PALJASTUMINEN: Pienet vesilammikot paljastavat, mistä kohti kiveys on vajonnut. Vatupassi näyttää, kuinka laajalta alueelta kivet ovat vajonneet.

PALJASTUMINEN: Pienet vesilammikot paljastavat, mistä kohti kiveys on vajonnut. Vatupassi näyttää, kuinka laajalta alueelta kivet ovat vajonneet.

Kätevä aputyökalu asennushiekan tasoittamiseen

Asennushiekan tasoittamiseen kannattaa käyttää laudasta tehtyä aputyökalua. Laudan pitää mahtua koloon. Laudan molempiin päihin tehdään lovet, jotka jättävät hiekan pinnan 15–20 milliä "liian ylös".

Takaisin koloon asennetut kivet jäävät aluksi 15–20 milliä ympäröivien kivien yläpuolelle. Tärylevy painaa ne samalle tasolle muiden kivien kanssa.

Toimitus suosittelee: Tee kotikadun komein pihatie!

VINKKI: Tärylevy

Kiveyksestä tulee kestävä, kun se tiivistetään lopuksi tärylevyllä. Betonikivien tiivistämiseen tarvitaan vähintään 180 kilon malli, jonka iskuvoima on 200 kN/m² ja taajuus 90 hertsiä. Isot laatat pitää tiivistää pienemmällä lätkällä, joka painaa enintään 90 kiloa, ja jonka iskuvoima on 70 kN/m².

Vajoaman syyt

Pihakiveyksen ajo-urat johtuvat siitä, ettei kantava kerros kestä ajoneuvojen painoa. Ongelman voi ratkaista vain poistamalla kivet ja tekemällä uuden kantavan kerroksen, jossa on vähintään 15 sentin kerros mursketta.

Pienet vajoamat voivat johtua monista eri syistä. Vesi valuu huonosti täytettyjen saumojen läpi ja tekee kantavasta kerroksesta vetelän. Jos kerroksia ei ole tiivistetty kunnolla tai kivien alla on multaa, murske vajoaa painon alla.

Laatat vajoavat ajan myötä myös silloin, jos asennushiekkakerros on liian paksu. Asennushiekkaa pitää olla 2–4 senttiä kerros.