Vihreä ja halpa pihatie luonnonkivistä

Haluatko halvan, vihreän ja vakaan pihatien esim. kesämökille? Katso tästä, kuinka rakennat sen paksusta sepeli kerroksesta ja mullasta, jossa ruoho voi kasvaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
355 euroa

Johdanto

Kulunut ja kärsinyt vihreä pihatie ei imartele. Sellaiseksi tie kuitenkin muuttuu, jos nurmikkoa ei vahvisteta niin, että autolla päästään ajamaan kiinteän alustan päällä.

Onneksi skotlantilaisella McAdamilla oli vastaava ongelma, ja hän ratkaisi sen käyttämällä luonnonkiviä, joiden väliset aukot hän täytti hiekalla. Tämän vuoksi päällystettä kutsutaan yhä usein makadamiksi.

Esittelemme nyt kyseisen ratkaisun: kerros sepeliä täytetään hiekkapitoisella mullalla, jossa nurmi voi kasvaa.

Ratkaisu tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin laatoitus, ja se on myös helpompi asentaa: laattakerroksen ja 2–3 hiekkakerroksen päälle asennettavien laattojen sijaan selviät yhden kerroksen työstämisellä.

Sepelikerroksen pitää olla noin 15 cm paksu kestääkseen auton painon, ja pienten sepelikivien pitää olla kooltaan 32–63 millimetriä, jotta niiden väliin saadaan multaa. Sepelikerroksen pitää yltää noin 15 mm tien lopullista pintatasoa ylemmäksi, sillä pinta tiivistyy hieman, kun se on kertaalleen tärytetty.

Sepelin seassa olevan mullan pitää yltää noin senttimetri sepelikerroksen pinnan yli, jotta nurmi pysyy kunnossa.

Ohjeet

01
Poista ensin multa 3 Vaihe

Onnistuneen lopputuloksen edellytyksenä on, että sepelin alla oleva maakerros kestää painoa. Tämä vaatii - kuten muitakin päällysteitä asennettaessa - multakerroksen poistamista ennen päällysteen tekoa.

Multakerroksen paksuus vaihtelee kohteesta toiseen. Jos multa on hyvin hienoa, voit käyttää osaa siitä sepelin seassa. Jos joudut kaivamaan yli 15 cm:n syvyyteen, voit levittää maapohjalle hiekkaa. Jos multaa on vain pari senttimetriä, joudut kaivamaan myös maata pois, jotta saat sepelikerrokselle tilaa. Kun multa on poistettu, tärytä maapohja levytäryttimellä, jotta saat maaperästä tasaisen ja kuormitusta kestävän.

1

Poista multakerros. Poista maata noin 15 cm, mutta varmista, että saat kaiken multa-aineksen pois. Jos multakerros on paksu, voit levittää hiekkaa tai mursketta sepelin alle sepelin säästämiseksi.

2

Oikaise pohja lapion avulla. Kaivannon pohjasta pitää saada niin tasainen kuin lapiolla pystyy tekemään.

3

Tärytä maa levytäryttimellä. Tärytä pinta pariin kertaan liikkumalla koneen kanssa molempiin suuntiin.

02
Levitä sepeli 7 Vaihe

Kiviaineksen/sepelin pitää olla noin 32-63 mm:n kokoista. Tällaista sepeliä myydään usein myös singelin nimellä. Hintoja kannattaa vertailla internetissä, sillä hintaerot saattavat olla suuria.

Levitä ensin sepeli pienkuormaimella esimerkiksi useampaan kasaan kaivuualueen ympärille. Tämän jälkeen sepelin voi levittää lapiolla, jotta aineksen saa tasaisesti koko alueelle. Kannattaa yrittää tehdä pintaan kaato jättämällä sepelikerros toisesta päädystä hieman toista päätyä korkeammaksi. Parin senttimetrin kaato metrillä riittää ohjaamaan sadevedet pois ilman, että maa näyttää viettävän toiseen suuntaan.

1

Kiviaines levitetään kaivuualueel-le. Kiviaineksen pitää olla kooltaan noin 32-63 mm kooltaan. Tähän 18 m2:n alueeseen käytimme noin 3,5 m3 sepeliä. Pienkuormaimella levittäminen kesti 20-30 min

2

Oikaise sepelikerros lapiolla. Kannattaa tehdä noin 2 cm:n kaato metrille, jotta sadevesi valuu oikeaan suuntaan. Jätä pinta hieman lopullista korkeutta korkeammaksi, sillä tärytys tiivistää pinnan.

3

Tärytä sepeli levytäryttimellä. Kulje kumpaankin suuntaan pari kertaa, jotta saat työstettyä koko alueen. Huomioi, että sepelikerros vetäytyy noin 10 %.

4

Levitä multa sepelin päälle. Tämä kannattaa tehdä koneella. Jos multa on hyvin tiivistä, voit sekoittaa siihen hiekkaa, niin se valuu paremmin sepelin sekaan.

5

Levitä multa ohueksi kerrokseksi haravalla. Useampi ohut, moneen kertaan levitetty multakerros on parempi kuin yksi paksu multakerros.

6

Huuhtele multa sepelin sekaan. Mitä enemmän hiekkaa multa sisältää, sitä helpommin se valuu sepelin sekaan.

Sekoita multaan enint. 50 % hiekkaa, jotta nurmi pääsee kasvamaan kunnolla.

7

Levitä suositeltava nurmilajike (kts. ohjeistus oikealla).

VINKKI: Kylvä siemeniä pariin kertaan: ensin poikittais- ja sitten pitkittäissuuntaan.

Materiaalit

• Sepeliä tai singeliä (32–63 mm)
• Multaa
• Hiekkaa
• Ruohonsiemeniä

Erikoistyökalut
• Runko-ohjattava pienkuormain
• Levytärytin

Vie aikaa

Pari päivää, jos vuokraat minikaivurin. Hieman enemmän, jos turvaudut lapioon.

Hinta

Sepeli/singeli: Noin 25 €/m³ Multa: Noin 15 €/m³ Konevuokra: Noin 300 €

Vaikeusaste

Raskas mutta ei mitenkään vaikea tehtävä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Pihatie