Vettä imevä vihreä pihatie

Haluatko saada kestävän pihatien ja päästä eroon vesilammikoista? Unohda perinteiset betonilaatat ja tee pihatie nurmikennoista! Ne ovat tukevia, ja ne on helppo asentaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
20 euroa/m²
Betoniset tai muoviset nurmikennot tekevät nurmikosta niin kestävän, että sen päällä voi ajaa autolla. Voit käyttää nurmikennoja helposti kuluvissa paikoissa kuten kulkuteillä, vajan edessä tai leikkitelineen alla.

Betoniset tai muoviset nurmikennot tekevät nurmikosta niin kestävän, että sen päällä voi ajaa autolla. Voit käyttää nurmikennoja helposti kuluvissa paikoissa kuten kulkuteillä, vajan edessä tai leikkitelineen alla.

Johdanto

Fiksut ja vahvat muovimatot

Vihreän pihatien voi tehdä sekä nurmikennoista että ruohokivistä. Ruohokivet ovat betonikiviä, joiden urissa ja koloissa kasvaa ruohoa. Nurmikennoissa kasvava ruoho näyttää tiheämmältä, ja jopa 70 prosenttia sateesta imeytyy maahan niiden läpi. Nurmikennot levitetään tukevalle pohjalle ja täytetään hiekkaisella mullalla (30 % hiekkaa ja 70 % multaa). Pohja tasoitetaan, mutta sen ei tarvitse olla yhtä suora kuin kiveyksellä.

LUE LISÄÄ: Näin teet kestävän nurmikon nurmikennoilla!

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten asennat pihatiellesi nurmikennot.

Näytämme muun muassa, miten:

 • teet kantavan kerroksen
 • vahvistat reunat valamalla
 • tiivistät pohjan
 • tasoitat pintakerroksen tarkasti
 • napsautat nurmikennot yhteen

Ohjeet

01
Tee pihatielle tukeva pohja 5 Vaihe

Tässä jutussa nurmikennot asennetaan laajalle alueelle, joten kaivamiseen käytetään minikaivuria. Se säästää voimia ja panee työhön vauhtia.

Kun pohja on kaivettu, sen reunat merkitään kepeillä ja linjalangoilla. Siten alueesta tulee suorareunainen, ja nurmikennojen ympärille on helppo asentaa tukevat reunakivet.

1

Mittaa alue ja pystytä nurkkakepit. Viritä keppien välille linjalangat, jotta näet, missä pihatien reunat ovat.

2

Kaiva noin 40 senttiä syvä kuoppa, jossa on tilaa sekä kantavalle kerrokselle (noin 30 senttiä), asennushiekalle (4-5 senttiä) että nurmikennoille (noin 4 senttiä).

3

Pistele reunat suoriksi lapiolla. Kaiva 10-15 senttiä rajatun alueen ulkopuolelta, jotta reunakivien ulkopuolelle jää tilaa betonista valettavalle reunatuelle.

4

Tarkista, että kuoppa on vähintään 40 senttiä syvä. Puhdista kuopan reunat juurista ja rikkaruohoista ja tasoita pinnat lapiolla.

5

Tiivistä maapohja tasaiseksi tärylevyllä, jotta pihatie ei vajoa painavien autojen alla. Käytä vähintään 200 kilon painoista tärylevyä ja tasoita koko pohja kerralla.

02
Vahvista reunat valamalla 4 Vaihe

Pihatien reunat kannattaa tukea siitä riippumatta, tehdäänkö pinta betonikivistä vain muovimatoista. Reunatuet pitävät pintakerroksen paikallaan ja estävät sen liikkumisen sivusuunnassa.

Reunatuki tehdään valamalla reunakivet tai harkot pihatien joka puolelle.

Viritä linjalanka kivien lopulliseen korkeuteen, jotta osaat asentaa kivet oikeaan linjaan ja korkeuteen.

1

Levitä reunoille soraa tai mursketta, jotta reunakivien pinta nousee ruohokennojen tasolle. Muista jättää kivien alle noin viisi senttiä tilaa betonia varten.

2

Aja reunoja pitkin tärylevyllä, jotta saat reunakiville tasaisen ja kiinteän pohjan.

3

Levitä reunalle betonia. Massan pitää olla niin kiinteää, etteivät kivet vajoa siihen. Voit tehdä kivien molemmille puolille kolmiotuet. Tarkista korkeus linjalangalla.

4

Asettele ja säädä reunakivet vaakasuoraan maan pinnan tasolle. Käytä kumivasaraa, jotta kivet eivät mene rikki.

03
Tiivistä pihatien pohja 2 Vaihe

Kun reunatuki on kovettunut, voit levittää pihatien kohdalle 30 senttiä paksun murskekerroksen. Murskeessa on tasaisia pintoja ja teräviä reunoja, joten se tiivistyy kovemmaksi kerrokseksi kuin pyöreät luonnonkivet.

Levitä mursketta noin 10 senttiä paksu kerros ja sekoita siihen multaa suhteessa 3:1. Haravoi ja huuhtele multa kivien väliin ja tiivistä kerros tärylevyllä eli lätkällä. Lisää mursketta ja multaa kerroksittain, mutta jätä pinnalle 10 senttiä tilaa ruohokennoille.

1

Tiivistä murskeen ja mullan sekoitus tärylevyllä. Joudut tekemään sen monta kertaa, sillä tärylevy ei pysty tiivistämään koko 30 sentin kerrosta yhdellä kertaa.

2

Pidä huoli, ettet lisää mursketta ja multaa liikaa. Kantavan kerroksen pitää jäädä noin 10 senttiä pinnan alapuolelle.

04
Tasoita pintakerros tarkasti 4 Vaihe

Levitä murskeen päälle vettä läpäisevä kuitukangas. Kun kangas on paikallaan, kaada sen päälle 4-5 sentin kerros asennushiekkaa. Sekoita hiekkaan multaa suhteessa 3:1. Kuitukangas estää asennushiekkaa katoamasta murskeen sekaan.

Sekoita multa ja pienet kivet yhteen, ennen kuin levität maata kuitukankaan päälle.

1

Levitä kuitukangas alustalle siten, että kaistaleet limittyvät noin 10 senttiä. Aseta kaistaleiden päälle kiviä, jotta kuitukangas ei lennä pois tuulen mukana.

2

Kiinnitä kuitukangas maahan tapeilla tai isoilla hakasilla sopivin välein.

3

Nyt on aika levittää asennushiekka. Sekoita hiekkaan multaa ja tee kerroksesta 4-5 senttiä paksu. Levitä ja tasoita hiekka ja tiivistä se tärylevyllä.

4

Tasoita asennushiekka siten, että pinta kallistuu pois talon suunnasta 1,5 senttiä metrin matkalla. Tässä käytetään pitkää kivimiehen linjaria. Voit käyttää myös suoraa lautaa tai linjaria ja tukea sen reunaa vasten.

05
Napsauta matot helposti yhteen 4 Vaihe

Viimein on vuorossa työn mukavin vaihe eli nurmikennojen asentaminen. Kaikkien nurmikennojen kiinnitysjärjestelmät ovat periaatteessa samanlaisia. Muovimatot napsautetaan kiinni toisiinsa pienillä lukitustapeilla, jotka polkaistaa tai lyödään paikoilleen.

Asennusjärjestys vaihtelee nurmikennojen merkin mukaan. Lue ohjeet tarkasti ennen asentamista, jotta mattoon ei tule nurkkaa, johon ei voi kiinnittää mitään.

1

Paina matot kiinni toisiinsa. Tässä käytetään mattoja, jotka painetaan kiinni ylhäältä päin ja lyödään kiinni edelliseen mattoon kumivasaralla.

2

Viritä linjalanka, jotta saat asennettua matot suoriin linjoihin.

3

Reunakivien viereisen reunan pitää olla suora. Mattoa on helppo leikata pöytäsirkkelillä. Muista leikata oikeasta reunasta, jotta et leikkaa pois lukitusta.

4

Aja mattojen päältä tärylevyllä, kun olet täyttänyt kaikki kennot kokonaan.

06
Ruohoa isoille pinnoille 4 Vaihe

Maan pinnan pitää olla hieman ruohokennojen alapuolella, jotta nurmikko pysyy hyvässä kunnossa liikenteestä huolimatta.

1

Levitä kennoihin maata, jossa on 70 prosenttia multaa ja 30 prosenttia hiekkaa.

2

Rajaa alue, jolle ei ole tarkoitus levittää multaa vaan kiviä. Siten saat rajasta terävän.

3

Levitä multa siten, että sen pinta on noin 5 milliä kennon pinnan alla.

4

Sekoita siemenet multaan tai hiekkaan, jotta ne leviävät tasaisesti.

Käytä siemeniä, jotka kestävät liikennettä.

Materiaalit

 • Nurmikennoja
 • Mursketta 32-64 mm
 • Asennushiekkaa 8-11 mm
 • Kuitukangasta (paino: 100 g/m²) ja kiinnikkeitä
 • Multaa ja hiekkaa
 • Ruohonsiemeniä (kulutusta kestävää siemensekoitusta)
 • Reunakiviä (tässä 10x60x17,5 cm)
 • Kuivabetonia

Erikoistyökalut

 • Tärylevy
 • Bobcat tai minikaivuri tarpeen mukaan

Vie aikaa

4-5 neliön asentaminen vie päivän, jos teet pohjan käsivoimin.

Hinta

Levyt maksavat noin 20 euroa/m². Lisäksi tarvitaa maata ja siemeniä.

Vaikeusaste

Kaivaminen on raskasta mutta helppoa. Matot on helppo asentaa.

Piirustus

Kestävä valu

Pihatiellä ajetaan raskailla autoilla. Se tarkoittaa, että reunat pitää tukea joka puolelta, jotta nurmikennot eivät luisu sivusuunnassa. Reunakivien mo-lemmille puolille valetut kolmio tuet pitävät kivet paikoillaan ja estävät nurmi kennoja liikkumasta.

Vinkit & niksit

Paljon mattoja, sama tarkoitus

Markkinoilla on erilaisia muovista tehtyjä nurmikennoja. Yhteistä niille on se, että elementit eli matot kiinnitetään toisiinsa napsauttamalla.

Matot ovat eripaksuisia. Mitä paksumpi matto on, sitä raskaampaa liikennettä se kestää. 37-40 milliä paksu matto on tarpeeksi paksu tavalliselle pihatielle.

Joitakin nurmikennoja voi käyttää myös viettävällä maalla. Se edellyttää, että matot kiinnitetään maahan niiden mukana tulevilla kepeillä.

Ecoblock-matot ovat joko 30, 40 tai 50 milliä korkeita. Maton koko on 1,33 m².

37 milliä paksu matto riittää pihatielle. Tämän maton koko on 0,93 m².

Tämä matto on 38 milliä paksu. Koko on noin 39x59 senttiä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihatie