Lasin leikkaaminen

Lasin leikkaaminen saattaa vaikuttaa vaikealta. Voit kuitenkin leikata lasia itse ja muotoilla sitä haluamallasi tavalla.

Lasin leikkaaminen

Lasileikkurin ja pitkän viivoittimen avulla voit leikata lasia itse.

Lasin leikkaaminen itse ei ole vaikeaa, kun käsillä on oikeat työkalut ja osaat käyttää niitä. Tässä artikkelissa näytämme kolme tavallisinta tapaa muotoilla lasia.

Erilaisista menetelmistä valitaan jokin sen mukaan, minkä mallisen lasista haluat. Saat yksityiskohtaiset ohjeet ja kuvat kaikista tavoista. Saat samalla ohjeet siitä, kuinka käytetään lasileikkuria ja porakonetta sellaisella poralla, joka poraa lasin läpi rikkomatta sitä.

Ohjeilla onnistut varmasti, ja lasi pysyy ehjänä.

1. Suora leikkaus

Pitkien ja suorien leikkausten tekemiseen tarvitaan pitkää viivoitinta tai isoa suorakulmaa. Ne antavat hyvän tuen, jota pitkin on hyvä leikata.

Lasin leikkaus 1

Mittaa leikkauskohta. Piirrä tussilla lasiin, mistä kohdasta se pitää leikata.

Lasin leikkaus 2

Liimaa suorakulmaan teippi, jotta metalli ei naarmuta lasia.

Lasin leikkaus 3

Aseta suorakulma merkkien kohdalle ja leikkaa lasiin naarmu. Pidä kunnolla kiinni ohjaimesta ja vedä lasileikkuria sen reunaa pitkin. Paina leikkuria lujasti ja vedä sitä tasaisesti lasin päästä päähän.

Lasin leikkaus 4

Koputa lasileikkurin takapuolella naarmun kohtaa. Nosta lasia hieman ja jatka koputtamista naarmun päästä päähän, kunnes lasi halkeaa.

2. Pyöristykset

Lasiin voi leikata itse myös kaarevia muotoja, mutta ne pitää tehdä useassa osassa. Siihen tarvitaan myös vakaata kättä, sillä leikkaukset pitää tehdä ilman tukea.

Lasin leikkaus 1

Piirrä lasiin kaareva muoto sopivan kokoisen pyöreän esineen avulla. Tässä käytetään ämpäriä. Käytä spriitussia ja piirrä ämpärin ympärille viiva. Piirrä viiva vähintään sentin päähän lasin reunasta, jotta voit pitää kiinni jostain, kun poistat ylimääräisen palasen.

Lasin leikkaus 2

Aseta viivoitin sentin päähän ympyrästä ja leikkaa lasi aluksi viivan vierestä neliön muotoiseksi. Nosta lasia ja koputa naarmun kohtaa lasileikkurin takapuolella, kunnes ylimääräinen lasi irtoaa.

Lasin leikkaus 3

Piirrä ympyrästä lasin reunaan pienet viivat, jotka muodostavat kahvalta näyttävän alueen. Tee viivoihin loivat kaarteet, jotta pystyt vetämään leikkurin helposti viivalta lasin reunaan.

Lasin leikkaus 4

Tee lasileikkurilla naarmu pienestä viivasta ympyrän viivalle, vedä leikkuria seuraavaan pieneen viivaan asti ja siitä lasin reunaan.

Lasin leikkaus 5

Poista ylimääräinen lasi koputtamalla naarmua, kunnes lasi irtoaa. Tee sama toiselle puolelle.

Lasin leikkaus 6

Poista ”kahvat” pihdeillä sen jälkeen, kun olet leikannut viivan loppuun asti lasileikkurilla.

3. Reiät

Lasin poraamista kannattaa harjoitella jämäpalasilla ennen oikean reiän poraamista. Hyvä kiviterä sopii lasin poraamiseen yhtä hyvin kuin lasille tarkoitetut erikoisterät.

Lasin leikkaus 1

Liimaa lasiin ilmastointiteippi ja piirrä siihen ruksi reiän kohdalle. Poraa varovasti ja tee lasiin vain pieni kolo. Irrota teippi sen jälkeen.

Lasin leikkaus 2

Muovaile reiän ympärille pieni reunus kitistä. Kaada keskelle vettä, joka viilentää terää poraamisen aikana.

Lasin leikkaus 3

Poraa reikä. Poraa hitaasti ja varo, ettet paina terää liian kovasti.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työtekniikat