Johda vesi pois imeytyskaivolla

Imeytyskaivo on helppo tapa sadeveden pois johtamiseen, jos pihavajan tai autotallin vieressä ei ole kaivoa tai ojaa. Tässä jutussa näytetään, miten asennat pienen, 11 litran imeytyskaivon yhdessä iltapäivässä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Puoli päivää
Hinta
150 euroa
Kaivo imee kaiken katolta tulevan veden. Syöksytorven pää on pari senttiä ritilän yläpuolella.

Kaivo imee kaiken katolta tulevan veden. Syöksytorven pää on pari senttiä ritilän yläpuolella.

Johdanto

Onko autotallisi, auto katoksesi tai muu piharakennuksi niin kaukana kaivosta, ettei katolta valuvaa vettä kannata johtaa viemäriin? Siinä tapauksessa joudut harkitsemaan muita vaihto ehtoja, jos et halua, että vesi valuu hallitsemattomasti pitkin nurmikkoa tai pihalaatoitusta. Jos niin käy, vesi huuhtoo saumahiekan mennessään ja kiveyksestä tulee epätasainen.

Ongelma on helppo ratkaista kivien sekaan upotettavalla imeytyskaivolla. Se on siisti ja toimiva ratkaisu. Tässä jutussa kiveykseen asennetaan 11 litran imeytyskaivo, jossa oleva roskasihti estää kaivon tukkeutumisen.

Kaivo toimii tehokkaasti, ja siinä on tarpeeksi tilaa noin 15 neliön kokoiselle katolle satavalle vedelle. Kaivo maksaa noin 80 euroa.

Ohjeet

01
Tee näin 8 Vaihe

Imeytyskaivo kannattaa kohdistaa siten, että kiviä pitää leikata mahdollisimman vähän. Irrota laatat, jotta voit kaivaa kuopan kaivolle. Kuopan pitää olla niin syvä, että kaivo jää 3-5 milliä laattojen pinnan alapuolelle.

Reiän halkaisijan pitää olla noin 10 senttiä kaivoa isompi, jotta sen viereen jää tilaa vettä johtaville pikkukiville.

Jos maa on savista ja vetelää, tee kuopasta isompi, jotta kaivon viereen mahtuu enemmän vettä johtavia kiviä.

1

Mittaa ritilän paikka ja piirrä kaivon paikka laattoihin. Pyri asentamaan ritilä siten, ettet joudu leikkaamaan kaikkia ympärillä olevia laattoja.

2

Kaiva kuoppa kaivolle. Lapioi eri maaker­ rokset eri kasoihin, jotta voit täyttää kaivon ympäristön kivillä. Tee kuopasta hieman liian syvä, jotta kaivo mahtuu paikalleen. Tasoita pohja.

3

Asenna kaivo kuoppaan. Kaivon pinnan pitää jäädä noin 3-5 milliä laattojen pinnan alapuolelle, jotta vesi valuu kaivoon helposti. Kaivon ei pidä olla suorassa vaan samassa kulmassa laatoituksen kanssa.

4

Kaada pikkukivet varovasti kaivon ympärille, jotta se ei heilahda vinoon. Jätä kivien päälle noin 10 senttiä tyhjää tilaa.

5

Levitä suodatinkangasta pikkukivien päälle, kun kaivo on paikallaan. Suodatin­ kangas estää hiekkaa valumasta kivien sekaan.

6

Levitä hiekkaa suodatinkankaan päälle. Tasoita pinta pienellä laastikauhalla tai painele se tiiviiksi kädellä. Jätä hiekan pinta pari milliä liian korkealle, sillä se painuu alas alas­ päin, kun laatat asennetaan paikoilleen.

7

Leikkaa laatat merkkien mukaan. Käytä kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa ja asenna kivet paikoilleen. Jos sinulla ei ole kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa, voit vuokrata ne konevuokraamosta.

8

Asenna roskasihti ja ritilä paikoilleen. Tyhjennä sihti kivistä ja hiekasta, kun olet harjannut saumahiekan saumoihin. Kun roskasihti on puhdas, kaivo on valmis käyttöä varten.

Materiaalit

  • Imeytyskaivo, 25 x 25 cm
  • Pikkukiviä, 16-32 mm
  • Hiekkaa
  • Suodatinkangasta
  • Saumahiekkaa

Erikoistyökalut

  • Kulmahiomakone ja timanttilaikka

Vie aikaa

Puoli päivää.

Hinta

Noin 150 euroa

Vaikeusaste

Imeytyskaivo on helppo asentaa pihakiveykselle. Projekti sopii kaikille.

Video

Kivien ja laattojen halkaiseminen

Kulmahiomakone ja iso laikka hoitavat homman

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …