Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kotikadun komein pihatie

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tyrmää naapurisi tyylikkäällä betonilaatoista ja noppakivistä rakennetulla pihatiellä! Tämä kiveys sopii täydellisesti sekä perinteisen rintamamiestalon että nykyaikaisen kivitalon etupihalle. Oikein rakennettu pohja pitää pihatien huippukunnossa ainakin seuraavat 30 vuotta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
1.500 euroa
Pihatie näin

Pihatie kallistuu talosta tielle päin. Se varmistaa, että sadevesi valuu tehokkaasti pois talon vierestä.

Johdanto

Komean pihatien salaisuus piilee pinnan alla. Kiveyksen pohja pitää rakentaa oikein, jotta pihatie kestää raskaiden autojen painon päivästä päivään ja vuodesta toiseen.

Monella pihatiellä näkyy kaksi selvää ajo-uraa. Voit estää kivien vajoamisen rakentamalla pihatien pohjan tämän jutun ohjeiden mukaan.

Kestävän kiveyksen tärkein asia on riittävän paksu kantava kerros. Pihatien pitää olla 40–50 senttiä syvä kiven pinnasta kantavan kerroksen pohjaan mitattuna. Tämä kiveys rakennetaan betonilaatoista ja noppakivistä.

Lue lisää: Pihatie

Poista multainen maa

Tämän pihatien kantava kerros tehdään murskeesta, joka tiivistetään kunnolla. Murskeen päälle levitettävä asennushiekka pitää kivet tukevasti paikoillaan.

Pihatien alta poistetaan kaikki multainen maa, sillä pehmeät maa-ainekset painuvat kasaan murskeen, kivien ja autojen painon alla. Betonilaattojen ja noppakivien latominen saattaa näyttää vaikealta, mutta työ sopii kaikille. Lopputulos näyttää takuulla hyvältä, kun kivet asennetaan huolellisesti ja ajan kanssa.

Kivien latomisessa on tärkeää säilyttää oikeat kivien väliset etäisyydet. Välit pysyvät sopivina, kun kivet asennetaan 10 senttiä leveän laudan avulla ja laattojen risteyksiin asetetaan noppakiviä.

Kiveys viimeistellään saumahiekalla. Sen jälkeen pihakiveys kestää ainakin seuraavat 30 vuotta.

LUE LISÄÄ: Vinkkejä ja inspiraatiota pihakivien valintaan sekä ohjeita, joiden avulla voit tehdä kestävän pahalaatoituksen

Paljon erilaisia ladontakuvioita

Tässä jutussa neuvotaan, miten kiveykselle rakennetaan tukeva pohja sekä miten betonilaatoista ja graniittikivistä ladotaan siisti kuvio. Kivistä ja laatoista voi tehdä lukemattoman paljon erilai-sia pihateitä. Kokosimme tälle sivulle viisi tyylikästä esimerkkiä, joiden tekemiseen on käytetty erikokoisia ja erivärisiä kiviä.

Muistisäännöt

Kivien laadusta, väristä ja mallista riippumatta pihatien latomisessa pitää noudattaa muutamaa sääntöä:

■ Betonikivien ja -laattojen pitää olla vähintään 6 senttiä paksuja.

■ Älä käytä isoja, yli 40x40-senttisiä laattoja, ellei niitä ole tarkoitettu pihatielle.

■ Vältä pitkiä, yli puolitoistametrisiä saumoja. Jos teet pitkiä saumoja, pyri tekemään ne poikittain tai viistosti ajosuuntaan nähden.

Mukavia lukuhetkiä.

Ohjeet

Valhda maat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Multainen maa kaivetaan pois, jotta pihatien pohjan voi rakentaa tukevalle maapohjalle. Tämän pihatien alla oleva maapohja kuivuu nopeasti, joten erillistä suodatinhiekkakerrosta ei tarvita. Pinnasta poistetaan 40 senttiä multaista maata ja tilalle levitetään 30 sentin kerros mursketta.

Tiivistetyn murskepinnan pitää olla tasainen ja kallistua riittävästi oikeaan suuntaan. Murskeen päälle levitetään kerros asennushiekkaa, ja kivet ladotaan sen päälle.

1

Poista multainen maa. Kaiva maata niin syvältä kuin on tarpeen. Tärkeintä on, että kivien alle jää tarpeeksi tilaa vähintään 30 senttiä paksulle kantavalle kerrokselle.

2

Käytä mittaa ahkerasti. Tee sopiva kallistus eli kaato jo maapohjaan. Kaadon pitää olla vähintään 2-3 prosenttia eli 2-3 senttiä metriä kohti.

3

Levitä 15 sentin kerros mursketta. Tässä murskeessa on kivien lisäksi hiekkaa. Varmista, että mursketta on joka paikassa yhtä paksusti ja että pinta kallistuu tielle päin. Tasoita murskeen pinta haravalla.

4

Tiivistä murskekerros huolellisesti 150 kilon tärylevyllä eli lätkällä. Levitä mursketta toinen 15 sentin kerros ja tiivistä myös se painavalla lätkällä.

5

Levitä murskeen päälle asennushiekkaa ja tasoita se pienemmällä, 85 kilon lätkällä. Levitä asennushiekka tasaiseksi, noin neljän sentin kerrokseksi ja kastele se ennen tiivistämistä.

Tasoita hiekan pinta

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Asennushiekan pinta kannattaa tasoittaa tarkasti, jotta kivien latominen onnistuu ensi yrittämällä.

Hiekan tasoittaminen ei onnistu yhdellä kerralla pelkän vatupassin avulla, mutta kahdella vesiputkella se sujuu helposti. Upota putket hiekkaan tarkasti siihen korkeuteen, johon kivet asennetaan. Ota suora lauta, paina se kiinni putkiin ja vedä ylimääräinen hiekka pois putkia pitkin.

