Vihreä pihatie ruohokivillä

Ruohokivillä saat kestävän pihatien. Se on helppohoitoinen ja se pystyy imemään sadeveden. Näytämme, miten rakennat pohjan ja asennat kivet.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikon
Hinta
1500 euroa

Johdanto

Pihatie tehdään yleensä harmaista betonikivistä. Ne ovat kestäviä, mutta iso ja harmaa pinta näyttää yksitoikkoiselta. Onneksi harmaalle pihatielle on vaihtoehtoja. Ruohokivet ja nurmikennot kestävät hyvin autojen painoa, ja niistä tehty pihatie on kuin nurmikon jatke. Reikäisillä kivillä ja ontoilla muovikennoilla on myös muita hyviä puolia. Vesi imeytyy maahan reikien läpi, joten pihatielle ei tarvita kaivoa.

Vihreä pihatie kestää yhtä pitkään kuin perinteinen betonikivistä tehty tie. Lisäksi ruohokivien ja nurmikennojen kunnossapito on helppoa, sillä ruohon voi leikata kätevästi ruohonleikkurilla.

Betonia tai muovia

Markkinoilla on erilaisia ruohokiviä ja nurmikennoja. Ruohokivet on tehty betonista, nurmikennot ovat kovaa muovia. Valitse sopivat kivet tai kennot sen mukaan, kuinka paljon pihatiellä on tarkoitus kävellä. Vihreä pihatie tuntuu sitä tasaisemmalta, mitä vähemmän siinä kasvaa ruohoa. Betonikivet ovat yleensä kestävämpiä kuin muovikennot, mutta kennojen käsittely on kevyempää.

NURMIKIVI BETONILAATTA

betonia, 8x27,8x13,8 senttiä.
Hinta noin 23 euroa neliö.

RUOHOKIVI BENDERS,

betonia, 10x40x40 senttiä.
Hinta noin 30 euroa neliö.

NURMIKIVI 80 LAKKA

betonia, 8x14x14 cm.
Noin 19 euroa neliö.

NURMIKENNO AB POLAR

muovia, 3,3x40x60 senttiä
Hinta noin 22 euroa neliö.

NURMIKENNO PLASTMO

3,8x38,6x58,6 senttiä
Hinta noin 35 euroa neliö.

Ohjeet

01
Tee pihatien pohja 6 Vaihe

Pihatien pohjan pitää olla tukeva, jotta se kestää autojen painon. Jos alusta antaa periksi, autojen renkaat painavat tiehen syvät urat jo parissa vuodessa. Poista pehmeä pintamaa ja tee pihatien pohja kerroksittain suodatinhiekasta ja murskeesta. Tiivistä kerrokset ja johda vesi pois talon suunnasta.

Varmista myös, etteivät kivet luisu sivusuunnassa. Voit estää sen tekemällä pihatien reunoille tuet maakosteasta betonista.

1

Levitä pihatien pohjalle suodatinhiekkaa ja tiivistä se 200 kilon painoisella tärylevyllä eli lätkällä. Levitä hiekka mahdollisimman tasaisesti ja aja sen päältä ristiin rastiin.

2

Vala pihatien viereen tukeva reunatuki, jotta kivet eivät luisu sivusuunnassa. Viritä linjalanka valmiin pinnan korkeudelle. Pidä linjaria reunan kohdalla ja paina betonia sitä vasten.

3

Levitä murske ja tee alustaan kaato, jotta vesi valuu oikeaan suuntaan. Upota kaksi metalliputkea murskeeseen ja säädä ne kallelleen. Asenna putket 2 senttiä valmista pintaa ylemmäs, sillä murske vajoaa.

4

Tasoita murske putkien mukaan. Vedä linjaria tai suoraa lautaa putkia pitkin siksakliikkeellä. Se on helppoa työkaverin kanssa. Poista putket sen jälkeen.

5

Tiivistä pohja, kun betoni on kuivunut noin kolme päivää. Voit kastella murskeen ennen tiivistämistä. Pinta vajoaa lätkän alla noin kaksi senttiä.

6

Levitä asennushiekka ja tasoita se linjarilla putkia pitkin. Asennushiekkakerroksen pitää olla noin kolme senttiä paksu.

02
Asenna kivet 5 Vaihe

Pihatien kivet pitää asentaa limittäin, jotta autonrenkaat eivät liikuttele niitä helposti. Kivet pysyvät paremmin paikoillaan, kun niiden saumat ovat eri kohdissa.

Kivet kannattaa asentaa linjalangan avulla, jotta rivit pysyvät suorina. Viritä lanka esimerkiksi neljän kiven välein, jotta pienet erot eivät kasva liian suuriksi.

1

Jätä kivien väliin 2-5 milliä leveät saumat ja asenna kivet limittäin siten, että toisen rivin sauma osuu ensimmäisen kiven puoliväliin. Siten kiveyksestä tulee kestävä.

2

Jatka asentamista. Voit leikata kiviä isolla laattaleikkurilla tai kulmahiomakoneella. Molempia voi vuokrata.

3

Viritä linjalanka joka neljännen rivin viereen. Se varmistaa, että kivirivit pysyvät suorina. Neljä riviä vastaa tässä 80:tä senttiä.

4

Täytä kolot mullalla, kun kaikki kivet ovat paikoillaan. Sekoita multaan saman verran hiekkaa, levitä multa kottikärryllä ja tasoita kasat katuharjalla.

5

Aja kiveyksen päältä lätkällä vielä kerran, jotta multa vajoaa hieman. Sen jälkeen voit kylvää ruohonsiemenet samalla tavalla kuin nurmikolle.

Materiaalit

 • 9 m3 suodatinhiekkaa
 • 7 m3 mursketta
 • 1 m³ maakosteaa betonia
 • 2 m³ asennushiekkaa
 • 45 m² ruohokiviä
 • 1 m³ multaa ja 1 m³ saumahiekkaa
 • Ruohonsiemeniä

Erikoistyökalut

 • Tärylevy, 200 kg
 • Iso laattaleikkuri

Vie aikaa

Noin viikon.

Hinta

45 neliön kokoinen pihatie maksaa noin 1500 euroa.

Vaikeusaste

Pihatien pohja pitää tehdä huolellisesti, mutta ruohokivien latominen on helppoa.

Piirustus

Pohjan rakenne

Pihatien pohjan pitää olla tukeva, jotta ruoho kivet eivät vajoa autojen painon alla. Tärkeintä on poistaa multainen pintamaa kokonaan. Mursketta kannattaa levittää vähintään 15 senttiä paksu kerros. Suodatinhiekkaa ei tarvita, jos tien kohdalla on hiekkainen maapohja.

Pohjan rakenne

Video

TYÖKALUT: Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Video
Video

TEKNIIKAT: Kivien ja laattojen halkaiseminen

Kulmahiomakone ja iso laikka hoitavat homman

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihatie