Opi valamaan tolppakenkä

Aidat, pergolat, terassit, huvimajat ja muut kevyet ulkorakennukset pysyvät kunnossa vuosikymmeniä, kun niiden tolppakengät valetaan oikealla tavalla.

Betoniin valettu tolppakenkä estää tolppien lahoamisen. Jopa paksut, painekyllästetyt tolpat pilaantuvat ajan kuluessa, jos ne upotetaan maahan. Ainoa oikea tapa on kiinnittää tolppa betoniin valettuun tolppakenkään maan yläpuolelle.

Rautakaupoissa on erimuotoisia ja erikokoisia tolppakenkiä, joiden joukosta löytyy sopiva malli kaikenlaisiin tolppiin. Tolppakenkiä käytetään yleisesti pienten rakennusten pisteperustuksissa, terasseilla ja aidoissa.

Lue lisää: Näin käytät pilarikenkää

Tolppa ja antura

Tolppakenkiä ei kuitenkaan voi vain painaa maahan. Tolppakengät pitää valaa betoniin, jotta rakennus pysyy vakaana seuraavat 50 vuotta eikä kaadu ensimmäisessä syysmyrskyssä.

Tolppaperustuksia voi käyttää routimattomalla maalla.

LUE LISÄÄ: Pysy roudasta erossa

Kaiva lapionsyvyinen kuoppa, täytä se betonilla ja paina tolppakenkä märkään betoniin. Kuulostaa helpolta, mutta työ ei lopu siihen. Tolppakenkä kaatuu tai vajoaa, ellei sitä tueta. Oikeaan korkeuteen ja asentoon valamiseen tarvitaan hyviä niksejä.

Yksi hyvä keino on valaa tolppakengät halkaisijaltaan noin 10-senttisten putkenpätkien sisään. Niksistä on monia etuja: Kaikki tolppakengät on helppo säätää samaan korkeuteen ja linjaan linjalangan avulla. Kuivuneet anturat voi peittää kivillä tai ruoholla.

1. Päivä: kuopat

1

Kaiva roudattomaan syvyyteen ja täytä kuoppa betonilla noin 25-30 cm:n syvyyteen maan pinnasta. Sekoita betoni 1 osasta sementtiä, 3 osasta soraa ja mielellään 3-4 osasta hiekkaa.

2

Upota putkea kosteaan betoniin siten, että putken ylälinja on tasan tai hieman yli maan pinnan. Sulje putken suu väliaikaisesti jollakin täytteellä (kuvassa mineraalivillaa sisältävä pussi).

3

Lapaputken ympärille betonia. Täytä ympärys betonilla 5-6 cm:n korkeuteen maan pinnasta. Anna betonin kovettua vuorokausi.

2. Päivä: tolppakengät

1

Täytä putki betonilla. Betoni on tehty 1 osasta sementtiä ja 3 osasta hieka-tonta soraa. Massaa sekoitetaan vähän, jotta se takertuu putken sivupinnoille.

2

Tärytä betonimassaa iskemällä putkeen muurauskauhalla tai vasaralla, jotta putkeen ei muodostu ilmakuplia. Täytä ja silota putken päällipinta tasaiseksi.

3

Aseta tolppakengän jalka märkään betoniin. Tärytä uudelleen iskemällä putkea, jotta betoni asettuu tiiviisti jalan ympärille.

4

Tue tolppakenkiä niiden alapuolelta listanpätkillä. Voit säätää kenkien korkeutta 0-50 mm:iin vaihtamalla listan paksuutta. Lanka auttaa säilyttämään suoran linjan muihin tolppakenkiin.

5

Tarkista, että tolppakenkä on vaaterissa. Listat helpottavat vesivaa’an asettamista, jolloin tolppakengät saadaan säädettyä varmasti vaateriin.

6

Näin! Ruohomättäät on laitettu paikoilleen betonin päälle. Putkesta ja tolppakengästä jää näkyviin vain pieni osa.

Muut lukevat juuri nyt …