Pilarikenkä on galvanoitua terästä. Sen avulla tolppa pysyy pystyssä ja vankasti kiinni alustassa.

Pilarikenkä on galvanoitua terästä. Sen avulla tolppa pysyy pystyssä ja vankasti kiinni alustassa.

Betoniin valettu tolppakenkä estää tolppien lahoamisen. Jopa paksut, painekyllästetyt tolpat pilaantuvat ajan kuluessa, jos ne upotetaan maahan. Ainoa oikea tapa on kiinnittää tolppa betoniin valettuun tolppakenkään maan yläpuolelle.

Rautakaupoissa on erimuotoisia ja erikokoisia tolppakenkiä, joiden joukosta löytyy sopiva malli kaikenlaisiin tolppiin. Tolppakenkiä käytetään yleisesti pienten rakennusten pisteperustuksissa, terasseilla ja aidoissa.

Lue lisää: Näin käytät pilarikenkää

Tolppa ja antura

Tolppakenkiä ei kuitenkaan voi vain painaa maahan. Tolppakengät pitää valaa betoniin, jotta rakennus pysyy vakaana seuraavat 50 vuotta eikä kaadu ensimmäisessä syysmyrskyssä.

Tolppaperustuksia voi käyttää routimattomalla maalla. Kaiva lapionsyvyinen kuoppa, täytä se betonilla ja paina tolppakenkä märkään betoniin. Kuulostaa helpolta, mutta työ ei lopu siihen. Tolppakenkä kaatuu tai vajoaa, ellei sitä tueta. Oikeaan korkeuteen ja asentoon valamiseen tarvitaan hyviä niksejä.

Yksi hyvä keino on valaa tolppakengät halkaisijaltaan noin 10-senttisten putkenpätkien sisään. Niksistä on monia etuja: Kaikki tolppakengät on helppo säätää samaan korkeuteen ja linjaan linjalangan avulla. Kuivuneet anturat voi peittää kivillä tai ruoholla.

Artikkelissa “Aseta tolppakenkä varmasti ja tarkasti” näytetään, miten tolppakengät valetaan betonianturoihinsa sekä se, miten ne säädetään oikeaan linjaan ja korkeuteen.