16 klassista virhettä: Näin teet sen oikein!

Erehtyminen on inhimillistä, mutta saman virheen toistaminen kerta toisensa jälkeen on tyhmää. Siitä huolimatta sorrumme usein samoihin virheisiin remontoinnissa ja rakentamisessa. Katso tästä, miten teet asiat oikein heti ensimmäisellä kerralla.

On silkkaa laiskuutta tehdä asiat oikein ensimmäisellä kerralla. Se on viisaus, joka on hyvä pitää mielessä aina, kun rakennat tai remontoit.

Teemme yleensä samat virheet uudestaan ja uudestaan: mittaamme väärin, emme ole tarkkoja vatupassin kanssa, unohdamme puhdistaa pinnan ennen maalaamista emmekä suunnittele kunnolla ennen aloittamista. Siitä seuraa yleensä sutta ja sekundaa: vesi ei valu kaivoon, kun lattia kallistuu väärään suuntaan, eikä lankku kanna katoksen painoa, kun sitä ei ole tuettu kunnolla.

Lue tämä juttu, jos et halua tehdä asioita kahteen kertaan tai katsella irvisteleviä paikkoja vuodesta toiseen. Vältät monta virhettä, joihin muut ovat sortuneet aiemmin.

Käymme jutussa läpi yleisimpiä virheitä ja kerromme niihin ratkaisut. Voit luottaa niihin, oppia muiden virheistä ja tehdä asiat oikein heti ensimmäisellä kerralla.

1. Tee suihkun lattiaan sopiva kaato

Sopivan kaadon tekeminen vaatii huolellista otetta ja vie aikaa, mutta se ei ole kovin vaikeaa. Siitä huolimatta lattiat kallistuvat toistuvasti mihin sattuu. Niin käy myös ammattilaisille.

Saat tehtyä kaadon oikein, kun valmistaudut huolellisesti ja valitset materiaalit ja työtavat oikein. Kaato on helpointa tehdä yhteen suuntaan. Se onnistuu, kun suihkutilan toiseen reunaan asennetaan suorakaiteen muotoinen kaivo. Voit tehdä kallistuksen myös lattian keskelle.

Ongelma: Lattia kallistuu pois kaivon suunnasta, ja vesi valuu lattialle.

Ratkaisu: Tasoita lattia kiinteällä lattiatasoitteella ja käytä vatupassia ahkerasti, jotta saat lattian kallistumaan oikeaan suuntaan joka paikasta. Jos kaivo on keskellä lattiaa kuten tässä, pinnan pitää kallistua kaivoa kohti joka suunnasta.

2. Pidä rivit suorina

Täydellisen laatoituksen tekeminen on hidasta, ja työhön käytetty aika menee kokonaan hukkaan, jos laatat pääsevät liikkumaan.

Reunatuen valaminen on helppoa, ja tuki pitää huolen siitä, etteivät laatat lähde liikkeelle. Niin käy helposti varsinkin silloin, jos kiveyksen päällä ajetaan autolla.

Reunatuki maksaa vain vähän muuhun kiveykseen verrattuna mutta takaa sen, ettei työ mene hukkaan.

Ongelma: Reunimmaiset laatat luisuvat reunojen yli, koska mikään ei estä sitä.

Ratkaisu: Pieni betonista valettu reunus pitää kivet paikoillaan.

3. Tapettinurkat ilman lysmyjä

Jos asennat lasikuitutapetin ikkuna-­aukon reunan yli tai muuhun ulkonurkkaan, tapettiin tulee helposti rumia taitteita. Ulkonurkka pitää tapetoida eri tavalla.

Asenna tapetti aluksi valoaukon reunaan niin, että se yltää nurkkaan asti. Asenna seuraavaksi tapetti seinälle, taita se pari senttiä nurkan yli ja paina kunnolla kiinni. Hio lopuksi ylimääräinen tapetti pois.

Ongelma: Tapetti menee helposti ruttuun, jos se taitetaan ulkonurkan toiselle puolelle.

Ratkaisu: Asenna tapetit mieluummin hieman limittäin ja liikuta hiomapaperia nurkkaa pitkin. Siten nurkasta tulee siisti ja kestävä.

4. Asenna putket oikeassa järjestyksessä

Monessa vanhassa talossa on sekalainen kokoelma erilaisia lämpö- ja vesiputkia ­vuosien varrelta. Samassa linjassa voi olla valurautaa, kuparia ja terästä, ja se voi johtaa ongelmiin.

Metallit vaikuttavat toisiinsa eri tavoin, ja siitä seuraa ongelmia, jos osat ovat väärässä järjestyksessä. Kupariputken läpi valunut vesi ruostuttaa teräsputkea, mutta toisin päin korroosiota ei tapahdu.

