Maalaa katto valkoiseksi ja tuo huoneeseen lisää valoa

Paneelikaton voi maalata valkoiseksi pääasiassa lattialta. Niin maalarit sen tekevät.

Kerros valkoista maalia tekee ihmeitä kellastuneelle paneelikatolle. Ammattimaalarit tekevät suurimman osan työstä lattialta. Voit tehdä samoin ja välttää tikapuilla ramppaamisen.

Ammattilainen työskentelee maallikkoa nopeammin, mutta maalarin työtavoista voi ottaa opiksi. Oikeilla tekniikoilla saman työn voi tehdä nopeammin ja helpommin.

Klikkaa linkkiä ja pääset suoraan myöhemmin jutussa olevaan kappaleeseen.

Suojaa ennen kuin aloitat

Listojen, huonekalujen ja seinien suojaaminen maalarinteipillä vie aikaa. Aikaa kannattaa kuitenkin käyttää, sillä suojaaminen vaikuttaa huomattavasti siihen, miltä lopputulos näyttää.

Unohda peseminen

Maalari ei pese paneelikattoa ennen maalaamista. Peseminen vie liikaa aikaa, minkä lisäksi puu voi turvota, jolloin se pitää myös hioa. Ylimääräisen maalikerroksen levittäminen on helpompaa.

Jos paneelikatto on erittäin likainen, se pitää puhdistaa ennen maalaamista. Katon pitää kuitenkin olla täysin kuiva ennen maalaamista, sillä muuten pohjamaali ei tartu kiinni kovin hyvin. Vaalean paneelikaton maalaamiseen riittää yksi kerros pohjamaalia ja kaksi kerrosta pintamaalia.

LUE LISÄÄ: Näin maalaat oikein ja vältyt virheiltä

Ylimääräinen maalikerros tummaan kattoon

Tummien kattojen maalaamiseen tarvitaan yleensä yksi maalikerros enemmän. Varaudu siihen, että 20 neliön katon maalaamiseen kuluu 3-5 litraa pohjamaalia ja 2-3 litraa pintamaalia kerrosta kohti.

On tärkeää, että maalaamiseen käytetään pohjamaalia, joka peittää oksankohdat kokonaan. Jos haluat pelata varman päälle, voit käsitellä oksat oksalakalla ennen pohjamaalin levittämistä.

LUE MYÖS: Sisäkaton maalaus - näin maalaat vanhan lautakaton

Peittäminen

Jos olet maalannut edes kerran, tiedät, miten paljon aikaa suojaamiseen menee. Tämä aika maksaa kuitenkin vaivan. Kunnollisella pintojen ja kalusteiden suojaamisella on ratkaiseva merkitys työn lopputulokselle.

Maalarinteippi on korvaamatonta. Valitse 3 cm leveä teippi, sitä on helppo hallita. Kiinni-tä huomiota laatuun. Jotkut halvat teipit kiinnittyvät huonosti.

Akryylisaumamassa ei ole peiteaine! Tai toisaalta on - se on listallamme, koska sillä voi sinetöidä maala-riteipin niin, että kattomaali ei valu seinää pitkin. Keinoa voi käyt-tää myös seinien, mutta ei jalkalisto-jen maalaamisessa. Valitse hyvä pistooli, josta massa puristuu tasaisesti.

Huopa tai paperi sopii hyvin lattian suojaamiseen. Älä käytä muovia. Sen päällä liukastuu helposti, ja maali kulkeutuu kengissä ympäri taloa.

Vahva muovi, mielellään 2 m leveä, sopii hyvin kalusteiden, seinien ja ripustettujen esi-neiden suojaamiseen.

Maalari peittää pinnat niin pitkällä tei-pinpalalla kuin mahdollista. Näin työ sujuu nopeammin, kun teipit taas irro-tetaan, ja työstä selviää kiipeämättä jatkuvasti tikkaille.

Seinien suojaamiseen maalarimme suosittelee käytettäväksi hyvää vahvaa peitemuovia, jonka leveys on noin kaksi metriä. Sen avulla voi helposti suojata seinät ja seinille mahdollisesti ripustetut esineet maaliläiskiltä. Vain isokokoiset hyllyt ja kaapit, jotka sijoittuvat lähelle katonrajaa, on irrotettava ja siirrettävä pois tieltä. Kattolamput on tietenkin myös irrotettava. Tämän jälkeen voidaan ryhtyä maalaamisurakkaan.

1

Peitä ensin maalarinteipillä seinien ja varjolistojen rajapinnat. Yritä välttää teipin painamista varjolistan taakse, sillä tällöin teippejä on myöhemmin vaikea saada irrotettua kokonaisina.

2

Kiinnitä suojamuovi teippiin. Näin seinät pysyvät suojassa maalitahroilta. Muista suojata myös kaikki kalusteet.

VINKKI: Rullaa muovi ensin kaikkien sei-nien edustalle, niin sen voi nostaa suoraan seinälle. Näin vältyt kiipeilemästä tikkailla.

