Peitä ovi ilman halkeamia

Väliseinän oven voi purkaa ja reiän levyttää umpeen. Se pitää kuitenkin tehdä oikein, jotta seinä ei repeä muutaman vuoden kuluttua.

Näin estät halkeamat

 • Käytä kuitukipsilevyjä
  Kuitukipsilevyt säilyttävät muotonsa erittäin hyvin. Levyissä on kipsin lisäksi pitkiä kuituja, jotka tekevät levyistä huomattavasti tavallista kipsilevyä jäykempiä.
 • Siirrä murtumiskohtaa
  Oviaukon päälle asennettavan kipsilevyn ja viereisen seinän sauma ei saa jäädä vanhan oviaukon kohdalle, vaan sauma pitää siirtää vähintään 10 senttiä seinän puolelle.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kuitukipsilevyjä

Nerokas kuitukipsi

Kuitukipsilevyn pinnassa ei ole tavallisesta kipsilevystä tuttuja paperikerroksia. Kuitukipsilevyt tehdään lisäämällä kipsin ja veden sekaan kierrätyspaperista tehtyjä kuituja, joita on noin 20 prosenttia seoksen tilavuudesta. Seos puristetaan kovaksi massaksi ja kuivataan.

Seoksesta syntyy erittäin kovia, muotonsa säilyttäviä levyjä. Kipsin sisään koteloituneet paperikuidut eivät reagoi kosteuteen samalla tavalla kuin kipsilevyn pinnassa olevat paperikerrokset.

Näytämme, miten peität oviaukon erilaisissa seinissä.

Tiiliseinä

Pura karmi ja poista rappaus vähintään 10 senttiä reiän reunojen ympäriltä. Asenna reiän keskelle pystytolppa, jotta voit kiinnittää levyn vähintään 60 sentin välein. Leikkaa 15-millisestä kipsilevystä sopiva pala ja liimaa se reiän peitoksi asennusliimalla. Liima tarttuu tiiliseinään todella lujasti, kuivuu nopeasti ja kovettuu kokonaan parissa vuorokaudessa.

Tasoita ja hio saumat, kun liima on kuivunut. Maalaa tai tapetoi seinä yhtenäisen näköiseksi.

Levyn pitää olla vähintään 15 mm paksu ollakseen tarpeeksi jäykkä. Jos rappaus on ohuempi, sitä pitää kasvattaa levyn paksuiseksi.

Harkkoseinä

Kevytbetoniharkoista tehty seinä on usein rapattu, ja oviaukko peitetään kuten tiiliseinässä. Jos seinä on tasoitettu, pelkän tasoitteen poistaminen ei riitä, vaan seinästä pitää poistaa 18-20 milliä syvä kerros 10 senttiä oviaukon reunojen ympäriltä.

Sahaa tasoitteeseen useita ristikkäisiä uria ja poista palaset vasaralla ja isolla talttapää-meisselillä. Liimaa kuitukipsilevy reikään ja peitä saumat tasoitteella seuraavana päivänä, kun liima on kovettunut.

Levyn pitää olla vähintää 15 mm paksu ollakseen tarpeeksi jäykkä. Jos seinä on tasoitettu, tasoitteeseen pitää jyrsiä levyn mentävä kolo.

Kipsilevyseinä

Useimmat väliseinät on tehty puu- tai metalli rangoista ja peitetty molemmin puolin kipsilevyillä. Siirrä levyn reunat pois oviaukosta.

Leikkaa päällimmäisestä levystä sopiva pala, ruuvaa viereisten levyjen reunat lujasti väliseinätolp-piin ja liimaa tilalle sopiva kuitukipsilevy. Jos seinässä on vain yksi levykerros, leikkaa levyt poikki tolppien keskeltä ja ruuvaa tilalle kipsilevyn paksuinen kuitukipsilevy.

Jos seinässä on vain yksinkertainen kipsilevytys, reiän voi peittää samanpaksuisella kuitukipsilevyllä.

Peitä reikä jäykällä levyllä

Kaikki materiaalit laajenevat ja supistuvat läm-mötilan mukaan. Jotkut materiaalit laajenevat ja supistuvat toisia nopeammin, ja osa muuttaa muotoaan myös ilmankosteuden mukaan. Niitä kutsutaan eläviksi materiaaleiksi.

Lämpötilaan ja ilmankosteuteen vain heikosti reagoivia materiaaleja kutsutaan joissakin yhteyksissä jäykiksi materiaaleiksi.

Jos tiiliseinässä oleva reikä paikataan elävillä materiaaleilla kuten puurungolla, tavallisella kipsilevyllä ja tapetilla, seurauksena on lähes takuuvarmasti pahoja halkeamia ja repeämiä. Elävät materiaalit muuttavat muotoaan olo-suhteiden mukaan, mutta tiiliseinä pysyy koko ajan entisellään. Halkeamia ei kuitenkaan synny, jos reikä paikataan jäykällä materiaalilla kuten kuitukipsillä.

Elävät materiaalit:

 • Puu
 • Tavalliset kipsilevyt
 • Lastulevyt
 • Vanerilevyt

Jäykät materiaalit:

 • Tiili
 • Kevytbetoni
 • Betoni
 • Kuitukipsi

Kun vahinko on tapahtunut

Reiän oikeaoppiset paikkausohjeet eivät lämmitä siinä vaiheessa, kun seinä on jo haljennut. Onneksi halkeama on helppo korjata väliaikaisesti.

Haljenneen väliseinän voi korjata väliaikaisesti, jos ovi aiotaan asentaa takaisin vanhalle paikalleen parin vuoden kuluttua.

Poista irtolaasti halkeaman ympäriltä ja liimaa repeämän päälle suikale lasikuituteippiä. Peitä halkeama ja lasikuituteippi esimerkiksi käsikipsi-laastilla. Levitä laastia laajalle alueelle, jotta seinään ei tule näkyvää kohou-maa. Anna tasoitteen kuivua ohjeen mukainen aika ja hio pinta tasaiseksi hiomapaperilla. Tarkista seinän vaaka- ja pystysuuntainen suoruus isolla suorakulmalla, vatupassilla tai jollakin muulla suorareunaisella esineellä. Maalaa tai tapetoi paikattu seinä. Lasikuituteipillä tehty korjaus ei kestä ikuisesti, mutta sillä pääsee pari vuotta eteenpäin.

Lisää samasta aiheesta Työtekniikat