Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

9 VINKKIÄ: Piilota johdot näkyvistä

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Johdot voi piilottaa näkyvistä monella tavalla. Ne voi yksinkertaisestti piilottaa muovilistoihin tai käyttää vaativampia keinoja ja upottaa ne uuteen seinään jo talon rakennusvaiheessa.

Johdot piiloon: Johtolista jalkalistan eteen

Sähköjohdot piilottava lista on kuin osa jalkalistaa.

Sotkuiset irtojohdot

Yksikään sisustusarkkitehti tuskin suunnittelisi olohuonetta niin, että siellä kulkisi irtojohtoja pitkin lattianrajaa tai paksuja kaapelinippuja seinäpaneelien vierustalla ja katonrajassa.

Tämä on kuitenkin arkea useimmissa kodeissa. Kodeissa, joissa toisaalta on myös subwoofer-kaiuttimin ja surround-äänin varustetut laadukkaat televisiot ja ehkä vielä äänentoistolaitteisto, joka myös vaatii suuren määrän johtoja. Lisäksi tulevat valaisimet, antennikaapelit ja internet. Tästä aiheutuu kunnon sotku.

Piilota johdot

Onneksi asialle voi tehdä jotakin. Esittelemme ratkaisuja, joilla saat johdot hallintaan, pois näkyvistä tai katoamaan. Helpointa on toki vain naamioida johdot piilottamalla ne kapeiden muovisten, seinustoille kiinnitettävien kaapelilistojen taakse.

Tämä ei kuitenkaan ole kovin kaunis ratkaisu. Jos olet valmis uhraamaan hieman enemmän aikaa ja rahaa, sähköasentaja voi piilottaa johdot myös tyylikkäästi.

Johdot piiloon: Kattolistana kaapelilista

Ohuet kaapelilistat ovat kuin katto- ja koristelistoja. Ne näyttävät hyvin siisteiltä.

1. Kaapelikourut

Kaapelikourut, johtokotelot, kaapelikiskot – tuotteilla on monta nimeä ja tätäkin useampia muotoja ja kokoja, mutta niiden kaikkien idea on sama: kourujen takapinta liimataan seinään tai kattoon, johdot painetaan kouruun paikalleen ja kansi napsautetaan päälle, ainakin siinä tapauksessa, että listaa ei ole tehty pehmeästä muovista, jolloin sitä vain kierretään auki sitä mukaan kun johdot asennetaan sen sisään.

Johtoja ei enää näe. Niiden sijaan näkyy kouru, joten kaikki yhä tietävät, missä johdot kulkevat. Ratkaisun etuna on se, että kouru näyttää hallitulta ja sen voi asentaa hyvin suoraan ja siististi. Lisäksi kouru suojaa johtoja pölyyntymästä.

2. Kattolistana kaapelilista

Jos haluat vetää pehmeitä johtoja katonrajaa pitkin, huomaamattomin yksinkertainen ratkaisu on kuljettaa ne kaapelilistoissa kulmia pitkin ylös katonrajaan ja siitä eteenpäin. Jos haluat kätkeä ne kokonaan, kiinnitä kaapelilistat koko huoneen ympäri, jolloin ne ovat kuin kattolistoja – myös silloin kun niissä ei ole johtoja.

Johdot piiloon: Johtolista jalkalistan eteen

Sähköjohdot piilottava lista on kuin osa jalkalistaa.

3. Johtolista jalkalistan eteen

Hyvällä onnella voit kätkeä kaapelit ja johdot jalkalistan alareunaan asennettavalla listamaisella johtolistalla. Primon tuote on todella helppokäyttöinen ja niin joustava, että johdot saa helposti sen sisään. Listan takapinta tarttuu hyvin kiinni jalkalistaan.

Johtolistasta tulee huomaamaton, kun varustat huoneen kaikki jalkalistat samanlaisilla listoilla. Johtolistoista on huomaamattomia kynnyslistamaisia malleja, joihin mahtuu yksi tai kaksi johtoa ja isompia kattolistojen kaltaisia malleja, joissa on enemmän tilaa.

Seinäkiinnikkeiden ansiosta listat voidaan irrottaa. Tämän ansiosta johdot on luvallista asentaa listojen taakse.

4. Kätke jalkalistojen taakse

Jalkalistoista on tarjolla perinteisiä malleja ja malleja, joiden profiili on hiukan aaltomaisempi, ja joiden takana voidaan kuljettaa pehmeitä johtoja tarvittavaan käyttökohteeseen asti ilman, että johdot näkyvät lainkaan.

Puulistat (esim. Swedoor) napsautetaan kiinni seinään ruuvattuun helaan. Uudet johdot on helppo kuljettaa listoissa ja vanhat voidaan poistaa. Ratkaisu on määräysten mukainen, sillä johtoihin on helppo pääsy vikojen paikantamiseksi. Tarjolla on myös muovilistoja (esim. Primo).

Jokaiselle johdolle on peitelistassa oma kanavansa.

5. Johdot oven ympärille

Myös ovien peitelistoja voi käyttää huomaamattomana johtokanavana. Tämä edellyttää, että johdot pysyvät hallitusti kiinni kulmissa, ja tämän vuoksi Primon listat (kuvassa) kiinnitetään helaan, joka pitää johdot paikallaan ja erossa toisistaan.

Jos kaapelikotelo on tapetoitu, sitä ei edes huomaa seinästä.

6. Tapetin alle

Luovana nikkarina voit kätkeä kokonaisen kasan johtoja kotitekoisten kaapelikoteloiden taakse. Ne naamioivat johdot ympäristöön sulautuviksi.

Voit tehdä koteloinnista niin leveän kuin on tarpeen – ja kun verhoilet kotelon samalla tapetilla tai vahvikevuodalla kuin muu seinä, ratkaisu on hyvin huomaamaton. Varmista kuitenkin aina, että johdot saa nopeasti ja helposti irrotettua.

7. Kalusteiden taakse

ieniä ja isoja putkia voi kaapeleiden ja johtojen lisäksi tarvittaessa piilottaa tehokkaasti hyllykön tai kaappiseinän taakse. Tälle ei ole mitään estettä, mutta ratkaisu on suunniteltava huolella ja huolehdittava siitä, että pehmeisiin johtoihin on yhä päästävä helposti käsiksi. Myös kaikkiin liitoksiin, ulosottoihin ja pistorasioihin on päästävä helposti käsiksi samoin kuin vahvojen kaapeleiden liitoksiin.

8. Seinään jyrsitty ura

Kiviseinän jyrsiminen kaapeleita varten on perusteellinen keino – seinään työstetään ura, johon kaapelit voi asentaa ja ura täytetään laastilla. Tähän työhön ryhdytään vain silloin, kun seinä on joka tapauksessa aikomus maalata tai tapetoida. Ulkoseinässä ratkaisuna on yleensä asentaa kaapeli uuden eristetyn levyseinän sisään. Kaapelille voidaan jyrsiä ura myös kevytbetonilla lisäeristettyyn seinään. Kevytbetoniseinää on helpompi jyrsiä kuin tiiliseinää.

Johdot piiloon: Seinään jyrsitty ura

Uran teko vasaralla ja taltalla vaatii aikaa, mutta työ pölyää vähemmän kuin kulmahiomakoneen käyttö.

Johdot piiloon: Johdot piiloon: Seinään jyrsitty ura

Kulmahiomakoneella voi jyrsiä kaapeleille uria, mutta pölyä syntyy paljon! Kun jämäkät kaapelit ovat paikoillaan, uran voi peittää laastilla tai rappausmassalla.

Kun jämäkät kaapelit ovat paikoillaan, uran voi peittää laastilla tai rappausmassalla.

Kaapelit voi kätkeä eristeisiin. Odota siis kipsilevyjen asennuksen kanssa, kunnes sähköasentaja on vetänyt kaapelit.

9. Levyseinään

Jos lisäeristät ulkoseinää sisäpuolelta eristettyyn runkoon asennettavilla kipsilevyillä, voit hyvin kätkeä kaikki mahdolliset kaapelit ja johdot levyjen taakse, kunhan muistat, että 230 V:n virtaa saa johtaa vain sähköputkissa tai vahvoissa kolmikerroksisissa eristetyissä sähkökaapeleissa, ja työn saa tehdä vain sähköasentaja.

Jos haluat olla erityisen fiksu, rakennat seinän niin, että eristelevyjä tulee kaksi kerrosta. Näin kaapelit voivat kulkea kahden levykerroksen välissä synnyttämättä merkittäviä kylmäsiltoja tai ilmakanavia, ja asentamalla tarvittaessa höyrynsulun levyjen väliin vältyt kokonaan siltä, että kaapelit rikkovat sen.

Kattoon voi vastaavasti upottaa valaisimien ulosottoja ilman näkyviä kaapeleita, jos joka tapauksessa olet asentamassa uutta kipsilevy- tai paneelikattoa.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): 9 VINKKIÄ: Piilota johdot näkyvistä
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin