Kaikkein kauneinkin kiviterassi tai pihatie muuttuu rumaksi, kun jäkälät peittävät kivien pinnan. Vaaleat jäkälälaikut näyttävät lähinnä lintujen jätöksiltä tai maahan poljetuilta purukumeilta. Jäkälät ovat sinänsä harmittomia eliöitä, jotka koostuvat sienistä ja viherlevistä tai syanobakteereista.
Jäkälää kasvaa joka paikassa. Ne ovat erittäin alkeellisia organismeja, jotka voivat kasvaa kaikilla ravinteettomilla ja kosteilla pinnoilla.
Pihalaatoitus tarjoaa jäkälälle ihanteelliset elinolosuhteet, sillä vain harvat kasvit pystyvät kilpailemaan elintilasta niin karulla alustalla.
Raakaa voimaa tai kemiallista sotaa
Tässä testissä kokeiltiin, miten neljä erilaista keinoa toimii pihakivillä kasvavaa jäkälää vastaan. Laatoitus pestiin terassipesurilla, hangattiin suovalla ja harjalla, ”hiottiin” hiekalla ja katuharjalla sekä käsiteltiin kivenpesuaineella.
Keinojen toimivuudessa oli erittäin isoja eroja. Painepesuri vaikuttaa aluksi parhaalta ratkaisulta, sillä se poistaa jäkälät kokonaan ja nopesti. Se ei kuitenkaan pitänyt laattoja puhtaina kovin pitkään.
Toimitus suosittelee: Näin rakennat VIIVASUORAN terassin
Suojaa laattojen pinta
Jos laatat pestään painepesurilla, siihen pitää yhdistää terassipesuri, joka suojaa laattojen pintaa. Kiven pinta voi mennä rikki, jos sitä suihkutetaan liian kovalla paineella. Silloin jäkälät tarttuvat laattoihin entistä tehokkaammin.
Lue seuraavilta sivuilta, mikä keino toimii parhaiten jäkäliä vastaan. Säästät paljon aikaa, rahaa ja vaivaa, kun torjut jäkälät aseella, joka toimii. Työn iloa!
Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.
Testin perustiedot
Testi toteutettiin isolla, jäkälien valtaamalla kiviterassilla. Jäkälien poistamiseen kokeiltiin neljää erilaista tapaa. Testialue jaettiin neljään 70x70 sentin kokoiseen kenttään, jotta eri tapoja voitiin testata mahdollisimman lähellä toisiaan.
Testissä käytetyt tuotemerkit valittiin sattumanvaraisesti, eivätkä ne välttämättä ole oman tuoteryhmänsä parhaita.
TESTIALUE:
- Harja ja hiekka
- Terassipesuri
- Kivenpesuaine
- Suopa ja harja
Näin hiekka ja harja pärjäsivät testissä
Tähän jäkälänpoistomenetelmään tarvitaan saumahiekkaa, harja, kovaa työtä ja hyvät hermot. Tarkoitus on käyttää hiekkaa ja harjaa hiomapaperina ja hangata jäkälät irti kivien pinnasta.
Ongelma on lyhyesti sanottuna se, että keino ei toimi. Alue näytti käytännössä koskemattomalta vielä usean minuutin harjaamisen jälkeen. Harjaaminen oli kaikista keinoista selvästi huonoin.
Hinta:
- noin 5 euroa (20 kilon säkki saumahiekkaa)
Hyödyt:
- Ei myrkkyjä
- Halpa toteuttaa
Haitat:
- Tehottomin keino
- Lyhytaikainen vaikutus
- Vaatii kovaa työtä
Näin suopa toimi jäkälää vastaan
Suopakäsittely tehdään sekoittamalla 1,5 desilitraa suopaa viiteen litraan vettä. Liuos levitetään puhdistettavalle alueelle ja kivet harjataan perusteellisesti jäykällä harjalla. Laatoitus huuhdellaan lopuksi runsaalla vedellä, jotta kivien pintaan ei jää liukasta kalvoa.
