teräksestä tai betonista. Rakenne on periaatteessa sama kaikissa tapauksissa, ja vain mielikuvitus rajoittaa sitä, miltä pergolan pitää näyttää.
Noudata näitä ohjeita, jotta vältät yleisimmät virheet pergolan rakentamisessa.
Asenna pergolan tolpat lujasti kiinni maahan
Pergolan pitää pysyä lujasti kiinni maassa. Upota tolpat tarpeeksi syvälle tai vala tolpat betoniin.
Rakenna pergola huolellisesti
Jos rakennat pergolan puusta, varmista, että tolpat ja palkit ovat aivan suorassa. Tarkkuus voi viedä aikaa, mutta helpottaa työn tekemistä. Jos haluat pergolasta tiiviin, voit pienentää tolppien välistä eroa ja kiinnittää rimat pergolan päälle. Siten kasvit voivat kasvaa tiiviimmin.
Tarkista tolppien suoruus
Tarkista ennen tolppien pystyttämistä, etteivät ne ole kovin kieroja. Kaikki pitkät tolpat kääntyvät hieman “rupelille”, toisin sanoen kieroon oman akselinsa ympäri. Toiset tolpat ovat kierompia kuin toiset. Jos haet tolpat itse rautakaupan noutopihalta, voit valita suorimmat tolpat.
Pystytysvaiheessa tolpat kannattaa kääntää siten, että ne vääntyvät samaan suuntaan. Siten niiden kanssa on mukavinta ja helpointa työskennellä.
Älä tee pergolasta liian matalaa
Pergolasta ei kannata tehdä liian matalaa. Liian matalassa pergolassa olevat kasvit roikkuvat silmien edessä ja haittaavat kulkemista. Köynnöskasvit eivät pelkästään kiipeile vaan myös roikkuvat alaspäin. Sen takia kannattaa varmistaa, että pergolasta tulee tarpeeksi korkea.
Käytä sapluunaa
Jos haluat rakentaa pergolaan vinotuet, voit piirtää erilaisia vaihtoehtoja ja tehdä sapluunan ja sahata vinotuet sen mukaan.
Pergolan kasvit
Köynnöskasvien peittämä pergola on siisti ja ihastuttava rakennelma. Kun pergola on pystytetty, luonto huolehtii lopusta. Pergolan katto ja sivut peittyvät ajan myötä vihreisiin kasveihin.
Pergolaan erittäin hyvin sopivia kasveja:
- Viiniköynnökset
- Kiinansinisade
- Kärhöt
- Ruusut
- Piippuköynnös
Pergolan päällä on usein rehevä köynnöskasvipeite, mutta pergola toimii myös itsenäisenä rakennelmana ilman kasveja.
Katettu pergola
Pergolan rakenne sopii yleensä katettavaksi. Jos haluat jonain päivänä kattaa pergolasi, se onnistuu helposti esimerkiksi valokatelevyillä.