Istutuslaatikko

Pitääkö istutuslaatikon olla iso vai pieni? Pitääkö sen olla puuta, kiveä vai komposiittia? Pitääkö sen olla kiinteä vai liikuteltava? Riittääkö yksinkertainen laatikko, vai pitääkö siinä olla etanareunus tai muita yksityiskohtia? Katso ohjeet ja ideat täältä!

  Kaikki jutut istutuslaatikoista

  Rakenna itse istutuslaatikko

  Istutuslaatikot ovat nerokkaita monesta syystä. Ensinnäkin istutuslaatikko ja tee se itse -työt sopivat hyvin yhteen. Istutuslaatikon rakentaminen on helppoa, ja mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

  Säästät paljon rahaa rakentamalla istutuslaatikon itse. Istutuslaatikon rakentaminen alusta asti on mukavampaa kuin kaupasta ostetun valmispenkin kokoaminen.

  Rakenna itse puinen istutuslaatikko

  Istutuslaatikko on helpointa rakentaa itse puusta. Voit päättää itse istutuslaatikon korkeuden ja leveyden. Kaksi metriä pitkän ja metrin leveän istutuslaatikon rakentaminen ei maksa juuri mitään. Istutuslaatikko kannattaa rakentaa siten, että sen keskelle yltää molemmilta puolilta.

  Lehtikuusitolpat ja -laudat sopivat mainiosti istutuslaatikon rakentamiseen. Jos sinulla on terassiprojektista ylijääneitä laudanpätkiä, istutuslaatikko tulee entistäkin halvemmaksi.

  Katso rakennusohjeet: Helppo ja halpa istutuslaatikko

  Rakenna sopivan korkuinen istutuslaatikko

  Itse rakennetusta istutuslaatikosta on helppo tehdä juuri sopivan korkuinen, joten rikkaruohoja ei tarvitse kitkeä kontillaan. Penkin korkeus kannattaa suunnitella huolellisesti ennen penkin rakentamista.

  Rakenna itse pyörillä liikkuva istutuslaatikko

  Umpipohjaista, pyörillä liikkuvaa istutuslaatikkoa on helppo liikutella paikasta toiseen sen mukaan, kuinka paljon kasvit tarvitsevat aurinkoa. Pyörillä liikkuvaan istutuslaatikkoon voi rakentaa säleikön, jota pitkin kasvit voivat kiipeillä. Siten liikkuva istutuslaatikko voi olla samalla seinä, jolla voi suojata terassin tuulelta joka suunnasta.

  Katso rakennusohjeet: Pyörillä liikkuva istutuslaatikko - Kasvimaa oven viereen

  Käytä istutuslaatikkoita pihan suunnitteluun

  Itse rakennettuja istutuslaatikkoita voi hyödyntää pihan suunnittelussa. Istutuslaatikot näyttävät erittäin hyviltä, joten ne sopivat mainiosti pihan suunnitteluun.

  Rakenna itse erikokoisia istutuslaatikkoita

  Istutuslaatikot voivat olla minkä kokoisia tahansa, joten ne sopivat sekä isojen omakotitalojen pihoille että pienten asuntojen terasseille. Voit rakentaa istutuslaatikkoita myös päällekkäin, jotta saat hyödynnettyä tilan mahdollisimman hyvin.

  Katso rakennusohjeet: Fiksu istutuslaatikko terassille

  Pitempi kasvukausi kohopenkeillä

  Istutuslaatikko pidentää kasvukautta, sillä istutuslaatikossa oleva multa on lämpimämpää ja kuivuu nopeammin kuin maassa. Lisäksi istutuslaatikon multa on helpompi pitää sulana.

  Etkö tiedä, millaista maata istutuslaatikossa pitää käyttää? Lue lisää täältä: Mikä multa sopii istutuslaatikkoin?

  Rakenna itse istutuslaatikko ja torju tappajaetanat

  Jos tappajaetanat piinaavat pihaasi, itse rakennetusta kohopenkistä on todella paljon hyötyä. Istutuslaatikkoon on helppo rakentaa yksinkertainen reunus, joka pitää etanat loitolla. Se takaa, etteivät ihanat, vihreät salaatit päädy limaisten nilviäisten iltapalaksi.

  Katso rakennusohjeet: Rakenna itse istutuslaatikon etanareuna.

  Löydä seuraava tee se itse -istutuslaatikko täältä

  Löydät näiltä sivuilta apua ja ideoita seuraavan istutuslaatikkosi rakentamiseen. Näytämme muun muassa, miten rakennat halvan istutuslaatikon, teet etanareunuksen, miten asennat istutuslaatikkoihin renkaat ja miten teet istutuslaatikon, joka suojaa terassia tuulelta.

  Sivu 1 / 2