3

Peitä lattia huopamatolla. Koko lattia pitää kattaa, sillä maalipisaroita tippuu aika lailla. Käytä tarvittaessa suoja-pahvia kohteissa, joiden päällä ei kuljeta niin paljon. Näin säästät hieman huopaa.

4

Purista ohut vana akryylisauma-massaa varjolistan alareunaan. Näin maalarinteipin yläreuna saadaan sinetöityä eikä maali pääse valumaan seinälle. Samalla rako varjolistaa vasten saadaan suljettua siististi.

5

Tasaa sauma siveltimellä, joka on kostutettu vedessä ja ravistettu hyvin. Näin saumamassa saadaan painet-tua hyvin listan alle. Samalla varmistat, että saumasta ei tule niin ohut, että se irtoaa maalarinteippiä irrotettaessa.

Kattomaalauk-sen työkalut

Pysy erossa halvoista siveltimistä ja teloista. Tämä on yksi maalarimme tärkeimmistä vinkeistä. Laadukkaat siveltimet ja telat jättä-vät parhaimman jäljen, ja niihin tarttuu enemmän maalia ilman, että sitä valuu tai roiskuu pisaroina. Näin telaa ei tarvitse käyttää niin usein maaliastiassa. Laadukkaat välineet kestävät pidempään, kun ne puhdistaa huolella käytön jälkeen.

Teleskooppitangon ansiosta valtaosasta työtä selviää lattialla seisten. Valitse mieluummin hieman paksukah-vaisempi tanko (ylempi) kuin jokin niistä, joita tavallisesti nä-kee myyn-nissä.

Patterisivellintä on helppo ohjata, kun maalaa (rajaa) reunoja. Se sopii erityisen hyvin katon maalaamiseen. Pienen kulmauksen avulla siveltimellä yltää paljon helpommin kohteeseen.

Maalausämpäri. Ei tarvitse sijoittaa rahaa tiettyyn maalausämpäriin. Kunhan siinä on hyvin tilaa telalle, ja sivut ovat sen verran korkeat, että yli-määräisen maalin saa hyvin pyyhittyä telasta pois. Aseta ämpärin sisään pussi, ja kiinnitä se ulkopuo-lelle niin, että se pysyy napakasti paikallaan.

Maalaustelassa ei kannata säästellä. 10 €:n telalla pääsee jo hyvin uriinkin, ja yhdellä ”telallisella” pystyy maalaa-maan isomman alan. Käytä sivu-reunoihin tavallista 15-20 cm:n levyistä telaa ja isompiin pintoihin pitkänukkaista synteettistä telaa.

Pohjamaalaus

1

Harjaa katto huolella puhtaaksi pölystä ja hämähäkin seiteistä. Useim-miten tämä riittää. Jos katto on pahoin värjääntynyt, se voidaan pestä peruspuh-disteella. Anna katon kuivua täysin ennen maalausta, muuten pohjamaali ei tartu.

2

Maalaa ensin rajapinnat ympäri huonetta. Aloita varjolistoista ja maalaa useampaan kertaan, jotta maali painuu hyvin katon ja varjolistan väliseen saumaan. Maalaa vain sen verran kuin yllät tikkailta maalaamaan.

3

Jatka maalaamalla katon sisäreunat tavallisella, pienellä maalaustelalla. Maalaa reunat tämän jälkeen vielä siveltimellä, jotta saat maalin varmasti myös paneelien uriin.

4

Telaa loppuosa katosta pitkänuk-kaisella telalla. Älä paina liian kovaa, sil-lä ensinnäkin kädet väsyvät nopeasti, ja toisaalta maalia tippuu paljon enemmän. Kul-jeta telaa kevyesti eteen ja taaksepäin moneen kertaan, kunnes maalia on urissakin.

Pintamaalaus

1

Ehosta katon halkeamat akryylisau-mamassalla, ja silota saumat kostealla siveltimellä. Kolme maalikerrosta peittää useimmat naulanreiät, mutta jos pinnasta halutaan täysin sileä, on myös reiät saumattava. Isot oksanreiät saumataan akryylifillerillä.

2

Maalaa jälleen reunat. Maalaa useaan kertaan ja sivele maalia siveltimellä varmasti myös varjolistan alle.

TÄRKEÄÄ! Maalaa aina viimeiset vedot kattolautojen pituussuuntaan.

3

Levitä pintamaali loppuosaan kattoa. Tähän kattoon tarvittiin kaksi kerrosta. Älä ahnehdi ottamalla telalle liian paljon maalia saadaksesi työn nopeasti valmiiksi. Maali takertuu, tela ei pyöri kunnolla ja työn jälki on epätasaista.

4

Irrota teipit heti viimeisen maa-lauskerran jälkeen. Vedä alaviistoon rauhallisin, tasaisin liikkein. Teippi irtoaa helposti ja reunasta tulee veitsenterävä. Mitä pidempiä teipinpaloja, sitä enemmän niitä saa irrotettua lattialta käsin.