Suopakäsittely on vähintään yhtä kovaa työtä kuin kiven harjaaminen saumahiekalla. Suopakäsittely pitää toistaa ainakin kerran, ennen kuin jäkälät irtoavat. Pahinta on kuitenkin se, ettei suopakäsittely pidä jäkäliä loitolla kovin pitkään.
Hinta:
- noin 8 euroa (suopapurkin hinta)
Hyödyt:
- Halpa
- Toimii jonkin aikaa
Haitat:
- Ei toimi pitkään
- Kemiallinen aine
- Vaatii kovaa työtä
Näin terassipesuri toimi jäkälää vastaan
Painepesuriin liitetty terassipesuri vaikuttaa aluksi kaikkein tehokkaimmalta jäkälänpoistokeinolta. Terassipesurin käyttäminen on myös helppoa ja kevyttä.
Menetelmän huono puoli on, että se tulee kalliiksi. Halvimmat painepesurit ja terassipesurit maksavat yhteensä noin 130 euroa. Terassipesurin pyörivät harjat kuluttavat saumoja, joten ne pitää täyttää hiekalla käsittelyn jälkeen.
Pahinta menetelmässä on kuitenkin se, ettei sen vaikutus kestä pitkään. Jäkälät olivat palanneet takaisin puolentoista vuoden jälkeen.
Hinta:
- Painepesuri ja terassipesuri maksavat yhteensä noin 130 euroa.
Hyödyt:
- Aluksi tehokas
- Helppo käyttää
- Ei kemiallisia aineita
Haitat:
- Saumat pitää täyttää pesun jälkeen
- Ei vaikuta pitkään
Testin voittaja
Unohda hiekka ja harja, suopa ja kalliit pesurit. Kivenpesuaine poistaa jäkälät, ja sen vaikutus kestää pitkään!
Tämä testi osoitti selvästi, että kivenpesuaine on tehokkain keino jäkälien poistamiseen. Kivenpesuainetta käytetään samalla tavalla kuin suopaa. Puhdistettava alue kastellaan perusteellisesti, minkä jälkeen sille levitetään laimennettua pesuainetta.
Aineen annetaan vaikuttaa 20–30 minuuttia, ennen kuin se huuhdellaan pois runsaalla vedellä. Lopuksi kivet harjataan, jotta pintaan ei jää liukkaita kohtia. Kivenpesuaineen käyttäminen on hitaampaa kuin terassipesurilla peseminen, mutta lopputulos on parempi. Kivenpesuaine toimii siinä mielessä erikoisesti, että sen vaikutus alkaa näkyä vasta viiveellä. Terassipesuri puhdistaa kivet aluksi paremmin, mutta kivenpesuaine tunkeutuu syvälle laattoihin ja irrottaa koko ajan enemmän jäkälää.
Lue lisää: Kivillä ja laatoilla väriä patiolle
Testissä käytettiin liuosta, jonka vaikuttavat aineet ovat natriumhydroksidi ja kaliumhydroksidi. Vaikuttavat aineet vaihtelevat tuotteesta toiseen.
Hinta:
- Kivenpesuaine maksaa 2–10 euroa litralta purkin koosta ja aineesta riippuen.
Hyödyt:
- Poistaa jäkälät tehokkaasti
- Suojaa kiviä pitkään
Haitat:
- Kemiallinen aine
- Vaatii kovaa työtä
Puolentoista vuoden päästä
Terassipesuri irrottaa jäkälät nopeasti ja tehokkaasti, mutta sen vaikutus ei kestä pitkään. Terassipesurilla pesty alue näytti aluksi siisteimmältä, mutta puolentoista vuoden kuluttua tilanne oli aivan toinen.
Kuvassa näkyy, että suovalla pesty alue (4) ja hiekalla harjattu alue (1) ovat kokonaan jäkälän peitossa. Terassipesurilla pestyssä kentässä (2) on jo hieman uutta jäkälää, mutta kivenpesuaineella puhdistettu alue (3) näyttää käytännössä puhtaalta.
Johtopäätös on päivänselvä: Kivenpesuaine poistaa jäkälät tehokkaasti ja pitää ne loitolla kaikkein pisimpään.