Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valaistu kivipolku

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tee nautinnollinen pihakierros valaistua kivipolkua pitkin. Katso, miten rakennat polun, joka säilyy upean näköisenä vuosikaudet.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
95€ /m

Johdanto

Nurmi näyttää kauniilta, mutta se ei kestä kovin hyvin kulutusta. Niinpä nurmikko, jota pitkin kuljetaan sekä ulkorakennukseen että grillipaikalle, alkaa pian näyttää kuluneelta. Vaihtoehtona on valaistu kivipäällysteinen polku, jota pitkin voi kulkea tallaamatta nurmikkoa.

Perustan pitää olla kunnossa

Kuten aina kivi- ja laattapäällysteitä asennettaessa, myös tämän polun kohdalla on tärkeää, että pohjatyöt on tehty kunnolla, jotta päällyste pysyy tasaisena monta vuotta. Kivipolkua ja terassia ei tietenkään ole tarkoitettu parkkipaikaksi, mutta kunnollisen perustan teko vaatii kuitenkin hieman työtä.

Toimitus suosittelee: Tuhansien mahdollisuuksien kartanokivet

Vuokraa muutama kone

Tarjolla on paljon vuokrattavia pienkoneita, joilla suurtenkin hiekka- ja maa-ainesmäärien siirtäminen sujuu nopeasti. Me päätimme vuokrata levytäryttimen, kaivurin ja teladumpperin työn helpottamiseksi. Asennamme 21 metriä pitkän pihapolun, mikä merkitsee sitä, että maata pitää poistaa peräti 9 tonnia ja tilalle on kaadettava lähes yhtä paljon soraa.

Työmäärä vastaa parin sadan kottikärryllisen kuskaamista edestakaisin. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun miettii, kuinka paljon aikaa työ vie, kannattaisiko pyytää kaveria avuksi ja kuinka paljon oma selkä mahdollisesti kestää.

Harkitse myös muovisten ajolevyjen vuokraamista, niin vältät nurmikon kuormittumisen, kun käytät työkoneita.

LUE LISÄÄ: 11 ulkovalon kuvagalleria

Ohjeet

Merkitse ja kaiva perusta

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun olet valinnut polun paikan, mittaa ja merkitse alue huolellisesti narulla. Varmis-ta, että pystyt leikkaamaan nurmikon polun ympäriltä ruohonleikkurilla. On ärsyt-tävää, jos pihassa on 21 met-rin pituinen nurmikaistale, joka on vain 35 cm leveä ja josta pitää näin ollen selvitä ruohotrimmerillä pari kertaa viikossa.

1

Merkitse polun paikka narulla ja kepeillä. Narut sijoitetaan tulevan päällysteen korkeudelle eli noin 3-5 cm maanpinnan yläpuolelle.

2

Kaiva polun vaatima alue auki. Kaiva 10 cm pidemmälle kuin päällystekivet ylettyvät, jotta reunakivet voidaan valaa kiinni.

3

Vuokraa minikaivuri ja teladumpperi, kun poistat maata. Kaiva vähintään 30 cm:n syvyyteen, ja tämä määrä on paljon käsin kaivettavaksi.

4

Levitä pohjamurske 15 cm paksuksi kerrokseksi. Tämän kerroksen voi jättää väliin, jos pohja on hyvin hiekkapitoinen. Tärytä maapohja levytäryttimellä ennen kuin levität soran.

5

Oikaise pohjamurske tasoitusraapalla, lanalla tai haravan kamarapuolella.

6

Tarkista murske-kerroksen korkeus narusta. Hiekka asettuu noin 50 mm tärytyksen seurauksena. Betonille on tilaa 5 cm ja reunakiville 14 cm.

7

Pohjamurske tärytetään 200 kilon levytäryttimellä. Aja soran yli kolme kertaa, jotta kerros täryttyy kunnolla.

Reunat valetaan betoniin

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Maakosteaa valubetonia ja vettä sekoitetaan suhteessa 1:5. Betonin on tärkeää olla niin jäykkää, että reunakivet voidaan asettaa siihen ilman, että se valuu ulos. Sekoita seos kottikärryssä, jos et ha-lua vuokrata myllyä. Tähän työmäärään emme suosittele sekoitinmyllyn vuokraamis-ta, sillä nyt ei ole kyse järin suuresta betonimäärästä. Valmistamme noin 500 litraa valmista betonia.

1

Polun reunaan levitetään betonia, johon reunakivet painetaan. Muotoile lapiolla valli, johon voit asettaa kivet.

2

Naputtele reunakivet betoniin ja tarkista vesivaa’alla, että ne asettuvat suoraan. Tarkista linja ja korkeus narun mukaan.

3

Levitä betonia reunakivien molemmille sivuille muurauskauhalla, jotta kivet asettuvat tiiviisti paikalleen.

Pohja oikaistaan ja tiivistetään

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun reunakivet on valettu, pihapolun pohjalle levitetään kantava murske. Sen voi tehdä saman tien, mutta älä aja levytäryttimellä liian lähelle reunakiviä ensimmäi-seen kolmeen päivään, sillä muutoin kivet saattavat irrota. Levitä murske ja tasaa se alueelle lapiolla ennen kuin oikaiset pinnan laudalla ja tiivistät sen. Tarkista na-rulla, että murskekerroksen paksuus on 12 cm.

1

Kantavan murskeen paksuus on vähintään 12 cm tärytyksen jälkeen. Oikaise sora laudalla, jota on ly-hennetty molemmista päistä 5 cm. Jos sora on kuivaa, sitä pitää kostuttaa ennen tärytystä.

2

Kantava murske tärytetään pohjamurskeen tavoin 200 kilon täryttimellä ja kolmella ajokerralla. Pinnan täytyy vajota noin 2 cm tärytyksen jäljiltä.

3

Juntta on hyvä työkalu soran täryttämiseen reunakohdissa ja kulmissa. Voit rakentaa sen itse tolpasta ja pyörökepistä.

Päällystekivien vuoro

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun asennushiekka levite-tään, se oikaistaan tietylle korkeudelle. Mittaa korkeus sorasta reunakivien yläreu-naan. Etäisyyden pitää olla 6 cm, joka kaiken päätteeksi rakentuu näin: 3 cm asennus-hiekkaa + 6 cm:n päällyste-kivi. Asennushiekka tiivistyy 1 cm:n paksuuteen, kun pinta tärytetään kivien päältä. Näin päällyste jää sentin reunaki-vien pintaa korkeammalle, mutta tämäkin ero katoaa viimeisessä tärytyksessä.

1

Tarkista oikolaudalla, että kantava murskekerros on pinnaltaan tasainen. Laudan alla saa olla enintään 10 mm ilmaa. Tarkista 6 cm:n korkeus reunakivistä.

2

Nyt asennetaan valaisimien kaapelit. Merkitse lamppujen paikat liidulla reunakiviin. Lamput kytketään matalajännitekaapeleilla valmistajan ohjeiden mukaan.

3

Asennushiekka levitetään ja oikaistaan 3 cm:n kerrospaksuuteen.

TÄRKEÄÄ! Kerrosta ei tärytetä, se tehdään vasta kivien asennuksen jälkeen.

4

Kiristä naru poikittain 5-6 rivin välein. Kivet asetetaan juoksevalla limityksellä, joten joudut limittämään kiviä jokaisen rivin alusta alkaen 1/4-3/4 kiven verran.

5

Asenna ensimmäinen kivirivi polun päätyyn. Juoksevassa limityksessä pieniä epätasaisuuksia ei huomaa yhtä hyvin kuin jos kivetys tehtäisiin puolen kiven limityksin.

6

Leikkaa sivujen kivet sitä mukaan kuin tarvitset niitä. Merkitse kiveen tussilla leikkauskohdan merkki. Muista laskea saumalle tilaa kiven molemmin puolin.

7

Aseta leikatut kivet paikoilleen ennen kuin ladot seuraavan kivirivin.

Valojen asentaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Voit itse vetää valaisimien matalajännitekaapelit ja asentaa lamput kiviin. Et kuitenkaan saa liittää lamppuja sähköverkkoon itse, sen voi tehdä vain sähköasentaja.

Tässä käyttämämme upotettavat lamput vaativat pääl-lystekiviin reiän. Osta reikäsaha, jossa on timanttikarkaistut hampaat, ja poraa kiviin reiät sitä mukaan kuin etenet siihen kohtaan, johon lamppu halutaan.

1

Asenna reiällinen kivi sinne, minne lamppu halutaan sijoittaa. Ensin reikään on kuitenkin asennettava lampunkanta.

2

Vedä lampunkaapeli lampunkannan läpi. Jatka poluntekoa tavallisilla kivillä, kunnes olet jälleen ”lamppukohdassa”.

3

Aseta kivet 2-5 mm:n etäisyyksin, jotta saumahiekalle jää tilaa. Se pitää kivet paikallaan, kun pinta tärytetään.

Viimeistele saumahiekalla

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun kivet on asennettu, saumoihin harjataan paljon hiekkaa. Saumojen täytyttyä polku tärytetään levytäryttimellä, jotta saumat vajoavat ja kivet puristuvat samalla asennushiekkaan, jolloin hiekkaa nousee saumoihin myös alhaalta päin. Toista työvaihetta, kunnes hiekkaa ei enää vajoa saumoihin. Tällöin pinta on oikeaoppisesti tärytetty ja rikkaruoho-jen on lähes mahdotonta päästä siihen kiinni.

1

Lopuksi koko alue saumataan uunikuivalla saumahiekalla ja harjataan puhtaaksi jäykällä pihaharjalla.

2

Tärytä kivet 200 kg:n levytäryttimellä. Täytä saumat saumahiekalla, harjaa ja täytä uudelleen. Toista, kunnes saumat eivät enää vajoa.

3

Tarkista korkeus. Kivien pitää tärytyksen päätteeksi sijaita noin 0,5-1 cm reunakivien pinnan yläpuolella. Ajan myötä pinta laskee 0-0,5 cm.

Materiaalit

• Päällystekiviä
• Reunakiviä
• Asennushiekkaa
• Kantavaa mursketta
• Pohjamursketta
• Maakosteaa betonia
• Uunikuivaa saumahiekkaa
• Matalavolttikaapelit, muuntaja
• Kohdevalot

Erikoistyökalut
• Laattaleikkuri
• 200 kg levytärytin
• Minikaivuri ja teladumpperi

Vie aikaa

4–5 päivää riippuen aiemmasta kokemuksesta

Hinta

Noin 2 000 euroa 21 m pitkän, valaistun kivipolun rakentamiseen (sis. konevuokrat).

Vaikeusaste

Kunnollisen kivipolun teko on vain keskivaikea tehtävä. Se vaatii kuitenkin rankkaa työtä, vaikka urakkaa varten vuokraisi koneet.

Piirustus

Alustan pitää olla kunnossa

Tällainen pihakivistä tehtävä polku pitää asentaa yhtä tarkasti kuin terassi. Kaikki maa-aines on poistettava maa-pohjaan asti ennen kuin sora voidaan levittää. Työstä useampi kerros kuten piirustuksessa ja muista täryttää jokainen asentamasi kerros, asen-nushiekkaa lukuun ottamatta.

Hiekkaa ja soraa kuluu paljon. Pyydä toimittamaan se konteissa, niin se ei leviä turhaan koko piha-alueelle. Pyydä kontti tai lava myös sille maa-ainesmäärälle, jonka kaivat ylös, ellet halua käyttää sitä johonkin muuhun.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Valaistu kivipolku
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin