50 vinkkiä: Ammattilaisten salaisuudet

Haluatko kehittyä entistä paremmaksi rakentajaksi? Pyysimme kokenutta remonttimiestä paljastamaan parhaat niksinsä.

Pääsimme seuraamaan läheltä viittä erilaista remonttia ja kirjasimme ylös alan parhaat vinkit. Niistä kannattaa ottaa opiksi!

  • 10 vinkkiä lattian tekemiseen
  • 10 vinkkiä tapetoimiseen
  • 10 vinkkiä ripustamiseen
  • 10 vinkkiä väliseinän rakentamiseen
  • 10 vinkkiä kylpyhuoneeseen

10 vinkkiä kylpyhuoneeseen

1. Näin pidät LVI-kulut kurissa

Kylpyhuoneen putket kannattaa paljastaa jo putkiurakan tarjouspyyntövaiheessa. Pura mahdolliset kotelot ja muut näköesteet, jotta putkifirman edustaja saa mahdollisimman perusteellisen käsityksen työn laajuudesta. Tarjouksesta tulee siten realistisempi ja lähes poikkeuksetta halvempi. Jos putket ovat piilos-sa rakenteiden sisällä, putkifirma joutuu laskemaan tarjouksen varmuuden vuoksi yläkanttiin.

2. Varo vesieristettä, kun vaihdat laatan

Kosteus löytää tiensä rakenteisiin todella pienistä rei’istä, joten vesieristyskerros on syytä pitää ehjänä. Vanhat saumat kannattaa leikata aluksi varovasti irti molemmilta puolilta. Sauma irtoaa hyvässä lykyssä kevyesti vetämällä. Puhdista pinnat huo-lellisesti asetonilla ennen uuden sauman puristamista. Silikoni ei tartu kunnolla rasvaiseen ja likaiseen pintaan.

3. Astianpesuaine on loistava

... apuväline putkiliitosten tekemiseen. Jos haluat vaihtaa wc-pöntön uuteen, sivele liitosmansettiin reilusti astianpesuainetta ja paina pönttö paikalleen. Pönttö painuu viemäriin todella kevyesti.

4. Piilota putket kätevän tarkastusluukun taakse

Viemärin ja vesiputkien tarkastusluuk-kua ei ole pakko ostaa kaupasta valmiina, vaan sen voi tehdä itse esimerkiksi kipsilevystä ja tarranauhasta. Tee seinässä olevaan kipsilevyyn reikä, leikkaa sopivasta levynkappaleesta hieman reikää isompi pala ja liimaa sekä reiän että levynkappa-leen reunoihin sopivat pätkät tarranauhaa.

5. Pidä putket entisillä paikoillaan

Viemärin siirto ja käyttövesiputkien vetäminen kylpyhuoneen toiselle puo-lelle tulee kalliiksi. Työn määrä lisääntyy huomattavasti, aikaa palaa tuntitolkulla ja materiaaleja kuluu enemmän. Jos viemärit ja vesiputket voivat jäädä vanhoille paikoil-leen, rahat säästyvät muihin kohteisiin.

6. Siisti putkien päät huolellisesti, jotta liitokset eivät ala vuotaa

Seinälle kiinnitettävän wc-istuimen viemäriputket kannattaa siistiä huolellisesti ennen kasaamista. Putket katkaistaan yleensä rautasahalla, joka jättää päät rosoisiksi. Epätasaisuudet kannattaa veistää pois mattopuukolla, jotta saumat eivät ala vuotaa.

7. Koputa varovasti

Särkynyt laatta pitää poistaa ehjien laattojen keskeltä erittäin varovasti. Liian voimak-kaat iskut tai kova vauhti voivat johtaa siihen, että laattoja särkyy lisää. Vioittunut laatta kannattaa porata aluksi kokonaan rikki kiviterällä, jotta laatan jännitys pienenee. Koputtele sen jäl-keen laatta irti pieninä palasina esimerkiksi vasaralla ja leveällä talttapäämeisselillä.

