Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vala maailman helpoimmat perustukset

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vala perustukset itse. Näillä ohjeilla se on erittäin helppoa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää

Ensimmäisenä päivänä valetaan yksi pilari kenkä joka nurkkaan. Toisena päivänä nurkkien kenkiin kiinnitetään palkit, joihin on jo ruuvattu kiinni loput pilari kengät. Kun loput reiät täytetään betonilla, kengät asettuvat paikoilleen kuin itsestään.

Johdanto

Hyvät perustukset ovat tärkeitä, jotta niiden päälle rakennettavat rakennukset kestävät pitkään. Hyvien perustusten valamisen ei kuitenkaan tarvitse olla vaikeaa.

LUE LISÄÄ: Perustusharkot – näin teet vankan perustuksen

Perustukset helpolla tavalla

Pisteperustuksen valamiseen tarvitaan vähemmän materiaaleja ja aikaa kuin tavallisen sokkelin valamiseen. Pisteiden saaminen samaan linjaan voi kuitenkin olla vaikeaa. Voit ratkaista ongelman kokonaan jakamalla valun kolmelle työpäivälle.

Älä kaiva turhaan

Pisteperustuksen rakentaminen on periaatteessa helppoa ja ainakin paljon helpompaa kuin tavallisen sokkelin valaminen. Pisteperustuksen tieltä ei tarvitse siirtää tonnikaupalla maata ja valaa sen tilalle yhtä paljon betonia. Vala vain muutama pilarikenkä kiinni kuoppiin ja ruuvaa alaohjauspuut kiinni pilarikenkiin.

Aivan suorat linjat

Pisteperustuksen tekeminen on tavallista sokkelia helpompaa myös siksi, että siinä on vain yksi ongelma. Pisteitä ei ole helppo saada suoraan linjaan.

Vala perustukset useana päivänä

Yksi tapa helpottaa pisteperustuksen valamista on jakaa työ usealle päivälle työn määrää lisäämättä. Perustukset valetaan useassa osassa.

Vala perustukset - päivä 1: Perustukset valetaan ilman kenkiä
Ensimmäisenä päivänä maahan valetaan ontot putket. Niihin asennetaan myöhemmin pilarikengät. Putkien ei tarvitse olla tarkasti oikeilla paikoillaan.

Vala perustukset - päivä 2: Vala tolpat nurkkiin
Toisena päivänä valetaan tolppa jokaiseen nurkkaan.

Vala perustukset - päivä 3: Vala loput kengät kerralla
Loput pilarikengät valetaan kiinni vasta kolmantena päivänä ja sen jälkeen, kun ne on kiinnitetty alaohjauspuuhun. Siten mikään ei voi mennä pieleen.

Tämän takia käytämme pilarikenkiä

Pilarikenkiä käytetään yleensä maahan upotettavien tolppien asemesta. Ne pitävät tolpat irti kosteasta maasta, mutta niitä voi käyttää myös pisteperustuksen tekemiseen.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Lue lisää pilarikenkien käyttämisestä

Asenna tolpat samalla tavalla

Pisteperustuksen tekniikkaa voi käyttää myös tolppien pystyttämiseen. Ruuvaa tolppakengät väliaikaisesti kiinni lankkuun. Kun betoni on kovettunut tolppakenkien ympärille, irrota lankku. Tolppakengät ovat juuri oikeilla paikoillaan, ja tolpat voi ruuvata niihin kiinni. Ota kuitenkin huomioon, että rakenteesta tulee heikompi kuin maahan upotetuista tolpista. Jos rakennat esimerkiksi aidan, joudut tukemaan tolppia jäykistävillä, vinoilla tolpilla.

Ohjeet

1. Päivä: vala pilarit maahan

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ensimmäisenä päivänä pilarit valetaan maahan. Jokaiseen pilariin valetaan kiinni väliaikaisesti tukittu putki. Pilarikengät valetaan myöhemmin kiinni putkiin millintarkasti.

Putket nousevat hieman maan yläpuolelle, mutta pilari jää kokonaan maan alle: sen pinta jätetään vähintään 5 cm maan pinnan alapuolelle.

Matalan pilariperustuksen voi tehdä vain routimattomaan maahan. Routivalla maalla perustuksen pitää olla routa suojattu tai lähteä routarajan alapuolelta.

1

Viritä lanka pilarikenkien linjalle. Jos nurkkiin laitetaan vain yksi keppi, naru haittaa kaivamista. Kannattaa virittää kaksi keppiä joka nurkkaan kuvan esittämällä tavalla.

2

Kaiva reiät ja täytä ne osittain karkealla betonilla. Betoni voidaan ostaa valmiina tai sekoittaa itse (1 osa sementtiä, 3-4 osaa mursketta tai pikkukiviä). Täytä 25 cm maan pinnasta. Poista linjalangat.

3

Paina 30 cm pitkät putket märkään betoniin. Tuki putket sitä ennen esimerkiksi tupolla mineraalivillaa. Pilarit valetaan yleensä seinän kantavien tolppien kohdalle.

4

Säädä putket kohdilleen samalla, kun täytät ne betonilla. Säädä putket oikeaan linjaan ja korkoon lankojen avulla. Viimeiset millit säädetään kuitenkin vasta sitten, kun pilarikengät valetaan kiinni.

2. Päivä: vala kengät nurkkiin

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Seuraavana päivänä betoni on kuivunut putkien ympärille. Nyt pilarikengät on helppo valaa tarkasti paikoilleen, koska ne voidaan kiilata oikeaan korkoon putken yläreunasta.

Jos rakentamisella on kiire, voidaan kaikki kengät valaa samalla kertaa. Aikataulun venyttäminen yhdellä päivällä kuitenkin helpottaa työtä, sillä pilarikengät voidaan valaa tässä vaiheessa vain nurkkiin, eikä muita kenkiä tarvitse hienosäätää märkään betoniin.

1

Täytä putket hienolla betonilla. Muista ensin poistaa villatuppo putkesta! Sekoita betonista notkeaa, jotta se painuu helposti pohjaan asti. Jos teet massan itse, sekoita yksi osa sementtiä kolmeen osaan hiekkaa.

2

Tiivistä betoni koputtamalla kevyesti putken kylkeen, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Täytä putki yläreunaan asti ja tasoita pinta lastalla.

3

Paina pilarikengän kaula märkään betoniin ja tiivistä betoni uudelleen. Koputa putken kylkeen, jotta betoni tarttuu lujasti kiinni tankoon.

4

Säädä pilarikengät suoraan linjaan lan-goilla ja tue ne palkin alapinnan korkoon esimerkiksi puukapuloilla. Pilarikengän kaulan pitäisi nousta ylös betonista vain noin viisi senttiä.

3. Päivä: vala loput kengät paikoilleen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kolmantena aamuna pilarikengät ovat lujasti paikoillaan nurkissa, ja pohjalankut voidaan ruuvata niihin kiinni. Sitä ennen lankkuihin ruuvataan kiinni loput pilarikengät, jotta ne voidaan nostaa oikeille paikoilleen.

Enää pitää valaa kiinni loput kengät. Ei ole väliä, täytetäänkö putket ennen pohjalankkujen asentamista vai vasta sen jälkeen.

Rakennuksen koko määrittää, kannattaako pohja koota osissa vai nostaa paikalleen valmiina kehikkona.

1

Asenna palkit nurkissa oleviin kenkiin sen jälkeen, kun olet täyttänyt tyhjät putket tuoreella betonilla. Voit täyttää reiät myös jälkikäteen, jos haluat käyttää enemmän aikaa pilarikenkien asetteluun.

2

Ruuvaa lankut kiinni nurkkiin. Tasoita uusien pilarikenkien ympärille valettu betoni koputtamalla putken kylkeen. Jos lankut ovat hieman kieroja, ne voidaan suoristaa lopuksi.

Materiaalit

• Karkeaa betonia
• Hienoa betonia
• 100 mm:n viemäriputken pätkiä, 30 cm pitkiä
• Palkkia
• Pilarikenkiä
• Kulmarautoja ja -nauloja.

Piirustus

Näin pilariperustus valetaan

Pilariperustuksen maanalainen osa täytetään betonilla. Maan pinnan ylä-puolelle jäävä osa valetaan muoviput-keen.

Putkea nostetaan ylös betonista sen verran, että pilarikengän vartta jää näkyviin korkeintaan 5 cm.

Muoviputket säädetään langalla suoraan linjaan ja oikeaan korkoon. Putkien ympärillä oleva kuoppa täyte-tään melkein kokonaan betonilla.

Putki täytetään eristeellä, kunnes betoni on kuivaa. Seuraavana päivänä eriste poistetaan putkesta, pilarikenkä valetaan kiinni putkeen ja se tuetaan kiinni putken yläreunaan.

Muoviputkien asemesta voidaan käyttää pahvirullia. Ne on helppo poistaa lopuksi, jolloin näkyviin jäävät vain pilarikenkien kaulat ja pyöreät betoni-tolpat. Pilarin alaosa voidaan peittää kivillä tai ruoholla.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Pisteperustus

Tolppakenkiä, putkia ja betonia. Tukevan perustuksen tekemiseen ei tarvita muuta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Valetaan putkiin

Tolppakengät valetaan kiinni 10 sentin putkiin, jotta työ sujuu helposti.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Putkeen valetut tolppakengät

Siten saat tolppakengät vaakasuoraan ja samaan linjaan keskenään

VINKIT: Tolpat samalle etäisyydelle

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Vala maailman helpoimmat perustukset
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin