Näin kokoat ja huollat keittiön viemäriputken

Keittiön viemäriputken voi koota itse uusista osista tai kasata kunnolla puhdistetut vanhat osat uudelleen. Molemmissa tapauksissa osat pitää liittää toisiinsa täysin tiiviisti.

Keittiön viemäriputket näyttävät erilaisilta pesualtaasta ja allaskaapin tilavuudesta riippuen. Monet perusohjeet pätevät kaikkiin viemäreihin.

Näin kokoat keittiön viemäriputket

YHDISTÄ OSAT TOISIINSA
Yhdistä vesilukon osat toisiinsa. Varmista, että O-renkaat ja kumitiivisteet ovat oikeissa paikoissa ja kiristä liitokset käsin. Vältä työkalujen käyttämistä.

VARMISTA VIEMÄRIN SOPIVUUS
Tarkista, että kasattu viemäri mahtuu paikalleen. Pidä putkenpätkät liitosten pohjissa, jotta saumat pysyvät tiiviinä eivätkä ala vuotaa.

RUUVAA VIEMÄRI KIINNI
Ruuvaa vesilukko altaan alla olevaan kierreliittimeen. Myös tämä työvaihe kannattaa tehdä käsin. Varmista, että viemäri pysyy kasassa.

MAHTUUKO KAIKKI KAAPPIIN?
Viemäriä pitää usein säätää, vääntää ja kääntää aika lailla, ennen kuin kaikki kaapissa olleet tavarat mahtuvat takaisin paikoilleen.

Osta riittävästi materiaaleja

Ennen uuden viemärin ostamista kannattaa tarkistaa, miten vanha viemäri on liitetty pesualtaaseen ja talon viemäriin.

Molempiin liitoksiin voidaan tarvita putkiteippiä, tiivistehamppua ja putkikierretahnaa. Keittiön viemärin alapäähän saatetaan tarvita lisäksi kumirengas.

Putkiteippi, tiivistehamppu, kierretahna ja kumirenkaat eivät yleensä kuulu viemäripakettiin, vaan ne pitää ostaa erikseen.

LUE LISÄÄ: Tarkastuskamera - Tämän takia se kannattaa hankkia

Viemärin huoltaminen ylhäältä

KAADA VIEMÄRIIN KUUMAA VETTÄ
Ahtautuneen viemärin voi yrittää saada vetämään kuumalla vedellä. Varaudu siihen, että viemäri saattaa haista muutaman päivän.

KÄYTÄ IMUKUPPIA
Jos kuuma vesi ei auta, kokeile avata viemäri imukupilla eli karhupumpulla. Tuki ylivuotoreikä ja viereisen altaan viemäri esimerkiksi märällä rätillä.

PUHDISTA SIHTI
Roskasihdin alle muodostuu usein tukoksia, jotka estävät veden virtaamisen. Sihti kannattaa irrottaa säännöllisesti puhdistamista varten.

Viemärin huoltaminen alhaalta

POHJAVENTTIILIVIEMÄRI
Joidenkin lavuaarin viemärien vesilukon pohjassa on avattava venttiili. Vesilukon voi puhdistaa venttiilin kautta viemäriä purkamatta.

SAKKAKUPPIVIEMÄRI
Sakkakuppiviemärin puhdistaminen on helppoa. Kupissa ja sen vastakappaleessa on kierteet, joten kuppi on helppo irrottaa ja liittää takaisin paikalleen.

TUKOS SYVEMMÄLLÄ VIEMÄRISSÄ
Jos olet kokeillut kaikkea mutta turhaan, tukos saattaa olla syvemmällä viemärissä. Syvällä oleva tukos irtoaa yleensä harjapäisellä vaijerilla.

Näin käytät tiivistehamppua

Tiivistehamppua ja putkikierretahnaa käytetään putkiliitosten tiivistämiseen.

Sekä hamppu että tahna saattavat tulla tarpeeseen viemärin vaihtamisessa.

Työskentelytapa on yksinkertainen.

Kierrä ohut nippu hamppua tiukasti tiivistettävän kierteen ympärille. Aloita kääriminen kierteen keskeltä ja etene putken päätä kohti. Lopeta, ennen kuin hamppu menee putken pään yli.

Katkaise hamppu, levitä sen päälle ohut kerros kierretahnaa ja yhdistä putket toisiinsa.

Lisää samasta aiheesta Putkityöt