8. Helppoa ja turvallista: liimaa pönttö lattiaan

Uusi pönttö kannattaa kiin-nittää vanhan tilalle liimaamalla. Lattiaan ei tarvitse porata reikiä, joten vesieristys ja lattialämmitys säilyvät ehjinä. Liimaaminen on lisäksi helppoa ja nopeaa.

9. Osta kosteus-mittarituuletin

Kosteuden perusteella toimiva tuuletin poistaa veden suihkutilasta muita tuulettimia tehokkaammin. Kosteusmittari on varsin halpa lisäominaisuus.

10. Peitä rumat laatat

Ovatko kylpyhuoneesi laatat kerrassaan karmeat? Laattoja ei ole pakko hakata irti ja korvata uusilla, sillä uuden seinän voi tehdä myös vanhan päälle. Peitä laatat hyvin tarttuvalla, sementtipohjaisella laastilla. Tasoita massa tavallisen rappauksen tapaan ja anna sen kuivua hitaasti.

10 vinkkiä lattian tekemiseen

1. Sahaa alapuolelta

Pistosahalla kannattaa sahata aina alapuolelta riippumatta siitä, kuinka pitkästä sahauksesta on kyse. Alapuolelta sahatun laudan pinta pysyy siistinä eikä tikkuunnu. Sama vinkki pätee kaikkiin lattia-materiaaleihin

2. Kierrä putket helposti

Lattian läpi menevien putkien kiertäminen kannattaa suunnitella tarkasti. Putkiläpiviennit kannattaa mahdollisuuksien mukaan tähdätä kahden laudan saumaan. Reikä on helppo teh-dä, jos sen voi jakaa puoliksi kahteen lautaan.

3. Jätä reunoille tilaa

Kiinnittämättömän eli kelluvan puulattian reunoille pitää jättää hieman elämisvaraa. Put-kien ympärille ja seinustoille voi asentaa raken-tamisen ajaksi väliaikaisia puu- ja muovikiiloja.

4. Tuo laudat sisätiloihin hyvissä ajoin

Tavalliset lattia-laudat pitää tuoda sisä-tiloihin hyvissä ajoin ennen asennusta. Liian märät laudat eivät mene kunnolla ponttiin ja halkeavat kuivuessaan. Lautojen kuivumisajat vaihtelevat paksuuden, puun laadun ja huoneen kosteusprosentin mukaan. Erikoiskuivien lattialautojen kosteus-prosentti on alle 10, ja ne ovat valmiita asennettaviksi heti pakkauksen avaamisen jälkeen.

5. Suunnittele lautojen jatkokset etukäteen

Viereisten lautarivien saumat eivät saa osua samaan palkinväliin. Se on tär-keää lattian kestävyyden ja vakauden kannalta. Pyri siihen, että rivit alkavat kohtuullisen pitkällä laudanpätkällä, eivätkä päihin jäävät palaset ole liian lyhyitä. Saumojen paikat voi suunnitella tarvittaessa piirroksen avulla. Se on helppoa, jos laudat ovat tasapituisia.

6. Vauhtia työhön hakaspistoolilla

Niitti- tai hakaspistooli on erinomai-nen työkalu ohuiden puulevyjen kiinnit-tämiseen esimerkiksi korkkilattian alle. Pistooli nopeuttaa työskentelyä, ja levyt kiinnittyvät lujasti ja täsmällisesti oikeille paikoilleen.

7. Kohdista lautarivi kaappien reunaan

Yhtenäiset linjat saavat huo-neen näyttämään harmoniselta ja huolellisesti viimeistellyltä. Uuden lattian sauman voi kohdistaa esimerkiksi huoneessa olevien kaappien etu-reunaan. Piirrä kaapin reunalinja lattiaan ja aloita työ sen mukaan.

8. Valitse oikea alusta

Hyvä puulattian alusmateriaali on yhtä aikaa äänieriste ja kosteussulku. Etenkin betonilaatan päälle rakennettavan puu-lattian alle on syytä levittää kosteutta torjuva alusmateriaali. Metallikalvolla pinnoitetut levyt liitetään yhteen teipillä.

