Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin helposti pääset rikkaruohoista

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Pihakivet pitää saumata oikealla tekniikalla ja oikealla saumahiekalla. Muuten kivien väliin kasvaa rikkaruohoja, hiekka vajoaa ja kivet pääsevät liikkumaan.

Miksi pihatie puskee ruohoa?

Tämän takia saumat ovat tärkeitä

Tyykkäät laatat ja pihakivet varastavat yleensä kaiken huomion. Harva kiinnittää huomiota kivien välisiin saumoihin tai ihastelee saumahiekan rakennetta.

Saumojen sivuuttaminen on täysin luonnollista mutta lyhytnäköistä. Saumat ovat kiveyksen tärkein koossa pitävä voima heti oikein rakennetun pohjan jälkeen. Tiiviit ja oikeasta hiekasta tehdyt saumat pitävät kivet paikoillaan sekä sammaleen ja rikkaruohot loitolla. Tiiviisti saumatut kivet kestävät autojen painon, muurahaiset, rankkasateet ja routimisen.

Saumahiekan laatu voi kuulostaa yhdentekevältä asialta. Saumoilla on kuitenkin useita eri tehtäviä, joten saumoja ei voi täyttää millä tahansa.

Kiviä ei voi myöskään latoa tiiviisti vieri viereen, vaan kivien väliin pitää jättää saumat, jotta kivet pääsevät liikkumaan tarpeen mukaan. Kiveyksen vahvuus riippuu siitä, kuinka hyvin saumat joustavat ja sitovat kivet yhdeksi kokonaisuudeksi.

LUE LISÄÄ: Saumahiekka - käytä sitä tämän takia!

Saumoilla on monta tehtävää

Saumat tukevat kiviä. Ne jakavat kiveen kohdistuvan kuormituksen viereisille kiville
ja kiveyksen pohjaan. Ilman tiiviitä saumoja kivet halkeavat helpommin.

Saumat suojaavat kivien reunoja pitämällä ne irti toisistaan. Jos kivien reunat ovat
yhdessä, ne murtuvat heti, kun auto ajaa niiden päältä.

Saumat pitävät rikkaruohot loitolla. Oikein tehty sauma on niin tiivis, etteivät
siemenet saa kosteutta ja juurru kivien väliin.

Saumat estävät juuriversojen leviämisen. Valo ei pääse tiiviiden saumojen läpi.

Saumat johtavat veden pois laatoitukselta ja pitävät kiveyksen pohjan kuivana.
Kuivuus on tärkeää, jotta kiveyksen pohja ei vajoa.

Saumat johtavat veden lävitseen, jos kiveys on tarkoitettu vettä läpäiseväksi.
Vettä läpäisevän kiveyksen saumojen pitää johtaa vettä tehokkaasti.

Saumat joustavat, kun auto ajaa kiveyksen yli. Kivet vajoavat, kohoavat ja luisuvat
sivuun ajan kuluessa, mutta joustavat saumat pitävät kiveyksen yhtenäisenä.

Saumat pitävät muurahaiset ja muut eläimet loitolla ja estävät niitä kaivamasta
tunneleita kivien alle.

Saumat tekevät kiveyksestä tyylikkään, sillä ne ovat osa kiveyksen ulkonäköä.

LUE LISÄÄ: Käytätkö rikkaruohonpoltintasi väärin?

Perinteinen saumahiekka

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille, pihateille, pihapoluille, pyöräilypoluille, parkkipaikoille ja niin edelleen. Kaikille perinteisille kiveyk-sille, jotka ladotaan noin viisi milliä leveillä tai hieman leveämmillä saumoilla.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Tukevien kiveysten viimeistelyyn, rikkaruohojen ja hyönteisten torjumiseen ja sadeveden joh-tamiseen pois laatoitukselta joko viemäriin, ojaan tai vettä imevälle alueelle.

MITÄ: Saumahiekka koostuu kvartsihiekan jyvistä, joiden koko vaihtelee 0-1,5 millin välillä. Joihinkin saumahiekkoihin on lisätty mineraaleja, jotka ehkäisevät rikkaruohojen juurtumista monen vuoden ajan. Useita ei värejä.

MIKSI: Hiekka pakkautuu yhteen tiiviiksi massaksi, joka imee ja johtaa vettä hitaasti. Hiekka säilyttää joustavuutensa koko sauman käyttöajan. Hiekka voi myös vajota maan sisään tai pyyhkiytyä pois sateen ja tuulen mukana. Saumat pitää täyttää säännöllisesti.

MITEN: Hiekka harjataan kivien väliin tasaisilla, erisuuntaisilla liikkeillä. Sen jälkeen kivien yli ajetaan tärylevyllä, jotta sauma­ hiekka puristuu tiiviisti alhaalta nousevaa asennus hiekkaa vasten. Saumat kannattaa täyttää useassa erässä eri päivinä. Hiekan, laattojen ja ilman pitää olla kuivia, jotta hiekanjyvät pakkautuvat tiiviisti yhteen.

TUOTTEET: Muun muassa Lakka, Weber, HB­Betoni, Fescon jne.

HINTA: Noin 8 euroa / 25 kg.

Kivituhka

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille, pihateille, pihapoluille ja muille perinteisille kiveyksille. Sauman leveys enimmillään 20 milliä.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Perinteisen saumahiekan asemesta, kun sauman leveys on yli viisi milliä.

MITÄ: Kivituhka on murskattua kalliota, jonka jyväkoko vaihtelee 0-3 millin välillä. Kivituhkan laatu vaihtelee, sillä jyväkokoa on vaikea säädellä tarkasti. Seassa voi olla rikkaruohoja torjuvia aineita. Useita värejä.

MIKSI: Kivituhkalla on samoja ominaisuuk­ sia kuin saumahiekalla. Kivituhkasta tehty sauma joustaa koko kiveyksen käyttöiän. Toisin kuin saumahiekkaa, kivituhkaa voi käyttää myös kapeisiin saumoihin. Kivituh­ kasta tehty sauma kestää usein pitempään kuin saumahiekasta tehty sauma.

MITEN: Kuiva kivituhka harjataan kivien väliin rauhallisin liikkein eri suunnista. Sen jälkeen kiveyksen yli ajetaan tärylevyllä eli lätkällä. Saumat täytetään uudestaan ja pinta lätkätään niin monta kertaa kuin on tarpeen. Kivituhkan ja laattojen pitää olla kuivia, jotta saumat tiivistyvät. Kivituhkaa voi olla vaikea saada kapeisiin saumoihin.

TUOTTEET: Kivituhkaa myydään säkeissä ja toimitetaan tontille tonnikaupalla.

HINTA: Hinta 8 €/20 kg tai alk. 10 €/tonni.

Asennushiekka

MIHIN PAIKKOIHIN: Pyöreiden luonnon­ kivien väliin ja muihin paikkoihin, joissa saumojen leveys vaihtelee huomattavasti.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Perinteisten piha­ kivien tai ­laattojen saumoihin, kun kivien väliset raot ovat liian leveitä tavalliselle saumahiekalle. Hyvä vaihtoehto tilantei­ siin, joissa kivituhka tuntuu liian siistiltä vaihtoehdolta.

MITÄ: Hiekkaa, jonka jyväkoko vaihtelee 0-4 millin välillä. Käytetään yleensä ohuena kerroksena pihakivien alla. Kun pihakiveys tiivistetään tärylevyllä, asennushiekka nousee jonkin verran pihakivien väliin.

MIKSI: Yksinkertainen, halpa ja hyvä vaihtoehto paikkoihin, joissa saumat ovat yli neljä milliä leveitä. Kiveyksille, joiden saumoihin saa kasvaa ruohoa sekä saumoihin, jotka puhdistetaan ja täytetään säännöllisesti.

MITEN: Asennushiekka painetaan ja harjataan kivien väliin. Saumat täytetään pintaan asti uudelleen, kun kiveys on tiivistetty tärylevyllä.

TUOTTEET: Lakka, HB­Betoni jne. Isoja kuormia voi ostaa maa­ainesten toimittajilta.

HINTA: Noin 3 euroa/20 kg.

Kovettuva saumahiekka

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille, piha­ poluille ja pihateille, joilla on kevyttä vain liikennettä. 2-15 milliä leveisiin saumoihin.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Siististi ladotun kiveyksen saumoihin tilanteissa, joissa saumaamiseen voi käyttää tavallista enemmän aikaa. Kiinteä saumahiekka pitää rikkaruohot loitolla monta vuotta, sillä saumahiekan pinta kovettuu kiinteäksi.

MITÄ: Kvartishiekkaa, jonka jyväkoko vaihtelee 0-1 millin välillä. Hiekan sidos­ aineet tekevät saumasta kiinteän mutta pitävät sen joustavana. Sauman kiinteä pinta estää rikkaruohojen juurtumisen.

MIKSI: Kiinteät saumat kestävät pitempään kuin saumahiekka ja kivituhka. Kiinteä sau­ mahiekka muodostaa joustavan sauman, joka elää jonkin verran kivien mukana. Jos kivet liikkuvat liikaa, saumahiekka irtoaa kivistä. Silloin saumat pitää uusia kokonaan, sillä kiinteää saumahiekkaa ei voi lisätä.

MITEN: Hiekka harjataan saumoihin kuivana ja tiivistetään useaan kertaan kuten tavallinen saumahiekka. Sen jälkeen pinta harjataan puhtaaksi ja kastellaan kevyesti. Tarkista, että koko sauma on kostea, mutta älä kastele saumoja liikaa, jotta sidosaineet eivät huuhtoudu veden mukana. Kiveyksellä voi kävellä vuorokauden kuluttua.

TUOTTEET: Muun muassa Fugli, Romex.

HINTA: Noin 23 euroa/15 kg.

Kovetettu saumahiekka

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille, piha­ poluille ja pihateille jopa 50 milliä leveisiin saumoihin. Kiveyksen pohjan pitää imeä ja johtaa vettä tehokkaasti.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Huolellisesti ja ajan kanssa tehtäviin saumoihin, joita ei tarvitse huoltaa moneen vuoteen. Paikkoihin, joissa sadevettä ei johdeta pois kiveykseltä vaan imeytetään alla olevaan maahan.

MITÄ: Epoksilaasti, joka muodostaa kiinteän ja joustavan sauman. Voidaan levittää märällä ja kylmällä säällä. Harjataan kiveyksen saumoihin.

MIKSI: Epoksilaastista tehtyjä saumoja ei tarvitse huoltaa moneen vuoteen. Saumat kestävät muurahaisia, sadetta ja rikka­ ruohoja paremmin kuin tavallinen sauma­ hiekka. Kestää myös liikenteen painon.

MITEN: Pihakiveys kastellaan ja kostea epoksilaasti harjataan huolellisesti kivien tai laattojen väliin.

TUOTTEET: Esim. WDW 850 5-50 mm saumoille, epoksilaasti.

HINTA: 89 euroa/25 kg.

Vettä läpäisevät saumat

MIHIN PAIKKOIHIN: Vettä läpäiseville terasseille, pihapoluille ja pihateille.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Kiveykselle, joka imee sadeveden ja johtaa sen maan sisään viemärin asemesta. Saumojen pitää peittää vähintään 10 prosenttia kiveyksen pinta­alasta.

MITÄ: Pieniä, 2-5 millin kokoisia murs­ kattuja kiviä ja saumahiekkaa, jossa ei ole kaikkein pienimpiä jyviä. Kivet ja hiekka tiivistyvät saumoihin lujasti ja tekevät saumoista erittäin kestävät.

MIKSI: Vettä läpäisevät saumat johtavat sadeveden maahan ja vähentävät viemärin kuormitusta. Hulevesiviemärit voivat täyttyä rankkasateella ja tulvia yli.

MITEN: Kiveyksen pohja tehdään kivi­ aineista, jotka pysyvät kantavina myös kosteina ja johtavat veden nopeasti alla olevaan maapohjaan. Saumat täytetään ja tiivistetään samalla tavalla kuin tavallinen saumahiekka.

TUOTTEET: Esimerkiksi graniittisora tai koristekivet. Paljon eri tuotenimiä.

HINTA: Noin 3 euroa/25 kiloa.

Vihersaumat

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille ja pihapoluille.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Kun haluat kiveykseen lisää eloa vihreillä saumoilla. Saumoja ei tarvitse huoltaa, sillä niiden on tarkoitus kasvaa täyteen.

MITÄ: Materiaalin tekemisessä kannattaa käyttää mielikuvitusta. Sekoita saumahiekkaan tai soraan multaa, jotta ruohot ja muut kasvit juurtuvat siihen.

MIKSI: Kiveyksen ja pihan yhdistämiseen visuaalisesti toisiinsa.

MITEN: Kokeile vihersaumojen tekemistä aluksi tavalliselle kiveykselle, jotta näet, miten ne kannattaa tehdä.

TUOTTEET: Ei valmista tuotetta. Saumausaine pitää sekoittaa itse.

HINTA: Noin 3 €/20 kg (asennushiekka)

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Näin helposti pääset rikkaruohoista
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin