Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valitse oikea vaahto ja vältä virheet

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vaahdoissa on eroja – niin tyypeissä kuin hinnoissakin. Lue, mikä vaahto sopii mihinkin.

Saumavaahtoa käytetään nykyään kaikkeen aina ovien asennuksista äänieristämiseen. Polyuretaanivaahto on havaittu hyväksi myös lämpöeristämisessä, läpivientien tiivistämisessä ja kaikenlaisten kolojen tukkimisessa. Vaahtoa myydään useimmiten 500–750 millilitran spraypurkeissa, joista sitä annostellaan ohuen muoviputken tai vaahtopistoolin läpi.

Vaahto täyttää pienet reiät ja halkemat

Polyuretaanivaahto laajenee voimakkaasti heti, kun se pääsee ulos pullosta. Vaahdon nerokkuus piilee siinä, että sitä voi ruiskuttaa hyvin ahtaisiin paikkoihin. Vaahto leviää joka puolelle ja tukkii reiät laajetessaan. Kun vaahto pääsee pullosta, se imee ilmasta kosteutta ja kovettuu. Ylimääräisen, kovettuneen vaahdon voi leikata myöhemmin pois mattoveitsellä ja hioa tasaiseksi hiomapaperilla. Voila!

Valitse vaahto käyttötarkoituksen mukaan

Vaahdon huono puoli on, että kosteus tarttuu sen rosoiseen pintaan. Huonosti levitetty vaahto voi johtaa vettä rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita.

Riittävästi käytettynä ja valolta suojattuna vaahto kuitenkin suojaa ja tiivistää paikat uskomattoman hyvin. Saumavaahtoja on useita eri laatuja. Lue, millainen vaahto sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea saumamassa

5 yleisintä vaahtotyyppiä

 • TARJOUSVAAHTO
 • MYRKYTÖN VAAHTO
 • TALVIVAAHTO
 • KAIVOVAAHTO
 • PALOVAAHTO

LATAA KOKO ARTIKKELI ja lue lisää siitä, mihin erilaiset vaahdot sopivat parhaiten!

Tarjousvaahto

ESIM. BILTEMAN SAUMAVAAHTO

Yleensä kaikissa rautakaupoissa on tarjolla ”talouslaadun” saumavaahtoa. 750 millilitran purkki alevaahtoa maksaa keskimäärin noin 6-7 euroa. Tarjousvaahto on 1-kompo-nenttista polyuretaanivaahtoa. Purkissa on venttiili kahva ja muovipilli.

Tarjousvaahdot ovat varsin huokoisia. Se tarkoittaa, että ne eristävät ääntä ja lämpöä heikommin kuin kalliimmat tuotteet. Valmistajat varoittavat, että halvat vaahdot voivat sekä kutistua että laajeta vielä asennuksen jälkeen.

KÄYTTÖ: Jokapaikan vaahto ääni- ja lämpöeristykseen. Toi-mii hyvin ikkunoiden ja ovien tiivistämisessä sekä täyttää pienet kolot ja tyhjät tilat.

Myrkytön vaahto

ESIM. BOSTIK CARE SEAL. ISOSYANAATITON

Lähes kaikissa vaahdoissa on myrkyllisiä yhdisteitä, ja niiden käyttö vaatii hyvää tuuletusta. Poikkeuksiakin toki on. Osa vaahdoista on isosyanaatittomia, joten niitä voi käyttää vaikka koko päivän.

Ympäristöystävällisyys kuitenkin maksaa: pullon hinta on noin 25 euroa. Rahojen vastineeksi saa myrkyttömän ja tiiviin vaahdon, joka eristää sekä valoa että ääntä. Vaahto ei laajene tai supistu asennuksen jälkeen.

KÄYTTÖ: Tämä vaahto laajenee asennet-taessa hieman tavallista vaahtoa vähem-män, joten sitä pitää suihkuttaa enemmän. Myrkytön vaahto sopii täydellisesti paikkoi-hin, joissa lopputuloksen pitää olla parasta mahdollista laatua.

Talvivaahto

ESIM. MAKROFLEX TALVI

Kylmässä säässä käytettävistä vaahdoista puhutaan usein talvivaahtoina. Nämä yksikomponentti-set polyuretaanivaahdot erottuvat muista vaahdoista siten, että niitä voi käyttää pakkasessa. Vaahto toimii oikein, vaikka alusta ja ilma olisivat 10 astetta pakkasella. Pakkanen ei paina vaahtoa kasaan eikä vaahto myöskään laajene myöhemmin.

Talvivaahtojen rakenne on tiivis, ja ne eristävät tehokkaasti sekä lämpöä että ääntä. Huomioi kuitenkin, että purkin lämpötilan on oltava asennushetkellä vähintään +5 astetta. Purkki talvivaahtoa maksaa noin 15 euroa.

KÄYTTÖ: Kaikki pakkassään saumaus ja tiivistystyöt.

Kaivovaahto

FX. SIKA SIKABOOM - S

1-komponenttinen erikoisvaahto betonikaivojen asentamiseen ja tiivistämiseen.

Kaivovaahto tarttuu lujasti betoniin, ja tuoteselosteen mukaan sitä voi käyttää myös muihin kohteisiin. Purkin hinta on noin 30 euroa.

KÄYTTÖ: Tarttuu erittäin lujasti uuteen ja vanhaan betoniin riippu-matta siitä, onko betoni kuivaa vai märkää.

Palovaahto

ESIM. BOSTIK 1-K PALOVAAHTO

Yksikomponenttinen PU-vaahto, joka on suunniteltu palontorjuntaan.

Käytännössä vaahto jarruttaa tulen ja savun leviämistä jonkin aikaa. Jarrutuskyky riippuu vaahto-kerroksen paksuudesta ja rakenteen ominaisuuksista. Palovaahto maksaa noin 15 euroa pullo, ja sen toiminta on testattu eri rakenteissa sekä eri levyisissä saumoissa. Voit lukea testitulokset purkin mukana tulevasta tuoteselosteesta.

KÄYTTÖ: Palo-ovien saumat ja liitokset sekä paloa rajoittavat rakenteen osat.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Valitse oikea vaahto ja vältä virheet
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin