Näin leikkaat lasia ja lasimosaiikkia

Kasvihuoneen tai muun lasirakennelman ruutuja ei kannata tilata valmiiksi mittojen mukaan leikattuina, sillä itse leikkaamalla voi säästää paljon rahaa. Onnistumiseen tarvitaan vain lasileikkuri ja hieman harjoitusta.

Oikea tekniikka löytyy yleensä vasta parin yrityksen jälkeen. Lasin leikkaamista kannattaa harjoitella aluksi pienellä palasella.

Oikea tekniikka löytyy yleensä vasta parin yrityksen jälkeen. Lasin leikkaamista kannattaa harjoitella aluksi pienellä palasella.

LASIN LEIKKAAMINEN

1. Piirrä viiva lasiin spriitussilla. Varmista, että lasi on tasaisella alustalla. Käytä pehmusteena esimerkiksi mattoa.

2. Kaada lasiin tilkka petrolia ja kasta lasileikkuri siihen. Petroli saa leikkurin pyörän liikkumaan kevyesti.

3. Vedä lasileikkuria metalliviivoitinta pitkin. Paina leikkuria tasaisesti koko ajan. Lasista pitäisi kuulua samanlainen ääni kuin kankaan repimisestä.

4. Pidä lasi maton päällä ja kopauta lasia varovasti alapuolelta viivan kohdalta. Se riittää yleensä lasin katkaisemiseen.

5. Toinen vaihtoehto on katkaista lasi pöydän reunaa vasten. Napsauta lasi poikki nopealla liikkeellä, jotta se katkeaa tarkasti viivaa pitkin.

Vinkit eri lasityypeille

Voit säästää reilusti rahaa leikkaamalla kasvihuoneen lasit itse. Tavallisten nelikulmaisten lasien leikkaaminen on helppoa, mutta suunnikkaat lasit kannattaa yleensä tilata lasiliikkeestä valmiiksi leikattuina. Myös vinot lasit voi leikata itse, mutta hukkapaloja syntyy yleensä paljon.

Turvalasi on vahvistettua lasia, jonka sisällä on lankoja. Sen leikkaaminen ei onnistu kotikonstein, sillä työhön tarvitaan erikoistyökaluja.

Mosaiikin leikkaus

1. Lasileikkurilla voi leikata pieni reikiä mosaiikkilaattoihin esimerkiksi putkia varten. Mosaiikkia leikataan samalla tavalla kuin lasia.

2. Mosaiikkilaatat eivät katkea yhtä helposti kuin lasi, vaan siihen tarvitaan pihtejä. Käytä työhanskoja, sillä laattojen reunat voivat olla todella teräviä.

Lasileikkuri: 3 erilaista mallia

Tavallisessa lasileikkurissa on V:n muotoinen teräspyörä, joka naarmuttaa lasin pinnan rikki. Naarmu heikentää lasia sen verran, että se katkeaa tarkasti naarmun kohdalta.

Lasileikkurin pitää olla terävä, jotta naarmusta tulee suora ja lasin reunoista terävät.

Leikkuria pitää voidella petrolilla. Terä kannattaa pitää voideltuna myös silloin, kun leikkuria ei käytetä.

Perinteinen lasileikkuri ei ole ainoa vaihtoehto lasin leikkaamiseen. Voit lukea muista työkaluista lisää tästä jutusta. Lasileikkuri on suosituin työkalu tee se itse -käytössä.

Tavallinen lasileikkuri.
Työkalussa on kuusi pyöreää terää, jotka kuluvat nopeasti. Halvimmat mallit maksavat noin 5 euroa.

Lasileikkuri ja timanttikärki.
Lasinleikkaajat suosivat timanttikärkeä. Timanttikärki kestää pitkään, mutta sen käyttö voi olla vaikeaa. Hinnat alkavat noin 40 eurosta.

Kovametallikärki.
Jotkut lasinleikkaajat käyttävät lasileikkurin sijaan kynäleikkuria ja kovametallikärkeä. Tekniikan omaksuminen vie aikaa. Kärkien hinnat alkavat 3 eurosta.

Halpa keino: Näin teet maitolasia

Maitolasi on kallista, mutta sitä voi tehdä itse liimaamalla lasiin himmennyskalvon. Työn vaikein osuus on varmistaa, ettei kalvon ja lasin väliin jää ilmaa. Ilmakuplia ei synny, kun lasille sumutetaan pesuainevettä ennen kalvon liimaamista. Paina kalvo kiinni lasiin muovikapulan avulla.

Aloita keskeltä, jotta ilmakuplat pääsevät poistumaan kalvon ja lasin välistä.

    Muut lukevat juuri nyt …