Säästä aikaa, rahaa ja vaivaa

Rakentaminen on mukavaa, mutta suurin osa haluaa säästää aikaa, jos se ei huononna lopputulosta. Myös voimia kannattaa säästää, sillä työn ei tarvitse tuntua sen raskaammalta kuin se on. Myös rahan säästäminen kannattaa. Kaikkea ei voi aina saada, mutta kerromme tässä jutussa, miten säästät mahdollisimman paljon aikaa, rahaa ja vaivaa.

Kukapa ei olisi miettinyt rakennus projektin jälkeen, että asioita olisi voinut tehdä helpommin, halvemmin tai nopeammin.

Me olemme, ja olemme listanneet vinkit 5 eri kategoriaan:

  1. Säästä aikaa
  2. Säästä vaivaa
  3. Säästä rahaa
  4. Nuku yösi hyvin
  5. Niitä mainetta

Annamme vinkit, miten säästät rahaa, aikaa ja vaivaa, mutta myös ongelmien selvittämiseen, jotka voivat pitää sinut valveilla ja tietenkin tuntea kunniaa kaikesta tehdystä työstä.

1. Säästä aikaa

Pihavajan, istutuslaatikoiden tai kalusteiden rakentaminen on mukavaa, mutta nekin kannattaa tehdä tehokkaasti. Esittelemme keinoja, joilla voit säästää kallisarvoista aikaa ja käyttää sen muihin projekteihin.

Syvyysrajoitin ruuvinvääntimeen

Voit panna turbovaihteen päälle kipsilevyjen asentamisessa käyttämällä apuna kärjenpidintä, jossa on syvyysrajoitin. Se pitää huolen siitä, etteivät ruuvit mene liian syvälle. Ruuvin kanta ei saa mennä levyn pintapahvin läpi.

Teräsrankoja puutolppien sijaan

Teräsrangat ovat suoria ja niitä on helppo leikata pelti saksilla. Ne sopivat etenkin keveiden väliseinien tekemiseen. Teräsrankojen kanssa ei tarvita käsisahaa tai sirkkeliä.

Mittaa tehokkaasti

Kaikkien mittojen ei tarvitse olla millintarkkoja. Jos haluat leikata esimerkiksi kipsilevyn kymmenen senttiä leveiksi suikaleiksi, voit säästää aikaa pitämällä lyijykynää mitan päässä ja toista kättä 10 sentin viivan kohdalla levyn reunaa vasten. Sen jälkeen voit vetää lyijykynää ja mittaa levyn päästä päähän ja piirtää viivan levyyn.

Yksi työvaihe vähemmän

Päältä kiinnitettäviin terassilautoihin kannattaa porata valmiit reiät ennen ruuvaamista, jotta laudat eivät halkea. Lisäksi ruuvien kannat pitää upottaa puun pinnan alle. Voit tehdä molemmat samalla kertaa käyttämällä terää, jonka varressa on upottaja.

Nopeaa työtä hakaspistoolilla

Hakaspistoolista on paljon hyötyä esimerkiksi silloin, kun korkkilattialle tehdään alustaa kovalevystä. Levyjen niittaaminen sujuu paljon nopeammin hakaspistoolilla kuin käsinitojalla tai ruuveilla ja porakoneella. Pääset tekemään korkkilattiaa nopeammin, kun niittaat levyt kiinni nopeasti.

Kokoa seinät maassa

Autotallin tai varaston seiniä ei ole pakko rakentaa pystyssä, sillä ne voi tehdä myös vaakatasossa suoralla alustalla. Valmiit elementit on helppo nostaa pystyyn. Voit käyttää ensimmäisen seinän elementtiä toisen seinän mallina ja koota toisen seinän ensimmäisen päällä.

Käytä välikapuloita

Jos aiot tehdä kaiteen, jokaista laudanväliä ei kannata mitata erikseen. Voit varmistaa parilla välikapulalla, että kaikista raoista tulee yhtä leveät. Välikapuloiden avulla aidasta tulee yhtenäisen näköinen, ja työ sujuu nopeasti.

Unohda siistit runkoliitokset

Tapeilla peitetyt ruuvinreiät ja tyylikkäät runkoliitokset ovat piste iin päälle, ja ne tekevät jokaisesta puuterassista siistin näköisen. Terassin rungon kanssa ei kannata nähdä samanlaista vaivaa. Tukevat kulmaraudat ja naulauslevyt säästävät valtavasti aikaa ja tekevät rungosta yhtä tukevan kuin puuliitokset.

Nopea suojaus

Maalarinteipillä suojaaminen on tehokasta mutta melko hidasta. Peitelistojen ja jalkalistojen vierustat voi suojata myös paljon helpommin. Ota pala ohutta pahvia, pane se pensselin viereen ja siirrä pahvia sitä mukaa, kun maalaat eteenpäin.

Osta sirkkeli heti

Käsisahalla voi tehdä monenlaista, mutta vanhassa omakotitalon kunnossapitoon kannattaa hankkia heti hyvä
katkaisu- ja jiirisirkkeli. Hyvien jiirisirkkeleiden hinnat alkavat noin 200 eurosta. Jiirisirkkelillä voi katkaista laudat suorassa linjassa, sahata vinossa kulmassa ja säästää paljon aikaa. Se sopii loistavasti muun muassa terassilautojen ja listojen sahaamiseen.

Monitoimityökalu sahaa hankalissa paikoissa

Jos asennat uuden lattian vanhan päälle, joudut lyhentämään ovien peitelistoja lattialaudan paksuuden verran. Voit käyttää siihen listasahaa, mutta listojen lyhentämiseen on myös parempi vaihtoehto. Monitoimityökalu katkaisee listat nopeasti ja siististi. Sitä on paljon helpompi käyttää lattiaa vasten kuin käsisahaa.

Pituusrajoitin lisää työskentelynopeutta

Jos olet sahaamassa paljon samanpituisia lautoja tai rimoja, työssä kannattaa käyttää apuna pituusrajoitinta. Voit tehdä sen puukapulasta ja kahdesta puristimesta. Työnnä vain rima tai lauta kapulaa vasten ja sahaa. Säästät paljon aikaa, kun et joudu mittaamaan jokaista lautaa erikseen.

2. Säästä vaivaa

Selkää ei kannata särkeä nostelemalla painavia tavaroita, jos se ei ole välttämätöntä. Onneksi konevuokraamoissa on paljon käteviä koneita, joilla raskaat työt sujuvat paljon helpommin.

Moottorikaira

Käsikäyttöinen maakaira on ihan hyvä työkalu 3-4 aidantolpan pystyttämiseen, mutta 15-20 reiän tekemiseen kannattaa vuokrata moottorikäyttöinen maakaira. Sen kanssa tarvitsee vain painaa napista ja pitää kiinni. Sen jälkeen moottori hoitaa loput.

Moottorikärry tavallisen sijaan

Kottikärry riittää moniin maanrakennustöihin, mutta sillä ei kannata siirtää tonnikaupalla maata takapihalta tien viereen. Isoon kärräysurakkaan kannattaa vuokrata moottoroitu malli. Siihen mahtuu noin 400 litraa maata eli neljä kertaa enemmän kuin tavalliseen kottikärryyn, ja moottorikärryn voi tyhjentää nappia painamalla.

Lyö ruuvit sisään

Kansiruuvit voi vääntää tolppiin tavallisilla hylsyillä, mutta isku ruuvinväännin lyö ruuvit pohjaan asti rannetta vääntämättä.

Varmista, että kuorma puretaan oikeaan järjestykseen

Kuorman tilaaminen suoraan tontille on operaation ensimmäinen osa. Toinen ja yhtä tärkeä asia on se, mihin järjestykseen materiaalit puretaan. Jos aiot tehdä perustuksen leca-harkoista, niitä ei kannata jättää kuorman alimmaiseksi tai kovin kauas perustuksen paikalta. Pyri olemaan kotona, kun rautakaupan jakeluauto tulee.

Vuokraa kuljetin

Jos aiot syventää kellaria, voit ostaa 20 ämpäriä ja lappaa maan ja betonin ulos käsipelillä. Toinen ja parempi vaihtoehto on vuokrata hihnakuljetin ja antaa sen kuljettaa ylimääräinen maa ulos kellarin ikkunasta. Pisimmät hihnakuljettimet ovat 8 metriä pitkiä, ja jos yksi kuljetin ei yllä vaihtolavalle asti, voit pystyttää hihnan jatkoksi toisen samanlaisen.

Maalaa lattia seisten

Lattian maalaaminen nelinkontin tuntuu luontevalta, mutta se ei ole paras vaihtoehto. Osta telaan jatkovarsi ja maalaa lattia seisten.

Nosta levyt oikein

Ison vanerilevyn kantaminen voi tuntua hankalalta ja raskaalta. Voit tehdä sen helpommin käsikäyttöisellä levynostimella. Pieni muovinostin sujautetaan levyn reunan alle, minkä jälkeen levyä on helppo kantaa käsivarsi suorana. Kahva kestää 80 kilon painon eli enemmän kuin jaksat kantaa.

Vuokraa minikaivuri

Autotallin perustusten tekeminen ei tunnu välttämättä kovin isolta urakalta, mutta ison kuopan kaivaminen lapiolla on uskomattoman työlästä. Jos vuokraat minikaivurin, voit kaivaa kuopan yhdessä iltapäivässä riippumatta siitä, kuinka kovaa maa on. Minikaivuria on helppo opetella käyttämään tunnissa tai parissa.

