Sora on tärkeämpää kuin sen päällä olevat kivet

Katso, miten laattojen alle tehdään vahva perusta – ajotiellä, kävelypolulla tai terassilla.

Saatat unelmoida upeista pihakiveyksistä pihatielle, terassille tai puutarhapolulle.

Voit myös ostaa ja asentaa laatat. Jos kuitenkin luulet laattojen olevan pihakiveyksen tärkein elementti, olet väärässä.

Sillä jos hutiloit alla olevan sorakerroksen, pihakiveys alkaa aaltoilla, kivet halkeilla ja rikkaruohot kasvaa – ja sinun on aloitettava alusta.

Jos taas teet sen huolella, sinulla on pihakiveyksen alla kestävä perusta. Katso tästä, miten pääset varmasti maaliin.

Pihatie

Multimedia

Tämä onkin itsestään selvää: Kun kiveyksellä ajetaan useita tonneja painavilla ajoneuvoilla, pohjan on oltava kestävä. Jos katsot ympärillesi asuinalueellasi, näet varmasti kiveyksiä, jotka ovat vahingoittuneet jo muutamassa kuukaudessa. Se voi johtua monista eri asioista, joita voimme tarkastella alhaalta ylöspäin:

  • Vesi jää savimaahan ja saa kantavan kerroksen vajoamaan.
  • Maaperä on huokoinen ja sekoittuu poh- jamurskeen kanssa, joka painuu kasaan.
  • Kantavaa kerrosta ei ole tiivistetty tarpeeksi, jolloin se painuu kasaan.
  • Kiveyksestä puuttuu reunatuki, jolloin kivet alkavat liikkua.
  • Kaato ei ole riittävä (noin 1 cm per metri), joten vettä kertyy lätäköiksi.
  • Saumat eivät ole tiiviitä, joten vesi tunkeutuu kantavan kerroksen alle vaurioittaen sitä.

Tämän takia sinun tulee olla huolellinen koko rakennusurakan ajan. Oikean raken- teen näet piirroksesta.

Terassi

Multimedia

Terassilla painolasti ei ole yleensä kovin suuri, joten et tarvitse ylimääräistä pohjakerrosta, vaan voit käyttää vain kantavaa kerrosta ja asennushiekkaa. Vain muutaman senttimetrin paksuisen maakerroksen alla oleva savimaa voi olla hyvä syy harkita pohjakerrosta tai erikoispaksua kantavaa kerrosta.

Muista, että kiveyksessä on oltava kaato: Kiveyksen kaadon tulee olla 1–2 senttimetriä metriä kohti ja tietysti poispäin talosta.

Puutarhapolku

Multimedia

Puutarhapolun perustaa kuormittavat vain sinä ja muut sen päällä kävelevät – ja joskus kukkuraiset kottikärryt. Jos kiveys liikkuu paikoiltaan, se on onneksi helppo korjata. Tässä voit siis tyytyä suhteellisen ohueen kantavaan kerrokseen ja pieneen määrään asennushiekkaa (jos haluat mennä siitä missä aita on matalin, voit käyttää vain yhtä kerrosta, mutta se voi vaikeuttaa kiveyksen saamista täsmälleen samalle tasolle).

Itse asiassa voit myös jättää täryttimen pois ja täryttää kantavan kerroksen pelkällä ostetulla tai omatekoisella juntalla, esimerkiksi paaluun kiinnitetyllä vahvalla levyllä, jonka kahvana on pyörötanko.

Valitse tarkoitukseen soveltuva sora

Pohjakerros (0–64 mm)

Jos maaperä kiveyksen alla on savea, vesi ei ehkä pääse valumaan pois, mikä voi vaurioittaa kiveyksen alla olevia sorakerroksia. Pohjakerros voi olla avuksi tässä. Pohjakerros voidaan rakentaa erittäin karkeasta 0–64 mm:n sorasta tai murskeesta, mutta siinä voi käyttää myös kantavan kerroksen pohjamurs- ketta (0–32 mm). Tiivis ja hyvin ojitettu alusta ei vaadi pohjakerrosta.

Kantava kerros (0–32 mm)

Ei kiveystä ilman kantavaa ker- rosta. Kantava kerros voidaan tiivistää, ja nimensä mukaisesti se muodostaa vakaan, kantavan kerroksen, joka on kiveyksen perusta. Puolikarkea sora tai murske on levitettävä parissa otteessa siten, että se tiiviste- tään levytäryttimellä noin 10 cm:n välein.

Asennushiekka (0–8 mm)

Asennushiekka, jota kutsutaan myös tasoitushiekaksi, on hie- norakeista soraa, jota käytetään perustan tarkkaan tasoituk- seen. Pitkistä rautaputkista tehdyllä apuvälineellä voit vetää soran aivan tasaiseksi ja luoda kiveykseen oikean kaadon, jotta vesi pääsee valumaan pois. Ja kun laattakivet asetellaan pai- kalleen ja lopuksi tiivistetään levytäryttimellä, asennushiekka pitää pihakiveyksen tiukasti paikallaan.

Älä KOSKAAN aseta suodatinkangasta suoraan kiveyksen alle. Silloin kangas ei nimittäin pysy kiinni asennushiekassa, vaan jää irralleen sen päälle.

Valitse tehtävään sopiva työkalu

Levytärytin

Pihateillä ja terasseilla et pärjää ilman levytärytintä. Jos valitset noin 100 kilon painoisen mallin, se tiivistää kantavan kerroksen tehokkaasti. Kun lopuksi lakaiset saumaushiekkaa tiilien väliin, aja laattojen päältä täryttimellä useita kertoja. Se junttaa laatat tasaisesti maahan ja tiivistää saumaushiekan saumoihin.

Tärytin

Jos sorakerrosten alla oleva maa ei ole täysin tiivistä, tärytä se täryttimellä. Se täryttää maata, avaa kaikki ilmataskut ja tiivistää maanpinnan. Jos maapohja on tiivistä savimultaa, tärytystä ei yleensä tarvita.

Käsijuntta

Poluilla ja muilla pienilla kiveyksillä voi säästää levytä- ryttimen vuokran ja sen sijaan tiivistää pohjan itse käsin. Se ei ole yhtä tehokasta, mutta vähem- män kuormitetuilla pinnoilla se saattaa riittää.

Apuputki

Kun haluat kantavan kerroksen ja asennushieka täysin tasaisiksi ja oikean kaadon niihin, käytä siihen apuputkea. Apuvälineenä voi esimerkiksi olla pitkiä teräsputkia, jotka asetetaan soran päälle. Sora tasataan niiden päällä olevan pitkän levyn avulla.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pihalaatoitus