Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Pihatie näin

Pihatie kallistuu talosta tielle päin. Se varmistaa, että sadevesi valuu tehokkaasti pois talon vierestä.

Komean pihatien salaisuus piilee pinnan alla. Kiveyksen pohja pitää rakentaa oikein, jotta pihatie kestää raskaiden autojen painon päivästä päivään ja vuodesta toiseen.

Monella pihatiellä näkyy kaksi selvää ajo-uraa. Voit estää kivien vajoamisen rakentamalla pihatien pohjan tämän jutun ohjeiden mukaan.

Kestävän kiveyksen tärkein asia on riittävän paksu kantava kerros. Pihatien pitää olla 40–50 senttiä syvä kiven pinnasta kantavan kerroksen pohjaan mitattuna. Tämä kiveys rakennetaan betonilaatoista ja noppakivistä.

Lue lisää: Pihatie

Poista multainen maa

Tämän pihatien kantava kerros tehdään murskeesta, joka tiivistetään kunnolla. Murskeen päälle levitettävä asennushiekka pitää kivet tukevasti paikoillaan.

Pihatien alta poistetaan kaikki multainen maa, sillä pehmeät maa-ainekset painuvat kasaan murskeen, kivien ja autojen painon alla. Betonilaattojen ja noppakivien latominen saattaa näyttää vaikealta, mutta työ sopii kaikille. Lopputulos näyttää takuulla hyvältä, kun kivet asennetaan huolellisesti ja ajan kanssa.

Kivien latomisessa on tärkeää säilyttää oikeat kivien väliset etäisyydet. Välit pysyvät sopivina, kun kivet asennetaan 10 senttiä leveän laudan avulla ja laattojen risteyksiin asetetaan noppakiviä.

Kiveys viimeistellään saumahiekalla. Sen jälkeen pihakiveys kestää ainakin seuraavat 30 vuotta.

LUE LISÄÄ: Vinkkejä ja inspiraatiota pihakivien valintaan sekä ohjeita, joiden avulla voit tehdä kestävän pahalaatoituksen

Lataa rakennusohjeet ja opettele pihatien salaisuus

Tämän pihatien tekeminen ei ole vaikeaa, mutta kivien latominen on raskasta työtä, minkä lisäksi pihatien pohja pitää rakentaa juuri oikein. Rakennusohjeissa kerrotaan kaikki pihatieden tarvittavat materiaalilit ja näytetään vaihe vaiheelta, miten tie rakennetaan valmiiksi. Katso muun muassa, miten:

  • kaivat vanhat maat pois
  • tasoitat pinnan ja soran
  • asennat kivet

Näet lisäksi viisi esimerkkiä pihateistä, joiden tekemiseen on käytetty eri kokoisia ja värisiä kiviä. Pihatien tekemisessä voi käyttää luovuutta.

Mukavia lukuhetkiä.