Pieni terassi kartanokivistä

Terassin laatoittaminen betonikivillä on raskasta hommaa. Kun työ tehdään perusteellisesti, maksaa se itsensä takaisin. Saat tästä yksityiskohtaiset ohjeet terassin kivilaatoittamiseen.

Johdanto

Kun työn palkaksi tarjoutuu mahdollisuus nauttia ulkoilmaelämästä omalla kauniilla, suojaisella terassilla, parin päivän konttaaminen ja kantaminen on kaiken vaivan arvoista. Lisäksi se on joskus myös välttämätöntä, sillä pihalle ei aina voi tuoda raskaita koneita niitä töitä varten, joita unelmaterassin rakentaminen edellyttäisi.

Tässä artikkelissa näytämme, kuinka loihdit vanhan, ränstyneen kukkapenkin tilalle hyvännäköisen terassin ilman moottorikäyttöisiä työkaluja.

Työ vaatii kuitenkin riuskaa asennetta ja työtä:

• Suuri määrä kasvien juurakoita pitää raivata pois.
• Noin 7 tonnia maa-ainesta on kaivettava ylös ja kuljetettava muualle.
• Paikalle on ajettava 7,5 tonnia soraa.
• Miltei 2 tonnin pihakivikuorma on tuotava paikalle ja kivet on ladottava.
• Melkoinen pino reunakiviä pitää leikata sopivankokoisiksi.

LUE LISÄÄ: Siistit laatat laattaleikkurilla

Tulos on kuitenkin vaivan väärti!

Työn iloa!

Terassi voi näyttää myös tältä

LIUSKEKIVET Tyylipuhdas ja selkeä, isoista suorakaiteen muotoisista kivistä tehty kuvio. Liuskekivet ovat kovia leikata ja vaativat hyvän terän (esim. märkäleikkurin).

KALKKIKIVET Epäsäännöllisen muotoisia ja erikokoisia kalkkikiviä. Kivien asennus vaatii koesovitusta ennen asennusta. Saumoista tulee hieman leveämmät kuin perinteisessä päällysteessä.

TIILET Kovaksi poltetut tiilet tiiviinä kalanruotokuviona. Kivet ovat verrattain pieniä, joten niitä tarvitaan paljon jo pieneenkin kuvioon. Saatavana myös punasävyisinä.

LUONNONKIVET Erikokoisia nelikulmaisia luonnonkiviä. Myös näitä kiviä on koesovitettava asennusvaiheessa, sillä päällysteessä ei ole mitään tiettyä kuviota.

Ohjeet

01
Poista maa ja juuret 6 Vaihe

Luvassa on paljon työtä, ennen kuin päästään asentamaan pihakiviä talon vierustalle. Moottorilla toimivista laitteistakaan ei ole mitään apua, sillä pihaan ei pääse koneilla. Joudumme siis poistamaan pensaat ja juuristot käsivoimin. Tämän jälkeen on kaivettava ja kuljetettava maa-aines pois, jotta terassille saadaan tehtyä hyvä alusta.

Maa-ainesta on poistettava noin 30 cm:n syvyyteen asti tämänkaltaista terassia rakennettaessa. Pystytä päällystettävän alueen ympärille kepit jo nyt, niin voit tarkistaa, että poistat maaainesta tarpeeksi ja saat alustasta jokseenkin tasaisen.

1

Kunnon pusikkoa! Tältä näyttää, kun ruohikko on saanut kasvaa vapaasti. Tähän kohtaan on jo pitkään ollut suunnitteilla jotakin, joten alue on saanut rehottaa vapaasti.

2

Tartumme työhön lapiolla ja talikolla sekä sähkökäyttöisellä pensas leikkurilla. Sillä saa hyvin poistettua suurimman osan maan pinnalla olevista kasveista, jolloin maata on helpompi kaivaa.

3

Hankalat juuristot vivutaan ylös. Jos alueella on hankalasti poistettavia juuristoja, voit käyttää apuna pitkää lautaa. Työnnä se syvälle juurien alle ja aseta laudan alle pari kiveä, niin voit painaa lautaa kiviä vasten ja vivuta juuristot ylös.

4

Alue on lopulta raivattu kasvillisuudesta puhtaaksi. Pois kuljetettavia oksia ja juuristoja kertyi iso kasa. Maaainesta päästään viimein kaivamaan pois.

5

Nyt päästään kaivamaan ja poistamaan maa-ainesta. Ylin maakerros on poistettava koko alueelta, noin 30 cm:n syvyyteen asti, jotta pohjamurskeelle, tasoitushiekalle ja kiville on tilaa.

6

Työnnä kepit maahan terassin ympärille ja tarkista, kuinka paljon maata olet poistanut. Tarkista myös, että olet poistanut sitä yhtä paljon joka puolelta, jotta alustasta tulee mahdollisimman tasainen. Tämä helpottaa murskeen levittämistä.

02
Työstä alusta 8 Vaihe

Uusi alusta rakennetaan ensin 15 cm paksusta kantavasta murskekerroksesta, joka tärytetään levytäryttimellä. Tämä on ainoa iso kone, jota hankkeessa käytetään, mutta se on välttämätön, jotta alusta saadaan tampattua mahdollisimman lujaksi.

Tampatun murskekerroksen päälle levitetään noin 10 cm:n kerros tasoitushiekkaa. Sitä pitää olla sen verran, että hiekkapinta voidaan lanata tasaiseksi. Alustan on oltava täysin tasainen, ennen kuin kivet asennetaan, ja sen tulee olla samassa tasossa terassia tukevien kivien kanssa. Varmista, että maapinnan kaato johtaa sadeveden talolta poispäin.

1

Täytä alue kantavalla murskeella. Murskekerroksen pitää olla 15 cm korkea ja mahdollisimman tasainen.

2

Tamppaa alue huolellisesti levytäryttimellä, jotta se tiivistyy mahdollisimman hyvin, eivätkä kivet ala liikkua. Aja alue pariin kertaan ristiin rastiin.

3

Levitä murskeelle tasoitushiekkaa. Hiekkakerroksen korkeus on noin 10 cm ja se levitetään mahdollisimman tasaisesti. Hiekkaa tulee olla sen verran, että pinta voidaan lanata oikeaan tasoon. Aja alue jälleen levytäryttimellä pariin kertaan.

4

Merkitse kivien haluttu korkeustaso. Tämä uusi terassi saatetaan nykyisen päällysteen tasoon, joten mitta otetaan siitä. Kun teet kulmakeppeihin merkit, voit helposti mitata, kuinka paljon hiekkapintaa on lanattava ja tasoitettava.

5

Koesovita kiviä tarvittaessa. Asennus sujuu nopeasti ja takaa, että tiedät tarkalleen, mihin tasoon kivet on asennettava. Aseta kivi hiekkapedille ja naputa se oikeaan tasoon. Nyt voit tarkistaa hiekkatason kiristetyn narun avulla.

6

Työstä alustaan kaato. Tämä on tärkeää, jotta vesi valuu talolta poispäin. Kiristä naru keppien väliin. Kaato tehdään laskemalla narua toisessa päässä niin, että päällysteestä saadaan hieman viisto. 1-2 cm/metrillä riittää kaatomääräksi.

7

Paina hiekkaan ohjaimet, joiden avulla voit oikaista pinnan. Me käytämme rautaputkia, jotka kaivamme kivien tasoa vastaavaan syvyyteen. Kun siirrät putkia, täytä niiden jättämät urat hiekalla ja taputtele pinta tasaiseksi lapiolla.

8

Vedä ohjainta hiekkapintaa pitkin tai käytä pitkää suoraa lautaa ja keppeihin kiristettyä narua apuna. Ylimääräinen hiekka poistetaan, kun sitä kasaantuu liikaa. Tässä alusta oikaistaan useaan kertaan.

03
Asenna kivet 5 Vaihe

Nyt voidaan asentaa kivet eli vihdoinkin päästään hankkeen mukavaan vaiheeseen!

Kivet asennetaan perinteiseen malliin käyttäen nk. tiililadontaa. Näin kivet asettuvat vakaasti, eivätkä ne pääse niin helposti liikkumaan.

On helpointa ensin asentaa kaikki kokonaiset kivet ja leikata vasta lopuksi reunoille tarvittavat vajaat kivet. Jos terassin ympärillä ei valmiiksi ole reunoja, joihin sen voi tukea, työstä terassin ympärille kiveys, jotta päällyskivet eivät ala liikkua.

1

Asenna kivet. Asenna ensin koko alueen ympärille reunus ja sitten muut kivet limittäin toisiinsa nähden (ns. tiililadonta). Kivet on nopeampi asentaa, kun alusta on kunnolla oikaistu.

2

Tarkista säännöllisesti, että riveistä tulee suorat asettamalla ohjainkisko uloimman rivin linjaan. Voit käyttää myös pitkää, suoraa lautaa.

3

Oikaise riviä, jos se ei ole suorassa. Voit oikaista mahdollista vinoutta kääntämällä kiviä hieman lapiolla.

4

Oikaise loput alustasta. Koko aluetta ei kannata oikaista kerralla, koska alustalla joutuu kulkemaan paljon. Jaa alue kahteen osaan, ja oikaise ensin toinen ja asenna sen alueen kivet. Työstä sitten loppualue.

5

Leikkaa lopuksi reunoille tulevat kivet. Asenna ensin kokonaiset kivet ja leikkaa sitten reuna-aukkoihin tulevat kivet kerralla. Työ sujuu helpoi ten kivileikkurilla, mutta voit käyttää myös kulmahiomakonetta. Täytä saumat saumahiekalla.

Materiaalit

• Pihakiviä
• Kantavaa mursketta
• Tasoitushiekkaa
• Saumahiekkaa
• Narua

Erikoistyökalut

• Levytärytin, 80 kg
• Kivileikkuri
• Ohjainkisko (tai pitkä suora lauta)

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.