Näin suojaat aidan rakenteellisesti

Suojaamaton puu muuttuu nopeasti rumaksi ja lahoaa. Onneksi aidan voi suojata muutenkin kuin maalaamalla.

TEHOKASTA: Puurakenteet pysyvät kunnossa pitkään, kun ne pidetään kuivina.

Suojaamattomat puurakenteet muuttuvat nopeasti rumiksi ja lahoavat ajan kuluessa. Sen vuoksi kaikki puurakenteet kannattaa pitää kuivina ja irti maasta. Ellei se ole mahdollista, kannattaa huolehtia siitä, että vesi pääsee valumaan pois ja kosteus haihtuu nopeasti ilmaan.

Tässä näytetään, miten suojaa aidan rakentamalla sen ilman maakosketusta.

Tolppakenkä

Tolppakengät ovat käteviä esimerkiksi terassien ja pienten vajojen rakentamisessa. Tolppakengän voi porata kiinni kallioon tai valaa maahan sokkelikiveen tai betonilla täytettävään putkeen. Tolppakenkä tuetaan betonin kovettumisen ajaksi.

Tolppaan porataan valmiit reiät, ja se kiinnitetään kenkään molemmilta puolilta kansiruuveilla.

Toimitus suosittelee: Opi valamaan tolppakenkä

Tolppien valaminen maahan

Kaiva noin metrin syvyinen kuoppa ja aseta tolppa sen pohjalle.

Lapioi tolpan ympärille maata, kunnes maan pintaan on noin 30 senttiä.

Tiivistä maa kunnolla ja lisää kuoppaan maakosteaa betonia, kunnes pintaan on noin 5 senttiä.

Asenna tolpan ympärille muoviputki ja täytä se betonilla.

Tiivistä betoni, ja muotoile sen pintaan vähintään 15 asteen kallistus.

Vaihtolauta

1

Vesiroiskeet kastelevat helposti aitojen ja lautaseinien alareunat. Vaakatasoon asennettava lauta on helppo korvata uudella, kun entinen lahoaa. Sahaa vaihtolaudan ala- ja yläpuoli viistoksi.

2

Jätä vaihtolaudan ja pystylautojen väliin vähintään 6 millin rako, jotta sadevesi pääsee valumaan pois ja kosteus haihtuu nopeasti ilmaan.

Viistot peitelaudat

1

Pystylautojen ja -tolppien päät imevät paljon vettä. Onneksi päät on helppo suojata laudalla. Kosteus ei jää tolpan ja laudan väliin, kun peitelauta nostetaan kulmaraudalla hieman irti tolpasta.

2

Sahaa laudan alapuolelle noin 5 milliä syvä ura, ennen kuin asennat laudan paikalleen. Ura toimii tippanokkana ja pudottaa vesipisarat maahan, jotta vesipisarat eivät valu alas lautoja pitkin.

3

Jätä pystylautojen ja peitelaudan väliin noin 15 millin rako. Varmista välikapulan avulla, että kaikista raoista tulee yhtä leveät.

Tolpat ja laudat: Suojaa paljaat päät

Puurakenteet pysyvät hyvässä kunnossa, kun vesi ei pääse niihin käsiksi. Se koskee etenkin paljaita tolpan- ja laudanpäitä. Rautakaupoissa myydään tolppien päihin tarkoitettuja metallihattuja. Myös tolpan päähän liimattava huopapala suojaa puuta tehokkasti.

Metallihatuille ja huopapaloille on yksinkertainen ja helppo vaihtoehto: suurin osa sadevedestä valuu nopeasti pois, kun tolpan tai laudan pää sahataan teräväksi.

Lue lisää: 10 vinkkiä: Rakenna AITA, joka kestää!

Suojaa öljyllä

Myös kaikkien sääntöjen mukaan rakennetut puurakenteet tarvitsevat kunnollisen suojauksen.

Puun huokoset pitää sulkea pohjustusöljyllä ja sen jälkeen peittävällä maalilla tai kuullotteella. Siten vesi valuu pois, ennen kuin puu imee sen sisäänsä.

Maalia ja öljyä on helpointa levittää höylätyille pinnoille pensselillä tai telalla. Tolppien ja lautojen päät voi lisäksi upottaa öljyyn, johon on lisätty home- ja lahottajasieniä torjuvia fungisideja. Se pitää päät hyvässä kunnossa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työtekniikat