Asenna vesikouru pihatielle

Valuuko vesi pihatieltä autotalliin tai tuleeko sokkelin viereen lammikoita? Voit ratkaista ongelmat upottamalla maahan sadevesikourun, joka johtaa veden tehokkaasti hulevesiviemäriin.

Betonin pitää olla maakosteaa, jotta kourun voi painaa siihen kiinni. Kouru kootaan ja upotetaan kosteaan betoniin kerralla. Ritilä asennetaan viimeiseksi.

Betonin pitää olla maakosteaa, jotta kourun voi painaa siihen kiinni. Kouru kootaan ja upotetaan kosteaan betoniin kerralla. Ritilä asennetaan viimeiseksi.

Johdanto

Sään ääri-ilmiöt yleistyvät ilmastonmuutoksen takia, ja se tarkoittaa muun muassa lisää rankkoja sateita. Talon räystäskourujen pitää olla riittävän isoja, jotta vesi ei valu maahan seiniä pitkin. Sama koskee pihakiveystä, jotta vesi ei valu vääriin paikkoihin tai keräänny lammikoiksi talon seinustalle. Vääriin paikkoihin valuva vesi johtaa helposti kosteusvaurioihin tai saa pihatien vajoamaan. Ritilällä peitetty vesikouru on erinomainen ratkaisu tilanteisiin, joissa pihan kallistuksia on vaikea muuttaa. Kouru toimii kuin tavallinen viemäriputki ja johtaa veden sadevesikaivon kautta hulevesiviemäriin.

Ohjeet

01
Tärkeät esityöt 6 Vaihe

Ennen kuin kourun voi asentaa, sen kohdalta pitää irrottaa muutamia kiviä. Tässä tapauksessa kiviä pitää poistaa kolmen rivin verran. Kun olet irrottanut kivet, poista asennushiekka ja kokoa se kasoiksi, ennen kuin jatkat kaivamista. Asennushiekkaa tarvitaan uudestaan, kun kivet asennetaan takaisin.

Leikkaa muovikouru sopivan pituiseksi ja napsauta päätykappaleet paikoilleen. Kaivanto on tasoitettu valmiiksi muovikourua varten. Iske pyöreä muovilevy irti kourun pohjasta vasaralla ja napsauta viemärin liitoskappale sen tilalle. 1

Leikkaa muovikouru sopivan pituiseksi ja napsauta päätykappaleet paikoilleen. Kaivanto on tasoitettu valmiiksi muovikourua varten. Iske pyöreä muovilevy irti kourun pohjasta vasaralla ja napsauta viemärin liitoskappale sen tilalle.

Muovikourun alle asennetaan liitoskappale, joka sopii 100 millin viemäriputkeen.

Viritä linjalanka kaivannon keskelle, jotta saat asenettua muovikourun suoraan. 2

Viritä linjalanka kaivannon keskelle, jotta saat asenettua muovikourun suoraan.

Viritä linjalanka kivien pinnan tasolle.

Levitä betonia kaivannon pohjalle, muovikourun ympärille ja liitoskappaleen kohdalle. Tasoita betonin pinta noin 8 senttiä kiveyksen alapuolelle. Sekoita betoni 1 osasta sementtiä ja 3 osasta hiekkaa ja kiviä. Lisää sekaan hieman vettä. 3

Levitä betonia kaivannon pohjalle, muovikourun ympärille ja liitoskappaleen kohdalle. Tasoita betonin pinta noin 8 senttiä kiveyksen alapuolelle. Sekoita betoni 1 osasta sementtiä ja 3 osasta hiekkaa ja kiviä. Lisää sekaan hieman vettä. Betonin pitää olla niin kiinteää, että siitä voi tehdä pallon.

Paina valmiiksi koottu muovikouru betoniin. Upota kouru niin syvälle, että ritilän pinta jää 3–5 milliä linjalangan alapuolelle. 4

Paina valmiiksi koottu muovikouru betoniin. Upota kouru niin syvälle, että ritilän pinta jää 3–5 milliä linjalangan alapuolelle.

Täytä kaivanto asennushiekalla, kun betoni on kovettunut. Tasoita hiekka siten, että kivet jäävät 3–4 milliä liian ylös. 5

Täytä kaivanto asennushiekalla, kun betoni on kovettunut. Tasoita hiekka siten, että kivet jäävät 3–4 milliä liian ylös.

Junttaa kiviä hieman alemmas ja asenna ritilä. Kivet painuvat pari milliä lisää ja asettuvat muiden kivien tasolle, kun kiveyksen päällä aletaan liikkua. Kiveys on nyt valmis, ja sen päällä voi vaikka ajaa autolla. 6

Junttaa kiviä hieman alemmas ja asenna ritilä. Kivet painuvat pari milliä lisää ja asettuvat muiden kivien tasolle, kun kiveyksen päällä aletaan liikkua. Kiveys on nyt valmis, ja sen päällä voi vaikka ajaa autolla.

Ritilä kannattaa asentaa 3–5 milliä kivien alapuolelle, jotta kouruun ei kohdistu kovin kova paine.

Vie aikaa

2–4 päivää mukaan lukien kourun liittäminen hulevesiviemäriin.

Hinta

Noin 200 euroa/6 metriä.

Vaikeusaste

Työ ei ole teknisesti vaikeaa, mutta siinä pitää olla huolellinen.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Pihatien viemäri

Johda vesi pois tehokkaasti.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Täytä kouru betonilla

Valmiiksi koottu kouru on upotettu betoniin.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna ritilä paikalleen

Ritilä asennetaan 3-5 milliä kiveyksen alapuolelle, jotta siihen ei kohdistu kova paine.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Vesikourut kiveykselle

Valetaan betoniin samalle tasolle kiveyksen kanssa

TEKNIIKAT: Kaato kiveykselle

Kaato on helppo mitata noppakoron avulla

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Pihatie