3. Säästä rahaa

”Tein itse ja säästin” on muka-ironinen sananparsi, jolla on vinha perä. Pienellä vaivannäöllä ja hyvillä suunnitelmilla on helppo säästää kymmeniä euroja sieltä täältä. Muuten rahat menisivät työntekijöiden palkkoihin tai ylimääräiseen vanerilevyyn.

Vältä kylmäsillat

Voit leikata lämmityskustannuksia kymmeniä prosentteja eristämällä katon paremmin. Asenna levyt limittäin, jotta lämpö ei karkaa raoista.

Oven pitää olla täysin tiivis

Ulko-ovea ei ole pakko vaihtaa uuteen vain siksi, että sen raoista vetää. Yleensä uudet tiivisteet riittävät lopettamaan vedon. Ota mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja osta tilalle samanlainen. Uusi tiiviste on helppo kiinnittää oven huullokseen tavallisella käsinitojalla ja hakasilla.

Tee koelaatoitus ennen kuin aloitat laatoittamisen

Jos aiot laatoittaa lattian, voit säästää monta laattaa levittämällä laatat esiin, ennen kuin aloitat laatoittamisen. Siten saat hyvän käsityksen siitä, kuinka paljon laattoja tarvitaan ja miten ne kannattaa asetella. Voit säästää monta laattaa liikuttamalla laattoja suuntaan tai toiseen muutaman sentin verran.

Piirrä kaikki osat valmiiksi

Kalliista vanerilevystä ei kannata tehdä turhia hukkapaloja. Jos aiot tehdä vanerista esimerkiksi kirjahyllyn, kaikki osat kannattaa piirtää valmiiksi ennen sahaamista. Voit säästää kokonaisen levyn eli kymmeniä euroja, jos saat sommiteltua kaikki osat samalle levylle.

Jyrsi saumat itse

Tiilitalon laastisaumojen jyrsiminen voi tulla kalliiksi. Jos sinulla on ylimääräistä aikaa, voit ottaa esiin kulmahiomakoneen ja jyrsiä vanhat saumat pois itse. Se laskee saumojen uusimiskuluja noin kolmanneksen.

Suunnittele 3D-ohjelmalla

Joskus voi olla vaikea ymmärtää, kuinka paljon lankkuja, rimoja ja lautoja uuden autotallin tai terassin rakentamiseen tarvitaan. Voit käyttää apuna 3D-suunnitteluohjelmaa ja laskea kaikkien materiaalien menekin tarkasti etukäteen. Näet materiaalien mitat sentin tarkkuudella, joten et joudu ostamaan ylimääräistä tai pärjäämään liian vähällä.

LUE LISÄÄ: Kokeile ilmaista piirustusohjelmaa, ennen kuin aloitat projektisi

Hionta ennen maalia

Puupinnat kannattaa hioa ennen maalaamista, jotta niihin kuluu mahdollisimman vähän maalia. Ylimääräiset tikut imevät paljon maalia, ja ne irtoavat joka tapauksessa ajan kuluessa.

Rajoitin teipistä

Jos sinulla ei ole oikeaa syvyysrajoitinta, voit käyttää sen sijaan teippiä. Kääri pätkä teippiä terän ympärille kohtaan, johon terän pitää pysähtyä. Se pitää reiät oikean syvyisinä.

Eristä leipäveitsellä

Yhden väliseinän eristämiseen ei kannata hankkia oikeaa eristysveistä. Mineraali- ja selluvillalevyjä voi leikata myös vanhalla leipäveitsellä.

Eristä vesiputket

Jos haluat tehdä taloosi kustannustehokkaan energia remontin ilman liian suurta ponnistusta, eristä kylmissä tiloissa olevat vesiputket. Voit käyttää valmiita putkieristeitä ja teipata saumat kiinni alumiiniteipillä.

4. Nuku yösi hyvin

Ei ole mitään pahempaa kuin pyöriä sängyssä keskellä yötä ja arvuutella, pitääkö katto vettä. Rakenteiden pitää yksinkertaisesti olla kestäviä. Lue, mitä kaikkea tarvitaan, jotta voit nukkua yösi hyvin säällä kuin säällä.

Tee kaadot huolellisesti

Uuden kiviterassin tekemisessä kannattaa muistaa, että pinnan pitää kallistua vähintään 1,5 senttiä metrin matkalla, jotta vesi valuu nopeasti oikeaan suuntaan. Tee kaadosta mieluummin liian jyrkkä kuin loiva ja kallista kiveys pois talon suunnasta. Hiekan tasoittamiseen kannattaa käyttää eri mittaisia vatupasseja ja linjareita.

Huolla järjestelmällisesti

Nukutkö yösi hyvin, kun vettä tulee taivaan täydeltä, vai murehditko sitä, valuuko vesi seinän sisään? Jos olet herkästi huolestuvaa tyyppiä, voit laatia huoltokaavion ja tarkistaa talon rännit esimerkiksi kolmen kuukauden välein. Säännöllinen huolto voi ehkäistä kalliita vahinkoja ja auttaa tekemään korjaukset sopivasti etukäteen.

Hattu päähän

Et voi estää puun lahoamista, mutta painekyllästetyn tolpan päähän asennettava hattu estää veden valumisen puun sisää huokoisen pään kautta. Suojaus pidentään tolpan käyttöaikaa huomattavasti, eikä hatun asentaminen vie paljon aikaa.

Oikeat mittasuhteet

Katokset, autotallit ja varastot pitää rakentaa tarpeeksi tukevasta puutavarasta, jotta ne kestävät lumen painon. Älä yritä arvailla oikeita mittasuhteita vaan tilaa suunnitelmat rakennesuunnittelijalta. Suunnittelija laskee, kuinka järeää puutavaran pitää olla ja kuinka tiheään ne pitää asentaa. Suunnittelija tietää myös, mitkä materiaalit ovat halvimpia.

Tee valaminen helpoksi

Jos aiot valaa ja laatoittaa kylpyhuoneen lattian itse, voit tehdä sen tavallista helpommin asentamalla suihkun toiseen reunaan seinän pituisen kourun. Kaato on helpompi tehdä, kun veden pitää valua vain yhteen suuntaan. Vanhanaikaiselle lattiakaivolle pitää tehdä kallistus joka suunnasta.

Kerää hedelmät pois saman tien

Jos sinulla on tapana vatvoa asioita keskellä yötä, tontilla vilistävät rotat voivat tulla uniisi. Jyrsijät ovat hulluina nurmikolla lojuviin hedelmiin, joten omenat, päärynät, pähkinät ja mehevät kukat kannattaa kerätä maasta, ennen kuin rotat saavat niistä vainun. Siisti piha on paras vakuutus rottia vastaan.

5. Niitä mainetta

Peilipaneelit, tyylikkäät koristelistat ja piilokiinnityksellä asennettavat terassilaudat. Yksityiskohdat kruunaavat talon ilmeen, ja jos teet kaiken itse, voit omia niistä kaiken kunnian.

Peilipaneelit

Jos haluat asua ja elää herraskaisesti, voit koristella kotisi seinät peilipaneeleilla. Ne sopivat etenkin vanhojen talojen tyyliin. Aloita peilien tekeminen liimaamalla seinään MDF-levyjä sopivalle korkeudelle. Naulaa sen jälkeen levyihin listoja, jotka muodostavat tyylikkäitä ruutuja. Viimeistele kokonaisuus asentamalla peilien päälle pitkä lista ja maalaa koko komeus kiiltävällä maalilla.

Ylellinen ikkunalauta

Jos olohuoneessasi on tavallinen, esimerkiksi 18 milliä paksu ikkunalauta, voit tehdä siitä helposti ylellisemmän näköisen asentamalla sen alle koristelistan. Jos jyrsit listaan pienen huulloksen, vaikutelmasta tulee lähes herraskainen.

Tyylikkäät nurkkalistat

Jos haluat korostaa kipsilevyseinien ulkonurkkia ja suojata niitä kolhuilta, voit asentaa nurkan molemmille puolille 12x43 millin listan. Jyrsi kummankin listan ulkoreunaan peini huullos ja liimaa ne kiinni toisiinsa. Sen jälkeen voit naulata tai ruuvata listat kiinni nurkkaan.

Piilota terassin ruuvit

Haluatko terassin, jossa ei ole näkyviä ruuveja, mutta et jaksa peittää ruuveja tapeilla? Päältä ruuvaaminen ei ole ainoa vaihtoehto, sillä ruuvit voi asentaa myös lautojen sivuille. Esimerkiksi Camon ruuvaustyökalu varmistaa, että kaikki ruuvit uppoavat lautaan tarkasti 45 asteen kulmassa. Työkalun kanssa pitää käyttää yhtiön omia erikoisruuveja, joissa on pieni kanta.

Styroksikoristeet

Styroksista tehdyt, leveät koriste listat sopivat etenkin vanhoihin taloihin. Voit maalata listat samalla värillä kuin seinän tai korostaa listoja maalaamalla ne kiiltävämmällä maalilla. Kun lista on maalattu, kukaan ei huomaa, ettei se ole puuta tai kipsiä vaan styroksia.

    Lisää samasta aiheesta Työtekniikat