Pihatie betonilaatoista ja noppakivistä

Yhdistelemällä betonilaattoja ja noppakiviä, saat aivan upean pihatien. Katso tästä, miten asennat laatat ja kivet oikeaoppisesti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
1.500 euroa

Johdanto

Komean pihatien salaisuus piilee pinnan alla. Kiveyksen pohja pitää rakentaa oikein, jotta pihatie kestää raskaiden autojen painon päivästä päivään ja vuodesta toiseen.

Monella pihatiellä näkyy kaksi selvää ajouraa. Voit estää kivien vajoamisen rakentamalla pihatien pohjan tämän jutun ohjeiden mukaan.

Kestävän kiveyksen tärkein asia on riittävän paksu kantava kerros. Pihatien pitää olla 40–50 senttiä syvä kiven pinnasta kantavan kerroksen pohjaan mitattuna. Tämä kiveys rakennetaan betonilaatoista ja noppakivistä.

Lue lisää: Pihatie

Poista multainen maa

Tämän pihatien kantava kerros tehdään murskeesta, joka tiivistetään kunnolla. Murskeen päälle levitettävä asennushiekka pitää kivet tukevasti paikoillaan.

Pihatien alta poistetaan kaikki multainen maa, sillä pehmeät maa-ainekset painuvat kasaan murskeen, kivien ja autojen painon alla. Betonilaattojen ja noppakivien latominen saattaa näyttää vaikealta, mutta työ sopii kaikille. Lopputulos näyttää takuulla hyvältä, kun kivet asennetaan huolellisesti ja ajan kanssa.

Kivien latomisessa on tärkeää säilyttää oikeat kivien väliset etäisyydet. Välit pysyvät sopivina, kun kivet asennetaan 10 senttiä leveän laudan avulla ja laattojen risteyksiin asetetaan noppakiviä.

Kiveys viimeistellään saumahiekalla. Sen jälkeen pihakiveys kestää ainakin seuraavat 30 vuotta.

LUE LISÄÄ: Vinkkejä ja inspiraatiota pihakivien valintaan sekä ohjeita, joiden avulla voit tehdä kestävän pahalaatoituksen

Paljon erilaisia ladontakuvioita

Tässä jutussa neuvotaan, miten kiveykselle rakennetaan tukeva pohja sekä miten betonilaatoista ja graniittikivistä ladotaan siisti kuvio. Kivistä ja laatoista voi tehdä lukemattoman paljon erilaisia pihateitä. Kokosimme tälle sivulle viisi tyylikästä esimerkkiä, joiden tekemiseen on käytetty erikokoisia ja erivärisiä kiviä.

Muistisäännöt

Kivien laadusta, väristä ja mallista riippumatta pihatien latomisessa pitää noudattaa muutamaa sääntöä:

■ Betonikivien ja -laattojen pitää olla vähintään 6 senttiä paksuja.

■ Älä käytä isoja, yli 40x40-senttisiä laattoja, ellei niitä ole tarkoitettu pihatielle.

■ Vältä pitkiä, yli puolitoistametrisiä saumoja. Jos teet pitkiä saumoja, pyri tekemään ne poikittain tai viistosti ajosuuntaan nähden.

Mukavia lukuhetkiä.

Ohjeet

01
Valhda maat 5 Vaihe

Multainen maa kaivetaan pois, jotta pihatien pohjan voi rakentaa tukevalle maapohjalle. Tämän pihatien alla oleva maapohja kuivuu nopeasti, joten erillistä suodatinhiekkakerrosta ei tarvita. Pinnasta poistetaan 40 senttiä multaista maata ja tilalle levitetään 30 sentin kerros mursketta.

Tiivistetyn murskepinnan pitää olla tasainen ja kallistua riittävästi oikeaan suuntaan. Murskeen päälle levitetään kerros asennushiekkaa, ja kivet ladotaan sen päälle.

1

Poista multainen maa. Kaiva maata niin syvältä kuin on tarpeen. Tärkeintä on, että kivien alle jää tarpeeksi tilaa vähintään 30 senttiä paksulle kantavalle kerrokselle.

2

Käytä mittaa ahkerasti. Tee sopiva kallistus eli kaato jo maapohjaan. Kaadon pitää olla vähintään 2-3 prosenttia eli 2-3 senttiä metriä kohti.

3

Levitä 15 sentin kerros mursketta. Tässä murskeessa on kivien lisäksi hiekkaa. Varmista, että mursketta on joka paikassa yhtä paksusti ja että pinta kallistuu tielle päin. Tasoita murskeen pinta haravalla.

4

Tiivistä murskekerros huolellisesti 150 kilon tärylevyllä eli lätkällä. Levitä mursketta toinen 15 sentin kerros ja tiivistä myös se painavalla lätkällä.

5

Levitä murskeen päälle asennushiekkaa ja tasoita se pienemmällä, 85 kilon lätkällä. Levitä asennushiekka tasaiseksi, noin neljän sentin kerrokseksi ja kastele se ennen tiivistämistä.

02
Tasoita hiekan pinta 4 Vaihe

Asennushiekan pinta kannattaa tasoittaa tarkasti, jotta kivien latominen onnistuu ensi yrittämällä.

Hiekan tasoittaminen ei onnistu yhdellä kerralla pelkän vatupassin avulla, mutta kahdella vesiputkella se sujuu helposti. Upota putket hiekkaan tarkasti siihen korkeuteen, johon kivet asennetaan. Ota suora lauta, paina se kiinni putkiin ja vedä ylimääräinen hiekka pois putkia pitkin.

1

Upota vesiputket asennushiekkaan. Paina putket tarpeeksi syvälle, jotta hiekkaan ei jää painaumia. Tasoita hiekka laudalla, joka on noin puoli metriä pitempi kuin vesiputkien välinen etäisyys.

2

Upota putket 5,5 senttiä laattojen lopullisen pinnan alapuolelle. Asennushiekka painuu tiivistysvaiheessa noin 5 milliä, joten sen päälle mahtuu 6 senttiä paksu laatta. Putket kallistuvat kaksi senttiä metrin matkalla. Mittaa tarkasti, jotta hiekan pinta asettuu varmasti oikeaan korkeuteen.

3

Vedä ylimääräinen hiekka pois suoralla laudalla tai metallisella linjalaudalla. Vedä lautaa siksak-liikkeillä, jotta hiekka lähtee liikkeelle. Kun laudan liikuttelu käy liian raskaaksi, lapioi laudan taakse tullut hiekkakasa pois. Varmista, että lauta pysyy koko ajan kiinni putkien pinnassa.

4

Nosta putket pois ja täytä urat hiekalla. Kastele hiekkaa hieman ja tasoita pinta lätkällä. Sen jälkeen voit kävellä varovasti hiekan päällä ja täyttää putkien urat.

03
Lado kivet 4 Vaihe

Valetut betonilaatat ovat suorareunaisia ja keskenään samankokoisia, joten ne on helppo latoa suoralle hiekkapohjalle.

Laattojen väliin asennettavat noppakivet pitää asentaa tarkasti kivi kerrallaan. Nämä kivet ovat kooltaan noin 10x10x10 senttiä, joten ne pitää upottaa asennushiekan alapuolelle murskeen päälle.

1

Lado laatat. Viritä laatoituksen päälle yksi linjalanka molempiin suuntiin, jotta laattarivit pysyvät suorina. Lado ensimmäisen rivin laatat suoran lankun avulla. Jätä laattojen väliin 10 senttiä tilaa. Siirrä lankku laattarivin toiselle puolelle ja jatka laattojen asentamista.

2

Paina laatat kiinni hiekkaan käsijuntalla. Älä lyö metallijuntalla suoraan laattoihin vaan käytä välissä lankkua. Lankku säätää laatat kutakuinkin oikeaan korkeuteen. Käsijuntan voi tehdä tse puutolpasta.

3

Tee noppakivistä koeladonta. Kivet ovat noin 10 sentin kokoisia ja sopivat laattojen välisiin rakoihin. Kivien koko vaihtelee, joten niitä kannattaa sovittaa ja käännellä ennen asentamista.

4

Upota noppakivet niin syvälle, että niiden pinta nousee 5-10 milliä betonilaattojen yläpuolelle. Upota vain pari kiveä kerrallaan, täytä saumat ja tiivistä pinta pienellä lätkällä, jonka pohjassa on muovilevy.

04
Vaikeat paikat 2 Vaihe

Kaivon ympärille asennettavat laatat pitää leikata kulmahiomakoneella. Mittaa etäisyys kannen keskeltä ja ota huomioon, että kaivon ympärille ladottavat noppakivet tarvitsevat oman tilansa.

1

Aseta laatat oikeille paikoilleen kaivon ympärille. Pidä mitan päätä kaivon keskellä ja piirrä leikkauslinjat laattoihin. Jätä kannen ja laattojen väliin 10 senttiä tilaa noppakiviä varten. Leikkaa laatat ja asenna ne paikoilleen.

2

Lado noppakivet kaivon kannen viereen mahdollisimman siististi.

Materiaalit

  • Betonilaattoja, 40x40x6 cm
  • Noppakiviä, 10x10x10 cm
  • Mursketta, 0-40 mm (1 m³ riittää noin 6 neliön alueelle 15 sentin kerroksena)
  • Asennushiekkaa (1 m³ riittää noin 20 neliön alueelle 4-5 sentin kerroksena)
  • Saumahiekkaa (25 kiloa riittää noin 8 neliön alueelle)

Erikoistyökalut

  • Tärylevy, 85 kg (muovipohjalla) + iso, 150 kilon malli
  • Pyörivä laser
  • 2 vesiputkea

Vie aikaa

15 neliön kokoisen pihatien rakentaminen kestää 4-5 päivää.

Hinta

15 neliön kokoisen pihatien kivet maksavat noin 1 500 euroa. Hintaan ei ole laskettu kiviainesten kuljetusmaksuja eikä poistettavan maan kuljetuskustannuksia.

Vaikeusaste

Pihatien tekeminen ei ole vaikeaa, mutta työ on raskasta ja sitä on paljon. Pohja pitää rakentaa erittäin huolellisesti.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Pihatien kiveys

Pohjan rakenne. Maapohja, kantava kerros, tasoitushiekka ja laatat.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Video

TEKNIIKAT: Kaato kiveykselle

Kaato on helppo mitata noppakoron avulla

Video

TEKNIIKAT: Asennushiekkakerros laatoille

Pinnasta tulee tasainen kahden putken ja suoran laudan avulla

Video

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen pyöristäminen

Leikkaa voimakkaalla kulmahiomakoneella monessa osassa

Video

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen pyöristäminen

Leikkaa voimakkaalla kulmahiomakoneella monessa osassa

Video

Vinkit & niksit

Murskeet ja hiekat

Markkinoilla on erilaisia murske- ja soralaatuja. Joissakin on hiekkaa. Murske tiivistyy kantavaksi kerrokseksi, mutta sen pintaa ei voi tasoittaa. Sen takia murskeen päälle levitetään kerros asennus hiekkaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Pihatie