Tue pihakiveyksen reunat

Terassi tai etupihan kiveys kestää pitkään, kun kiveyksen reunat tuetaan kunnolla. Tässä kaksi vahvaa ratkaisua: näkyvä ja näkymätön reunatuki.

Maakostea betoni

LUJUUTTA: Kun pihaliittymän tai terassin reunat tuetaan huolella, kiveys pysyy kunnossa pitkään.

Pihaliittymän ja terassin kivet luisuvat sivuille tai vajoavat autojen painon alla, ellei kiveyksen reunoja tueta kunnolla.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että kiveyksen reunat kannattaa tukea.

LUE LISÄÄ: Vinkkejä ja inspiraatiota pihakivien valintaan sekä ohjeita, joiden avulla voit tehdä kestävän pahalaatoituksen

Reunojen tukeminen pidentää kiveyksen käyttöikää vuosilla.

Näytämme kaksi erilaista tuentatapaa: näkyvän, betonikivistä rakennetun reunatuen sekä näkymättömän tuen, joka valetaan betonista maan pinnan alle.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

Reunan tukeminen – 2 vaihtoehtoa

Näkyviin jäävät reunakivet ladotaan paikoilleen ennen tavallisia kiviä tai laattoja. Jos reunatuki valetaan maan pinnan alle, tuenta tehdään vasta laattojen latomisen jälkeen.

Näkyviin jäävä reunatuki tehdään betoniin upotettavista kivistä tai harkoista. Reunakivet ovat näyttäviä, mutta niiden käyttäminen on pakollista vain pihateiden reunoilla, sillä niihin kohdistuu kova liikenteen rasitus.

Näkymätön betonivalu voi olla lähes yhtä luja reunatuki kuin näkyviin jäävät betonikivet. Betonituki tehdään kaivamalla maahan kouru, joka täytetään maakostealla betonilla.

Toimitus suosittelee: Tee kotikadun komein pihatie!

1. Näkymätön reuna

1. Kiveyksen reunat voi tukea myös siten, ettei tuenta näy. Kaiva laattojen viereen noin 15 senttiä syvä kouru. Tee työ pienissä pätkissä, jotta laatat eivät pääse liikkumaan työn aikana.

2. Täytä kouru kuivabetonilla ja sekoita siihen hieman vettä. Betonin pitää olla niin jäykkää, että reunan voi tukea pienissä pätkissä. Tasoita betoni siten, että se nousee 2–3 senttiä laatan reunalle.

2. Näkyvät reunakivet

1. Viritä linjalanka laatoituksen lopulliseen korkeuteen. Kaiva reunakiville ja betonille kouru. Terassilla betonia tarvitaan 5 senttiä, pihatiellä 10.

2. Sekoita maakostea betoni. Käytä vain vähän vettä, jotta betoni pysyy jäykkänä. Levitä betonia noin kaksi senttiä tarvittavaa korkeutta paksumpi kerros.

3. Upota reunakivi betoniin, jotta se tiivistyy ja tarttuu kunnolla kiinni kiveen.

4. Tarkista kiven suunta ja korkeus linjalangan mukaan. Varmista vatupassilla, että pinta on vaakatasossa tai sopivassa kallistuskulmassa.

5. Vala kivien sisäpuolelle vino tuki, kun olet latonut 2–3 ensimmäistä kiveä. Tuen pitää ulottua noin 10 senttiä kiven sivulle ja nousta 5 senttiä sen reunalle.

6. Varmista, että kiville on tarpeeksi tilaa. Betonin ja kivien väliin pitää mahtua kaksi senttiä asennushiekkaa.

7. Vala ulkopuolisesta tuesta 10 senttiä leveä ja niin korkea, että sen päälle mahtuu riittävästi multaa tai hiekkaa.

8. Peittele betoni hiekalla sitä mukaa kun etenet, jotta betoni ei kuivu liian nopeasti. Siten betonista tulee mahdollisimman lujaa.

Maakostea betoni

Jos käytät reunakivien tukemiseen valmiiksi sekoitettua maakosteaa betonia, lisää jauheeseen vain hyvin vähän vettä. Vettä pitää lisätä vain sen verran, että betoni tuntuu kostealta mullalta.

Betoni kovettuu ja tukee reunakiviä. Betoni supistuu vain vähän, sillä haihtuvaa vettä ei ole paljon. Se varmistaa osaltaan, että betonista tulee mahdollisimman lujaa.

VÄÄRIN!
Reunimmaiset laatat tai kivet luisuvat ennemmin tai myöhemmin sivulle, ellei kiveyksen reunaa tueta kunnolla. Mitä raskaampaa liikenne on, sitä nopeammin kivet karkaavat rivistä.

OIKEIN – NÄKYVÄT REUNAKIVET
Iso betoniin valettu reunakivi tai -harkko pitää reunimmaiset kivet paikoillaan ja tukee koko kiveystä.

OIKEIN – NÄKYMÄTÖN REUNA
Uloimmat kivet pysyvät paikallaan myös maan pinnan alle valettavan betonin avulla.