14 NIKSIÄ: Näin irrotat liimatut esineet

Liimattujen esineiden irrottaminen on joskus sietämättömän vaikeaa. Kaikki on kuitenkin mahdollista oikeilla välineillä. Katso 14 nerokasta vinkkiä täältä.

Liimattujen esineiden irrottaminen on usein vaikeaa, ja liimajäämien kaapiminen on suorastaan raivostuttavaa!

Onneksi työhön on keksitty toimivia menetelmiä, ja sopivat välineet löytyvät usein omista varastoista.

Todella ikäviin hommiin on tarjolla vuokrattavia erikoiskoneita.

Lue miten poistat seuraavat esineet:

1. Mattoteippi

Lämmitä teippiä hiustenkuivaajalla tai varovasti kuumailmapuhaltimella. Lämpö notkistaa liimaa sen verran, että teippi irtoaa. Jos lattiaan jää liimajäämiä, ne voi poistaa liimanpoistoaineeseen kastetulla kankaalla. Jos teippi ei irtoa edes lämmitettynä ja liima on edelleen kivikovaa, ne pitää poistaa joko siklillä tai sopivalla kaapimella.

2. Silikonilla liimattu peili

Peilit on usein liimattu seinään silikonilla tai asennusliimalla, eikä niitä ole helppo irrottaa yhtenä kappaleena. Puno 4-5 pitkää rautalankaa vaijeriksi, aseta vaijeri peilin taakse ja sahaa peili irti seinästä. Pyydä jotakuta ottamaan irtoava peili kiinni! Poista liimajäämät kaapimella ja kuumailmapuhaltimella.

3. Etiketit puussa ja metallissa

Lämmitä etikettiä kuumailmapuhaltimella ja nosta sitä samalla varovasti yhdestä nurkasta. Muista olla varovainen, ettei etiketti leimahda liekkeihin! Etikettiä pitää lämmittää vain sen verran, että liima notkistuu.

Samaa tekniikkaa voi käyttää tarrojen poistoon uusista ikkunoista. Älä kuitenkaan lämmitä lasia kuumailma puhaltimella, jos ulkolämpötila on alle 15 astetta, sillä lämmitetty lasi voi haljeta kylmällä säällä. Loput liimat voi poistaa tärpätillä.

4. Tavallinen tapetti

Tavallisen tapetin poistamiseen on useita erilaisia tapoja. Sopivin keino riippuu siitä, kuinka lujasti tapetti on kiinni seinässä ja mitä tapetin takana on. Joskus tapetti lähtee seinästä isoina kaistaleina, ja vain tiukimpaan tarttuneet palat pitää irrottaa tapettikaapimella. Toisinaan irrottaminen on kovan työn takana. Tapetti pitää repiä rikki, kostuttaa ja kaapia irti leveällä lastalla. Tapetin kostuttamiseen voi käyttää sumutinpulloa tai tapetin poistokonetta. Myynnissä on myös tapetinpoistoaineita, jotka levitetään seinälle telalla. Tapa vaatii kuitenkin useita levityskertoja. Suojaa lattia menetelmästä riippumatta.

liiman poisto 1

Tapetinpoistajaa on pidettävä seinällä suhteellisen kauan, ennen kuin tapetti irtoaa.

liiman poisto 2

5. Liimatyynyt

Liimatyynyt ovat käteviä, kun seinälle pitää ripustaa kylttejä ja pieniä esineitä. Ne ovat kuitenkin vähemmän fiksuja siinä vaiheessa, kun tavarat pitää siirtää uuteen paikkaan. Lämmitä tyyny hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella ja vedä se varovasti irti. Pienet liimajäämät voi hieroa pois sormella. Käytä liuottimia vain, jos aiot maalata koko seinän uudelleen.

6. Asennusliima

Oikein tiukasti liimattuihin jalka listoihin auttaa oikeastaan vain sorkkarauta. Leikkaa aluksi listojen yläreuna irti tapetista mattopuukolla, ettei tapetti repeä irti listan mukana. Käytä sorkkaraudan ja seinän välissä puukapulaa, jotta sorkkarauta ei väännä seinään reikiä.

7. Kontaktiliima

Kontaktiliima on pirullista poistettavaksi. Lämmitä liimaa laadukkaalla hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella ja kaavi maali pois lastalla. Jos alusta kestää liuottimia kuten xyleeniä tai selluloosa ohenninta, käytä niitä. Kostuta puuvillakangas liuokseen ja hiero sitä liimapintaa vasten. Kääntele kangasta tiheästi, ettet pelkästään siirtele liimaa paikasta toiseen.

8. Kiinni palanut maalarinteippi

Yli viikoksi paikalleen jäänyttä maalarinteippiä voi olla vaikea irrottaa. Kannattaa tarttua suosiolla hiustenkuivaajaan tai kuumailmapuhaltimeen. Lämmitä teippiä varovasti, jotta liima notkistuu ja irtoaa. Viimeiset liimajäämät voi poistaa lakkabensiinillä tai lamppuöljyllä, joka ei liuota maalia.

Jos teippi on palanut lujasti kiinni ikkunaan, kannattaa kokeilla keraamisen lieden puhdistamiseen tarkoitettua kaavinta. Jalkalistoista maalarinteippi lähtee joskus irti vain hiomapaperilla.

9. Muovimatto lattialla tai portaissa

Portaisiin liimattu muovimatto lähtee yleensä irti parilla nykäisyllä, mutta maton pohja jää lähes poikkeuksetta kiinni alustaan. Pohja pitää poistaa lastalla.

Viimeiset liimajäämät poistetaan paloöljyyn kostutetulla kankaalla. Jos keinot eivät tepsi, joudut käyttämään karkeaa hiomakonetta ja pahimmassa tapauksessa hiomaan koko lattian.

10. Kylpyhuoneen silikonisaumat

Kylpyhuoneen silikonisaumat eivät kestä ikuisesti, ja vanhat saumat pitää poistaa mattoveitsellä.

Älä kuitenkaan veistä liian syvältä, ettet riko silikonin takana olevaa vesieristystä. Poista silikonia vähän kerrallaan, kunnes pääset pohjaan asti.

Loput jäämät voi poistaa asetonilla. Levitä asetoni seinään pensselillä ja kuivaa seinä kankaalla. Älä käytä silikoninpoistoainetta, sillä se voi liuottaa laatoituksen takana olevaa vesiristettä.

11. Laatat ja laasti

Laatat hakataan aluksi pois vasaralla ja meisselillä. Se ei suinkaan ole työn ikävin vaihe. Poistamiseen ei yleensä tarvita edes kulmahiomakonetta.

Sementti- ja liimapohjaiset laastit poistetaan vasaralla ja meisselillä tai kulmahiomakoneeseen kiinnitetyllä timanttilaikalla. Muovipohjainen, kovalta kumilta tuntuva kiinnitysmassa pitää poistaa kuumailmapuhaltimella ja lastalla. Jos samaan seinään tai lattiaan tulee uusi laatoitus, kiinnityslaastia ei ole pakko poistaa aivan kokonaan. Jos seinään tulee lasikuitutapetti, vanha laasti pitää hioa pois ja seinä tasoittaa täysin tasaiseksi.

12. Korkkimatto lattialla ja portaissa

Korkkimatto eli linoleum voi kestää jopa 100 vuotta. Se tarttuu alustaansa todella lujasti, ja 20-30 vuoden kuluttua tuntuu siltä, kuin matto olisi hitsattu kiinni lattiaan. Harkitse vakavasti lattiakaapimen vuoraamista. Kone irrottaa maton lisäksi suurimman osan liimasta. Pinta pitää vielä hioa puhtaaksi lopuista liimajäämistä. Kaapimia vuokrataan konevuokraamoissa.

13. Tiivistelistat

Itseliimautuvat kumi- ja muovitiivistelistat on joskus vaihdettava uusiin. Usein liima on kuitenkin tarttunut kiinni todella lujasti. Kokeile aluksi, lähtevätkö listat irti, jos lämmität niitä hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella. Jos lämmittäminen ei auta, joudut repimään listat seinästä ja poistamaan loput liimat hiomapaperilla tai liuottimella.

14. Puuliima kalusteissa

Puuliima pitää poistaa kalusteista käsin joko taltalla, hiomapaperilla tai sopivalla terällä. Jos tapinreiät ovat täynnä liimaa, liima pitää porata pois. Varo, ettei reiästä tule liian iso. Vanhanaikaista liimaa voi yrittää notkistaa kuumailmapuhaltimella.

Tehokkaat aseet

    Muut lukevat juuri nyt …