Vala rouheat kukkaruukut betonista

Ainutlaatuisten kukkaruukkujen valaminen on helppoa, halpaa ja mukavaa. Siihen tarvitaan vain käsipyyhe, joka upotetaan betoniin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
7 euroa
Vala rouheat kukkaruukut betonista

Ainutlaatunen ruukku, joka on tehty vanhasta, betoniin upotetusta käsipyyhkeestä.

Johdanto

Tämä on hyvä projekti aloittelijalle, jos et ole ennen valanut mitään betonista. Voit valaa parissa tunnissa ainutlaatuiset kukkaruukut. Saat vaihe vaiheelta etenevät ohjeet kuvineen ja teksteineen, jotta tiedät, miten teet kaiken alusta loppuun.

Siitä tässä on kyse:

 • Tee kuivumisteline.
 • Kaada paljuun kuivabetonia.
 • Sekoita betoni kunnolla.
 • Upota käsipyyhe betoniin.
 • Nosta pyyhe kuivumaan.
 • Tasoita pinta.

Päätä muoto ja leikkaa pyyhe sopivaksi

Ruukun muoto riippuu siitä, miten betoniin upotettu pyyhe kuivataan. Pitääkö pohjan olla nelikulmainen vai pyöreä ja pitääkö reunoista tulla tasaiset? Jos haluat tasa­reunaisen ruukun, leikkaa pyyhkeestä pyöreä pala. Neli­kulmaiseen pyyhkeeseeen tulee terävät reunat.

Ohjeet

01
Tee näin 6 Vaihe

Ruukun valamiseen tarvitaan vain vanha käsipyyhe, säkki kuivabetonia, porakone ja vispilä sekä teline, johon betoniin upotettu pyyhe nostetaan kuivumaan.

Valamisessa saa käyttää luovuutta, sillä pyyhe on helppo muotoilla oman maun mukaan. Tämä ruukku on tarkoitettu kasveille, mutta voit valaa samalla tekniikalla esimerkiksi lintualtaan. Voit myös värjätä betonin, jos haluat saada tietynvärisen ruukun.

1

Tee kuivumisteline ja päätä, miten pyyhe pitää ripustaa. Tarkista, että teline on tarpeeksi korkea ja ruukun pohjasta tulee riittävän iso.

2

Kaada paljuun kuivabetonia ja lisää sekaan vesi säkin ohjeiden mukaan. Voit sekoittaa betonin myös itse sementistä ja hiekasta, mutta kuivabetonia on helpompi käyttää.

3

Sekoita betoni kunnolla porakoneella ja vispilällä. Massan pitää olla juoksevaa.

4

Upota käsipyyhe betoniin ja kastele se läpimäräksi. Tässä vaiheessa kannattaa käyttää muovihanskoja, jotta betoni ei syövytä ihoa.

5

Nosta pyyhe kuivumaan, kun se on läpimärkä. Pyyhe on painava ja siitä valuu betonia, joten muista käyttää pressua alustana.

6

Tasoita pinta mahdollisimman sileäksi. Lisää betonia tarvittaessa paljaisiin kohtiin. Annan ruukun kuivua pari päivää, ennen kuin nostat sen pois telineen päältä.

Materiaalit

 • Käsipyyhe
 • Kuivabetonia Erikoistyökalut:
 • Porakone ja vispilä

Vie aikaa

Pari tuntia (plus kuivumisaika).

Hinta

Noin 7 euroa.

Vaikeusaste

Hyvä projekti aloittelijalle.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Työtekniikat