Ovet ja ikkunat

Haluatko saada uudet ikkunan koko taloon? Vai uuden ja paremmin eristetyn ulko-oven? Tarvitsetko apua kunnossapitoon, kuluneen kynnyksen vaihtamiseen, uusien tiivistelistojen asentamiseen tai tumman vanerioven maalaamiseen? Löydät täältä paljon ideoita, ohjeita ja paljon muuta.

Ikkunat ja ovet viimeistelevät julkisivun

Ikkunat ja ovet viimeistelevät talon julkisivun. Siksi ikkunoiden ja ovien valinta ei ole yhdentekevä sivuseikka. Ovien ja ikkunoiden valinnassa pitää ottaa huomioon joitakin asioita.

Ikkunoiden ulkonäkö

Ikkunoiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon, miten ne sopivat rakennuksen ulkonäköön. Ristikko-ikkunat sopivat paremmin vanhaan taloon kuin uuteen. Uusiin ja moderneihin rakennuksiin sopivat hyvin pelkistetyt ikkunat.

Ikkunoiden toiminnot

Ikkunoista katsotaan ulos, ja niistä tulee sisään paljon valoa. Ikkunoiden paikat kannattaa suunnitella huolellisesti. Iso ikkuna talon eteläpuolella päästää sisään paljon valoa, mutta kuumentaa sisätiloja kesäaikaan.

Kattoikkunat valaisevat hyvin ja miellyttävästi. Kattoikkunan asentaminen ei ole välttämättä sen vaikeampaa kuin tavallisen ikkunan asentaminen. Kattoikkunan asentaminen vaatii kuitenkin oikeat olosuhteet.

Ikkunoiden huoltaminen

Joidenkin ikkunoiden ulkopuitteet ovat alumiinia ja sisäpuitteet puuta. Puu-alumiini-ikkunat pysyvät kunnossa pitempään ja vaativat vähemmän huoltamista kuin pelkästä puusta tehdyt ikkunat.

Oven ulkonäkö

Pääoven pitää sopia tyyliltään muuhun taloon. Sen lisäksi kannattaa harkita, pitääkö ovessa olla yksi tai useampia ikkunoita. Ulko-ovien laatu vaihtelee. Hinta ja laatu liittyvät yleensä toisiinsa. Monesta kerroksesta rakennettu puuovi säilyttää muotonsa hyvin ja kestää sen vuoksi pitempään.

Sisäovet

Myös sisäovien valinnassa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Harkitse esimerkiksi, pitääkö ovessa olla ikkuna ja mihin suuntaan ovi avautuu. Avattu ovi vie huonetilaa. Ellei kodissasi ole tilaa tavallisille oville, harkitse liukuovien asentamista.

Ulko-oven huoltaminen

Ulko-ovea pitää huoltaa säännöllisesti. Saranat pitää rasvata ja ovi maalata tarpeen tullen. Kostealla säällä ovi voi turvota ja alkaa hangata karmeja vasten. Silloin ovea kannattaa säätää ruuveista. Ellei mikään muu auta, ovea voi höylätä varovasti.

Tiivisteiden vaihtaminen

Tiivisteiden vaihtaminen on ovien ja ikkunoiden perushuoltoa. Tiivisteet voivat hapertua ajan kuluessa, jolloin ovesta tai ikkunasta alkaa vetää. Onneksi tiivisteiden vaihtaminen on helppoa. Uusien ja vanhojen tiivisteiden ero on valtava.