LUE LISÄÄ: Saumahiekka - käytä sitä tämän takia!

Tämän takia saumat ovat tärkeitä

Tyykkäät laatat ja pihakivet varastavat yleensä kaiken huomion. Harva kiinnittää huomiota kivien välisiin saumoihin tai ihastelee saumahiekan rakennetta.

Saumojen sivuuttaminen on täysin luonnollista mutta lyhytnäköistä. Saumat ovat kiveyksen tärkein koossa pitävä voima heti oikein rakennetun pohjan jälkeen. Tiiviit ja oikeasta hiekasta tehdyt saumat pitävät kivet paikoillaan sekä sammaleen ja rikkaruohot loitolla. Tiiviisti saumatut kivet kestävät autojen painon, muurahaiset, rankkasateet ja routimisen.

Saumahiekan laatu voi kuulostaa yhdentekevältä asialta. Saumoilla on kuitenkin useita eri tehtäviä, joten saumoja ei voi täyttää millä tahansa.

Kiviä ei voi myöskään latoa tiiviisti vieri viereen, vaan kivien väliin pitää jättää saumat, jotta kivet pääsevät liikkumaan tarpeen mukaan. Kiveyksen vahvuus riippuu siitä, kuinka hyvin saumat joustavat ja sitovat kivet yhdeksi kokonaisuudeksi.

LUE LISÄÄ: Käytätkö rikkaruohonpoltintasi väärin?

Saumoilla on monta tehtävää

Saumat tukevat kiviä. Ne jakavat kiveen kohdistuvan kuormituksen viereisille kiville ja kiveyksen pohjaan. Ilman tiiviitä saumoja kivet halkeavat helpommin.

Saumat suojaavat kivien reunoja pitämällä ne irti toisistaan. Jos kivien reunat ovat yhdessä, ne murtuvat heti, kun auto ajaa niiden päältä.

Saumat pitävät rikkaruohot loitolla. Oikein tehty sauma on niin tiivis, etteivät siemenet saa kosteutta ja juurru kivien väliin.

Saumat estävät juuriversojen leviämisen. Valo ei pääse tiiviiden saumojen läpi.

Saumat johtavat veden pois laatoitukselta ja pitävät kiveyksen pohjan kuivana. Kuivuus on tärkeää, jotta kiveyksen pohja ei vajoa.

Saumat johtavat veden lävitseen, jos kiveys on tarkoitettu vettä läpäiseväksi. Vettä läpäisevän kiveyksen saumojen pitää johtaa vettä tehokkaasti.

Saumat joustavat, kun auto ajaa kiveyksen yli. Kivet vajoavat, kohoavat ja luisuvat sivuun ajan kuluessa, mutta joustavat saumat pitävät kiveyksen yhtenäisenä.

Saumat pitävät muurahaiset ja muut eläimet loitolla ja estävät niitä kaivamasta tunneleita kivien alle.

Saumat tekevät kiveyksestä tyylikkään, sillä ne ovat osa kiveyksen ulkonäköä.

Lataa kuva ja lue 7 erilaisesta saumasta

Voit ladata tältä sivulta kuvan, jossa kerrotaan, millainen sauma sopii juuri sinun pihallesi. Esittemelle 7 erilaista saumatyyppiä:

  • perinteinen saumahiekka
  • kivituhka
  • asennushiekka
  • kovettuva asennushiekka
  • kovetettu saumahiekka
  • vettä läpäisevät saumat
  • vihersaumat