Tyylikäs laattapiha betonilaatoista ja noppakivistä

Betonilaatat ovat käytännöllisiä ja kestävät pitkään, mutta iso laattapiha voi näyttää yksitoikkoiselta. Kiveyksestä tulee kevyemmän näköinen, kun harmaiden betonilaattojen väliin ladotaan pieniä noppakiviä ja kukkapenkkien viereen asennetaan virtaviivaiset reunaraudat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 viikkoa
Hinta
15.000 euroa

Johdanto

Iso ja harmaa laattapiha voi näyttää tylsältä. Kiveystä on mukavampi katsella, jos betonilaattojen väliin ladotaan pieniä noppakiviä. Graniittikivet ovat erivärisiä, erikokoisia ja sopivan rosoisia, joten ne rikkovat pinnan ja piristävät harmaan kivikentän ilmettä.

Laattapihasta tulee vielä tyylikkäämpi, kun sen keskelle tehdään rehevä kukkapenkki. Mullan ja laattojen välille asennetaan lattaraudat, jotka näyttävät tyylikkäiltä harmaiden laattojen ja eriväristen kivien keskellä.

Ison kiveyksen tekeminen on raskasta, joten työssä kannattaa käyttää apuna oikeita koneita. Ne helpottavat merkittävästi maan poistamista, murskeen levittämistä ja isojen, 50x50 sentin kokoisten betonilaattojen asentamista.

LUE LISÄÄ: Löydät täältä ohjeita ideoita pihatien tekemiseen.

Tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • teet kiveykselle tukevan pohjan
 • asennat isot laatat
 • asennat noppakivet laattojen väliin
 • johdat veden pois kouruilla
 • teet kukkapenkit rautareunuksilla

Työn iloa!

Ohjeet

01
Näin teet kukkapenkkien reunukset 3 Vaihe

Lattarautaa myydään yleensä pitkinä kankina. Raudat ovat tavallisia tai ruostumattomia, ja niiden koot vaihtelevat. Tässä käytetään säänkestävää terästä, joka ruostuu vain pinnalta.

1

Kaiva kouru ja aseta lattarauta puukapulan päälle. Säädä lattarauta suoraan linjaan. Käytä apuna kukkapenkin korkeudella olevaa linjalankaa.

2

Aseta seuraava lattarauta samalle tasolle edellisen jatkoksi. Purista raudat kiinni toisiinsa puukapuloiden avulla. Jätä tilaa T-raudalle.

3

Upota T-rauta maahan noin kolme senttiä lattarautojen alapuolelle. Täytä penkki mullalla, kun kaikki raudat ovat paikoillaan.

02
Pohjan rakenne 6 Vaihe

Uuden kiveyksen pohja pitää tehdä huolellisesti, jotta se ei vajoa. Maakerrokset pitää tasoittaa huolellisesti tärylevyllä, ja murskerrokseen pitää tehdä kaato, jotta vesi valuu oikeaan suuntaan.

Poista aluksi multainen pintamaa. Levitä kuopan maapohjalle aluksi mursketta ja sen päälle asennushiekkaa. Tämän kiveyksen asennushiekkakerros on todella paksu. Voit tehdä asennushiekkakerroksesta tavallisen kerroksesta paksuisen eli noin 4-senttisen ja upottaa noppakivet murskeeseen.

1

Poista multainen pintamaa kiveyksen kohdalta. Poista maata niin paljon, että kiinteä maapohja tulee esiin. Ison alueen kaivamiseen tarvitaan iso kone. Pienen alueen voi kaivaa minikaivurilla tai lapiolla.

2

Mittaa murskekerroksen paksuus. Iske maahan nurkkakepit, tee niihin korkomerkit ja viritä keppien välille linjalangat oikeaan korkeuteen. Korot on helpointa merkitä pyörivän laserin avulla.

3

Merkitse korot kaikkiin keppeihin, jotta osaat levittää kuoppaan sopivan kerroksen mursketta. Tee pintaan kaato, joka viettää pois talon suunnasta 1-2 senttiä metrin matkalla.

