Lautojen ja listojen sahaus
Kulmaan sahatessa yhdeksän kertaa kymmenestä toimenpide tehdään suu-remmin miettimättä. Silloin kyseessä on suora kulma, joka on helppo merkitä suo-rakulmaimen avulla. Kulmaa sanotaan myös 90 asteen kulmaksi.
Kun viilto halutaan tehdä vähänkin vinoon, tarvitaan asteita. Asteiden hyvä puoli on se, että minkä tahansa kulman voi laskea nopeasti 360:stä asteesta, kuten täyttä ympyrää osiin jaettaessa.
Asteita mitataan ja käytetään lähes aina astelevyn avulla. Se voi esimerkiksi olla kouluajoilta tuttu muovinen astelevy, jossa puolikas ympyrä on jaettu 180 asteeseen. Verstaalla kulmamitta on hieman toisenlaisessa käytössä. Apuväline auttaa merkitsemään halutun kulman työstettävään puukappaleeseen.
Kulmamitta on hieno väline, mutta nikkarille se ei riitä. Nopein, helpoin ja tarkoin väline kappaleiden jakamiseksi hankaliinkin kulmiin on katkaisu-/jiirisaha. Siinä on sisäänraken-nettu astelevy, jossa jokaisen asteen väli on 2-3 kertaa suurempi kuin useimmissa astelevyissä. Tämä tekee kulman asettamisesta huikean helppoa - ja tarkkaa.
90 astetta sanotaan suorakulmaksi. Se on niin yleinen kulma, että harva ajattelee sitä 90-asteisena.
45 astetta on yleisin jiiri-kulma. Kaksi 45 asteen kul-maan sahattua kappaletta voidaan koota suoraan kulmaan (= 90 asteeseen).
60 asteinen kulma löytyy tasasivuisesta kolmiosta, ja 60 astetta jakaa ympyrän kuuteen yhtä suureen osaan.
Kaksi 30 asteen kulmaa muodostaa 60°:n kulman, mutta useimmiten 30° yh-distetään 60°:seen, jolloin tulokseksi tulee 90 astetta.
Käytä suhdelukua, kun terassiin tarvitaan kaato
Kun terassilaatoitusta tehtäessä halutaan var-mistaa, että laatoituspintaan tulee riittävä kaato sadeveden viettämiseksi pois päin, voi huoletta unohtaa asteet. Kaato on hel-pompi ja tarkempi työstää suhdeluvun avulla, kun etäisyys on pitkä. Jos terassiin halutaan esimerkiksi 1 cm:n kaato metrille, kaadon ja merkinnän suhdeluku on siis 1:100.
Työtä ohjataan narun avulla, joka on kiris-tetty sopivalle korkeudelle päällysteen päälle siten, että narussa on se kaato, joka terassiin halutaan. Tämän jälkeen otetaan mitta narusta päällysteen pintaan. Tekniikka on yksinkertainen: Päällystettävän alueen pää-tyihin asetetaan kepit ja niihin merkitään sama korkeus digitaalisen vesivaa’an tai letkuvesivaa’an avulla. Tämän jälkeen siihen merkkikeppiin, joka sijaitsee kaatolinjan ala-päässä, merkitään haluttu kaato: Jos keppien väli on esimerkiksi 300 cm, ja kaadoksi halu-taan 1:100, laitetaan tämä toinen merkki 3 cm ensimmäistä merkkiä alemmaksi.
Tämän jälkeen naru voidaan kiristää ja työt aloittaa turvallisin mielin.
Suhdelukujen käyttö pitkillä etäisyyksillä on kätevää, koska suhdeluku voidaan laskea salamannopeasti juuri työstettävää pituutta varten. Tämä tarkoittaa sitä, että työnteosta tulee sitä tarkempaa, mitä pidem-millä etäisyyksillä työskennellään - toisin kuin asteissa, jossa pienimmätkin epätarkkuudet kasvavat pitkillä etäisyyksillä.
Suhdelukujen järjestelmä on yksinkertainen: Kun kaksi lukua kerrotaan samalla luvulla, kaadosta (tai kulmasta) tulee sama. Jos haluaa esimerkiksi 1 cm:n kaadon 50 cm:lle (1:50), ja terassi on 200 cm pitkä, voidaan molemmat luvut ker-toa neljällä, jolloin suhdeluvuksi tulee 4 x 200. Terassin toista päätä pitää siis laskea 4 cm.
Päällysteen päissä oleviin keppeihin merkitään ensin sama korkeus. Aloita siitä päästä, josta kaato alkaa ”viettää” alaspäin.
Etsi kattoon oikea kaltevuus
Kattokaltevuuden voi ilmaista sekä asteina että suhdelukuna. Älä kuitenkaan huijaa itseäsi. Kaikki sujuu hyvin, kunhan et sekoita näitä kahta mittaa toisiinsa.
Kattokaltevuusluku pitää yleensä tietää, kun päätetään vesikaton päällysteestä. Lähes tasa-katto vaatii esimerkiksi kaksi kattohuopakerrosta ollakseen tiivis, mutta 14° (1:4) kaltevalle katolle riittää yksi kerros itsekiinnittyvää huopaa. Upeat siipikattotiilet sen sijaan edellyttävät katolta 45 asteen kaltevuutta (1:1).
Jos aikomuksena on rakentaa autokatos, suunnittelussa käytetään asteita tai prosentteja, mutta työssä käytetään kuitenkin lähes aina suhdelukuja sen kummempia ajattelematta. Palkilla on yksi korkeus ja pituus, eikä näitä lukuja yleensä miellä suhdeluvuiksi.
1:1 kattokaltevuuson niin jyrkkä, että kattotiilet pysyvät tiiviinä pintana. Kattokaltevuus vastaa 45 astetta.