20 ammattilaisten niksiä

Seurasimme kirvesmiehen, maalarin, muurarin ja kivimiehen työskentelyä, ja kirjoitimme ylös alan parhaat niksit. Niiden avulla myös kotinikkari voi yltää ammattimaiseen työjälkeen.

1: Viimeistele seinä siististi

MAALAAMINEN: Siisti akryyli-sauma kruunaa vastamaalatun seinän. Purista massaa jalka listan ja seinän väliin jäävään rakoon ja tasoita juova sileäksi etusormella. Massan puristaminen on nopeaa ja helppoa, ja akryylisauma viimeistelee valkoisen seinä-pinnan siistiisti.

2: Sahaa laudat paikan päällä

PUUTYÖT: Lautojen päät kannattaa jättää pitkiksi paikoissa, joissa ne on mahdollista lyhentää jälkikäteen yhdellä kertaa. Esimerkiksi terassin päädyt saavat jäädä aluksi ylipitkiksi, sillä laudat on helppo lyhentää lopuksi käsisirkkelin ja ohjain kiskon avulla. Päistä tulee varmasti suorat ja yhtä pitkät.

3: Maalaa terävät reunat

MAALAAMINEN: Jos haluat maalata seinään terävän reunan, toimi näin: 1 Liimaa seinään teippi ja maalaa pinta teipin alla olevalla värillä. Maali valuu teipin sisään mahdollisista raoista ja tukkii halkeamat vanhalla värillä. 2 Kun maali kuivuu, maalaa uudella värillä. 3 Poista teippi, kun maali on kuivunut sen verran, ettei se enää valu. Saumasta tulee täysin terävä.

4: Levitä liima tasaisesti

MUURAAMINEN: Liima on helppo levittää kaasubetoni-harkon pintaan tasaisesti liimalastan avulla. Liikuta lastaa 45 asteen kulmassa ja paina sitä samalla lujasti harkkoa vasten. Lastan tasakokoiset hampaat levittävät harkkoon juuri sopivasti liimaa.

5: Vahvista reunat betonilla

KIVITYÖT: Etupihan laatat pysyvät lujasti paikallaan, jos vahvistat kiveyksen reunat betonilla. Vala betoni reunakivien ulkopuolelle kolmion muotoon. Betoni estää laattoja karkaamasta ja pitää laatoituksen kunnossa pitkään.

8: Vahvista nurkat

MUURAAMINEN: Sisäseinien ulko-nurkkiin tulee helposti lommoja. Kipsilevystä tai muusta hauraasta materiaalista tehdyt seinät voi onneksi vahvistaa kulmasuoja-listalla tai kulmasuoja nauhalla. Suojalistat peitetään lopuksi kipsi tasoitteella, jotta nurkista tulee siistit ja seinän pinnan mukaiset.

9: Täydellinen jiiriliitos

PUUTYÖT: Jiiriin liitettävät puut pitää yhdistää toisiinsa hyvin varovasti. Huolimaton ruuvaaminen johtaa siihen, että osat liukuvat toistensa ohi. Liitos tehdään yleensä usealla ruuvilla, joita kiristetään vähän kerrallaan. Ruuvaa kaikki ruuvit alkuun, ja upota niitä syvemmälle varovasti ja vuorotellen.

10: Sopiva kaato helposti

KIVITYÖT: Veden pitää valua laatoituksella oikeaan suuntaan eikä kerääntyä lammikoiksi kiveyksen keskelle. Ulkona sopiva kaato on noin sentti jokaista metriä kohti. Kaadot on helppo mitata linjalaserilla, mutta vatupassi ja linjalanka ajavat saman asian. Lyö maahan pari laudanpätkää laatoitettavan alueen ympärille, ja hae varastosta pisin vatupassisi. Piirrä lautoihin merkit samalle korkeudelle ja vedä linjalanka laudasta lautaan. Kiinnitä lanka toisessa päässä korkomerkin kohdalle ja laske lankaa toisessa päässä tarvittava määrä. Tasoita laatoituksen alle tuleva murskekerros oikeaan korkoon langan mukaan.

11: Mittaa vinot nurkat

PUUTYÖT: Kirvesmiehet ovat tottuneet vinoihin rakenteisiin ja tulevat mainiosti toimeen niiden kanssa. Vinon ikkuna-aukon leveys on helppo mitata kuten kuvassa. Aseta suorakulma kar-mia vasten ja mittaa, kuinka iso rako raudan ja seinän väliin jää.

12: Vino leikkaus viimeiseen harkkoon

MUURAAMINEN: Ylimmäisen harkon muuraaminen voi olla vaikeaa, jos seinä ulottuu kattoon asti. Viimeisen palan halkaiseminen ratkaisee pulman. Liimaa alempi kolmio kiinni, levitä laastia toiseen kolmioon ja paina se reikään.

13: Iso pensseli, parempi jälki

MAALAAMINEN: Maalaa aina mahdollisimman isolla pensselillä. Leveästä siveltimestä on hyötyä etenkin sisätilojen puu-rakenteiden maalaamisessa. Iso pensseli jättää maalin pintaan vähemmän uria, joten työn jälki on tasaisempi.

14: Nopea ja tarkka viiva

PUUTYÖT: Kirvesmies osaa piirtää puun kylkeen suoran halkaisu viivan pelkällä mitalla ja lyijy kynällä. Toinen käsi liikuttaa kynää, toinen mittaa, ja sormi pitää mitan oikealla etäisyydellä laudan reunasta. Konsti on nopea, mutta vaatii jonkin verran näppäryyttä ja harjoittelua.

16: Tasainen alusta

KIVITYÖT: Jos joudut vaih-tamaan laatan kiveyksen keskelle, käytä apuna lautaa. Tee lautaan lovi, tasoita hiekka oikeaan korkoon ja paina laatta paikoilleen.

17: Pelasta laiha laasti tiilillä

MUURAAMINEN: Teitkö laastista vahingossa liian laihaa, eikä sementtiä enää ole? Voit pelastaa laastin muurarien käyttämällä fiksulla kostilla. Upota laastiin pari-kolme isoa tiiltä. Tiilet imevät itseensä muutamassa minuutissa niin paljon kosteutta, että laastista tulee taas sopivaa. Laastin oikea koostumus on tärkeää, jotta se pysyy muurauskauhassa ja tiilten päällä eikä puristu pois tiilten välistä.

18: Poista sauma kaapimella

MUURAAMINEN: Kumi- ja silikonisaumat eivät ole ikuisia. Rikkoutunut sauma pitää vaihtaa, sillä se voi lahottaa puuta ja muodostaa hyvän kasvualustan homesienille. Voit kaapia sauman irti mattopuukolla. Ole kuitenkin hyvin varovainen, ettet riko sauman takana olevaa vesieristystä. Muurarit ja laatoittajat käyttävät sauman poistamiseen kaavinta tai lastaa. Kaapimen terävä etupuoli kaapii saumat levyistä ja laatoista. Se yltää helposti nurkkiin asti vahinkoa aiheuttamatta.

19: Siisti sauma jalkalistaan

PUUTYÖT: Jos joudut tekemään liitoksia jalkalistoihin, katkaise listojen päät vinoon. Vino sauma ei näy juuri ollenkaan. Sahaa listojen päät vastakkaisiin kulmiin ja asenna taempi lista paikalleen. Levitä liitokseen liimaa ja naulaa päällimmäinen lista kiinni.

20: Käsijuntta tiivistää reunat

KIVITYÖT: Tärylevy eli lätkä on loistava työkalu, mutta sillä ei voi ajaa aivan kiveyksen reunoille tai nurkkin asti. Siihen tarvitaan käsijunttaa. Junttaa ahtaat paikat huolellisesti, jotta alustasta ja kiveyksestä tulee tiivis joka puolella.

    Muut lukevat juuri nyt …