7 vinkkiä: Piilota johdot näkyvistä

Näkyvät johdot tuskin miellyttävät kenenkään silmää. Onneksi on olemassa monia hyviä keinoja johtojen piilottamiseen, ja voit hyvin tehdä sen itse. Tässä saat parhaat vinkit johtojen piilottamiseen.

Moni tuntee ongelman näkyvistä johdoista olohuoneessa, jossa johdot kiemurtelevat lattian rajoilla, seiniä pitkin tai jopa katon rajassa.

Emme voi välttyä kotona näkyviltä johdoilta monien laitteiden mm. lamppujen, television, antennien ja reitittimien takia. Mutta johtojen piilottaminen on helppoa ja sen voi tehdä tyylikkäästi.

LUE LISÄÄ: Rakenna itse patterinsuojus

Miten johdot saa piiloon?

Helpoin tapa piilottaa johdot ja kaapelit on piilottaa ne muovisiin johtokouruihin, jotka voi asentaa listojen kylkeen. Tämä ei aina ole kuitenkaan kaunein ja halvin ratkaisu.

Onneksi löytyy MONIA muita hyviä tapoja johtojen piilottamiseen.

Tässä saat parhaat vinkit johtojen piilottamiseen.

1. Johtokourut ja kaapelikourut

Johtokourut, johtokotelot, johtolistat, kaapelikiskot – tuotteilla on monta nimeä ja tätäkin useampia muotoja ja kokoja, mutta niiden kaikkien idea on sama.

Johdot piiloon kattolistoihin

Jos haluat vetää pehmeitä johtoja katonrajaa pitkin, huomaamattomin yksinkertainen ratkaisu on kuljettaa ne kaapelilistoissa kulmia pitkin ylös katonrajaan ja siitä eteenpäin. Jos haluat kätkeä ne kokonaan, kiinnitä kaapelilistat koko huoneen ympäri, jolloin ne ovat kuin kattolistoja – myös silloin kun niissä ei ole johtoja.

Johtokourut listojen eteen

Hyvällä onnella voit kätkeä kaapelit ja johdot jalkalistan alareunaan asennettavalla listamaisella johtolistalla. Primon tuote on todella helppokäyttöinen ja niin joustava, että johdot saa helposti sen sisään. Listan takapinta tarttuu hyvin kiinni jalkalistaan.

Johtolistasta tulee huomaamaton, kun varustat huoneen kaikki jalkalistat samanlaisilla listoilla. Johtolistoista on huomaamattomia kynnyslistamaisia malleja, joihin mahtuu yksi tai kaksi johtoa ja isompia kattolistojen kaltaisia malleja, joissa on enemmän tilaa.

Miten johtokouru avataan?

Kourujen takapinta liimataan seinään tai kattoon, johdot painetaan kouruun paikalleen ja kansi napsautetaan päälle, ainakin siinä tapauksessa, että listaa ei ole tehty pehmeästä muovista, jolloin sitä vain kierretään auki sitä mukaan kun johdot asennetaan sen sisään.

Johtoja ei enää näe. Niiden sijaan näkyy kouru, joten kaikki yhä tietävät, missä johdot kulkevat. Ratkaisun etuna on se, että kouru näyttää hallitulta ja sen voi asentaa hyvin suoraan ja siististi. Lisäksi kouru suojaa johtoja pölyyntymästä.

2. Johtojen piilottaminen jalkalistoihin

Jalkalistoista on tarjolla perinteisiä malleja ja malleja, joiden profiili on hiukan aaltomaisempi, ja joiden takana voidaan kuljettaa pehmeitä johtoja tarvittavaan käyttökohteeseen asti ilman, että johdot näkyvät lainkaan.

Puulistat (esim. Swedoor) napsautetaan kiinni seinään ruuvattuun helaan. Uudet johdot on helppo kuljettaa listoissa ja vanhat voidaan poistaa. Ratkaisu on määräysten mukainen, sillä johtoihin on helppo pääsy vikojen paikantamiseksi. Tarjolla on myös muovilistoja (esim. Primo).

3. Johdot piiloon oven karmiin

Myös ovien peitelistoja voi käyttää huomaamattomana johtokanavana.

Tämä edellyttää, että johdot pysyvät hallitusti kiinni kulmissa, ja tämän vuoksi Primon listat (kuvassa) kiinnitetään helaan, joka pitää johdot paikallaan ja erossa toisistaan.

4. Johtojen piilotus tapetin alle

Luovana nikkarina voit kätkeä kokonaisen kasan johtoja kotitekoisten kaapelikoteloiden taakse. Ne naamioivat johdot ympäristöön sulautuviksi.

Voit tehdä koteloinnista niin leveän kuin on tarpeen – ja kun verhoilet kotelon samalla tapetilla tai vahvikevuodalla kuin muu seinä, ratkaisu on hyvin huomaamaton. Varmista kuitenkin aina, että johdot saa nopeasti ja helposti irrotettua.

5. Johtojen piilottaminen huonekalujen taakse

Ieniä ja isoja putkia voi kaapeleiden ja johtojen lisäksi tarvittaessa piilottaa tehokkaasti hyllykön tai kaappiseinän taakse. Tälle ei ole mitään estettä, mutta ratkaisu on suunniteltava huolella ja huolehdittava siitä, että pehmeisiin johtoihin on yhä päästävä helposti käsiksi. Myös kaikkiin liitoksiin, ulosottoihin ja pistorasioihin on päästävä helposti käsiksi samoin kuin vahvojen kaapeleiden liitoksiin.

6. Johdot piiloon seinän sisälle

Kiviseinän jyrsiminen kaapeleita varten on perusteellinen keino – seinään työstetään ura, johon kaapelit voi asentaa ja ura täytetään laastilla. Tähän työhön ryhdytään vain silloin, kun seinä on joka tapauksessa aikomus maalata tai tapetoida.

Miten johdot vedetään?

Ulkoseinässä ratkaisuna on yleensä asentaa kaapeli uuden eristetyn levyseinän sisään. Kaapelille voidaan jyrsiä ura myös kevytbetonilla lisäeristettyyn seinään. Kevytbetoniseinää on helpompi jyrsiä kuin tiiliseinää.

Uran teko vasaralla ja taltalla vaatii aikaa, mutta työ pölyää vähemmän kuin kulmahiomakoneen käyttö.

Kulmahiomakoneella voi jyrsiä kaapeleille uria, mutta pölyä syntyy paljon! Kun jämäkät kaapelit ovat paikoillaan, uran voi peittää laastilla tai rappausmassalla.

Kun jämäkät kaapelit ovat paikoillaan, uran voi peittää laastilla tai rappausmassalla.

7. Johtojen piilottaminen eristeeseen

Jos lisäeristät ulkoseinää sisäpuolelta eristettyyn runkoon asennettavilla kipsilevyillä, voit hyvin kätkeä kaikki mahdolliset kaapelit ja johdot levyjen taakse, kunhan muistat, että 230 V:n virtaa saa johtaa vain sähköputkissa tai vahvoissa kolmikerroksisissa eristetyissä sähkökaapeleissa, ja työn saa tehdä vain sähköasentaja.

Jos haluat olla erityisen fiksu, rakennat seinän niin, että eristelevyjä tulee kaksi kerrosta. Näin kaapelit voivat kulkea kahden levykerroksen välissä synnyttämättä merkittäviä kylmäsiltoja tai ilmakanavia, ja asentamalla tarvittaessa höyrynsulun levyjen väliin vältyt kokonaan siltä, että kaapelit rikkovat sen.

Kattoon voi vastaavasti upottaa valaisimien ulosottoja ilman näkyviä kaapeleita, jos joka tapauksessa olet asentamassa uutta kipsilevy- tai paneelikattoa.

    Muut lukevat juuri nyt …