Pihavarasto

Työkaluvajan suunnittelu ja rakentaminen on mukavaa vajan koosta riippumatta. Meillä on paljon tyylikkäiden vajojen rakennusohjeita ja muita vajoihin liittyviä hyödyllisiä juttuja. Työn iloa!

  Kaikki jutut työkaluvajoista

  Vaja on korvaamaton

  Jos sinulla on talo ja piha, käytössäsi on varmasti runsaasti työkaluja, polkupyöriä ja muita tavaroita, joille tarvitaan säilytyspaikka. Siksi ilman vajaa on lähes mahdotonta tulla toimeen.

  Voit rakentaa vajan itse, mutta ennen aloittamista kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja. Vaja ei nimittäin ole pelkkä vaja.

  Ennen vajan rakentamisen aloittamista

  Ennen kuin alat rakentaa vajaa pihalle, on syytä miettiä ensin, mitä oikeasti tarvitset. Ulkovajoja on nimittäin paljon erilaisia sen mukaan, mihin niitä käytetään ja mitä niissä aikoo säilyttää.

  Ehkä tarvitset vain pienen vajan puutarhatyökaluille. Silloin on tärkeintä, että tavarat pysyvät kuivina.

  Katso vajan rakennusohjeet tästä: Pieni työkaluvaja

  Jos aiot varastoida esimerkiksi ruohonleikkurin ja puutarhakalusteita, tarvitset ehkä pikemminkin suuren puutarhavajan, jossa on tilaa kaikille tavaroillesi suojassa sateelta ja tuulelta.

  Jos tarvitset pyörä- tai puuvajan, tärkeintä on rakentaa vaja, jossa tavarat pysyvät kuivina.

  Voit myös säilyttää puutarhatyökaluja seinällä olevassa telineessä, jolloin kaikki työkalut on kerätty yhteen paikkaan.

  Rakentamisen ei tarvitse olla kallista, ja voit saada itsellesi edullisen ja hienon vajan, jossa on tilaa kaikille tavaroillesi.

  Katso lisää täältä: Arkkitehdin piirtämä vaja edullisista materiaaleista

  Eristetty pihavarasto

  Jos aiot käyttää vajaa esimerkiksi sähkötyökalujen ja maalien säilyttämiseen, sinun on rakennettava eristetty vaja, sillä nämä tavarat eivät kestä pakkasta.

  Eristetyn vajan rakentamisen ei tarvitse olla vaikeaa, jos otat eristyksen huomioon rakentamisen alkumetreiltä lähtien. Vajan lisäeristäminen on vaikeampi, vaikkakaan ei mahdoton tehtävä.

  Pihan eristetyssä vajassa voit säilyttää kaikkia sähkötyökalujasi ja ylijäämämaaleja, ja jos rakennat suuren vajan, voit käyttää sitä verstaana syksyisin ja talvisin.

  KATSO RAKENNUSOHJE: Rakenna eristetty varasto

  Vajaa koskevat säännöt

  Kun olet päättänyt, millaisen vajan tarvitset ja kuinka ison vajan rakennat, olet melkein valmis aloittamaan rakennustyöt.

  Mutta ennen kuin aloittamista on tärkeää selvittää, voitko ylipäänsä rakentaa uuden vajan tontillesi.

  Tarkista siis rakennusoikeuden määrä, rakennusmääräykset ja mahdolliset paikalliset säännöt.

  Yleissääntö on, että vajan voi rakentaa jopa 50 neliön kokoiseksi ilman rakennuslupaa. Tämä edellyttää, että rakennusta ei ole sisustettu asumista varten ja että se täyttää määräykset, jotka koskevat etäisyyttä tiehen ja tontin rajaan sekä muita seikkoja.

  Lue tästä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen rakentamisen aloittamista: Tämä on hyvä tietää ennen piharakennuksen tekemistä

  Rakenna varasto itse

  Vajan rakentamisen ei tarvitse olla kallista eikä vaikeaa. Voit tietenkin ostaa vajan rakennussarjana tai valmiiksi rakennetun vajan rautakaupasta, mutta itse rakennetusta tulee usein tyylikkäämpi ja edullisempi.

  Kun rakennat itse, päätät myös, kuinka suuren vajan haluat rakentaa, haluatko rakentaa eristetyn vajan tai millaisen sisustuksen haluat siihen.

  On tärkeää, että rakennat tukevan perustuksen vajalle. Paras ja helpoin ratkaisu on rakentaa piste- tai pilariperustus.

  Kun rakennat vajaa, sinun on mietittävä myös, millaisen oven haluat vajaan. Jos rakennat eritystetyn vajan, sinun on esimerkiksi asennettava myös eristetty ovi.

  Jos haluat säästää tilaa vajassa, voit asentaa liukuoven.

  LUE LISÄÄ: Uusi ovi pihavajaan – tämä on hyvä tietää

  Siivoa pihavarasto

  Riippumatta siitä, oletko rakentanut pihavajan, pihavaraston, eristetyn vajan vai ison tai pienen vajan, on tärkeää pitää se järjestyksessä. Muuten vajasta tulee nopeasti epäsiisti ja sekainen.

  Vajan sisustaminen ei ole vaikea tehtävä. Voit säästää paljon tilaa vajassa ajattelemalla kuutiometrejä neliömetrien sijaan. Voit esimerkiksi ripustaa työkalut seinälle tilan säästämiseksi.

  LUE LISÄÄ: 9 vinkkiä: Enemmän tilaa vajaan

  Sivu 1 / 2