1. Tee suihkun lattiaan sopiva kaato
Sopivan kaadon tekeminen vaatii huolellista otetta ja vie aikaa, mutta se ei ole kovin vaikeaa. Siitä huolimatta lattiat kallistuvat toistuvasti mihin sattuu. Niin käy myös ammattilaisille.
Saat tehtyä kaadon oikein, kun valmistaudut huolellisesti ja valitset materiaalit ja työtavat oikein. Kaato on helpointa tehdä yhteen suuntaan. Se onnistuu, kun suihkutilan toiseen reunaan asennetaan suorakaiteen muotoinen kaivo. Voit tehdä kallistuksen myös lattian keskelle.
2. Pidä rivit suorina
Täydellisen laatoituksen tekeminen on hidasta, ja työhön käytetty aika menee kokonaan hukkaan, jos laatat pääsevät liikkumaan.
Reunatuen valaminen on helppoa, ja tuki pitää huolen siitä, etteivät laatat lähde liikkeelle. Niin käy helposti varsinkin silloin, jos kiveyksen päällä ajetaan autolla.
Reunatuki maksaa vain vähän muuhun kiveykseen verrattuna mutta takaa sen, ettei työ mene hukkaan.
3. Tapettinurkat ilman lysmyjä
Jos asennat lasikuitutapetin ikkuna-aukon reunan yli tai muuhun ulkonurkkaan, tapettiin tulee helposti rumia taitteita. Ulkonurkka pitää tapetoida eri tavalla.
Asenna tapetti aluksi valoaukon reunaan niin, että se yltää nurkkaan asti. Asenna seuraavaksi tapetti seinälle, taita se pari senttiä nurkan yli ja paina kunnolla kiinni. Hio lopuksi ylimääräinen tapetti pois.
4. Asenna putket oikeassa järjestyksessä
Monessa vanhassa talossa on sekalainen kokoelma erilaisia lämpö- ja vesiputkia vuosien varrelta. Samassa linjassa voi olla valurautaa, kuparia ja terästä, ja se voi johtaa ongelmiin.
Metallit vaikuttavat toisiinsa eri tavoin, ja siitä seuraa ongelmia, jos osat ovat väärässä järjestyksessä. Kupariputken läpi valunut vesi ruostuttaa teräsputkea, mutta toisin päin korroosiota ei tapahdu.
6. Maalaa vain kuivaa puuta
Maalauspuuhiin tekee mieli alkaa silloin, kun siihen on aikaa. Ajankohta kannattaa kuitenkin valita sen mukaan, milloin puu on tarpeeksi kuivaa.
Puu kuivuu juhannukseen asti, minkä jälkeen se alkaa taas kostua. Alkukesä on parasta maalausaikaa.
6. Maalaa kellari erikoismaalilla
Kellarin seiniä ei pidä maalata tavallisella maalilla. Vääränlainen maali estää kosteuden haihtumisen huoneilmaan ja saa maalin hilseilemään. Kellarin seiniin pitää käyttää kalkki- tai silikaattimaalia, jotta rakenne hengittää.
7. Käytä kunnolla kantavia palkkeja
Syrjälleen asennetut, leveät lankut kestävät paljon painoa, mutta joskus tarvitaan järeämpää puutavaraa. Liima- ja kertopuupalkit on tarkoitettu kantaviin rakenteisiin pitkille jänneväleille. Paksut liimapuupalkit sopivat esimerkiksi katon lapepalkkien kannattimiksi tolppien varaan asennettuina. Kapeampaa kertopuuta voi käyttää talon rungossa esimerkiksi leveiden ikkuna-aukkojen kohdalla.
Rakennesuunnittelijan pitää mitoittaa liima- ja kertopuupalkit jännevälin ja rakenteeseen kohdistuvan kuormituksen mukaan. Älä yritä arvailla sopivaa paksuutta ja korkeutta, sillä liian ohuet tai matalat palkit antavat periksi lumikuorman alla. Rautakaupoissa myytävät liima- ja kertopuupalkit ovat enintään 12 metriä pitkiä.
Ongelma: Tässä jänneväli on aivan liian iso kapealle palkille. Punainen vaakaviiva näyttää, kuinka mutkalle lankku on painunut.
8. Tee höyrynsulusta tiivis
Vuotava höyrynsulku on monesti huonompi kuin ei höyrynsulkua lainkaan. Jos höyrynsulussa on yksikin reikä, kosteus löytää yleensä tiensä sen kautta rakenteisiin.
Asenna höyrynsulku tarkasti ja pidä huoli, että siitä tulee tiivis.
9. Asenna aita oikein
Aidalle pitää tehdä kunnon perustukset. Tolpille kannattaa kaivaa noin metrin syvyiset kuopat, jotta tolpat pysyvät suorassa eikä aita painu kumoon ajan kuluessa.
10. Asenna laatat ilman kuitukangasta
Kuitukangasta kaupitellaan usein pihalaattojen vieressä, mutta rulla kannattaa jättää ostamatta.
Asennushiekan ja laattojen väliin ei kannata levittää mitään sen toivossa, että rikkaruohot pysyvät poissa laattojen välistä. Rikkaruohot leviävät yleensä siemeninä tuulen mukana ja juurtuvat saumoihin. Kuitukankaasta on haittaa, sillä se estää kivien upottamisen hiekkaan ja tekee pohjasta liukkaan. Työ menee hukkaan, jos kivet liikkuvat miten sattuu.
11. Pidä laudat irti maasta
Puu ja kosteus ovat huono yhdistelmä etenkin siinä tapauksessa, ettei puu pääse koskaan kuivumaan. Muista se, kun rakennat aidan tai teet varaston ulkovuorauksen.
Suunnittele rakenteet niin, että puun ja maan väliin jää vähintään 10 senttiä matkaa. Silloin roiskeet, lumi ja märkä ruoho eivät pidä puuta kosteana ja jouduta lahoamista.
12. Jätä raot terassilautojen väliin
Puu laajenee kastuessaan ja supistuu kuivuessaan. Jos terassilaudat asennetaan liian lähekkäin, sateella laajentuvat laudat voivat vääntää toisensa mutkalle ja katkaista ruuvit.
Jätä lautojen väliin 8–10 millin raot välttääksesi ongelmat.
Ongelma: Laudat oli asennettu kuivina vieri viereen. Kun ilmankosteus lisääntyi, laudat lähtivät laajenemaan.
13. Käännä runkolankut syrjälleen
Runkolankut pitää aina asentaa syrjälleen eli siten, että niiden leveämpi puoli on pystyasennossa.
Asian merkitys on helppo havainnollistaa taivuttamalla viivoitinta. Lappeellaan se on helppoa, sillä viivoitin ei ole kovin jäykkä. Asia kuitenkin muuttuu, kun viivoitinta käännetään 90 astetta. Nyt viivoitinta onkin vaikea saada taipumaan. Sama pätee terassin runkoon.
14. Käytä vain ruostumattomia ruuveja
Uusi terassi tai varasto on surullinen näky, jos sen pinnalla on ruostetahroja. Jopa säänkestäviksi mainostetut ruuvit voivat ruostua painekyllästetyssä puussa. Sen kanssa pitää käyttää ruosteen ja haponkestäviä ruuveja.
15. Tue terassi
Terassin runkolankuissa pihistely johtaa nopeasti vaikeuksiin. Lankut pitää asentaa niin lähekkäin, etteivät terassilaudat notku jalan alla. Yleensä lankut asennetaan 60 sentin jaolla lautojen paksuudesta riippuen.
16. Puhdista ennen maalausta
Maalihan peittää levät, roskat ja jäkälät, joten miksi tuhlata aikaa puhdistamiseen? No siksi, että kaikki näkyy maalin läpi, eikä maali pysy kunnolla kiinni likaisessa pinnassa.