Korjaa pihakiveyksen painaumat

Onko pihakiveykseen tullut painaumia? Näytämme, kuinka korjaat ongelman. Isoista laatoista tai pienistä betonikivistä tehty kiveys korjataan lähes samalla tavalla.

Pienet vesilammikot paljastavat, mistä kohti kiveys on vajonnut. Vatupassi näyttää, kuinka laajalta alueelta kivet ovat vajonneet.

Pieni vajoama pihakiveyksessä kasvaa ajan myötä isommaksi, kun sadevesi valuu saumojen läpi ja heikentää kantavaa maakerrosta. Mitä nopeammin vajoama korjataan, sitä helpompaa se on. Isoista laatoista ja pienistä betonikivistä tehty kiveys korjataan lähes samalla tavalla.

Vajoaman syyt

Pihakiveyksen ajourat johtuvat siitä, ettei kantava kerros kestä ajoneuvojen painoa. Ongelman voi ratkaista vain poistamalla kivet ja tekemällä uuden kantavan kerroksen, jossa on vähintään 15 sentin kerros mursketta.

Pienet vajoamat voivat johtua monista eri syistä. Vesi valuu huonosti täytettyjen saumojen läpi ja tekee kantavasta kerroksesta vetelän. Jos kerroksia ei ole tiivistetty kunnolla tai kivien alla on multaa, murske vajoaa painon alla.

Laatat vajoavat ajan myötä myös silloin, jos asennushiekkakerros on liian paksu. Asennushiekkaa pitää olla 2–4 senttiä kerros.

Betonikivistä tehty pihakieveys

1. Merkitse vajonnut alue vesiliukoisella liidulla. Selvitä vajoaman laajuus vatupassilla. Piirrä kiviin mieluummin liian iso kuin liian pieni alue.

2. Irrota riittävä määrä kiviä ja poista asennushiekka murskeeseen asti. Murske erottuu helposti asennushiekasta. Oikaise kantava kerros ja tiivistä se.

3. Lisää kuoppaan asennushiekkaa ja tasoita pinta laudalla (katso alla). Pinta jää aluksi 15–20 milliä liian ylös, mutta kivet painuvat oikealle tasolle, kun kiveys tiivistetään.

4. Puhdista pois vanha saumahiekka ja lado kivet takaisin. Asenna kivet oikein päin, jotta korjattu kohta ei erotu ympäristöstä. Jätä kivien väliin 2–5 millin raot saumahiekkaa varten.

5. Harjaa saumoihin tarpeeksi saumahiekkaa jäykällä harjalla. Upota kivet samalle tasolle ympäröivien kivien kanssa tärylevyllä eli lätkällä. Harjaa saumoihin lopuksi lisää hiekkaa.

Kätevä aputyökalu asennushiekan tasoittamiseen

Asennushiekan tasoittamiseen kannattaa käyttää laudasta tehtyä aputyökalua. Laudan pitää mahtua koloon. Laudan molempiin päihin tehdään lovet, jotka jättävät hiekan pinnan 15–20 milliä "liian ylös".

Takaisin koloon asennetut kivet jäävät aluksi 15–20 milliä ympäröivien kivien yläpuolelle. Tärylevy painaa ne samalle tasolle muiden kivien kanssa.

Toimitus suosittelee: Tee kotikadun komein pihatie!

Isoista laatoista tehty kiveys

1. Aloita isojen laattojen irrottaminen kaapimalla saumat puhtaiksi saumaraudalla. Ujuta sorkkarauta laatan alle, lukitse laatta paikalleen kiilalla ja nosta laattaa vähän kerrallaan.

2. Puhdista saumahiekka laatan reunoista. Puhdista sekä pois nostettu laatta että viereisen laatan reunat.

3. Lisää kuoppaan asennushiekkaa. Tiivistä hiekka esimerkiksi puukapulalla ja oikaise pinta laudalla (katso alempi laatikko). Kuiva hiekka kannattaa kastella aluksi.

4. Kun hiekan pinta on tasainen ja kiinteä, voit pudottaa laatan takaisin koloon. Varo sormiasi!

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus