Pihatie

Valitsit sitten päällysteeksi laatat, betonikivet tai ruohokivet, on hyvin tärkeää muistaa tehdä sekä alustasta että reunoista tukevia. Tällä muistisäännöllä saavutat upean pihatien pitkällä eliniällä. Saat runsaasti tärkeää tietoa ja rakennusohjeita laatoitukseen ja pihatien kunnossapitoon.

  Kaikki jutut pihateistä

  Tee itse pihatie

  Pihatien kiveyksen tekeminen ei ole vaikeaa, kun pohjatyöt on tehty oikein. Pihatien voi tehdä yhdessä viikonlopussa, ja lopputulos näyttää siistiltä heti, kun kivet ovat paikoillaan. Jos pohjaa ei tehdä kunnolla, kiveys muuttuu nopeasti epätasaiseksi ja ruman näköiseksi.

  Pihatien pitää kestää pitkään

  Paksuista betonikivistä tehty ja reunoilta tuettu pihakiveys on todella vahva ja kestää pitkään.

  Pihatien rakentaminen vaatii hieman enemmän vaivaa. Pihatiellä ajetaan painavilla autoilla, ja autojen renkaat työntävät kiviä reunoja kohti.

  Pihatien reunojen tukeminen

  Voit välttää kivien luisumisen tukemalla kiveyksen reunat kunnolla.

  Kiveyksen reunojen tukeminen on ratkaisevan tärkeää, jotta pihatien laatat muodostavat yhtenäisen pinnan ja pysyvät paikoillaan. Kun reunat on tuettu, pihakiveykseen ei tule painaumia ja se kestää vähintään 20 vuotta. Reunojen tukemiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa.

  Lue lisää kiveyksen reunojen tukemisesta täältä: Pihakiveyksen reunojen tukeminen

  Pihatien tekeminen pitää valmistella huolellisesti

  Pihatien tekeminen vaatii hyvät pohjatyöt. Valitse kivet, jotka kestävät pihatien liikennettä. Isot laatat kallistuvat ja murtuvat helposti. Sen takia pihatien tekemiseen kannattaa käyttää pieniä ja paksuja kiviä. Kivien pitäisi olla vähintään 6 senttiä paksuja, vaikka pihatiellä ajetaan vain tavallisilla henkilöautoilla.

  Pihatien pohja

  Pihatien pohjan rakentaminen useasta erilaisesta hiekka- ja kivikerroksesta saattaa tuntua työläältä. Pohjatöistä ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä se ratkaisee, kuinka kestävä kiveyksestä tulee. Kestävään pihatiehen tarvitaan kaikkiaan viisi kivi- ja hiekkakerrosta.

  Pihatien alin kerros on paksu suodatinhiekkakerros, joka levitetään kuoppaan raakamaan päälle. Sen päälle levitetään 15-30 sentin kerros mursketta, joka tiivistetään kerroksittain tärylevyllä eli lätkällä. Murskeen päälle levitetään asennushiekkaa, jonka päälle asennetaan kivet. Seuraavaksi koko pihatielle levitetään kuivaa saumahiekkaa, minkä jälkeen kiveys tiivistetään vielä kerran.

  Vihreä pihatie

  Jos et pidä harmaasta pihatiestä, voit asentaa pihatielle ruohokivet. Ruohokivet johtavat kovan sadekuuron nopeasti kiveyksen alla olevaan maahan. Ruohokivien välistä ei tarvitse kitkeä rikkaruohoja, sillä se kuuluvat asiaan.

  Lue lisää: Nurmikennot

  LUE LISÄÄ: Tee vihreä pihakiveys

  Sivu 1 / 2