Ongelma: Eri metalleista tehty putki­linja on melkein ruostunut puhki teräsputken kohdalta.

Ratkaisu: Korroosiojärjestys näyttää, miten metallit hapettavat toisiaan veden välityksellä. Veden pitää virrata vasemmalta oikealle, ei toisinpäin. Sinkistä teräkseen tai kupariin valuva vesi ei aiheuta korroosiota, mutta kuparista toiseen suuntaan virtaava vesi hapettaa muita metalleja.

6. Maalaa vain kuivaa puuta

Maalauspuuhiin tekee mieli alkaa silloin, kun siihen on aikaa. Ajankohta kannattaa kuitenkin valita sen mukaan, milloin puu on tarpeeksi kuivaa.

Puu kuivuu juhannukseen asti, minkä jälkeen se alkaa taas kostua. Alkukesä on parasta maalausaikaa.

Ongelma: Kosteana maalatulle puulle käy yleensä näin, ja kaikki pitää maalata uusiksi.

Ratkaisu: Käytä kosteusmittaria. Jos kosteus on yli 15 prosenttia, älä maalaa.

6. Maalaa kellari erikoismaalilla

Kellarin seiniä ei pidä maalata tavallisella maalilla. Vääränlainen maali estää kosteuden haihtumisen huoneilmaan ja saa maalin hilseilemään. Kellarin seiniin pitää käyttää kalkki- tai silikaattimaalia, jotta rakenne hengittää.

Ongelma: Maali hilseilee irti kosteasta kellarin seinästä, koska kosteus jää akryylimaalin taakse.

Ratkaisu: Voit rapata seinän tai maalata sen kalkki- tai silikaattimaalilla.

7. Käytä kunnolla kantavia palkkeja

Syrjälleen asennetut, leveät lankut kestävät paljon painoa, mutta joskus tarvitaan järeämpää puutavaraa. Liima- ja kertopuupalkit on tarkoitettu kantaviin rakenteisiin pitkille jänneväleille. Paksut liimapuupalkit sopivat esimerkiksi katon lapepalkkien kannattimiksi tolppien varaan asennettuina. Kapeampaa kertopuuta voi käyttää talon rungossa esimerkiksi leveiden ikkuna-aukkojen kohdalla.

Rakennesuunnittelijan pitää mitoittaa liima- ja kertopuupalkit jännevälin ja rakenteeseen kohdistuvan kuormituksen mukaan. Älä yritä arvailla sopivaa paksuutta ja korkeutta, sillä liian ohuet tai matalat palkit antavat periksi lumikuorman alla. Rautakaupoissa myytävät liima- ja kertopuupalkit ovat enintään 12 metriä pitkiä.

Ongelma: Tässä jänneväli on aivan liian iso kapealle palkille. Punainen vaakaviiva näyttää, kuinka mutkalle lankku on painunut.

Ratkaisu: Tähän katokseen käytettiin 65x133 millin kokoisia lankkuja noin kolmen metrin jännevälille. Muista tarkistaa oikeat mittasuhteet rakennesuunnittelijalta, ennen kuin ostat puutavaraa. Mittasuhteet riippuvat katoksen koosta ja lumikuormasta.

8. Tee höyrynsulusta tiivis

Vuotava höyrynsulku on monesti huonompi kuin ei höyrynsulkua lainkaan. Jos höyrynsulussa on yksikin reikä, kosteus löytää yleensä tiensä sen kautta rakenteisiin.

Asenna höyryn­sulku tarkasti ja pidä huoli, että siitä tulee tiivis.

Ongelma: Huonosti tiivistetty läpivienti pilaa höyrynsulun.

Ratkaisu: Tiivistä höyrynsulun saumat teipillä ja kohdista saumat kiinteälle alustalle.

9. Asenna aita oikein

Aidalle pitää tehdä kunnon perustukset. Tolpille kannattaa kaivaa noin metrin syvyiset kuopat, jotta tolpat pysyvät suorassa eikä aita painu kumoon ajan kuluessa.

Ongelma: Aidan kallistuminen johtuu yleensä siitä, että siinä on liian huonot perustukset.

Ratkaisu: Tolpat kannattaa asentaa noin metrin syvyyteen.

10. Asenna laatat ilman kuitukangasta

Kuitukangasta kaupitellaan usein pihalaattojen vieressä, mutta rulla kannattaa jättää ostamatta.

Asennushiekan ja laattojen väliin ei kannata levittää mitään sen toivossa, että rikkaruohot pysyvät poissa laattojen välistä. Rikkaruohot leviävät yleensä siemeninä tuulen mukana ja juurtuvat saumoihin. Kuitukankaasta on haittaa, sillä se estää kivien upottamisen hiekkaan ja tekee pohjasta liukkaan. Työ menee hukkaan, jos kivet liikkuvat miten sattuu.

Ongelma: Laattarivit mutkittelevat liukkaan kuitukankaan päällä.

Ratkaisu: Pihalaatat ja -kivet pitää latoa kiinteälle ja hyvin tiivistetylle murskepohjalle, jonka pinnalla on asennus­hiekkaa. Lopuksi laatat upotetaan ­hiekkaan ajamalla kiveyksen päältä tärylevyllä. Kuitukangas ei pidä rikkaruohoja loitolla mutta estää laattoja tarttumasta kunnolla kiinni.

11. Pidä laudat irti maasta

Puu ja kosteus ovat huono yhdistelmä etenkin siinä tapauksessa, ettei puu pääse koskaan kuivumaan. Muista se, kun rakennat aidan tai teet varaston ulkovuorauksen.

Suunnittele rakenteet niin, että puun ja maan väliin jää vähintään 10 senttiä matkaa. Silloin roiskeet, lumi ja märkä ruoho eivät pidä puuta kosteana ja jouduta lahoamista.

Ongelma: Lautojen ja maan välissä on vain muutaman millin rako, joten laudat ovat lahonneet.

Ratkaisu: Tässä lautojen alapäät sahataan poikki upotussahalla. Terä on säädetty vinoon, jotta lautojen alareunaan tulee tippanokka. Se pudottaa vesipisarat nopeasti maahan.

12. Jätä raot terassilautojen väliin

Puu laajenee kastuessaan ja supistuu kuivuessaan. Jos terassilaudat asennetaan liian lähekkäin, sateella laajentuvat laudat voivat vääntää toisensa mutkalle ja katkaista ruuvit.

Jätä lautojen väliin 8–10 millin raot välttääksesi ongelmat.

Ongelma: Laudat oli asennettu kuivina vieri viereen. Kun ilmankosteus lisääntyi, laudat lähtivät laajenemaan.

Ratkaisu: Kiiloilla ja välikapuloilla on helppo varmistaa, että lautojen väliin jää yhtä leveät raot.

13. Käännä runkolankut syrjälleen

Runkolankut pitää aina asentaa syrjälleen eli siten, että niiden leveämpi puoli on pystyasennossa.

Asian merkitys on helppo havainnollistaa taivuttamalla viivoitinta. Lappeellaan se on helppoa, sillä viivoitin ei ole kovin jäykkä. Asia kuitenkin muuttuu, kun viivoitinta käännetään 90 astetta. Nyt viivoitinta onkin vaikea saada taipumaan. Sama pätee terassin runkoon.

Ongelma: Tässä lankut ovat lappeellaan. Terassista tulee notkuva.

Ratkaisu: Syrjälleen asennetut lankut eivät taivu helposti. Siksi lankut pitää asentaa oikein päin riippumatta siitä, millaisen rakenteen runkoon ne on tarkoitettu.

14. Käytä vain ruostumattomia ruuveja

Uusi terassi tai varasto on surullinen näky, jos sen pinnalla on ruostetahroja. Jopa säänkestäviksi mainostetut ruuvit voivat ruostua painekyllästetyssä puussa. Sen kanssa pitää käyttää ruosteen ja haponkestäviä ruuveja.

Ongelma: Ruuvi ei ole ruostumaton tai haponkestävä, joten se värjää puun.

Ratkaisu: A4-ruuvit kestävät vettä ja happoja.

15. Tue terassi

Terassin runkolankuissa pihistely johtaa nopeasti vaikeuksiin. Lankut pitää asentaa niin lähekkäin, etteivät terassilaudat notku jalan alla. Yleensä lankut asennetaan 60 sentin jaolla lautojen paksuudesta riippuen.

Ongelma: Tässä näkyy, että tuki­pisteet ovat selvästi liian kaukana toisistaan.

Ratkaisu: Lähekkäin olevat lankut tekevät terassista tukevan.

16. Puhdista ennen maalausta

Maalihan peittää levät, roskat ja jäkälät, joten miksi tuhlata aikaa puhdistamiseen? No siksi, että kaikki näkyy maalin läpi, eikä maali pysy kunnolla kiinni likaisessa pinnassa.

Ongelma: Tässä maali on levitetty suoraan levän päälle. Jälki on sen mukaista.

Ratkaisu: Pese laudat levänpuhdistusaineella ja anna pinnan kuivua. Sen jälkeen voit maalata kunnolla.