6 nerokasta sapluunaa

Jotkut työt kannattaa tehdä pitkän kaavan mukaan. Usein huolellinen valmistelu jopa nopeuttaa työn tekemistä. Jos toistat saman asian useita kertoja, rakenna avuksesi sapluuna. Sapluuna nopeuttaa työtä ja takaa tasalaatuisen jäljen.

Sapluunasta on suuri apu, kun sama työ joudutaan tekemään useita kertoja. Sapluuna nopeuttaa työtä, ja jäljestä tulee tarkkaa ja yhtenäistä. Joilla voit tehdä helposti kuusi erilaista sapluunaa.

  1. Kohdistukset: Sapluuna kaappien ja laatikoiden kahvojen kohdistamiseen
  2. Vinot kulmat: Paperi- ja pahvisapluunat
  3. Viistot päät: Sahaa tolpan päät aivan suoriksi
  4. Kopiot: Tee sarjatyötä yläjyrsimellä
  5. Apukädet: Tee yksinkertainen "jigi"
  6. Etäisyydet: Välikapula pitää etäisyyden samana joka paikassa

1: Sapluuna kaapin- ja ovenkahvoille

Uusi keittiö on kasattu, ja kaapit ja laatikot ovat vetimiä vaille valmiit. Voit joko mitata jokaisen ruuvin paikan erikseen tai merkitä kaikki paikat kerralla sapluunan avulla.

NÄIN TEET SAPLUUNAN:

Sahaa puulevystä ovenkahvoja hieman isompi palanen. Poraa levyn pitkälle sivulle kaksi reikää ja lyhyelle sivulle yksi. Paina reikiin puutapit. Levyn voi nyt tukea vakaasti kaapin oven kulmaa vasten.

Päätä seuraavaksi kahvojen paikat. Tässä keittiössä kahvat asennetaan 35 milliä ovien reunoista. Aseta suorakulma levylle ja vedä sen pintaan vaaka- ja pystyviivat. Poraa linjojen leikkaus pisteeseen yksi kolmen millin reikä. Kahvan leveys määrittää toisen reiän paikan.

NÄIN SAPLUUNA TOIMII:

Aseta sapluuna kaapin oven kulmaan. Poraa reikä tarkasti ja rauhallisesti. Varo, ettet poraa sormeesi! Voit lisätä levyn toiseen päähän neljännen tapin, kääntää sapluunan ympäri ja porata sen avulla reiät myös toiseen suuntaan avautuviin oviin.

Voit käyttää samaa sapluunaa laati-koiden kahvojen asentamiseen. Poista päätytappi, laske sivutapit laatikon reunan päälle ja kohdista sapluuna laatikon keskelle.

2: Paperi- ja pahvisapluunat

Joskus on vaikea mitata tarkasti, eikä rullamitta tai suorakulma aina mahdu vinoihin nurkkiin ja ahtaisiin sopukoihin. Silloin pahvista tai tavallisesta paperista voi olla suuri apu.

NÄIN TEET SAPLUUNAN:

Voit käyttää sapluunaa esimerkiksi yläkerran kulmaportaiden pintojen uusimiseen. Aseta paperi portalle ja taita se huolellisesti portaan reunaa pit-kin. Leikkaa paperi taitoksen kohdalta ja käytä paperia mallina päällysteen tekemiseen.

Vinkki: Jos tarvitset jäykän sapluunan, liimaa paperisapluuna kiinni pahviin ja leikkaa molemmat irti saksilla tai mattopuukolla.

Voit käyttää sapluunaa apuna myös siinä tapauksessa, että joudut asen-tamaan hyllyjä vinoon nurkkaan. Etsi palanen paksua pahvia ja työnnä se lujasti nurkkaa vasten. Aseta leveä tim-purinkynä seinää vasten ja piirrä seinän muodot pahviin. Kynä ”kopioi” seinän epätasaisuudet tarkasti sapluunaan. Leikkaa sapluuna viivaa pitkin ja tarkis-ta, että se sopii seinän muotoihin. Siirrä sapluunan muodot levylle ja sahaa.

3: Tusinoittain vinoja päitä

Aidantolppien päitä ei valitettavasti voi sahata etukäteen sirkkelillä. Päät voi onneksi sahata siisteiksi ja samanlaisiksi myös siinä vaiheessa, kun aita on jo pystyssä. Työhön tarvitaan kahdesta tai kolmesta osasta koottava sapluuna. Pystytä tolpat lujasti maahan, merkitse oikea korkeus linjalangan tai -laserin avulla ja purista sapluuna tolpan kylkeen.

NÄIN TEET SAPLUUNAN:
Sahaa kaksi laudanpätkää tai paksua vanerinpalaa sopiviin kulmiin. Käytä sirkkeliä, jotta sahauksista tulee tarkat. Kokoa osat yhteen parilla ruuvilla.

Ruuvaa kulman päälle pala vaneria, jos haluat tukea sahan erityisen hyvin. Kiinnitä sapluuna tolpan kylkeen ruuvi puristimella ja sahaa tolppa poikki.

4: Jyrsintäsapluuna

Yläjyrsin on verstaan moniosaaja. Sapluunan avulla yläjyrsimellä voi tehdä useita samanlaisia palasia.

Kopioiva jyrsin­ terä jäljentää alla olevan mallikap­ paleen muodot tarkasti.

NÄIN KÄYTÄT SAPLUUNAA:
Joidenkin jyrsinterien alaosassa on pieni kuulalaakeri. Kopioterä jäljentää tarkasti jyr-sittävän puun alla olevan esineen ääriviivat. Lopputulos on mallikappaleen tarkka kopio.

Jos jyrsit kovaa materiaalia, voit käyttää apuna jyrsimen pohjaa ja työntää sitä sapluunan reunaa pitkin. Jyrsimen etäisyys sapluunasta pysyy koko ajan samana, eikä sahattavasta puusta välttämättä tule sapluunan kopio.

5: Kasaa osat yhteen sapluunan avulla

Joskus käsiä on yksinkertaisesti liian vähän. Esimerkiksi kalustei-den kasaaminen on vaikeaa, jos osia pitää kannatella ja ruuvata yhtä aikaa. Silloin kannattaa rakentaa sapluuna. Sapluunasta on hyötyä varsinkin, jos samanlaisia kalusteita pitää kasata useita.

Yksinkertaisimmillaan sapluuna voi koostua laudanpät-kistä, jotka on ruuvattu suoraan kulmaan. Lautoja vasten asetetut osat pysyvät suorassa kulmassa, ja voit keskittyä ruuvaamiseen.

Sapluunan voi räätälöidä kasattavan kalusteen ja puu tavaran mukaan.

NÄIN KÄYTÄT SAPLUUNAA:
Tukilaudat pitävät osat paikallaan kasaamisen aikana. Lopputuloksesta tulee samanlainen joka kerta.

NÄIN TEET SAPLUUNAN:
Piirrä lautojen paikat levyyn ja ruuvaa laudat kiinni.

6: Sama etäisyys joka kerta

Jos kappaleiden välinen etäisyys pysyy koko ajan samana, välimatkaa ei kannata mitata erikseen joka kerta. Tee heti aluksi sapluuna, jota voit käyttää välikapulana. Välikapuloita voi käyttää esimerkiksi kattoruoteiden ja aidan rimojen kohdistamiseen.

NÄIN TEET SAPLUUNAN:
Mittaa etäisyys mahdollisimman tarkasti. Siirrä mitta rimaan ja katkaise se millilleen. Ruuvaa riman päälle hieman pitempi rima, jotta sapluunaa on helppo käsitellä.

NÄIN KÄYTÄT SAPLUUNAA:
Aseta sapluuna esimerkiksi aiemmin kiinnitetyn ruoteen päälle ja paina seuraava ruode kiinni sapluunan toiseen päähän. Siten ruoteiden etäisyys pysyy samana koko ajan.