4

Levitä pohjalle tarpeeksi mursketta. Tässä levitetään noin 30 sentin kerros hiekkaista mursketta. Murske on helppo levittää kasoiksi päältä ajettavalla moottorikärryllä.

5

Levitä murske mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Voit käyttää esimerkiksi asfalttikolaa tai kiinnittää haravaan suoran laudan kuten tässä. Tarkista, että murskeen pinta on oikealla korkeudella.

6

Tiivistä pohja isolla tärylevyllä ristiin rastiin. Levitä murskeen päälle asennushiekkaa. Tiivistä myös asennushiekka, jos levität sitä yhtä paksun kerroksen kuin tässä jutussa.

03
Asenna isot laatat 6 Vaihe

Laatat ladotaan tasoitettuun asennushiekkaan. Kaato tehtiin jo murskekerrokseen, mutta varmista, että myös asennushiekka kallistuu oikeaan suuntaan 1-2 senttiä metrin matkalla. Tässä hiekan pinta tasoitetaan oikolaudalla, jonka korkeutta voi säätää.

Voit käyttää tasoittamiseen myös kahta vesiputkea ja pitkää, suoraa lautaa.

Isot ja painavat laatat kannattaa nostella hiekalle koneen avulla. Käytä apuna esimerkiksi lautoja, jotta laattasaarekkeiden väliin jää yhtä leveät välit.

1

Tasoita asennushiekka. Tässä käytetään erikoisohjaimia, joita voi vuokrata. Ohjaimet asetetaan hiekalle ja säädetään siten, että ne kallistuvat 1-2 senttiä metrin matkalla.

2

Tarkista kaato pitkällä vatupassilla. Aseta toisen pään alle välikapula siten, että vatupassi on sopivasti kallellaan. Vatupassia käytetään ohjainten säätämiseen ja kaadon jyrkkyyden tarkistamiseen.

3

Siirrä ohjaimia sitä mukaa, kun asennat lisää laattoja. Ohjainten korkeutta on helppo säätää, kun ne ovat maahan upotettujen kannakkeiden päällä. Aseta ohjaimet paikoilleen ja tarkista, että kaato on sopiva.

4

Tasoita hiekka vähän kerrallaan. Tässä käytetään linjaria, joka sopii ohjaimiin ja jonka korkeutta voi säätää. Jos käytät ohjaimina vesiputkia, voit tasoittaa hiekan tavallisella linjarilla tai suoralla laudalla.

5

Lado laatat neljän laatan saarekkeiksi. Laattaneliöiden väliin jää tilaa noppakiville.

6

Käytä apuna lautaa tai muuta väli kapulaa, jotta laattojen asentaminen sujuu nopeasti ja saarekkeiden väleistä tulee yhtä leveät. Tässä käytetään kahta lautaa, jotka on ruuvattu yhteen siten, että niiden leveys vastaa noppakivien kokoa.

04
Asenna noppakivet laattojen väliin 5 Vaihe

Kun laattasaarekkeet ovat valmiit, on aika asentaa noppakivet niiden väliin. Noppakivet ovat erikokoisia, joten ne kannattaa valita yksi kerrallaan tilan mukaan. Pyri asentamaan noppakivet mahdollisimman tarkasti laattojen tasolle.

Kun kaikki kivet ovat paikoillaan, kiveys saumataan kahdella erilaisella hiekalla. Noppakivien väliin levitetään asennushiekkaa ja laatat saumataan saumahiekalla.

1

Asenna noppakivet laattojen väliin. Sopivien kivien valitseminen on kuin palapelin tekemistä. Pyri asentamaan noppakivi tarkasti jokaisen risteyksen keskelle.

2

Asenna jokainen noppakivi laattojen tasolle. Kaiva kiville sopivat kuopat, jotta ne ovat kutakuinkin laattojen tasolla, ja upota kivet hiekkaan kumivasaralla.

3

Täytä saumat hiekalla. Levitä noppakivien saumoihin asennushiekkaa ja täytä laattojen välit saumahiekalla.

4

Levitä hiekka saumoihin harjaamalla. Harjaa viistosti laattojen yli ja varmista, että saumat täyttyvät kokonaan. Lisää hiekkaa ja harjaa sitä saumoihin useaan kertaan.

5

Isojen laattojen ja noppakivien asentaminen on raskasta työtä. Voit keventää urakkaa tekemällä kiveyksen keskelle kukkapenkin kuten tässä.

05
Johda vesi pois muovikouruilla 6 Vaihe

Jos laatoitettava alue on yhtä iso kuin tässä jutussa, vesi pitää johtaa pois tehokkaasti. Tässä näytetään, miten asennat kiveykselle sadevesikourut, jotka johtavat veden viemäriin.

Sadevesikourut asennetaan laattasaarekkeiden väliin. Suunnittele välien leveys ja kaadot hyvissä ajoin, jotta kourut mahtuvat paikoilleen ja vesi valuu viemärin suuntaan.

1

Viritä laattasaarekkeiden väliin linjalanka muovi kourun pinnan korkeudelle eli noin viisi milliä kiveyksen pinnan alapuolelle. Varmista, että kouru kallistuu viemärin suuntaan.

2

Tarkista, että kaivanto on tarpeeksi syvä. Ellei ole, kaiva sitä hieman syvemmäksi. Muovikourun lisäksi kaivantoon pitää mahtua 5 sentin betonikerros, johon muovikouru valetaan kiinni.

3

Lapioi maakosteaa betonia kaivannon pohjalle. Aseta pohjalle kaksi harjaterästä, jotta valusta tulee kestävä. Levitä harjaterästen päälle sen verran betonia, että muovikourun pinta jää 5 milliä kivien alle.

4

Kokoa kouru, ennen kuin painat sen kiinni betoniin. Tarkista samalla, että vesi pääsee virtaamaan vapaasti ja viemärin liitosreikä on avoin.

5

Asenna muovikouru paikalleen. Pidä huoli, että viemärin liitosputki on oikeassa kohdassa. Paina kouru niin syvälle betoniin, että kourun pinta jää 5 milliä kiveyksen alapuolelle. Täytä kaivanto hiekalla.

6

Nyt kiveys on valmis. Muovikouru kannattaa puhdistaa hiekasta kaivannon täyttämisen jälkeen, ja viemärin suulle kannattaa asentaa roskasihti.

Materiaalit

 • Betonikiviä, 6x50x50 cm
 • Noppakiviä, noin 14x15x21 cm
 • Mursketta
 • Asennushiekkaa
 • Saumahiekkaa
 • Vesikouru
 • Lattarautoja

Erikoistyökalut

 • Kaivinkone
 • Moottorikärry
 • Pyörivä laser
 • Säädettävä linjari

Vie aikaa

Noin 3-4 viikkoa kahdelta ihmiseltä.

Hinta

160 neliön kivipihan tekeminen maksaa noin 15000 euroa. Hinta sisältää moottorikottikärryn ja kaivinkoneen vuokran.

Vaikeusaste

Ison pihakiveyksen tekeminen on raskasta mutta melko helppoa. Kiveykselle pitää tehdä kaato, jotta vesi valuu oikeaan suuntaan.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Riko harmaa pinta raudoilla ja kivillä.

Riko harmaa pinta raudoilla ja kivillä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pohjan rakenne

Tukeva alusta uudelle kiveykselle

Avaa 3D-malli

3D-malli

Isot laatat

Betonilaatat upotetaan asennushiekkaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Noppakiviä väleihin

Kaikkiin ristien välisiin tiloihin on ladottu noppakiviä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Johda vesi pois vesikouruilla

Vesi johdetaan pois tehokkaasti upottamalla kiveykseen kourut.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Kaato kiveykselle

Kaato on helppo mitata noppakoron avulla

Video

TEKNIIKAT: Reunatuet

Kiinni valetut reunatuet pitävät kiveyksen paikallaan

Video

VINKIT: Pudota laatta paikalleen

Video

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen saumaaminen

Oikea asennushiekka tekee kiveyksestä vahvan

Video

TYÖKALUT: Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Video

Vinkit & niksit

Paljon erilaisia kuvioita ja kiviä

Markkinoilla on valtava valikoima erilaisia pihakiviä, joista voi tehdä monenlaisia kuvioita. Voit ideoida oman kiveyksesi esimerkiksi näiden esimerkkien pohjalta.

ISOT KIVET ovat suosittuja, mutta niiden siirtely on raskasta. Erittäin isot laatat pitää asentaa koneiden avulla, mutta isoissa kivissä on myös hyviä puolia. Esimerkiksi 30x60 sentin laatat on helppo latoa tiilikuvioon, sillä rivien päihin voi asentaa valmiit 30x30 sentin laatat. Se on kätevää, sillä kivien leikkaaminen on työlästä.

VÄRIT herättävät kiveyksen eloon. Tässä tapauksessa pienet, mustat kivet rikkovat yhtenäisen laattapinnan ja limittävät laattoja siten, että kiveyksestä tulee vahvempi.

PYÖREÄT LUONNONKIVET sopivat erinomaisesti harmaiden pintojen rikkomiseen ja tekevät kiveyksestä elävän näköisen. Vaikutus on vielä tehokkaampi, jos kivien sekaan tehdään esimerkiksi rautainen kohopenkki.

ISOT JA PIENET KIVET sopivat hyvin yhteen. Pelkistä nelikulmaisista laatoista tehty pihakuja näyttää tavalliselta ja tylsältä, mutta noppakivet rikkovat pinnan ja tekevät erilaisen vaikutelman.

MUSTAT LAATAT ovat muotia. Jos käytät niitä, varmista, ettei saumalaasti värjää kiviä. Voit käyttää saumalaastin sijaan kivituhkaa. Ota huomioon, että vierekkäin asennetut kivet liikkuvat helpommin kuin limittäin asennetut. Siksi tällainen kuvio sopii paremmin terassille kuin pihatielle.

LUONNONKIVET ovat yleensä kalliimpia kuin betonilaatat ja -kivet. Toisaalta luonnonkivet ovat ainutlaatuisen tyylikkäitä. Luonnollista vaikutelmaa voi korostaa latomalla sekaisin erikokoisia laattoja, kuten tässä Chelsea-kuviossa.

PIHATIEN KIVET SAAVAT olla kulmikkaita. Epäsymmetriset laatat muodostavat yhtenäisen pinnan, joka pysyy paikallaan autojen painosta huolimatta. Nyrkkisäännön mukaan pihatien pienten kivien pitää olla vähintään 6 senttiä paksuja ja laattojen vähintään 7 senttiä paksuja.

Ladontakuviot

Pihakivet ja -laatat kannattaa asentaa limittäin. Se tekee kiveyksestä kestävämmän, sillä kivet lukitsevat toisensa paikoilleen. Alla esitellään joitakin perinteisiä latomiskuvioita.

TIILILADONTA
Kivet ovat limittain. Saumat ovat puolen kiven kohdalla kuten tiliseinässä.

KOLMASOSALIMITYS
Kivet ovat limittäin, mutta saumat eivät ole puolivälissä vaan kolmasosan kohdalla.

JUOKSEVA LIMITYS
Kivien saumat ovat satunnaisessa järjestyksessä.

PIENI/ISO-LADONTA
Isot ja pienet nelikulmaiset kivet asennetaan limittäin.

PARKETTILADONTA
Kivet ladotaan pareittain pystyja vaakasuunnassa. Jokainen kahdeksan kiven nelikulmio on samanlainen.

PUNOSKUVIO
Kivet asennetaan punosmaisesti pystyyn ja vaakaan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus