Näin mittaat oikein

Kaikissa tee se itse -töissä pitää osata mitata ja laskea. Mittaamiseen on kehitetty lukemattomia teknisiä apuvälineitä, mutta usein on tärkeämpää hallita oikeat työtavat kuin osata käyttää yksittäistä laitetta. Lue tästä, miten mittaat oikein yleisimmissä tee se itse -töissä.

Mittaaminen

TARKKUUTTA: Usein on helpompi mitata reiän reunasta reunaan kuin keskeltä keskelle. Myös mittaustulokset ovat silloin tarkemmat.

NÄIN MITTAAT OVET JA IKKUNAT

1. Mittaa ikkunan tai oven aukon leveys ylhäältä, keskeltä ja alhaalta. Mittaa tiilen reunasta tiilen reunaan tai runkotolpasta toiseen. Vähennä mitasta 2,5 senttiä, jotta molemmille puolelle jää tilaa.

2. Mittaa korkeus molemmilta puolilta. Voit aloittaa ylhäältä ja tehdä merkin metrin kohdalle. Mittaa seuraavaksi alhaalta merkkiin asti ja lisää tulokseen metri. Vähennä mitasta 2,5 senttiä.

3. Karmien mitat vaihtelevat, joten myös niiden leveys pitää mitata.
HUOM! Tarkista kaikkien ikkunoiden mitat tilausvahvistuksesta ja uudestaan heti, kun ikkunat tai ovet toimitetaan perille.

NÄIN VARMISTAT KULMIEN SUORUUDEN

1. Ristimitta varmistaa, että kulmat ovat suorat. Jos ristimitat ovat täsmälleen samat, kulmat ovat suorassa. Säädä kulmia tarpeen mukaan, kunnes mitat täsmäävät.

2. Ellet voi mitata ristimittaa, voit varmistaa kulmien suoruuden laudoista tehdyllä kolmiolla, jonka sivujen mitat ovat suhteessa 3:4:5. Kuvan kolmion sivut ovat 60, 80 ja 100 senttiä pitkät.

Betonilaskuri

Ennen valamisen aloittamista pitää tietää, kuinka paljon betonia tarvitaan. Menekin laskemiseen on kehitetty fiksuja muistisääntöjä:

  • 10 senttiä paksun betonikerroksen valamiseen tarvitaan 100 litraa betonia jokaista neliöä kohti.
  • 25 kilon säkistä valmisbetonia tulee noin 17 litraa betonia.
  • 1 500 kilon suursäkistä betonia ja 250 kilosta sementtiä tulee noin 800 litraa valmista betonia.

Lue lisää: 34 tapaa mitata tarkasti - joka kerta!

NÄIN TEET TERASSILLE SOPIVAN KAADON

1. Kiviterassin pitää kallistua vähintään yhden sentin metriä kohtia. Aloita lyömällä kepit terassin ulkonurkkiin. Pystytä lisää keppejä 2–3 metrin välein tarpeen mukaan.

2. Piirrä sisänurkan keppiin merkki 50 sentin korkeuteen. Ota vesiletku ja piirrä merkit joka keppiin samaan korkeuteen. Veden pinta on aina yhtä korkealla letkun molemmissa päissä.

3. Viritä linjalanka merkistä merkkiin. Mittaa langasta murskeen pintaan ja varmista, että murske on oikealla tasolla eri puolilla kiveystä.

NÄIN ASETTELET LAATAT SIISTISTI

1. Tee aluksi koelaatoitus ilman laastia. Lado laatat paikoilleen koko seinän pituudelle. Merkitse seinän keskikohta. Kohdista keskikohtaan pystysauma tai laatan keskikohta.

2. Jos koelaatoitus osoittaa, että nurkkaan jää kapea kaistale, siirrä koko riviä puolen laatan verran. Molemmille reunoille pitäisi jäädä puolikasta laattaa leveämmät palaset.

3. Tässä kuvassa koko laattariviä on siirretty, ja nurkassa oleva laatta näyttää siistiltä. Leikattu puoli asennetaan nurkkaa vasten, jotta viereisen seinän laatta peittää leikatun pinnan.

Fiksu konsti: Mittaa puu ennen kaatamista

Puun pitää mahtua kaatumaan oikeaan paikkaan, joten sen korkeus kannattaa selvittää tarkasti ennen moottorisahan käynnistämistä.

Voit mitata puun pituuden tekemällä kepin, joka on yhtä pitkä kuin etäisyys maan pinnasta silmiisi. Pyydä jotakuta pitämään keppiä suorassa ja mene makaamaan maahan selällesi. Liiku, kunnes näet kepin kärjen ja puun latvan samassa linjassa. Alla oleva piirustus selventää periaatetta.

Kun olet oikeassa paikassa, mittaa silmiesi ja puun tyven välinen etäisyys (A). Etäisyys on sama kuin puun korkeus (B).

Voit käyttää samaa keinoa myös talon korkeuden tai lipputangon pituuden mittaamiseen.