Näin pidät rikkaruohot loitolla laattojen saumoista

Pihakivet pitää saumata oikealla tekniikalla ja oikealla saumahiekalla. Muuten kivien väliin kasvaa rikkaruohoja, hiekka vajoaa ja kivet pääsevät liikkumaan.

Tämän takia saumat ovat tärkeitä

Tyykkäät laatat ja pihakivet varastavat yleensä kaiken huomion. Harva kiinnittää huomiota kivien välisiin saumoihin tai ihastelee saumahiekan rakennetta.

Saumojen sivuuttaminen on täysin luonnollista mutta lyhytnäköistä. Saumat ovat kiveyksen tärkein koossa pitävä voima heti oikein rakennetun pohjan jälkeen. Tiiviit ja oikeasta hiekasta tehdyt saumat pitävät kivet paikoillaan sekä sammaleen ja rikkaruohot loitolla. Tiiviisti saumatut kivet kestävät autojen painon, muurahaiset, rankkasateet ja routimisen.

Saumahiekan laatu voi kuulostaa yhdentekevältä asialta. Saumoilla on kuitenkin useita eri tehtäviä, joten saumoja ei voi täyttää millä tahansa.

Kiviä ei voi myöskään latoa tiiviisti vieri viereen, vaan kivien väliin pitää jättää saumat, jotta kivet pääsevät liikkumaan tarpeen mukaan. Kiveyksen vahvuus riippuu siitä, kuinka hyvin saumat joustavat ja sitovat kivet yhdeksi kokonaisuudeksi.

LUE LISÄÄ: Saumahiekka - käytä sitä tämän takia!

Saumoilla on monta tehtävää

Saumat tukevat kiviä. Ne jakavat kiveen kohdistuvan kuormituksen viereisille kiville
ja kiveyksen pohjaan. Ilman tiiviitä saumoja kivet halkeavat helpommin.

Saumat suojaavat kivien reunoja pitämällä ne irti toisistaan. Jos kivien reunat ovat
yhdessä, ne murtuvat heti, kun auto ajaa niiden päältä.

Saumat pitävät rikkaruohot loitolla. Oikein tehty sauma on niin tiivis, etteivät
siemenet saa kosteutta ja juurru kivien väliin.

Saumat estävät juuriversojen leviämisen. Valo ei pääse tiiviiden saumojen läpi.

Saumat johtavat veden pois laatoitukselta ja pitävät kiveyksen pohjan kuivana.
Kuivuus on tärkeää, jotta kiveyksen pohja ei vajoa.

Saumat johtavat veden lävitseen, jos kiveys on tarkoitettu vettä läpäiseväksi.
Vettä läpäisevän kiveyksen saumojen pitää johtaa vettä tehokkaasti.

Saumat joustavat, kun auto ajaa kiveyksen yli. Kivet vajoavat, kohoavat ja luisuvat
sivuun ajan kuluessa, mutta joustavat saumat pitävät kiveyksen yhtenäisenä.

Saumat pitävät muurahaiset ja muut eläimet loitolla ja estävät niitä kaivamasta
tunneleita kivien alle.

Saumat tekevät kiveyksestä tyylikkään, sillä ne ovat osa kiveyksen ulkonäköä.

LUE LISÄÄ: Käytätkö rikkaruohonpoltintasi väärin?

Perinteinen saumahiekka

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille, pihateille, pihapoluille, pyöräilypoluille, parkkipaikoille ja niin edelleen. Kaikille perinteisille kiveyksille, jotka ladotaan noin viisi milliä leveillä tai hieman leveämmillä saumoilla.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Tukevien kiveysten viimeistelyyn, rikkaruohojen ja hyönteisten torjumiseen ja sadeveden johtamiseen pois laatoitukselta joko viemäriin, ojaan tai vettä imevälle alueelle.

MITÄ: Saumahiekka koostuu kvartsihiekan jyvistä, joiden koko vaihtelee 0-1,5 millin välillä. Joihinkin saumahiekkoihin on lisätty mineraaleja, jotka ehkäisevät rikkaruohojen juurtumista monen vuoden ajan. Useita ei värejä.

MIKSI: Hiekka pakkautuu yhteen tiiviiksi massaksi, joka imee ja johtaa vettä hitaasti. Hiekka säilyttää joustavuutensa koko sauman käyttöajan. Hiekka voi myös vajota maan sisään tai pyyhkiytyä pois sateen ja tuulen mukana. Saumat pitää täyttää säännöllisesti.

MITEN: Hiekka harjataan kivien väliin tasaisilla, erisuuntaisilla liikkeillä. Sen jälkeen kivien yli ajetaan tärylevyllä, jotta saumahiekka puristuu tiiviisti alhaalta nousevaa asennus hiekkaa vasten. Saumat kannattaa täyttää useassa erässä eri päivinä. Hiekan, laattojen ja ilman pitää olla kuivia, jotta hiekanjyvät pakkautuvat tiiviisti yhteen.

TUOTTEET: Muun muassa Lakka, Weber, HB-Betoni, Fescon jne.

HINTA: Noin 8 euroa / 25 kg.

Kivituhka

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille, pihateille, pihapoluille ja muille perinteisille kiveyksille. Sauman leveys enimmillään 20 milliä.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Perinteisen saumahiekan asemesta, kun sauman leveys on yli viisi milliä.

MITÄ: Kivituhka on murskattua kalliota, jonka jyväkoko vaihtelee 0-3 millin välillä. Kivituhkan laatu vaihtelee, sillä jyväkokoa on vaikea säädellä tarkasti. Seassa voi olla rikkaruohoja torjuvia aineita. Useita värejä.

MIKSI: Kivituhkalla on samoja ominaisuuksia kuin saumahiekalla. Kivituhkasta tehty sauma joustaa koko kiveyksen käyttöiän. Toisin kuin saumahiekkaa, kivituhkaa voi käyttää myös kapeisiin saumoihin. Kivituhkasta tehty sauma kestää usein pitempään kuin saumahiekasta tehty sauma.

MITEN: Kuiva kivituhka harjataan kivien väliin rauhallisin liikkein eri suunnista. Sen jälkeen kiveyksen yli ajetaan tärylevyllä eli lätkällä. Saumat täytetään uudestaan ja pinta lätkätään niin monta kertaa kuin on tarpeen. Kivituhkan ja laattojen pitää olla kuivia, jotta saumat tiivistyvät. Kivituhkaa voi olla vaikea saada kapeisiin saumoihin.

TUOTTEET: Kivituhkaa myydään säkeissä ja toimitetaan tontille tonnikaupalla.

HINTA: Hinta 8 €/20 kg tai alk. 10 €/tonni.

Asennushiekka

MIHIN PAIKKOIHIN: Pyöreiden luonnonkivien väliin ja muihin paikkoihin, joissa saumojen leveys vaihtelee huomattavasti.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Perinteisten pihakivien tai -laattojen saumoihin, kun kivien väliset raot ovat liian leveitä tavalliselle saumahiekalle. Hyvä vaihtoehto tilanteisiin, joissa kivituhka tuntuu liian siistiltä vaihtoehdolta.

MITÄ: Hiekkaa, jonka jyväkoko vaihtelee 0-4 millin välillä. Käytetään yleensä ohuena kerroksena pihakivien alla. Kun pihakiveys tiivistetään tärylevyllä, asennushiekka nousee jonkin verran pihakivien väliin.

MIKSI: Yksinkertainen, halpa ja hyvä vaihtoehto paikkoihin, joissa saumat ovat yli neljä milliä leveitä. Kiveyksille, joiden saumoihin saa kasvaa ruohoa sekä saumoihin, jotka puhdistetaan ja täytetään säännöllisesti.

MITEN: Asennushiekka painetaan ja harjataan kivien väliin. Saumat täytetään pintaan asti uudelleen, kun kiveys on tiivistetty tärylevyllä.

TUOTTEET: Lakka, HB-Betoni jne. Isoja kuormia voi ostaa maa-ainesten toimittajilta.

HINTA: Noin 3 euroa/20 kg.

Kovettuva saumahiekka

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille, pihapoluille ja pihateille, joilla on kevyttä vain liikennettä. 2-15 milliä leveisiin saumoihin.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Siististi ladotun kiveyksen saumoihin tilanteissa, joissa saumaamiseen voi käyttää tavallista enemmän aikaa. Kiinteä saumahiekka pitää rikkaruohot loitolla monta vuotta, sillä saumahiekan pinta kovettuu kiinteäksi.

MITÄ: Kvartishiekkaa, jonka jyväkoko vaihtelee 0-1 millin välillä. Hiekan sidosaineet tekevät saumasta kiinteän mutta pitävät sen joustavana. Sauman kiinteä pinta estää rikkaruohojen juurtumisen.

MIKSI: Kiinteät saumat kestävät pitempään kuin saumahiekka ja kivituhka. Kiinteä saumahiekka muodostaa joustavan sauman, joka elää jonkin verran kivien mukana. Jos kivet liikkuvat liikaa, saumahiekka irtoaa kivistä. Silloin saumat pitää uusia kokonaan, sillä kiinteää saumahiekkaa ei voi lisätä.

MITEN: Hiekka harjataan saumoihin kuivana ja tiivistetään useaan kertaan kuten tavallinen saumahiekka. Sen jälkeen pinta harjataan puhtaaksi ja kastellaan kevyesti. Tarkista, että koko sauma on kostea, mutta älä kastele saumoja liikaa, jotta sidosaineet eivät huuhtoudu veden mukana. Kiveyksellä voi kävellä vuorokauden kuluttua.

TUOTTEET: Muun muassa Fugli, Romex.

HINTA: Noin 23 euroa/15 kg.

Kovetettu saumahiekka

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille, pihapoluille ja pihateille jopa 50 milliä leveisiin saumoihin. Kiveyksen pohjan pitää imeä ja johtaa vettä tehokkaasti.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Huolellisesti ja ajan kanssa tehtäviin saumoihin, joita ei tarvitse huoltaa moneen vuoteen. Paikkoihin, joissa sadevettä ei johdeta pois kiveykseltä vaan imeytetään alla olevaan maahan.

MITÄ: Epoksilaasti, joka muodostaa kiinteän ja joustavan sauman. Voidaan levittää märällä ja kylmällä säällä. Harjataan kiveyksen saumoihin.

MIKSI: Epoksilaastista tehtyjä saumoja ei tarvitse huoltaa moneen vuoteen. Saumat kestävät muurahaisia, sadetta ja rikkaruohoja paremmin kuin tavallinen saumahiekka. Kestää myös liikenteen painon.

MITEN: Pihakiveys kastellaan ja kostea epoksilaasti harjataan huolellisesti kivien tai laattojen väliin.

TUOTTEET: Esim. WDW 850 5-50 mm saumoille, epoksilaasti.

HINTA: 89 euroa/25 kg.

Vettä läpäisevät saumat

MIHIN PAIKKOIHIN: Vettä läpäiseville terasseille, pihapoluille ja pihateille.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Kiveykselle, joka imee sadeveden ja johtaa sen maan sisään viemärin asemesta. Saumojen pitää peittää vähintään 10 prosenttia kiveyksen pinta-alasta.

MITÄ: Pieniä, 2-5 millin kokoisia murskattuja kiviä ja saumahiekkaa, jossa ei ole kaikkein pienimpiä jyviä. Kivet ja hiekka tiivistyvät saumoihin lujasti ja tekevät saumoista erittäin kestävät.

MIKSI: Vettä läpäisevät saumat johtavat sadeveden maahan ja vähentävät viemärin kuormitusta. Hulevesiviemärit voivat täyttyä rankkasateella ja tulvia yli.

MITEN: Kiveyksen pohja tehdään kiviaineista, jotka pysyvät kantavina myös kosteina ja johtavat veden nopeasti alla olevaan maapohjaan. Saumat täytetään ja tiivistetään samalla tavalla kuin tavallinen saumahiekka.

TUOTTEET: Esimerkiksi graniittisora tai koristekivet. Paljon eri tuotenimiä.

HINTA: Noin 3 euroa/25 kiloa.

Vihersaumat

MIHIN PAIKKOIHIN: Terasseille ja pihapoluille.

MIHIN TARKOITUKSIIN: Kun haluat kiveykseen lisää eloa vihreillä saumoilla. Saumoja ei tarvitse huoltaa, sillä niiden on tarkoitus kasvaa täyteen.

MITÄ: Materiaalin tekemisessä kannattaa käyttää mielikuvitusta. Sekoita saumahiekkaan tai soraan multaa, jotta ruohot ja muut kasvit juurtuvat siihen.

MIKSI: Kiveyksen ja pihan yhdistämiseen visuaalisesti toisiinsa.

MITEN: Kokeile vihersaumojen tekemistä aluksi tavalliselle kiveykselle, jotta näet, miten ne kannattaa tehdä.

TUOTTEET: Ei valmista tuotetta. Saumausaine pitää sekoittaa itse.

HINTA: Noin 3 €/20 kg (asennushiekka)

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus