Vältä rikkaruohot saumahiekalla

Rikkaruohot voi pitää pois saumoista. Siihen ei tarvita myrkkyjä tai kovin kallista saumahiekkaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
1,5 euroa/m2
Saumahiekka

Venstre: Fugesand pakker sig De kantede sandkorn låser sig sammen og danner en tæt struktur.
Højre: Strandsand løber lige igennem. De runde sandkorn kan, ligesom bolde, ikke samles, så de løber lige igennem.

Johdanto

Saumahiekan laadulla on väliä. Se voi olla halpaa tai kallista, mutta sen pitää olla oikeaa saumahiekkaa. Älä KOSKAAN käytä rantahiekkaa, sillä se ei vain toimi. Salaisuus piilee hiekanjyvien muodossa.

Tiivis sauma pitää rikkaruohot loitolla

Teräväreunaiset hiekanjyvät tiivistyvät niin tiiviiksi saumaksi, etteivät rikkaruohot juurru niihin, eivätkä muurahaiset pääse niiden läpi.

Rikkaruohot leviävät useimmiten siementen välityksellä, tarttuvat saumoihin ja alkavat itää. Ne eivät kasva kivien alla pimeässä, joten kivien alle ei pidä koskaan levittää kuitukangasta.

Se ei estä rikkaruohojen leviämistä mutta estää saumahiekan tiivistymisen alla olevaan hiekkaan. Se tekee kiveyksestä epävakaan ja päästää kivet liikkumaan.

  • A: Tiiviit saumat estävät rikkaruohojen juurtumisen.

  • B: Vesi ei pääse valumaan tiiviin sauman läpi alla oleviin kerroksiin.

Ohjeet

01
Tee näin 4 Vaihe

Tiiviit saumat pitävät rikkaruohot loitolla, ja tiiviin sauman voi tehdä pelkästä hiekasta.

Rantahiekka koostuu pyöreistä hiekanjyvistä. Jos niitä kaadetaan suppiloon, ne valuvat suoraan läpi. Oikea saumahiekka, joka maksaa noin 200 euroa tonnilta, koostuu terävä­reunaisista hiekanjyvistä, jotka tiivistyvät yhteen eivätkä valu suppilon läpi.

Aloita harjaamalla saumahiekka laattojen väliin ja tiivistä se tärylevyllä. Tee sama uudestaan niin monta kertaa, että hiekka on kovaa ja tiivistä. Se pitää rikkaruohot poissa.

1

Levitä saumahiekkaa koko kiveyksen alueelle. Harjaa viistosti saumoihin nähden, jotta hiekka ei nouse pois saumoista. Jatka niin kauan, että saumat tulevat täyteen.

2

Aja kiveyksen päältä tärylevyllä. Tee sama pariin kertaan. Isojen laattojen kanssa kannattaa käyttää kumialustaa, jotta laatat eivät mene rikki.

3

Harjaa uusi kerros saumahiekkaa. Tärinä saa hiekan tiivistymään ja vajoamaan. Harjaa viistosti, kunnes saumat ovat täynnä.

4

Tiivistä koko alue uudestaan. Myös toinen kerros tiivistyy ja vajoaa. Täytä saumat vielä kertaalleen, jos se on tarpeen. Kun saumat ovat täynnä, rikkaruohot eivät enää juurru niihin.

Materiaalit

  • Saumahiekka

Erikoistyökalut

  • Tärylevy

Tidsforbrug

Alle tunnin, jos kiveys ei ole kovin iso.

Vie aikaa

Noin 1,5 euroa 10 neliötä.

Vaikeusaste

Saumaaminen sopii kaikille, jotka osaavat käyttää tärylevyä.

Video

Kivien ja laattojen saumaaminen

Oikea asennushiekka tekee kiveyksestä vahvan

Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihatie