Löydä oikeat kivetykset ja laatat pihaasi

Kivi, laatta vai sepeli. Pihalaatoitukset tulevat monessa eri muodossa. Esittelemme tyypillisemmät päälystevaihtoehdot terassille, ajotielle ja puutarhapolulle.

Terassin, pihatien tai puutarhapolun voi työstää laatoista tai kivistä. Päällystevalinta on kuitenkin tehtävä, ennen kuin pihaa aletaan työstää. Autamme sinua valitsemaan omaan pihaasi parhaiten sopivan päällystevaihtoehdon.

1. Nupukivi

Nelikulmaisten, graniitista lohkottujen nupukivien koko on yleensä 120 x 200 tai 150 x 250 mm. Kivet, vanhat ja uudet, voivat olla sävyltään mustia, harmaita tai punertavia.

Kaduilta ja aukioilta tutut yli 100 vuotta vanhat, pinnaltaan kuluneet nupukivet ovat huomattavasti uusia kalliimpia, ja niitä tulee myyntiin hyvin harvoin. Nupukiviä voi käyttää ajoteihin, terasseihin, portaisiin, reunuksiin yms.

Niiden asennus on haastavaa, sillä kivet eivät ole samankorkuisia, ja ne vaativat alleen paksun murskekerroksen, ennen kuin pinnan voi täryttää yhtenäiseksi.

MATERIAALI: Lohkottu graniitti

TERASSIT: Kyllä, mutta pinnasta tulee melko epätasainen

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: 70–200 €

2. Noppakivet & mosaiikkikivet

Graniitista lohkotut noppakivet. Noppakivien koko voi olla 100 x 120 mm, mosaiikkikivien noin 40 x 40 tai 60 x 60 mm.

Molempia saa harmaan, mustan ja punaisen sävyissä. Vanhoja, tasaisiksi kuluneita noppakiviä näkee hyvin harvoin myynnissä. Sen sijaan uusia, Kiinasta tuotuja kiviä on paljon, ja niitä myydään melko edullisesti.

Kiviä voi käyttää terasseihin, ajoteihin, laattojen väleihin ja reunuksiin. Jos asennat pienistä kivistä koko terassin tai ajotien, asenna kivet kuvioksi (esim. kaarelle). Kuvio lukitsee päällysteen.

MATERIAALI: Lohkottu graniitti

TERASSIT: Kyllä

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: 60–120 €

3. Sepeli

Murskattuja graniittikiviä, joita syntyy esim. nupukiviä lohkottaessa. Kivet ovat muodoltaan epäsäännöllisiä ja reunoiltaan teräviä, joten ne kiilautuvat yhteen kiinteäksi massaksi.
Koko 2-25 mm.

Myydään eri värisenä punaisesta siniseen, vihreään ja valkoiseen. Jos sepeliä käyttää istutusten pohjalla, maakerroksen päälle asennetaan ensin suodatinkangas ja sen päälle 5 cm:n kerros sepeliä. Jos sepeliä käytetään liikennöidyllä alueella, kangasta ei asenneta, mutta alusta on perustettava kuten laatoituksissa.

MATERIAALI: Murskattu graniittijäte

TERASSIT: Ei

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: 20–30 €

4. Luonnonkivet

Pienet luonnonkivet. Pyöreitä ja pitkulaisia luonnonkiviä/graniittikiviä, koko 70-140 mm. Käytettiin ennen vanhaan kartanoiden pihoissa, nykyään useimmiten koristeena muiden päällysteiden välissä.

Käytetään myös sokkeleiden vierustalla estämään julkisivuun kohdistuvat vesiroiskeet. Sopii hyvin myös nurmikoille puiden ympärille ja portaisiin betoniin asennetuksi.

Maanviljelijöiltä voi saada luvan kerätä pelloiksi raivatuilta alueilta sinne jääneet pienet kivet. Kiviä voi myös tilata ja ostaa kivimyymälöistä, puutarhaliikkeistä tai suoraan kivituottajilta.

MATERIAALI: Käsittelemättömiä graniittikiviä

TERASSIT: Ei

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: 10–30 €

5. Muotoon valetut kivet

Betonisia päällystekiviä sai aikaisemmin hyvin monen muotoisina: isoiksi S-kirjaimiksi valettuina ja kalanruodon, kuusikulmion tai neliön muotoisina.

Nykyään yleisimpiä ovat suorakulmaiset, harmaan, mustan tai punaisen sävyiset kivet. Niihin on yleensä valettu reuna, joka jättää tilaa saumalle.

Betonikivet lukittuvat yhteen ja ovat paksuutensa ansiosta hyvin vahvoja. Ne sopivat terasseihin ja ajoteille, mutta eivät raskaasti liikennöidyille alueille, sillä autot voivat nostaa kiviä ja tehdä pinnasta ikävän kävellä.

MATERIAALI: Betoni

TERASSIT: Kyllä

AJOTIET: Kyllä, mutta ei raskaasti liikennöidyt alueet

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: Alkaen 12 €

6. Valetut pinnat

Jos olet rohkea, voit valaa ”jättiläislaattoja” paikan päällä. Kooltaan jopa 1200 x 1200 mm:n kokoiset laatat, joita tiikkilistat rajaavat, luovat upean ja arvokkaan näköisen pinnan.

Jättilaattoja, jotka on raudoitettava tangoin tai verkoin, voi asentaa kulkualueille, terasseille ja ajoväylille/pihateille. Perustasta riippuen valetut laatoituspinnat voivat kestää raskastakin liikennettä. Valettuja pintoja käytetään (ilman tiikkilistoja) moottoriteillä ja kiitoradoilla.

