Näin torjut ruostetta

Ruosteen leviäminen pitää pysäyttää tai sitä pitää vähintään hidastaa niin pitkään kuin mahdollista. Näytämme, mitä voit tehdä.

Ruoste leviää hitaasti, joten sen ehtii yleensä poistaa, ennen kuin esine ruostuu puhki.

Ruoste leviää hitaasti, joten sen ehtii yleensä poistaa, ennen kuin esine ruostuu puhki.

Ruostuminen on luonnollinen ilmiö, jossa rauta hapettuu ja hajoaa. Raudan pinnalle kertynyt ruoste pitää poistaa, ja esine pitää suojata, jotta se ei ruostu heti uudestaan. Sen voi tehdä monella eri tavalla sen mukaan, kuinka paljon ruostetta on ja kuinka paljon aikaa ja vaivaa sen poistamiseen halutaan käyttää. Tavan voi valita myös sen perusteella, miltä lopputuloksen on tarkoitus näyttää.

Ruostunut aita ja pihakalusteet

1

Aloita harjaamalla pois irtoruoste ja lika. Siihen kannattaa käyttää teräsharjaa. Levitä alle suojapahvi tai muu suojus, jotta ruoste ei värjää terassia tai pihakiviä.

2

Poista ruoste myös hankalista paikoista. Käytä mielikuvitusta, hiomapaperia ja pieniä hiomatukia, jotta saat ruosteen pois ahtaista raoista.

3

Poista lopuksi ruoste isoilta pinnoilta. Porakoneeseen kiinnitetty teräs- tai messinkiharja on siihen hyvä työkalu. Voit ostaa sarjan, jossa on erikokoisia harjoja.

4

Pyyhi pinnat hiomisen jälkeen ja levitä ruosteenestopohjamaali. Levitä maalia kahteen kertaan 1-5 tunnin välein tuotteesta riippuen.

5

Anna pohjamaalin kuivua rauhassa 5-10 tuntia ennen pintamaalin levittämistä. Levitä metallimaalia kaksi kerrosta 5-10 tunnin välein. Maali kovettuu kolmessa vuorokaudessa.

Ruostuneet pihatyökalut

1

Pihatyökalut ruostuvat, jos niitä ei puhdisteta. Rautaosat kannattaa puhdistaa perusteellisesti teräsharjalla, ennen kuin työkalut pannaan varastoon talven ajaksi.

2

Ruosteen voi poistaa porakoneella ja teräsharjalla tai epäkeskohioma-koneella ja karkealla hiomapaperilla. Voit käyttää myös kulmahiomakonetta ja teroittaa työkalun samalla vaivalla.

3

Rasvaa rautaosat lopuksi voitelu-öljyllä, jota käytetään esimerkiksi pensasleikkurin kanssa. Puuosat voi voidella pellavaöljyllä.

Ruostuneet työkalut

1

Pihdit ja muut liikkuvaosaiset työkalut kannattaa öljytä, jotta ne eivät jäykisty. Jos ruostetta ehtii muodostua, sen voi yleensä poistaa WD-40:llä tai vastaavalla voiteluaineella.

2

Ruosteen voi poistaa myös miedolla happoliuoksella. Sekoita litra vettä ja ruokalusikallinen sitruunahappoa, upota työkalut hetkeksi veteen ja hankaa ruoste pois.

3

Kun ruoste on poistettu, pese työkalut perusteellisesti kylmällä vedellä. Voitele terät lopuksi voiteluöljyllä, pellavaöljyllä tai mehiläisvahalla, jotta ne eivät ruostu heti uudelleen.

Kätevä tapa: maalaa ruoste piiloon

Jos pinnan ei tarvitse näyttää kovin siistiltä, ruostetta ei ole pakko poistaa, vaan sen voi maalata piiloon. Hilseilevä maali ja pölyävä ruoste pitää harjata pois, mutta sen jälkeen maalin voi levittää ruosteen ja vanhan maalin päälle. Maalia tarvitaan 2-3 kerrosta.

Hammerite-maali pysäyttää ruostumi-sen välittömästi.

    Muut lukevat juuri nyt …