1

Upota vesiputket asennushiekkaan. Paina putket tarpeeksi syvälle, jotta hiekkaan ei jää painaumia. Tasoita hiekka laudalla, joka on noin puoli metriä pitempi kuin vesiputkien välinen etäisyys.

2

Upota putket 5,5 senttiä laattojen lopullisen pinnan alapuolelle. Asennushiekka painuu tiivistysvaiheessa noin 5 milliä, joten sen päälle mahtuu 6 senttiä paksu laatta. Putket kallistuvat kaksi senttiä metrin matkalla. Mittaa tarkasti, jotta hiekan pinta asettuu varmasti oikeaan korkeuteen.

3

Vedä ylimääräinen hiekka pois suoralla laudalla tai metallisella linjalaudalla. Vedä lautaa siksak-liikkeillä, jotta hiekka lähtee liikkeelle. Kun laudan liikuttelu käy liian raskaaksi, lapioi laudan taakse tullut hiekka-kasa pois. Varmista, että lauta pysyy koko ajan kiinni putkien pinnassa.

4

Nosta putket pois ja täytä urat hiekalla. Kastele hiekkaa hieman ja tasoita pinta lätkällä. Sen jälkeen voit kävellä varovasti hiekan päällä ja täyttää putkien urat.

Lado kivet

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Valetut betonilaatat ovat suorareunaisia ja keskenään samankokoisia, joten ne on helppo latoa suoralle hiekkapohjalle.

Laattojen väliin asennettavat noppakivet pitää asentaa tarkasti kivi kerrallaan. Nämä kivet ovat kooltaan noin 10x10x10 senttiä, joten ne pitää upottaa asennushiekan alapuolelle murskeen päälle.

1

Lado laatat. Viritä laatoituksen päälle yksi linjalanka molempiin suuntiin, jotta laattarivit pysyvät suorina. Lado ensimmäisen rivin laatat suoran lankun avulla. Jätä laattojen väliin 10 senttiä tilaa. Siirrä lankku laattarivin toiselle puolelle ja jatka laattojen asentamista.

2

Paina laatat kiinni hiekkaan käsijuntalla. Älä lyö metallijuntalla suoraan laattoihin vaan käytä välissä lankkua. Lankku säätää laatat kutakuinkin oikeaan korkeuteen. Käsijuntan voi tehdä tse puutolpasta.

3

Tee noppakivistä koeladonta. Kivet ovat noin 10 sentin kokoisia ja sopivat laattojen välisiin rakoihin. Kivien koko vaihtelee, joten niitä kannattaa sovittaa ja käännellä ennen asentamista.

4

Upota noppakivet niin syvälle, että niiden pinta nousee 5-10 milliä betonilaattojen yläpuolelle. Upota vain pari kiveä kerrallaan, täytä saumat ja tiivistä pinta pienellä lätkällä, jonka pohjassa on muovilevy.

Vaikeat paikat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kaivon ympärille asennettavat laatat pitää leikata kulmahiomakoneella. Mittaa etäisyys kannen keskeltä ja ota huomioon, että kaivon ympärille ladottavat noppakivet tarvitsevat oman tilansa.

1

Aseta laatat oikeille paikoilleen kaivon ympärille. Pidä mitan päätä kaivon keskellä ja piirrä leikkauslinjat laattoihin. Jätä kannen ja laattojen väliin 10 senttiä tilaa noppakiviä varten. Leikkaa laatat ja asenna ne paikoilleen.

2

Lado noppakivet kaivon kannen viereen mahdollisimman siististi.

Materiaalit

 • Betonilaattoja, 40x40x6 cm
 • Noppakiviä, 10x10x10 cm
 • Mursketta, 0-40 mm (1 m³ riittää noin 6 neliön alueelle 15 sentin kerroksena)
 • Asennushiekkaa (1 m³ riittää noin 20 neliön alueelle 4-5 sentin kerroksena)
 • Saumahiekkaa (25 kiloa riittää noin 8 neliön alueelle)

Erikoistyökalut

 • Tärylevy, 85 kg (muovipohjalla) + iso, 150 kilon malli
 • Pyörivä laser
 • 2 vesiputkea

Vie aikaa

15 neliön kokoisen pihatien rakentaminen kestää 4-5 päivää.

Hinta

15 neliön kokoisen pihatien kivet maksavat noin 1 500 euroa. Hintaan ei ole laskettu kiviainesten kuljetusmaksuja eikä poistettavan maan kuljetuskustannuksia.

Vaikeusaste

Pihatien tekeminen ei ole vaikeaa, mutta työ on raskasta ja sitä on paljon. Pohja pitää rakentaa erittäin huolellisesti.

Piirustus

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Pihatien kiveys

Pohjan rakenne. Maapohja, kantava kerros, tasoitushiekka ja laatat.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

TEKNIIKAT: Kaato kiveykselle

Kaato on helppo mitata noppakoron avulla

TEKNIIKAT: Asennushiekkakerros laatoille

Pinnasta tulee tasainen kahden putken ja suoran laudan avulla

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen pyöristäminen

Leikkaa voimakkaalla kulmahiomakoneella monessa osassa

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen pyöristäminen

Leikkaa voimakkaalla kulmahiomakoneella monessa osassa

Vinkit & niksit

Mursket ja hi kat

Markkinoilla on erilaisia murske- ja soralaatuja. Joissakin on hiekkaa. Murske tiivistyy kantavaksi kerrokseksi, mutta sen pintaa ei voi tasoittaa. Sen takia murskeen päälle levitetään kerros asennus hiekkaa.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Kotikadun komein pihatie
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin