Näin sorvi toimii
Sorvi on suhteellisen yksin-kertainen kone. Sorvi toimii siten, että puunpala eli aihio kiinnitetään niin sanottuun kärkipylkkään (A), jota voi liikuttaa edestakaisin sorvin johtimia pitkin. Tässä jutussa puu kiinnitetään sorvin karassa (B) oleviin leukoihin (C). Moottori ja kara pyörittävät puuta kovalla nopeudella, ja taltta tuen (D) päällä pidettävä taltta muotoilee puun.
Valmistelut
Ennen sorvaamista puu pitää sahata sopivan muotoiseksi ja sen keskikohta pitää merkitä. Ellei puuta keskitetä tarkasti, puu tärisyttää sorvia turhaan ja puuta pitää poistaa taltalla tarpeettoman paljon.
Tässä jutussa sorvataan kulho hopeapoppelista. Puu halkaistiin pituussuunnassa, ja sen päät maalattiin, jotta puu ei kuivu liian nopeasti. Nopea kuivuminen lisää puun halkeamisriskiä.
Sahaa puusta kutakuinkin nelikulmainen pala. Voit käyttää sahaamiseen myös puukkosahaa ja hyvää puuterää.
Poraa puuhun reikä, jotta voit kiinnittää sen karan kierteeseen. Tee reiästä niin pystysuora kuin mahdollista, jotta puu pyörii sorvissa tasapainoisesti.
Irrota karassa oleva ruuvi-istukka ja tarkista, että se sopii reikään. Poraa reikä pari milliä ruuvia pienemmällä terällä.
Sahaa puun nurkat pois käsi- tai puukkosahalla. Kaikkea ylijäämäpuuta ei kannata poistaa sorvaamalla. Tasapainoista puunpalaa on helppo ja mukava sorvata.
Väännä puu lujasti kiinni ruuviin. Kokeneet sorvaavat panevat koneen käyntiin ja painavat puun kiinni ruuviin, mutta se menee helposti pieleen.
Siirrä talttatuki lähemmäs puuta. Sorvitalttaa on vaikea ohjata, jos talttatuki on liian kaukana puusta. Se voi lisätä rumien kolojen määrää ja aiheuttaa sen, että taltta putoaa kädestä.
Sorvaa kulhon ulkopuoli
Kun puu kiinnitetään karaan (B) eikä kärkipylkkään (A), kulhon ulkopuolen voi sorvata kokonaan valmiiksi ennen sisäpuolen sorvaamista. Sitä ennen sorvataan pois ylimääräiset nurkat. Kun nurkat on poistettu, kulho alkaa saada muotonsa.
Paina U-taltta puuta vasten. Jos puussa on vielä teräviä nurkkia, ne iskeytyvät kovalla voimalla talttaa vasten.
Paina talttatuki puuta vasten ja nosta sorvin kierrokset noin tuhanteen minuutissa. Pidä U-talttaa talttatukea vasten. Pidä huoli, että taltta pysyy koko ajan lujassa otteessa.
Käännä talttatukea ja tarkista, että pohja on tasainen. Kulhon pohjan pitäisi olla mahdollisimman suora.
Nosta sorvin kierrokset noin 1600:aan ja muotoile kulhon pohja. Säädä talttatukea säännöllisesti, jotta sen etäisyys puuhun ei kasva liian isoksi.
Viimeistele siististi öljyllä ja hiomalla
Puu ei ole kiinni kärkipylkässä, joten kulhon ulkopuolen voi sorvata valmiiksi ennen kovertamista. Kulhon hiominen aloitetaan koon 120 hiomapaperilla, ja pinta viimeistellään koolla 400. Sen jäl-keen kulho kiillotetaan OB Shine Juice -aineella, joka antaa kulholle syvyyttä ja kiiltoa. Hävitä kangas turvallisesti tai sulje se ilmatiiviiseen purkkiin, sillä kangas voi syttyä palamaan itsestään.
Ota pitkä ja kapea pala hiomapaperia ja säädä sorvin kierros nopeus noin 700:aan minuutissa. Aloita jyväkoon 120 hiomapaperilla, vaihda paperi kokoon 220 ja viimeistele pinta koolla 400. Älä paina paperia, jotta kulhoon ei tule naarmuja.
Sumuta pinnalle hieman vettä. Vesi nostaa puun syyt pystyyn, minkä jälkeen ne on helppo hioa pois. Siten pinnasta tulee erittäin sileä.
Sekoita öljy (OB Shine Juice) ja levitä sitä puuvillakankaalla. Säädä sorvi noin 800 kierrokselle minuutissa. Paina öljy syvälle puuhun. Käännä kulhoa, kun kangas alkaa tarttua kiinni puuhun.
Käännä ja koverra kulho
Nyt kulho käännetään ympäri ja kiinni-tetään leukoihin kovertamista varten. Taltan pitämistä tiukassa otteessa pitää harjoitella, sillä taltta pomppii helposti ja tekee puuhun rumia koloja.
Kovertaminen kannattaa aloittaa kulhon keskeltä. Kun tekniikka on hallussa, on aika nostaa sorvin vauhtia ja siirtyä kohti reunoja. Kun kulho on koverrettu, se hiotaan ja öljytään samalla tavalla kuin ulkopuolelta.
Aseta kulhon pohja kiinni leukoihin (C) ja kiristä ne avaimella, jotta leuat laajenevat ja tarttuvat kiinni kulhon pohjaan. Kun kulho on lujasti kiinni, ota esiin U-taltta.
Aseta talttatuki kulhon eteen ja U-rauta sen keskelle. Vedä talttaa reunaa kohti. Pidä taltta riittävän kaukana reunasta, jotta siitä ei tule liian ohut.
Poista U-raudalla niin paljon puuta kuin mahdollista. Älä käännä talttaa liian yläviistoon, jotta taltta ei uppoa puuhun ja potkaise taaksepäin.
Vaihda U-taltta kaavintalttaan ja siirrä talttatuki (D) kulhon sisään, jotta saat taltan mahdollisimman lähelle puuta. Sorvaaminen on helppoa, kun taltta on tukevasti tuen päällä.
Nyt pitää päästä kunnolla käsiksi kulhon reunoihin. Jos lastut juuttuvat kulhoon, sorvaamisesta ei tule mitään. Silloin ei auta muu kuin pysäyttää kone, poistaa lastut ja jatkaa.
Hio kulhon sisäpuoli erikoisvälineillä. Voit käyttää myös tavallista hiomapaperia, mutta se kuumenee nopeasti ja polttaa käsiä.
Paljon vaihtoehtoja
Pyöreistä puunpalasista voi sorvata käytännössä mitä tahansa. Vain mielikuvitus rajoittaa vaihtoehtoja. Puusta voi tehdä esimerkiksi koriste-esineitä kuten erilaisia sieniä, lautasten tai kukkaruukkujen kaltaisia käyttöesineitä tai jopa helistimen. Viimeksi mainittu vaatiin tosin paljon harjoitusta ja hieman liimaa.
Suurin osa puulajeista soveltuu sorvaamiseen. Esimerkiksi saarni, mahonki, koivu, tammi ja mänty ovat suosittuja materiaaleja. Hedelmäpuut sopivat sorvaamiseen erityisen hyvin, sillä niissä on todella elävät värit. Erikoispuiden jämäpalasia kannattaa kysellä naapureilta ja tutuilta. Myös internetissä on ryhmiä ja vertais kauppa paikkoja, joista voi saada hyviä puunpalasia sopuhintaan.
a) Kirsikkaluumu
b) Koivu
c) Pyökki, nuppi savustettua tammea
d) Koivu
e) Mahonki