9. Kunnollinen parkettirauta on välttämätön

... työkalu lattian tekemisessä. Raudan avulla saumoista tulee tiiviit ja viimeiset laudat on helppo lyödä ponttiin. Osta jämerä parkettirauta, mikäli lautojen mukana tuleva rauta on liian köykäinen.

10. Väännä viimeinen lauta ponttiin

Oven viereen asennettavaa lautaa ei ole aina helppo vääntää ponttiin. Väännä lautaa varovasti taltalla reunaa vahingoittamatta. Levitä lautojen väliin liimaa ja kiilaa sauma kiinni kuivumisen ajaksi.

10 vinkkiä tapetoimiseen

1. Aloita piirtämällä seinään suora linja

Ensimmäinen tapettivuota pitää kiinnittää täsmälleen pystysuoraan, sillä se määrittelee kaikkien muiden vuotien suoruuden. Tapetti-vuota on helppo kohdistaa oikein, kun seinään piirretään lattiasta kattoon ulottuva suora viiva. Seuraavat vuodat menevät automaattisesti suoraan, kun ne kohdiste-taan edellisten mukaan.

2. Viivasuorat linjat, siistit saumat

Pidä veitseä suorassa kulmassa kattoa tai seinään vasten, kun katkaiset peräkkäiset lasikuitutapettivuodat sopivan mittaisiksi. Linjan ei tarvitse olla viivasuora, kunhan veitsen terä pysyy suorassa kulmassa. Vinossa kulmassa pidetty terä tekee tapettiin viistot leikkauspinnat. Saumoista ei tule täysin tiiviit, eikä loppu-tulos näytä yhtä hyvältä.

3. Unohda sakset, kun leikkaat tapettivuotia.

Käytä mieluummin tapettiviivoitinta. Kun pääset alkuun, vuotien leikkaaminen sujuu salamannopeasti!

4. Työnnä vuodat yhteen

Kuviotapettivuodat on työnnettävä tiiviisti toisiaan vasten. Tapaa kutsutaan puskusaumaukseksi. Asettele vuota edel-lisen viereen ja paina sauma huolellisesti kiinni, kun liisteri on vielä märkää. Tarkista, että sauma on puskussa joka paikasta, jotta tapetti ei ala kiemurrella.

5. Käytä tarpeeksi liimaa

Lasikuitutapetin kiinnittämiseen pitää käyttää tarpeeksi liimaa, sillä kankaan on tartuttava alustaan hyvin lujasti ja tiiviisti. Epätasaisesti levitetty liima voi aiheuttaa kankaan alle ilmakuplia. Muista tasoittaa kangas, jotta se tarttuu seinään tasaisesti ja tarpeeksi lujasti.

6. Tapetoi suoraan seinälle

Non-woven-tapetit ovat fiksuja ja erit-täin kestäviä tapetteja. Ne voivat lyhentää tapetoimiseen kuluvaa aikaa huomattavas-ti, sillä vuodat kiinnitetään seinään kuivina. Seinään levitetään liimaa, vuota painetaan siihen kiinni ja leikataan sopivan mittaiseksi. Liima kuivuu noin 15 minuutissa. Vuodat on helppo hienosäätää täsmälleen oikeille paikoille, kun liima on vielä notkeaa.

7. Sileintä jälkeä kumilastalla

Lasikuitutapetin tasoittamiseen ja ilmakup-lien siloittamiseen kannattaa käyttää leveää kumilastaa. Lasta voittaa perinteisen tapettiharjan mennen tullen, sillä harja saattaa repiä kan-kaaseen reikiä. Lasta yltää hyvin nurkkiin asti.

8. Unohda pohjustettu lasikuitukangas

Kattoon ei kannata liimata pohjustettua ja jäykkää lasikuitu-kangasta. Pohjustamatonta kangasta on helpompi käyttää.

9. Anna tapetin vettyä

Anna tapetin vettyä 2-3 minuuttia liisteröimisen jälkeen. Tapetti on paperia, ja se laajenee kastuessaan. Liian no-peasti kiinnitetty tapetti laajenee seinässä, ja siihen tulee helposti vekkejä. Vekit eivät enää suoristu, vaikka liisteri kuivuu.

10. Taittele tapetti, jotta se on helppo asentaa

Liisteröity tapettivuota kannattaa laskostaa, jotta sitä on helpompi käsitellä. Taita vuodan ala- ja yläpäät vuodan keskelle liisteripuolet vastakkain. Tee yläpäähän 5-10 senttiä leveä taite, jotta vuota on helppo nostaa paikalleen levittämättä liimaa joka puolelle.

10 vinkkiä ripustamiseen

1. Tiedä, mihin poraat

Seinäkiinnikkeiden poraamisessa on tärkeää tietää, mistä seinä on tehty, sillä tulppa pitää valita materiaalin mukaan. Poraa seinään 5-6 milliä syvä reikä ja katso, millaista sahanpurua terän mukana tulee. Kipsipöly on valkoista ja tarttuvaa, kevyt-betoni ja betoni harmaata ja karkeaa, kun taas tiilipöly on punertavaa ja leviää joka paikkaan.

2. Tarkista, näyttääkö vatupassi suoraan

Vatupassi voi muuttua epätarkaksi, jos se unohtuu pakkaseen tai putoaa alas teli-neiltä. Väärin näyttävällä vatupassilla tulee rumaa jälkeä. Vatupassin kunnon voi tarkistaa siten, että päätykuplien molemmille puolille piirretään kaksi viivaa, kun kupla on aivan keskellä. Käännä vatupassi ylösalaisin ja katso, ovatko kuplat yhä viivojen keskellä. Jos eivät ole, osta uusi vatupassi.

3. Estä terän lipsuminen

Liukasta pintaa vasten painettu poranterä lähtee helposti liukumaan pyörimissuuntaansa ei oikealle. Terä pysyy kuiten-kin paikallaan, kun reiän tekeminen aloitetaan pie-nellä, esimerkiksi kolmen millin poranterällä. Terää ei kannata painaa vaan antaa sen pyöriä kevyesti paikallaan. Kun pinta on rikki, terä vaihdetaan isompaan, tulpan koon mukaiseen terään.

4. Poraa pesualtaan kannakkeet vinoon

Pesualtaan tapaisten raskaiden esineiden kannakkeet kannattaa porata hieman vinoon. Putki asentaja poraa pesualtaan kierretangot hieman alaviistoon, jotta ne vääntävät allasta ylöspäin. Paino- ja vääntö voima pitävät altaan tasapainossa.

5. Fiksu hylly sopii saumaan

Suihkunurkkauksen hyllyn voi muurata kiinni laattojen väliseen saumaan. Silloin hyllyä ei tarvitse kiinnittää ruuveilla, ja vesi eristys säi-lyy ehjänä. Jos laatoitat seinän uusiksi, älä levitä saumalaastia hyllyn kiinnityskohtiin. Paina hylly saumaan ja liimaa se kiinni saniteettisilikonilla. Hyllyn voi kiinnittää myös vanhojen laattojen väliin. Poista saumat multicutterilla ja kiinnitä hylly saumoihin silikonilla.

6. Liimaa esineet seiniin

Pienet esineet kuten koukut ja peilit kannattaa liimata kylpyhuoneen seiniin ruuvaamisen asemesta. Etenkin koviin ja liukaspintaisiin laattoihin on vaikea saada reikiä. Liimaaminen sääs-tää myös aikaa ja pitää vesieristyksen ehjänä.

7. Epoksi liimaa lähes kaiken

Raskaiden esineiden ripustamiseen kannattaa käyttää erittäin kestävää ja lähes kaikkiin materiaaleihin tarttuvaa epoksiliimaa. Kaksi-komponenttinen epoksiliima kovettuu, kun aineet sekoitetaan toisiinsa.

8. Käännä helaa, jotta portti ei ala roikkua

Pihaportti ei ala roikkua, jos sa-ranoiden heloja kallistetaan hieman taaksepäin. Vinoon käännetty sarana tasapainottaa painavan portin ai-heuttamaa vääntöä ja pitää portin suorassa vuosikausia.

9. Oikaise hyllyt muoviliuskoilla

Hyllykiskojen pitää olla täysin suorassa, jotta hyllyt eivät roiku vinossa. Kiskot on helppo kiilata suoriksi ohuilla, 1-5 millin muoviliuskoilla ja -kiiloilla.

10. Porasitko vahingossa liian ison reiän?

Virhe on helppo korjata nopeasti kuivuvalla kaksi-komponenttisella muovimassalla. Ruuvin voi myöhemmin porata suoraan reikään ilman tulppaa.

10 vinkkiä väliseinän tekoon

1. Valitse teräsranka

Teräsrangat ovat suoria, niillä on helppo työskennellä ja ne on kätevä katkaista pelti-saksilla. Uuden väliseinän runko on usein nopeampi rakentaa teräksestä kuin puusta. Teräsrankojen katkaisemisesta ei synny sahanpurua, sillä niitä ei sahata. Rankoja ei tarvitse myöskään ruuvata, sillä ne yhdistetään toisiinsa pihdeillä.

2. Tehokkaat rankapihdit

Rankapihdit on tehokkain työkalu teräsrankaisen väliseinärungon rakentami-seen. Teräsrangat yksinkertaisesti painetaan kiinni toisiinsa, kun ne ovat oikeissa paikoissa. Pihtien käyttäminen on nopeaa ja tehokasta. Pihdeistä on myös se etu, että ne säästävät ruuvinkannoista johtuvilta kohoumilta.

3. Kipsilevyjen väliset saumat

... pitää vahvistaa levyjen tasoittamisen yhteydessä. Kartongista tehty saumanauha pitää saumat ehjinä. Kartonki vahvistaa seinää paremmin kuin lasikuituverkko.

4. Apua levypolkimesta

Isojen kipsilevyjen nostelu voi olla ras-kasta. Niin sanottu levypoljin nostaa levyt kevyesti irti lattiasta. Levy on helppo ohjata oikealle paikalle molemmilla käsillä, kun levyn paino lepää jalan varassa. Mitä isom-mat levyt, sitä vähemmän tasoittamista.

5. Käytä porakoneen syvyysrajoitinta

Ruuvaamisessa kannattaa käyttää apuna porakoneen syvyysrajoitinta, jotta ruuvit eivät uppoa liian syvälle seinään. Levy ei pysy kunnolla kiinni seinässä, jos ruuvin kanta rikkoo kipsilevyn pinnassa olevan kartongin. Liian syvät reiät tietävät myös lisää tasoittamista.

6. Akryyli vaimentaa

Väliseinä eristää paremmin ääntä, jos ensimmäisen ja toisen kipsilevykerroksen reunat tiivistetään akryylimassalla. Levy-kerrosten väliin mahtuu isompi sauma, jos seinän viereen jätetään 7-8 millin rako.

7. Käytä terävää veistä

Kipsilevyt katkais-taan terävällä mattopuu-kolla. Puukossa pitää olla paksu terä ja tarpeeksi monta varaterää, sillä kipsi on kiveä, ja terät tylsyvät nopeasti. Älä leikkaa liian syvältä, jotta terät eivät tylsy pilalle liian pian.

8. Karkeaa tasoitetta syviin reikiin

Syvät reiät ja painaumat kannattaa tasoittaa aluksi karkealla tasoitteella. Hienojakoista tasoitetta pitää levittää syvään koloon useita kerroksia. Karkea tasoite ei kutistu yhtä paljon kuin hienojakoinen massa.

9. Vahvista kipsiseinä

Kipsilevyseinään voi ripustaa painavia esineitä, jos seinä vahvistetaan puulevyllä. Asenna kipsilevyjen taakse 10-millinen vanerilevy ja ruuvaa televisio kiinni seinään ilman tulppia.

10. Puu vahvistaa rungon

Teräsrankaisen väliseinärungon oven viereiset tolpat kannattaa vahvistaa puulla. Puutolppa tekee teräsrangasta tavallista vakaamman ja muodostaa hyvän ja pitävän pohjan karmiruuveille.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työtekniikat