Näin teet kestävän nurmikon nurmikennoilla!

Betoniset tai muoviset nurmikennot vahvistavat nurmikkoa. Katso, miten asennat erilaiset nurmikennot ja millaisia nurmikennoja kannattaa käyttää.

Nurmikennot vahvistavat nurmikkoa

Betoniset tai muoviset nurmikennot tekevät nurmikosta niin kestävän, että sen päällä voi ajaa autolla. Voit käyttää nurmikennoja helposti kuluvissa paikoissa kuten kulkuteillä, vajan edessä tai leikkitelineen alla. Nurmikennojen asentaminen on helppoa ja suhteellisen halpaa.

Nurmikennot imevät sadevettä tehokkaasti, joten ne vähentävät lätäköiden syntymistä ja viemäriin valuvaa sadevettä.

Ruohokivet – Betoniset nurmikennot

Moni yhdistää nurmikennot betonista valettuihin kiviin, joiden keskellä on reikiä. Niin kutsuttuja ruohokiviä käytetään etenkin parkkipaikoilla. Ruoho kasvaa betonikivien välissä. Ruoho antaa vihreän säväyksen, mutta betoni näkyy sen läpi melko selvästi.

Ruohokivet asennetaan samalla tavalla kuten muutkin betonikivet eli tukevalle murskepohjalle. Ruohokiviä ei kuitenkaan saumata saumahiekalla, vaan raot täytetään mullalla, jonka pinta jätetään muutaman millin verran kivien pinnan alle. Siten ruoho ei kulu pilalle, vaikka sen päällä kävellään ja ajetaan autolla.

Ruohokivet

Betoniset ruohokivet muodostavat tukevan pihatien, jossa ruoho saa kasvaa rauhassa.

LUE LISÄÄ: Näissä rakennusohjeissa näytetään, miten teet itse vihreän pihatien

Muoviset ruohokennot

Viime vuosina markkinoille on tullut uudentyyppisiä ruohokennoja. Ne ovat muovisia laattoja, jotka on jaettu osiin samalla tavalla kuin betoniset ruohokivet. Muovin etu on, että siitä voi valaa ohuempia kennoja kuin betonista. Suurin osa muovikennon pinta-alasta on reikää. Se tarkoittaa, että valmis nurmikko näyttää vihreämmältä kuin ruohokiveys.

Muoviset nurmikennot ovat halvempia kuin betoniset ruohokivet.

Muoviset nurmikennot

Muoviset nurmikennot pitävät nurmikon kunnossa herkästi kuluvissa paikoissa.

Pihatien nurmikennot

Voit päättää itse, haluatko käyttää pihatiellä betonisia ruohokiviä vai muovisia nurmikennoja. Muoviset nurmikennot ovat tarpeeksi kestäviä sekä jalankulkijoille että autoille. Ne kestävät jopa 200 tonnin painon neliömetriä kohti.

Sorapinta on vielä halvempi ja luonnollisempi vaihtoehto. Pintamaahan sekoitetaan paljon soraa ja pikkukiviä. Nurmikosta tulee kestävä, muttei niin vahva kuin nurmikennoilla tai ruohokivillä.

LUE LISÄÄ: Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten teet vihreän pihatien luonnonkivistä.

Näin teet pohjan nurmikennoille

Nurmikennoille ja ruohokiville rakennetaan täysin samanlainen pohja kuin mille tahansa muulle kiveykselle. Alle levitetään 15-20 sentin kerros suodatinhiekkaa, 10-15 senttiä tiivistettyä mursketta ja 3 senttiä asennushiekkaa. Sen jälkeen asennetaan nurmikennot tai ruohokivet, jotka täytetään mullalla. Lopuksi multaan kylvetään ruohoa.

Kävelytielle riittää 5-10 sentin kerros mursketta ja 3 senttiä asennushiekkaa. Sen jälkeen asennetaan nurmikennot tai ruohokivet, joiden reiät täytetään mullalla.

Nurmikennot: Näin teet nurmikennoille pohjan

Ennen nurmikennojen asentamista on tärkeää rakentaa pohja oikein.