Kartanokivet ovat nerokkaita

Kartanokivet ovat nerokkaita, sillä niitä voi käyttää lukemattomin eri tavoin. Esittelemme tärkeimpiä käyttötapoja ja periaatteita, jotta opit, miten kartanokivillä työskennellään.

Kartanokivet pitää latoa oikeaan suuntaan

Kartanokivet ladotaan pihatien kulkusuunnan perusteella. Se on erityisen tärkeää pihoilla, joilla ajetaan raskailla ajoneuvoilla. Kivet pitää latoa siten, että autot ajavat niiden yli poikittain, eivät pitkittäin. Poikittain asennetut kivet kestävät autojen painon eivätkä lähde luisumaan pihatien reunoja kohti. Tällä sivulla näytetään, miten kartanokivet ladotaan pihatielle viistosti ajosuuntaan nähden. Viistosti ladotut kivet kestävät autojen painon yhtä hyvin kuin poikittain ladotut kivet. Viistossa ladontakuviossa on lisäksi se hyvä puoli, ettei kivien saumoja tarvitse kohdistaa tarkasti samaan linjaan joka toisella rivillä. Se nopeuttaa kivien latomista huomattavasti.

Tue kartanokivet isoilla kartanokivillä

Kiveyksen reunat pitää tukea, jotta kartanokivet eivät luisu reunoja kohti. Reunan voi tukea esimerkiksi isoilla reunakivillä, jotka upotetaan betoniin. Menetelmä sopii hyvin pihatielle, jolla ajetaan raskailla ajoneuvoilla. Terassin reunat voi tukea tavallisilla kartanokivillä, joiden viereen valetaan yksinkertainen betonireunus.

Leikkaa näin

Kartanokivet voi katkaista joko laattaleikkurilla tai kulmahiomakoneella. Katkaiseminen sujuu nopeasti isolla laattaleikkurilla, mutta se ei tee yhtä siistiä jälkeä kuin kulmahiomakone. Toisaalta kulmahiomakone sotkee enemmän.

Kaarevia rakennelmia kartanokivistä

Kartanokiviä voi käyttää kiveysten lisäksi myös rakentamiseen. Rakennelmien ei ole pakko olla suorakulmaisia, vaan kivillä voi tehdä myös pyöreitä muotoja. Näytämme, miten isoista betonikivistä rakennetaan kukkapenkki, joka toimii samalla suojamuurina. Alimpien kivien pitää olla tarkasti vaakasuorassa, jotta kukkapenkistä tulee pystysuora. Kukkapenkki rakennetaan suorakaiteen muotoisista kivistä. Kaareva muoto saadaan aikaan siten, että kivien etureunat painetaan melkein kiinni toisiinsa, mutta takareunojen saumat jätetään leveämmiksi.

Kartanokivillä muuraaminen

Kapeat tai syrjälleen ladotut kivet pitää kiinnittää toisiinsa laastilla, jotta kukkapenkin multa ei paina muuria kumoon. Käytä muuraamiseen pakkasen kestävää sementtilaastia. Levitä sementtilaastia tiilten pysty- ja vaakasaumoihin. Ota muurauskauhaan reilusti laastia, nosta se kiven päälle ja levitä laasti tasaiseksi kerrokseksi. Muurattu kukkapenkki on tiivis, joten muista jättää muurin alaosaan rakoja tai tehdä pohjalle salaoja, jotta vesi pääsee valumaan pois.

LUE LISÄÄ: Vinkkejä ja inspiraatiota pihakivien valintaan sekä ohjeita, joiden avulla voit tehdä kestävän pahalaatoituksen

Portaat isoista reunakivistä ja kartanokivistä

Kartanokivet ja isot reunakivet sopivat portaiden rakentamiseen. Isot ja paksut reunakivet ovat hyviä porraskiviä, sillä ne tekevät portaista erittäin tukevat. Portaista tulee todella kestävät, kun askelmat tehdään pystyyn nostetuista reunakivistä. Reunakivet toimivat sekä askelmien välinä että niiden ulkoreunoina. Askelmista tulee tarpeeksi syvät ja mukavat kävellä, kun reunakivien taakse asennetaan yksi rivi kartanokiviä. Portaat pitää upottaa kokonaan betoniin. Se on erityisen tärkeää alimmalla askelmalla, jonka eteen pitää valaa kolmiotuki. Myös portaiden reunat pitää valaa kiinni betoniin, jotta kivet eivät liiku sivusuunnassa.

Lataa sivun laidasta 1 kivi - 1000 mahdollisuutta -juttu ja sen sisältämät rakennusohjeet. Esittelemme erilaisia tekniikoita kartanokivillä työskentelyyn. Rakennusohjeissa käydään läpi erilaisia kartanokiviä ja niiden kanssa yhteen sopivia kiviä.