MATERIAALI: Betoni

TERASSIT: Kyllä

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: 15–20 € (laattakoko noin 500 x 500 mm)

7. Betonilaatat

Yleisemmin käytetty materiaali terassien sekä pihapolkujen ja -teiden päällysteissä. Monta kokoa ja väriä, tosin päällysteeksi valitaan yleensä harmaa 400 x 400 tai 500 x 500 mm:n laatta.

Tämä on sääli, sillä viime vuosina on kehitetty monia uusia laattamalleja. Laattoja saa useassa koossa. Tarjolla on myös suuria, lähes käsittelemättömiä laattoja, joita on vaikea asentaa yksin. Valmis pinta näyttää kuitenkin upealta. Myös paksuus vaihtelee, paksuimmat laatat sopivat raskaalle liikenteelle.

MATERIAALI: Betoni

TERASSIT: Kyllä

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: 15–20 € (laattakoko noin 500 x 500 mm)

8. Pinnoitetut betonilaatat

Perinteisten harmaiden betonilaattojen sijaan voi ostaa laattoja, jotka on valmistettu betonista mutta jotka muistuttavat kaikkea muuta.

Tai hankkia laattoja, jotka näyttävät graniitilta, mutta maksavat vain murto-osan siitä - tai muistuttavat hiekkakiveä tai marmoria, mutta kestävät poikkeuksellisesti sekä routaa että lunta.

Laattojen suurena etuna on pinnoitus, toisin sanoen pintakäsittely, joka suojaa niitä levältä ja sammaleelta. Muista kuitenkin, että laattoja ei kannata pestä korkeapainepesurilla.

MATERIAALI: Pintakäsitelty betoni

TERASSIT: Kyllä

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: Alkaen noin 25 €

9. Nurmikivet

Lue lisää nurmikivistä www.teeitse.com.

Nurmikivet ovat erikoismuotoiltuja betonilaattoja: ne on rei’itetty, jotta ruoho pääsee kasvamaan niiden läpi. Voit työstää nurmikivistä koko parkkialueen, ja saada alueesta näin paitsi siistin ja hallitun, myös kauniin vihreän koko kesäkaudeksi.

Tarjolla on erimuotoisia kiviä ruoholle varatun alan mukaan, aukon koko vaihtelee 35-50 % kiven pintaalasta. Nurmikivet ovat kauniita ja mahdollistavat sadeveden siivilöitymisen pohjamaahan, jolloin sitä ei tarvitse johtaa viemäriverkostoon. Näin voidaan ehkäistä viemäriverkoston tulvimista.

MATERIAALI: Pivalettu betoni

TERASSIT: Ei

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Ei

HINTATASO/M2: Noin 30 €

10. Keraamiset laatat

Keraamiset laatat sopivat erityisesti pihapolkuihin, terasseihin ja portaisiin. Niiden väri- ja kokovalikoima on laaja, ja ne ovat niin paksuja ja kovaksi poltettuja, että kestävät ankaraakin routaa, lunta, soraa ja suolaa muuttumatta epäsiisteiksi.

Keraamisten laattojen pinta on poltettu kiinni, toisin kuin betonilaattojen ja luonnonkivien, joten ne eivät ime kosteutta. Laatat kestävät hyvin pakkasia, eivätkä kärsi levistä ja sammaleista. Älä kuitenkaan valitse liian sileitä laattoja, vaan pinnaltaan riittävän karheat, jotta laatat eivät sateella muutu liukkaiksi.

MATERIAALI: Kovaksi poltettu savi

TERASSIT: Kyllä

AJOTIET: Kyllä

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: 40–60 €

11. Kovaksi poltetut klinkkerit

Klinkkerit muistuttavat tavallista tiiltä, mutta niitä on poltettu niin paljon, että niistä on tullut kovia ja säänkestäviä, vaikka niiden päälle jäisi pidemmäksi aikaa vettä, lunta tai jäätä. Klinkkerit on helppo puhdistaa ja pitää lumettomina, jos ne on asennettu huolellisesti. Kovakourainen lumen kolaaminen saattaa kuitenkin vaurioittaa niitä.

Voidaan asentaa terasseihin ja pihapolkuihin joko lappeelleen tai syrjälleen oman maun mukaan: ajoteille aina syrjälleen päällysteen vakauttamiseksi. Muista vähintään 2 mm:n saumavara.

MATERIAALI: Kovaksi poltettua savea

TERASSIT: Kyllä

AJOTIET: Kyllä – asennus syrjälleen

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: 15–100 €

12. Luonnonkivi

Voit ostaa erilaisista luonnonkivistä valmistettuja laattoja, mutta muista, että vetinen ja välillä routiva ja hyvinkin luminen ilmastomme kuluttaa joitakin kivilajeja voimakkaasti.

Hiekkakivi, marmori ja liuskekivi eivät kestä kovin hyvin märkää ja routaa, vaan lohkeavat pinnaltaan tai halkeavat kokonaan. Basaltista ja graniitista tehdyt luonnonkivet ovat varmempi vaihtoehto. Tämäntyyppiset kivilaatat ovat erittäin kovia, ja niistä on monia eri sävyjä. Ne myös maksavat paljon, mutta kestävät ikuisuuden - lähes kirjaimellisesti.

MATERIAALI: Basalttia, graniittia, marmoria , kvartsia, liuskekiveä, yms.

TERASSIT: Kyllä

AJOTIET: Kyllä – jotkin ratkaisut

PIHAPOLUT: Kyllä

HINTATASO/M2: Alk. 250 €

Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus